Određivanje postavki kompatibilnosti za predložak obrasca

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Prilikom dizajniranja predloška obrasca, možete da kreirate predložak obrasca koji se mogu otvoriti ili popuniti u programu InfoPath ili Veb pregledača. Ako predložak obrasca možete otvoriti i popuniti pomoću pregledača, to se zove predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem. Ovaj tip predloška obrasca možete zatim biti omogućenih za pregledač kada se objavi na serveru na InfoPath Forms Services.

Ovaj članka sadrži objašnjenja o tome kako se bira postavka kompatibilnosti prilikom prvog kreiranja predloška obrasca ili nakon njegovog kreiranja. Ako niste sigurni kakva je trenutna postavka kompatibilnosti za predložak obrasca, pogledajte oblast „Kompatibilnost“ na statusnoj traci programa InfoPath koja se nalazi u donjem desnom uglu prozora ovog programa.

Ovaj članak sadrži:

Pregled kompatibilnosti sa pregledačem

Određivanje postavke kompatibilnosti prilikom kreiranja predloška obrasca

Promena postavki kompatibilnosti za postojeći predložak obrasca

Pregled kompatibilnosti sa pregledačem

Svi predlošci obrazaca su kompatibilni sa programom InfoPath, što znači da su korisnici na čijem je računaru instaliran InfoPath u mogućnosti da u njemu otvaraju i uređuju obrasce.

Ako imate pristup serveru na kom je pokrenuta usluga InfoPath Forms Services, možete da dizajnirate pojedinačni predložak obrasca koji je prilagođen za dva tipa korisnika – za one koji na računarima imaju instaliran InfoPath, kao i za one koji ga nemaju. Ukoliko korisnici nemaju instaliran InfoPath na računaru, oni obrasce popunjavaju u podržanom Web pregledaču, a ne u programu InfoPath. U slučaju da korisnici imaju instaliran InfoPath, obrazac mogu otvoriti u programu InfoPath i koristiti mnoštvo opcija obrasca. Korisnici koji popunjavaju obrazac u pregledaču imaju pristup ograničenom skupu opcija, ali su u prednosti što mogu da koriste obrazac iako nemaju instaliran InfoPath na računaru. Neophodno je da imate na umu ova ograničenja ako planirate da predložak obrasca objavite na serveru na kom je pokrenuta usluga InfoPath Forms Services.

Proces dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem obuhvata određivanje postavke kompatibilnosti unapred – u slučaju da prvi put kreirate predložak obrasca, odnosno kasnije tokom dizajniranja predloška obrasca. Pošto dizajnirate predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, možete ga testirati, objaviti ili omogućiti za pregledač tako da ga korisnici mogu popuniti u pregledaču.

Vrh stranice

Određivanje postavke kompatibilnosti prilikom kreiranja predloška obrasca

U dijalogu Dizajniranje obrasca možete odabrati da se za korišćenje u predlošku obrasca omoguće samo opcije kompatibilne sa pregledačem. Ako postupite na taj način, InfoPath kontrole ili opcije koje nisu podržane u predlošcima obrasca kompatibilnim sa pregledačem biće skrivene ili onemogućene tako da nećete biti u mogućnosti da ih koristite u predlošku obrasca.

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Dizajniraj predložak obrasca

 2. U okviru Dizajniranje novog, u dijalogu Dizajniranje predloška obrasca izaberite stavku Predložak obrasca.

 3. U galeriji Na osnovu postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite ikonu Prazan da biste definisali izvor podataka prilikom dizajniranja predloška obrasca.

  • Izaberite ikonu Web usluga ili Baza podataka da biste koristili Web uslugu ili bazu podataka kao izvor podataka za predložak obrasca. Ova opcija omogućava da postavite upit ili prosledite podatke u spoljni izvor podataka.

  • Izaberite ikonu XML ili šema da biste koristili datoteku XML dokumenta (.xml) ili datoteku XML šema (.xsd) kao izvor podataka.

  • Izaberite ikonu Biblioteka za povezivanje da biste koristili informacije o podacima za povezivanje u datoteka za povezivanje sa podacima kao osnovu za izvor podataka.

 4. Da biste predložak obrasca učinili kompatibilnim sa uslugom InfoPath Forms Services, potvrdite izbor Omogući samo opcije kompatibilne sa pregledačem, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Postavka kompatibilnosti u dijalogu „Dizajniranje predloška obrasca“

  Novi predložak obrasca otvoriće se u programu InfoPath. U donjem desnom uglu prozora ovog programa, na statusnoj traci biće prikazan tekst Kompatibilnost: InfoPath i InfoPath Forms Services što ukazuje na to da će predložak obrasca funkcionisati u Web pregledaču i u programu InfoPath.

 5. Dizajnirajte predložak obrasca na uobičajeni način.

  Opcija koja nije podržana na serveru na kom je pokrenuta usluga InfoPath Forms Services biće nedostupna u korisničkom interfejsu i nećete moći da je dodate u predložak obrasca. Na sličan način ni kontrola koja nije podržana neće se prikazati u oknu zadataka Kontrole.

Vrh stranice

Menjanje postavki kompatibilnosti za postojeći predložak obrasca

Trenutnu postavku kompatibilnosti za postojeći predložak obrasca možete da promenite bilo kada tokom procesa dizajniranja. Na primer, ako ste od kolege preuzeli uobičajeni predložak obrasca koji podržava samo InfoPath, a vi želite da on bude kompatibilan i sa pregledačem, postojeće postavke kompatibilnosti za predložak obrasca možete da promenite.

Predložak obrasca koji podržava samo InfoPath može sadržati opcije koje nisu podržane u predlošcima obrasca kompatibilnim sa pregledačem, kao što su korisničke uloge, prilagođena okna zadataka ili kontrole sa detaljima mastera. Pošto odredite nove postavke kompatibilnosti, moći ćete da prikažete listu problema kompatibilnosti do kojih je došlo usled prebacivanja postavke u oknu zadataka Kontrolor dizajna.

 1. Otvorite predložak obrasca.

 2. U meniju Alatke izaberite stavku Kontrolor dizajna da biste otvorili okno zadataka Kontrolor dizajna.

 3. Pri vrhu okna zadataka Kontrolor dizajna kliknite na vezu Promeni postavke kompatibilnosti.

  Veza „Promeni postavke kompatibilnosti“ u oknu zadataka „Kontrole“

 4. U dijalogu Opcije obrasca, u odeljku Kompatibilnost pregledača potvrdite izbor Dizajnirajte predložak obrasca koji je moguće otvoriti u pregledaču ili programu InfoPath, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Napomena: U nekim slučajevima može se pojaviti greška kada pokušate da promenite postavke kompatibilnosti. Na primer, ako ste koristili uslugu Information Rights Management (IRM) da biste ograničili dozvolu za postojeći predložak obrasca, morate ukloniti tu postavku da biste mogli uspešno da promenite postavke kompatibilnosti.

  Okno zadataka Kontrolor dizajna prikazaće greške i poruke do kojih je dovela promena postavki kompatibilnosti.

  Sledeća tabela opisuje razliku između grešaka i poruka u oknu zadataka Kontrolor dizajna.

  Icon

  Tip

  Opis

  Slika ikone

  Error

  Predložak obrasca neće funkcionisati ispravno. Trebalo bi da otklonite greške pre objavljivanja predloška obrasca.

  Slika ikone

  Message

  Predložak obrasca možda neće funkcionisati kao što je očekivano. Poruke su manje ozbiljno od grešaka. Možete da odaberete da li ćete poruke pre objavljivanja predloška obrasca.

 5. U oknu zadataka Kontrolor dizajna, u odeljku Kompatibilnost pregledača izaberite tekst greške ili poruke koju želite da pregledate. Kada to učinite, obično se dešava neka od sledećih stvari:

  • Ukoliko je uzrok problema nepodržana kontrola ili neki drugi objekat u predlošku obrasca, InfoPath će automatski izabrati tu kontrolu ili objekat. Kliknite desnim tasterom miša na kontrolu ili objekat u predlošku obrasca, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Više detalja da biste saznali više detalja o problemu.

  • Ako do problema dođe zbog nepodržane postavke – na primer, ako se u predlošku obrasca navode korisničke uloge koje ne funkcionišu u predlošcima obrasca kompatibilnim sa pregledačem – InfoPath će prikazati opširnije obaveštenje koje sadrži objašnjenje problema.

 6. Redigujte greške kompatibilnosti pregledača i popravite ih.

  Napomena: Ukoliko ne popravite greške, ipak ćete moći da objavite predložak obrasca kompatibilnog sa pregledačem na serveru na kom je pokrenuta usluga InfoPath Forms Services. Međutim, predložak obrasca nećete moći da omogućite za pregledač na serveru što znači da druge osobe neće moći da prikažu ili popune obrazac u Web pregledaču.

 7. Redigujte poruke o kompatibilnosti pregledača i odlučite da li je potrebno da ih popravite.

 8. Kliknite na dugme Osveži da biste ažurirali listu poruka i grešaka tokom njihovog otklanjanja.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×