Odredba WHERE

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Određuje zapise iz tabela navedenih u odredbi FROM na koje utiče naredba SELECT, UPDATE ili DELETE.

Sintaksa

SELECT listapolja
FROM izraztabele
WHERE kriterijumi

Naredba SELECT koja sadrži odredbu WHERE ima sledeće delove:

Deo

Opis

listapolja

Ime polja ili više polja koja treba preuzeti, zajedno sa pseudonimima bilo koje ime polja, predikatima izbora (ALL, DISTINCT, DISTINCTROW, ili TOP), ili drugim opcijama instrukcije SELECT.

izraztabele

Ime tabele ili grupe tabela iz koje su podaci preuzeti.

kriterijumi

izraz koji zapisi moraju da zadovolje da bi bili obuhvaćeni rezultatima upita.


Primedbe

Mašina Microsoft Access baze podataka bira zapise koji ispunjavaju uslove navedene u odredbi WHERE. Upit će vratiti sve redove iz tabele ako ne navedete odredbu WHERE. Upit će kreirati Kartezijanski proizvodi tabela ako navedete više od jedne tabele u upitu, a niste primenili odredbu WHERE ili odredbu JOIN.

Odredba WHERE je opcionalna, ali kada se primenjuje ona prati odredbu FROM. Na primer, možete da izaberete sve zaposlene u odeljenju prodaje (WHERE Odeljenje = 'Prodaja') ili sve kupce koji imaju između 18 i 30 godina (WHERE Godine Between 18 And 30).

Objekat Recordset koji se vraća kao rezultat nećete moći da ažurirate ako ne koristite odredbu JOIN za izvođenje SQL operacija spajanja više tabela.

Odredba WHERE je slična odredbi HAVING. Odredba WHERE određuje koji zapisi su izabrani. Slično tome, kada se zapisi grupišu pomoću odredbe GROUP BY, HAVING određuje koji zapisi će biti prikazani.

Odredbu WHERE možete koristiti da biste eliminisali zapise koje ne želite da grupišete pomoću odredbe GROUP BY.

Razne izraze koristite da biste odredili koje zapise vraća SQL naredba. Na primer, sledeća SQL naredba izdvaja sve zaposlene čije su plate veće od 21 000 din:

SELECT LastName, Salary FROM Employees WHERE Salary > 21000;

Odredba WHERE može da sadrži do 40 izraza koji su povezani logičkim operatorima poput And i Or.

Kada unesete ime polja koje sadrži razmak ili znak interpunkcije, ime stavite između zagrada ([ ]). Na primer, tabela sa informacijama o kupcu može da sadrži informacije o određenim kupcima:

SELECT [Customer’s Favorite Restarant]

Kada navedete argument kriterijuma , literale mora biti u formatu sad, čak i ako ne koristite sad verziju programa Microsoft Access mašina baze podataka. Na primer, 10 maju 1996 je napisano 10/5/96 u Ujedinjenom Kraljevstvu i 10/5/96 u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne zaboravite da stavite na literale sa znak za broj (#), kao što je prikazano u sledećim primerima.

Morate da koristite sledeću SQL naredbu da biste pronašli zapise koji datiraju od 10. maja 1996. u bazi podataka Velike Britanije:

SELECT * FROM Orders WHERE ShippedDate = #5/10/96#;

Možete koristiti i funkciju DateValue koja ne sadrži informacije o međunarodnim postavkama koje su ustanovljene u operativnom sistemu Microsoft Windows®. Na primer, ovaj kôd možete koristiti za Sjedinjene Američke Države:

SELECT * FROM Orders WHERE ShippedDate = DateValue('5/10/96');

A ovaj kôd koristite za Veliku Britaniju:

SELECT * FROM Orders WHERE ShippedDate = DateValue('10/5/96');

Napomena : Izraz kriterijuma koristi malo drugačiju sintaksu ako je tip kolone referencirane u niski kriterijuma GUID:

WHERE ReplicaID = {GUID {12345678-90AB-CDEF-1234-567890ABCDEF}}

Uverite se da su obuhvaćene ugnežđene velike zagrade i crtice kao što je prikazano.Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×