Omogućavanje anonimnog pristupa

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Osnovni podaci o anonimnom pristupu

Razmatranja anonimnim pristupom

Omogućavanje anonimnog pristupa na lokaciji

Omogućavanje anonimnog pristupa na listu ili biblioteku

O anonimnom pristupu

Kada omogućite anonimni pristup Veb lokaciji, dozvolite anonimni korisnici (i ovlašćenim korisnicima kojima nije dodeljena pristupa lokaciji) da biste pregledali celu Veb lokacije, uključujući listu, biblioteku, fasciklu u okviru liste ili biblioteke, stavke liste ili dokumenta koja nasleđuje svoje dozvole od Veb lokacije. Ako anonimnim pristupom omogućena administrator servera, članovi lokacije ime SharePoint grupe vlasnika da uradite sledeće:

 • Odobravaju anonimni pristup lokaciji

 • Odobravaju anonimni pristup samo listama i bibliotekama

 • Blokiraju anonimni pristup lokaciji

U sledećoj tabeli su navedene različite opcije anonimnog pristupa i opisane funkcije koje se odobravaju i ne odobravaju anonimnim korisnicima (ili ovlašćenim korisnicima kojima nije odobren pristup vašoj lokaciji) kada je izabrana opcija anonimnog pristupa.

Omogućavanje anonimnog pristupa

Odobrava anonimnim korisnicima mogućnost da

Ne odobrava anonimnim korisnicima mogućnost da

Celoj Web lokaciji

Pregledaju celu lokaciju.
Čitaju sve liste, biblioteke ili fascikle unutar liste ili biblioteke koja nasleđuje svoje dozvole od lokacije, i otvaraju sve stavke lista ili dokumente u tim listama i bibliotekama.

Podrazumevano menjaju sadržaj.

Listama i bibliotekama

Čitaju liste i biblioteke za koje je anonimnim korisnicima odobrena dozvola „Pregledanje stavki“.

Napomene: 

 • Anonimni korisnici podrazumevano neće biti u stanju da pregledaju liste ili biblioteke, zato što dozvola „Pregledanje stavki“ nije podrazumevano postavljena.

 • Da biste postavili dozvolu „Pregledanje stavki“ za listu ili biblioteku, ta lista ili biblioteka mora da koristi jedinstvene dozvole. Anonimni korisnici ne mogu da pregledaju liste i biblioteke koje nasleđuju dozvole od lokacije.

Pregledaju lokaciju.
(Nivo dozvole „Ograničeni pristup“ se dodeljuje anonimnim korisnicima na nivou lokacije što omogućava anonimnim korisnicima da pristupaju listama i bibliotekama.)
Podrazumevano menjaju sadržaj.

Ništa

Nije primenljivo

Pristupaju celoj Web lokaciji i svim listama i bibliotekama unutar Web lokacije, uključujući liste i biblioteke pomoću jedinstvenih dozvola.

Omogućavanje anonimnog pristupa prirodno čini Web server manje sigurnim, jer anonimni korisnici i ovlašćeni korisnici kojima nije odobren pristup lokaciji potencijalno mogu da promene postavke ili sadržaj na lokaciji ili pokrenu napad na server radi onemogućavanja usluga, a njihove radnje se ne mogu pratiti do ovlašćenog korisničkog naloga.

Vrh stranice

Razmatranja u vezi sa anonimnim pristupom

Kada anonimnim korisnicima omogućite da pregledaju vašu lokaciju, liste ili biblioteke, anonimni korisnici mogu da otkriju informacije o lokaciji, uključujući e-adrese korisnika i sav sadržaj koji se nalazi na listama, bibliotekama i diskusijama. Kada anonimnim korisnicima osim dozvole „Čitanje“ odobrite i druge dozvole za liste i biblioteke, takvi korisnici mogu da daju doprinos listama, diskusijama i anketama i da uređuju dokumente, što sve može da negativno utiče na prostor na disku servera i druge resurse. Da biste kreirali sigurniju lokaciju, listu ili biblioteku, nemojte omogućavati anonimni pristup.

Anonimni korisnici ne mogu da otvaraju lokacije za uređivanje u programima koji su kompatibilni sa sistemom Microsoft Windows SharePoint Services, kao što je Microsoft Office SharePoint Designer 2007, niti mogu da koriste protokol Web fascikle u operativnom sistemu Windows (to jest, oni ne mogu da pregledaju lokaciju koristeći „Moja mrežna mesta“).

Savet: Umesto da odobrite anonimni pristup, posetioci SharePoint grupe za ime lokacije možete dodati Ovlašćene korisnike Windows bezbednosne grupe. Ovo omogućava ovlašćenim članovima vaše Windows domena pristup za čitanje na Veb lokaciju. Za razliku od radnji anonimnih korisnika, radnje ovlašćenih korisnika možete pratiti korisnicima. Više informacija o dodavanju korisnika SharePoint grupama potražite u članku Upravljanje SharePoint grupama.

Kada odobravate anonimni pristup lokaciji, takođe odobravate anonimni pristup podlokacijama koje nasleđuju dozvole od lokacije, kao što je slučaj sa drugim postavkama dozvole.

Vrh stranice

Omogućavanje anonimnog pristupa lokaciji

Da bi izveo ovaj postupak, administrator mora da omogući anonimni pristup za Web aplikaciju. Ako to nije urađeno, opcija Anonimni pristup se ne pojavljuje.

 1. Otvorite lokaciju na kojoj želite da omogućite anonimni pristup.

  1. U Meniju Radnje na lokaciji meni Slika dugmeta , izaberite stavku Postavke lokacije.

   Napomena: Na lokaciji za koju je meni Radnje lokacije prilagođen, postavite pokazivač na stavku Postavke lokacije, a zatim izaberite postavke koje želite da pregledate.

 2. Na stranici „Postavke lokacije“, u koloni Korisnici i dozvole kliknite na stavku Napredne dozvole.

 3. Na stranici „Dozvole“, u meniju Postavke kliknite na stavku Anonimni pristup.

 4. Na stranici „Promena postavki anonimnog pristupa“ izaberite segmente Web lokacije kojima želite da anonimni korisnici pristupaju.

  Napomena: Više informacija o opcijama raspoloživim na ovoj stranici potražite u prethodnoj tabeli.

Vrh stranice

Omogućavanje anonimnog pristupa listi ili biblioteci

Napomene: 

 • Koristite ovaj postupak samo ako ste omogućili anonimni pristup lokaciji kao što je opisano u prethodnom postupku i ako ste odobrili pristup celoj Web lokaciji ili samo listama i bibliotekama, u skladu sa korakom broj 5 prethodno navedenog postupka.

 • Sledeći koraci mogu da se izvedu samo na listi ili biblioteci koja koristi jedinstvene dozvole.

 1. Otvorite listu ili biblioteku na kojoj želite da omogućite anonimni pristup.

 2. U meniju Postavke izaberite stavku Postavke liste ili Postavke biblioteke.

 3. U koloni Dozvole i upravljanje izaberite stavku Dozvole za ovu listu ili Dozvole za ovu biblioteku.

  Napomena: Meni Postavke na stranici „Dozvole“ nije raspoloživ ako lista ili biblioteka nasleđuje dozvole od svoje nadređene lokacije.

 4. Ako lista ili biblioteka nasleđuje dozvole od lokacije, prvo morate da prekinete nasleđivanje od lokacije. Da biste to uradili, u meniju Radnje izaberite stavku Uredi dozvole, a zatim radi nastavljanja kliknite na dugme U redu. U suprotnom, pređite na korak 5.

 5. Na stranici „Dozvole“, u meniju Postavke izaberite stavku Anonimni pristup.

 6. Na stranici „Promena postavki anonimnog pristupa“, izaberite dozvole koje za ovu listu ili biblioteku želite da odobrite anonimnim korisnicima.

  Napomena: Samo je dozvola „Pregledaj stavku“ raspoloživa za biblioteke. Ovo predstavlja pomoć u zaštiti vaše lokacije od mogućih napada ubacivanjem skripta.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×