Održite korak sa drugima uz program Word 2007

Pregled

Word dokument i nove kartice na traci

Jeste li čuli? Vreme je da uhvatite korak sa drugima pomoću programa Microsoft Office Word 2007. Naučite kako možete najbolje koristiti novu traku, pronaći popularne komande i razumeti na koji način vam novi format datoteke pomaže.

Nemate vremena za ceo kurs? Pogledajte demonstraciju „Održite korak sa drugima uz program Word 2007“ (samo na engl.) da biste dobili uvid u osnove, a zatim se vratite na kurs kada budete spremni za sticanje praktičnog iskustva.

Nemate izdanje sistema Office 2007? Možete preuzeti besplatnu probnu verziju koja važi 60 dana (samo na engl.).

Kada završite ovaj kurs, moći ćete da:

 • Radite sa trakom  - novom funkcijom koja čini rad u programu Word lakšim nego ikada ranije.

 • Pronađite svakodnevne, uobičajene komande koje su vam potrebne da biste obavili posao.

 • Koristite novi format datoteke za Word na način koji vam najviše odgovara.

Ovaj kurs obuhvata:

 • Tri lekcije kojima sami određujete tempo i dve sesije za vežbanje za sticanje praktičnog iskustva. Vežbe zahtevaju Word 2007.

 • Kratak test na kraju svake lekcije. Testovi se ne ocenjuju.

 • Karticu sa kratkim uputstvima koju možete da ponesete sa kursa.

wdspeed12_OVWaud_ZA10064672.wma

Pojavio se Word 2007. To je uzbudljiv program dizajniran da bude bolji i produktivniji od verzije na koju ste navikli. Međutim, može vam izgledati pomalo nepoznato.

Nemojte se plašiti, pomoć je tu. Ovaj kurs će vam pomoći da uhvatite korak sa drugima za svega nekoliko minuta. Otkrijte kako da na najbolji način iskoristite ovu novu i jednostavniju verziju. Pogledajte kako se obavljaju svakodnevne stvari koje ste uvek radili u programu Word. Vežbajte u novom programu Word i osetite prednosti koje vam pruža.

Da biste saznali više o ovom kursu, pročitajte tekst u člancima Ciljevi i Osnovni podaci o ovom kursu ili pogledajte sadržaj. Zatim kliknite na dugme Dalje da biste započeli prvu lekciju.

Upoznajte traku

„Traka“ u programu Word

Nova traka prostire se na vrhu programa Word.

wdspeed12_11aud_ZA10064677.wma

Kada prvi put otvorite Word 2007, možda ćete biti iznenađeni njegovim novim izgledom. Većina promena nalazi se na traci, u oblasti na vrhu prozora programa Word.

Traka u prvi plan ističe najpopularnije komande za stvari koje stalno radite tako da ne morate da ih tražite u različitim delovima programa.

Zašto su napravljene promene? Da bi se vaš rad olakšao i ubrzao. Traka je detaljno istražena i dizajnirana na osnovu iskustava korisnika tako da se komade nalaze na optimalnom mestu.

U ovoj lekciji ćete saznati više o traci i tome kako se radi sa njom.

Primena trake

Link[Untitled] Upotreba trake

wd12Speed1_2Aud_ZA10153013.wma

Lakoća upotrebe i prikladnost trake najbolje se razumeju kada se vidi kako ona funkcioniše. Kliknite na dugme Reprodukuj ispod slike da biste videli animaciju trake. Prvo je na kartici Početak deo teksta isečen sa jednog mesta i nalepljen na drugo, zatim se format teksta menja upotrebom opcije Stil i, konačno, menja se boja pozadine stranice na kartici Raspored na stranici.

Šta se nalazi na traci?

Traka prikazuje kartice, grupe i komande

Tri dela trake jesu kartice, grupe i komande.

wdspeed12_1_3Aud_ZA10153462.wma

Postoje tri osnovne komponente trake. Dobro je znati kako se svaka od njih zove da biste razumeli kako se koriste.

1. Kartice Postoji sedam osnovnih kartica na vrhu. Svaka predstavlja oblast aktivnosti.

2. Grupe Svaka kartica ima nekoliko grupa koje zajedno prikazuju srodne stavke.

3. Komande Komanda je dugme, polje u koje se unose informacije ili meni.

Sve što se nalazi na kartici pažljivo je izabrano u skladu sa korisničkim aktivnostima. Na primer, kartica Početak sadrži sve stvari koje najčešće koristite kao što su komande u grupi Font za promenu fonta teksta: Font, Veličina fonta, Podebljano, Kurziv i tako dalje.

Strelice za pokretanje dijaloga u grupama

Traka i dijalog „Font“

Kliknite na strelicu za pokretanje dijaloga Slika dugmeta da biste videli više opcija za određenu grupu.

wdspeed12_1_4Aud_ZA10153491.wma

Na prvi pogled možda nećete videti određene komande iz prethodne verzije programa Word. Ne brinite. Neke grupe imaju dijagonalnu strelicu u donjem desnom uglu Slika dugmeta .

Ta strelica se naziva Pokretanje dijaloga. Ako kliknete na nju, videćete više opcija vezanih za tu grupu. Te opcije će se često pojavljivati u obliku dijaloga koji možete prepoznati iz prethodne verzije programa Word ili se mogu pojaviti u oknu zadatka poznatog izgleda.

Govoreći o prethodnim verzijama, ako ste se pitali da li možete dobiti isti izgled i osećaj pri radu kao u prethodnoj verziji programa Word, odgovor je jednostavan - ne možete. Međutim, nakon malo igranja trakom, navići ćete se na lokacije stavki i svideće vam se to što sada lakše obavljate poslove.

Pojavljuju se dodatne kartice

Kartica „Alatke za slike“ na traci

Kada izaberete sliku, pojavljuje se dodatna kartica Alatke za slike koja prikazuje grupe komandi za rad sa slikama.

wdspeed12_1_5Aud_ZA10153485.wma

U ovoj novoj verziji programa Word neke kartice pojavljuju se samo onda kada su vam potrebne. Na primer, pretpostavimo da ste umetnuli sliku. Međutim, sada želite da uradite nešto više sa njom. Možda želite da promenite prelom teksta oko nje ili želite da je izrežete. Gde se nalaze te komande?

1. Izaberite sliku.

2. Pojaviće se kartica Alatke za slike. Izaberite tu karticu.

3. Pojaviće se dodatne grupe i komande za rad sa slikama, na primer grupa Stilovi slika.

Kada kliknete izvan slike, kartica Alatke za slike nestaje, a druge grupe se vraćaju.

Napomena    Kartice se na zahtev pojavljuju za druge oblasti aktivnosti kao što su tabele, crteži, dijagrami i grafikoni.

Mala traka sa alatkama

Mala traka sa alatkama

Kada izaberete tekst i postavite pokazivač na njega, pojaviće se izbledela mala traka sa alatkama.

wdspeed12_1_6Aud_ZA10153484.wma

Neke komande za oblikovanje toliko su korisne da ćete želeti da vam budu dostupne bez obzira na to šta radite.

Pretpostavimo da želite da brzo oblikujete tekst, ali radite na kartici Raspored na stranici. Možete da izaberete karticu Početak da biste videli opcije oblikovanja, ali evo bržeg načina:

1. Izaberite tekst tako što ćete mišem prevući preko njega, a zatim postavite pokazivač na izabrani tekst.

2. Pojaviće se izbledela mala traka sa alatkama. Ako postavite pokazivač na malu traku sa alatkama, ona će postati vidljivija i moći ćete da na njoj kliknete na opciju za oblikovanje.

Mala traka sa alatkama je odlična za opcije za oblikovanje, ali šta ako želite da vam drugi tipovi komandi budu uvek dostupni? Koristite Traku sa alatkama za brzi pristup. Sledeća stranica će objasniti šta je to.

Traka sa alatkama za brzi pristup

Link[Untitled] Dodavanje i uklanjanje dugmeta na traci sa alatkama za brzi pristup

Dodavanje komande na traku sa alatkama za brzi pristup

wdspeed12_1_7Aud_ZA10153477.wma

Traka sa alatkama za brzi pristup jeste mala oblast u gornjem desnom uglu trake. Ona sadrži komande koje svakodnevno koristite: Sačuvaj, Opozovi radnju i Ponovi. Možete da na nju dodate svoje omiljene komande tako da vam budu dostupne bez obzira na to na kojoj se kartici nalazite.

Kliknite na dugme Reprodukuj da biste videli animaciju koja prikazuje kako se dodaje, a zatim i kako se uklanja dugme na traci sa alatkama za brzi pristup. Takođe ćete imati priliku i da ovo isprobate u vežbi koja sledi.

Privremeno skrivanje trake

Traka u normalnom i skrivenom stanju

Kliknite dvaput na aktivnu karticu da biste sakrili grupe i imali više prostora.

wdspeed12_1_8Aud_ZA10153476.wma

Traka lepo objedinjuje sve u programu Word 2007 i olakšava pronalaženje. Međutim, ponekad vam nije potrebno da pronađete stvari. Samo želite da radite na dokumentu i želeli biste da imate više prostora za to. Zato je privremeno skrivanje trake jednako lako kao i njena upotreba.

Evo kako to možete da uradite: kliknite dvaput na aktivnu karticu. Grupe nestaju tako da ćete imati više prostora.

Kad god želite da ponovo vidite sve komande, kliknite dvaput na aktivnu karticu da biste vratili grupe.

Korišćenje tastature

Traka sa prikazanim oznakama slovnih prečica

Pritisnite taster ALT da biste prikazali oznake slovnih prečica za kartice na traci, dugme „Microsoft Office“ i traku sa alatkama za brzi pristup.

wdspeed12_1_9Aud_ZA10153475.wma

U redu, ljudi koji volite da koristite tastaturu, ovo je stranica za vas. Prečice koje počinju tasterom CTRL (na primer, CTRL+C za kopiranje ili CTRL+ALT+1 za Naslov 1) ostaju iste kao i u prethodnim verzijama programa Word.

Međutim, dizajn trake donosi nove prečice. Zašto? Zato što ova promena donosi dve velike prednosti u odnosu na prethodne verzije:

 • Prečice za svako dugme na traci.

 • Prečice koje često zahtevaju manje tastera.

Nove prečice takođe imaju novo ime: slovne prečice. Pritisnite taster ALT da biste prikazali oznake slovnih prečica za sve kartice na traci, dugme „Microsoft Office“ i traku sa alatkama za brzi pristup. Zatim možete da pritisnete slovnu prečicu za karticu koju želite da prikažete. Na primer, pritisnite taster H za karticu Početak. Pojaviće se sve slovne prečice za komande te kartice. Zatim možete da pritisnete slovnu prečicu za komandu koju želite.

Napomena     I dalje možete da koristite stare ALT+ prečice kojima ste pristupali menijima i komandama u prethodnim verzijama programa Word. Međutim, pošto stari meniji nisu dostupni, ne postoje podsetnici na ekranu o slovima koja treba da pritisnete tako da morate znati celu prečicu da biste je koristili.

Za više informacija pogledajte kurs za obuku Tasterske prečice u sistemu 2007 Office.

Vežba

Klik na dugme „Vežba u programu Word“ da bi se otvorio prozor programa Word i uputstva za vežbanje

Veličina preuzimanja: 10 kB (<1 min @ 56 kb/s)

Vežba u programu Word

wdspeed12_1_10Aud_ZA10153474.wma

Sada je vreme da prestanete da čitate i da sami pokušate da radite sa novom trakom, malom trakom sa alatkama, trakom sa alatkama za brzi pristup i tasterskim prečicama.

Proverite svoje znanje

Dovršite sledeći test kako biste bili sigurni da ste razumeli materijal. Privatnost vaših odgovora je zaštićena, a rezultati testa se ne boduju.

Ako kliknete na ovo dugme Slika dugmeta u programu Word 2007, šta će se desiti?

Privremeno ćete sakriti traku tako da imate više mesta za dokument.

Netačno. Možete privremeno da sakrijete „traku“, ali se to radi tako što ćete kliknuti dvaput na aktivnu karticu. Pokušajte ponovo.

Primenićete veći font na tekst.

Ne, nije tačno. Razmislite o tome gde se ovo dugme nalazi: u okviru grupe. Pokušajte ponovo.

Videćete dodatne opcije.

Tačno. Često će se pojavljivati dijalog koji može izgledati poznato iz prethodnih verzija programa Word.

Dodaćete komandu na traku sa alatkama za brzi pristup.

Ne, odgovor nije tačan. Da biste dodali komandu na traku sa alatkama za brzi pristup, prvo ćete kliknuti desnim tasterom miša na komandu. Pokušajte ponovo.

Gde se nalazi traka sa alatkama za brzi pristup i kada bi trebalo da je koristite?

Ona se nalazi u gornjem levom uglu ekrana i trebalo bi da je koristite za svoje omiljene komande.

Upravo tako. To je mala traka sa alatkama na kojoj se nalazi dugmad „Sačuvaj“, „Opozovi radnju“ i „Ponovi“. Možete da dodate svoje omiljene komande tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na komandu i odabrati stavku „Dodaj na traku sa alatkama za brzi pristup“.

Ona se nalazi iznad teksta i trebalo bi da je koristite kada je potrebno da napravite neke promene u oblikovanju.

Netačno. To je mala traka sa alatkama, a ne traka sa alatkama za brzi pristup. Pokušajte ponovo.

Ona se nalazi u gornjem levom uglu ekrana i trebalo bi da je koristite kada vam je potrebno da brzo pristupite dokumentu.

Ne, netačno. To jeste tačna lokacija, ali to nije ono za šta se koristi traka sa alatkama za brzi pristup. Pokušajte ponovo.

Nalazi se na kartici Početak i trebalo bi da je koristite kada je potrebno da brzo pokrenete ili započnete novi dokument.

Netačno. To nije mesto na kojem ćete pronaći traku sa alatkama za brzi pristup niti njena namena. Pokušajte ponovo.

Mala traka sa alatkama pojaviće se ako:

Kliknete dvaput na aktivnu karticu na „traci“.

Ne. To nije tačno. Ako kliknete dvaput na aktivnu karticu, „traka“ će biti privremeno skrivena. Pokušajte ponovo.

Izaberete tekst.

Ne, potrebno je da uradite nešto više da bi se mala traka sa alatkama pojavila. Pokušajte ponovo.

Izaberete tekst, a zatim postavite pokazivač na njega.

Tačno. Ona će se takođe pojaviti i ako kliknete desnim tasterom miša na izabrani tekst.

Uradite bilo koju od navedenih radnji.

Netačno. Samo jedan od ovih odgovora je tačan. Pokušajte ponovo.

Nova kartica će se pojaviti na traci ako:

Izaberete komandu Prikaži alatke za slike na kartici Umetanje.

Ne, odgovor nije tačan. „Prikaži alatke za slike“ nije komanda u programu Word. Pokušajte ponovo.

Izaberete sliku.

Da, to je tačan odgovor.

Kliknete desnim tasterom miša na sliku i odaberete stavku Alatke za slike.

Netačno. Ako kliknete desnim tasterom miša, neće se pojaviti dodatna kartica. Pokušajte ponovo.

Izaberete prvu ili treću opciju.

Ne, odgovor nije tačan. Samo jedna od njih je ispravna. Pokušajte ponovo.

Pronalaženje uobičajenih komandi

Osoba radi u programu Word

Sada je vreme da počnete sa radom.

wdspeed12_21aud_ZA10064679.wma

Word 2007 je nov i to je uzbudljivo, ali postoje stvari koje morate da uradite. Sada je vreme da ukažemo na tačne lokacije komandi koje se najčešće koriste. Videćete da novi dizajn programa postavlja te komande upravo tamo gde su vam potrebne.

Gde se kreira dokument? Gde se nalaze znaci za nabrajanje, gde su stilovi i kako možete da proverite pravopis? Šta je sa štampanjem? Ova lekcija će odgovoriti na ta i ostala pitanja...

Počnite sa dugmetom „Microsoft Office“

Meni koji se otvara dugmetom „Microsoft Office“

Šta se dogodilo sa menijem Datoteka? Kliknite na dugme „Microsoft Office“ da biste saznali.

wdspeed12_2_2Aud_ZA10154042.wma

Mesto na kojem se započinje Word dokument jeste dugme „Microsoft Office“.

Kada kliknete na dugme, pojavljuje se meni. Možda ćete primetiti da ovaj meni, prikazan ovde, pomalo liči na menije Datoteka u prethodnim verzijama programa Word. Sa leve strane menija videćete sve komande za rad sa datotekom. Ovo je mesto na kojem se kreira novi dokument ili otvara postojeći. Takođe, ovde se nalaze i komande Sačuvaj i Sačuvaj kao.

Na desnoj strani menija navedeni su nedavno otvarani dokumenti. Oni su uvek prigodno vidljivi tako da ne morate da pretražujete računar u potrazi za dokumentom na kojem često radite.

Znaci za nabrajanje, brojevi i drugo

Grupa „Pasus“ na kartici „Početak“

Nemojte prevideti grupu Pasus na kartici Početak.

wdspeed12_2_3Aud_ZA10154041.wma

Kada otvorite dokument i otkucate tekst, bez sumnje ćete želeti da oblikujete taj tekst. Mnoge poznate komande za oblikovanje prikazane su na kartici Početak u grupi Font: Podebljano, Kurziv, Veličina fonta i tako dalje. Tu se nalazi i nekoliko drugih komandi koje vam mogu biti korisne.

U grupi Pasus nalaze se uvek popularne liste sa znacima za nabrajanje, numerisane liste i liste sa više nivoa. Tu su takođe i komande za uvlačenje i poravnavanje.

Setite se da kliknete na dijagonalnu strelicu Slika dugmeta u donjem desnom uglu grupe, pokretanje dijaloga, ako ne vidite opcije koje ste navikli da koristite u programu Word. Na primer, ako kliknete na strelicu u grupi Pasus, otvoriće se poznati dijalog u kojem možete da radite sa uvlačenjem, kontrolom udovica i siročića i drugim.

Šta je sa stilovima?

Grupa „Stilovi“ na kartici „Početak“

Odaberite unapred napravljen brzi stil ili primenite stilove koje ste ranije napravili.

wdspeed12_2_4Aud_ZA10154040.wma

Ako vas zanima moćniji i efikasniji pristup oblikovanju od jednostavnog korišćenja komandi za podebljani tekst i kurziv, želećete da znate više o stilovima u novoj verziji programa Word.

Sa stilovima se radi na kartici Početak u grupi Stilovi:

1. Brzi stilovi su unapred napravljeni profesionalni stilovi koji se brzo i lako primenjuju i koji u ovoj verziji programa Word imaju novi izgled. Brzi stilovi koji se najčešće koriste pojaviće se direktno na traci.

2. Kliknite na ovo dugme da biste videli još nekoliko brzih stilova spremnih za upotrebu.

3. Kliknite na strelicu za pokretanje dijaloga da biste otvorili okno Stilovi. Ovo okno sadrži prilagođene stilove koje ste možda sami napravili u prethodnoj verziji programa Word i u njemu ćete kreirati nove ili ispravljati postojeće stilove.

Brzi stilovi predstavljaju veoma pogodan izgled za vaš dokument. Koristeći ove stilove u dokumentu, dobićete veliku pogodnost: poboljšanja jednim dodirom. Pokazaćemo vam kako se to radi u vežbi koja sledi.

Četkica za oblikovanje

Komanda „Četkica za oblikovanje“ u grupi „Ostava“ na kartici „Početak“

Komanda Četkica za oblikovanje nalazi se na kartici Početak u grupi Ostava.

wdspeed12_2_5Aud_ZA10154037.wma

Još jedna komanda za brzo oblikovanje jeste Četkica za oblikovanje. Ona se nalazi sa krajnje leve strane kartice Početak u grupi Ostava. Ako niste upoznati sa četkicom za oblikovanje, u pitanju je brz način za kopiranje oblikovanja iz jednog dela teksta u drugi.

Da biste koristili četkicu za oblikovanje, postavite kursor na tekst čije oblikovanje želite da kopirate, a zatim kliknite na dugme Četkica za oblikovanje. Ako želite da oblikovanje preslikate na više mesta, obavezno kliknite dvaput na komandu Četkica za oblikovanje da bi ostala uključena. Zatim izaberite tekst u koji želite da preslikate novo oblikovanje.

Da biste je isključili, kliknite ponovo na dugme ili pritisnite taster ESC.

Ovo ćete moći da isprobate u vežbi koja sledi.

Umetanje slika, hiperveza, zaglavlja i podnožja

Kartica „Umetanje“ na traci

Kartica Umetanje nudi vašem dokumentu obilje dodatnih informacija.

wdspeed12_2_6Aud_ZA10154038.wma

Da bi vaš tekst bio snažniji i upečatljiviji, možda ćete želeti slike, clip art kolekcije, grafikone ili oblike u dokumentu. Mesto na kojem se oni dodaju jeste kartica Umetanje.

Međutim, to nisu jedine komande na toj kartici. Tu se nalaze i komande Tabele i Hiperveza. To nije sve - iako nisu opisani, tu su brojevi stranica, polja za tekst i WordArt, vama na usluzi.

Zumiranje

Kontrola „Zumiranje“

Pogledajte u donji desni ugao ako želite da zumirate.

wdspeed12_2_7Aud_ZA10154033.wma

Kada nešto umetnete, možda će vam biti potrebno da bolje pogledate detalje. Zato ćete sigurno želeti da znate šta zumirate.

Pogledajte donji desni ugao. Povucite klizač nadesno da biste uvećali, a povucite ga nalevo da biste umanjili prikaz.

Saveti    

 • Ako kliknete na broj procenta sa leve strane klizača, otvoriće se dijalog Zumiranje u kojem možete da navedete procenat zuma.

 • Ako vaš miš ima točak, možete da pritisnete i zadržite taster CTRL i da okrećete točak unapred da biste uvećali ili unazad da biste umanjili prikaz.

 • Komande Zumiranje takođe možete pronaći i na kartici Prikaz.

Provera pravopisa i gramatike

Kartica „Pregled“ na traci

wdspeed12_2_8Aud_ZA10154021.wma

Nemojte napraviti grešku - kada obavite veći deo posla u dokumentu, želećete da proverite pravopis i gramatiku pre nego što ga odštampate ili pošaljete e-poštom.

Komanda Pravopis i gramatika nalazi se na kartici Pregled zato što to predstavlja deo pregleda vašeg rada. Pogledajte na krajnju levu stranu u grupu Provera.

Spremni za štampanje?

Kartica „Raspored na stranici“ na traci

Pre štampanja ovde proverite raspored na stranici i podešavanje stranice.

wdspeed12_2_9Aud_ZA10154020.wma

Spremni ste za štampanje - ali da li ste zaista spremni? Nije na odmet prvo proveriti raspored stranica. Sve što vam je potrebno nalazi se na kartici Raspored na stranici. Grupa Podešavanje stranice sadrži stavke Veličina (8,5 x 11, A4 i tako dalje), Položaj (položen i uspravan) i Margine.

Upravo tako: postavke margina lako su dostupne, na istom nivou kao i druge komande u ovoj grupi. Setite se kako ste u starijim verzijama morali da detaljno pretražujete meni Datoteka, Podesi stranicu i tako dalje? To više ne morate da radite.

Da, spreman za štampanje

Komande za štampanje u meniju koji se otvara dugmetom „Microsoft Office“

Odaberite jednu od nekoliko komandi za štampanje tako što ćete kliknuti na dugme „Microsoft Office“.

wdspeed12_2_10Aud_ZA10154036.wma

Kada ste u potpunosti spremni za štampanje, vratite se na dugme „Microsoft Office“. Međutim, imajte na umu da sada imate sledeće opcije:

1. Ako kliknete na komandu Odštampaj, dobićete dijalog Štampanje. Međutim, umesto toga postavite pokazivač na strelicu na desnoj strani komande Odštampaj i videćete tri komande:

2. Odštampaj koja će otvoriti dobro poznati dijalog Štampanje.

3. Brzo odštampaj koja odmah šalje dokument štampaču.

4. Pregled pre štampanja koja vam prikazuje kako će odštampani dokument izgledati. Ako često koristite ovu komandu, možda ćete želeti da je dodate na traku sa alatkama za brzi pristup.

U pozadini

Stavka „Opcije programa Word“ u meniju dugmeta „Microsoft Office“.

Opcije programa više nisu dostupne iz menija Alatke. Umesto toga, naći ćete ih ako kliknete na dugme „Microsoft Office“.

wdspeed12_2_11Aud_ZA10154035.wma

Sve funkcije koje ste navikli da svakodnevno koristite u programu Word nalaze se na „traci“ i mnogo se lakše pronalaze nego ikada ranije. Međutim, gde se nalaze pozadinske postavke koje nisu vezane za kreiranje dokumenata, već za kontrolu rada programa Word? Postavke kao što su bezbednost i informacije o korisniku, rečnici za proveru pravopisa i automatske ispravke?

U prethodnim verzijama programa Word birali ste stavku Opcije u meniju Alatke. Sada su sve te postavke deo stavke Opcije programa Word koju otvarate kada kliknete na dugme Opcije programa Word u meniju koji se otvara kada kliknete na dugme „Microsoft Office“.

Vežba

Klik na dugme „Vežba u programu Word“ da bi se otvorio prozor programa Word i uputstva za vežbanje

Veličina preuzimanja: 14 kB (<1 min @ 56 kb/s)

Vežba u programu Word

wdspeed12_2_12Aud_ZA10154034.wma

Sada ćete vežbati tipične svakodnevne radnje u Word 2007 dokumentu.

Dovršite sledeći test kako biste bili sigurni da ste razumeli materijal. Privatnost vaših odgovora je zaštićena, a rezultati testa se ne boduju.

Listu sa znacima za nabrajanje možete da primenite koristeći karticu i grupu .

Karticu Raspored na stranici, grupu Pasus

Ne, to nije tačno. To je mesto na kojem se primenjuje razmak pre ili iza pasusa. Pokušajte ponovo.

Karticu Početak, grupu Pasus

Da, upravo tako. To je mesto na kojem se primenjuju liste sa znacima za nabrajanje. Savet: liste sa znacima za nabrajanje možete da primenite i koristeći malu traku sa alatkama.

Karticu Umetanje, grupu Simboli

Netačno. Pokušajte ponovo.

Karticu Umetanje, grupu Tekst

Ne, odgovor nije tačan. Ne postoji takva grupa. Pokušajte ponovo.

Kako se biraju opcije za štampanje u novoj verziji programa Word?

Na traci ćete kliknuti na dugme Odštampaj.

Ne, odgovor nije tačan. Dugme „Odštampaj“ ne nalazi se na traci. Pokušajte ponovo.

Na traci sa alatkama za brzi pristup kliknućete na dugme Odštampaj.

Nije potpuno tačno. Na traci sa alatkama za brzi pristup ne postoji dugme „Odštampaj“ iako možete da odaberete da ga dodate ako je u pitanju komanda koju često koristite. Pokušajte ponovo.

Upotrebićete dugme „Microsoft Office“.

Da, to je tačan odgovor. Upotrebićete dugme „Microsoft Office“ da biste pronašli komande za štampanje. Na ovom mestu se takođe otvara pregled pre štampanja.

Izabraćete prvu ili drugu od navedenih opcija.

Netačno. Gde ste ranije videli komandu „Odštampaj“? U meniju, zar ne?

U kom uglu se nalazi kontrola zumiranja?

Gornjem desnom

Ne, samo delimično ste u pravu. Pokušajte ponovo.

Gornjem levom

Netačno. To je mesto gde ćete tražiti traku sa alatkama za brzi pristup. Pokušajte ponovo.

Donjem levom

Netačno. Pokušajte ponovo.

Donjem desnom

Da, upravo tako. U donjem desnom uglu nalazi se kontrola koja se koristi za smanjivanje i uvećavanje. Takođe možete da koristite i meni „Prikaz“ da biste videli kontrole zumiranja.

Koja je od sledećih procedura u novoj verziji programa Word najbolji način za biranje postavki za automatske ispravke i proveru pravopisa?

U meniju Alatke izabraćete stavku Opcije.

Ne, odgovor nije tačan. Ovo je stari način za obavljanje te radnje. U ovoj verziji se razlikuje. Pokušajte ponovo.

U meniju koji se otvara dugmetom „Microsoft Office“ izabraćete stavku Opcije programa Word.

Da, to je tačan odgovor. Ovde mogu da se odaberu i mnoge druge postavke.

Kliknite desnim tasterom miša bilo gde na „traci“ i odaberite stavku Opcije programa Word.

Netačno. Želite da dođete do stavke „Opcije programa Word“, ali ovo nije način za njeno otvaranje. Pokušajte ponovo.

Na kartici Prikaz izabraćete stavku Svojstva.

Netačno. Na kartici Prikaz ne postoji komanda „Svojstva“. Pokušajte ponovo.

Novi format datoteke

Word dokumenti i XML

Postoji novi format datoteke za Word 2007.

wdspeed12_31aud_ZA10064684.wma

Još jedna velika promena u novoj verziji programa Word: poboljšani format datoteke. Šta to donosi vama?

Novi format datoteke pomaže da datoteke budu manje i bezbednije. Postoje i druge pogodnosti.

U ovoj lekciji ćete takođe saznati šta se dešava sa datotekama koje nemaju novi format.

Zašto su napravljene promene? XML

XML formati datoteke donose povećanu bezbednost, manju veličinu datoteka i veću zaštitu

Dobri razlozi za upotrebu novog Word formata datoteke.

wdspeed12_3_2Aud_ZA10154018.wma

Novi Word format datoteke dokumenta zasnovan je na novim Office Open XML formatima (XML je skraćenica za pojam Extensible Markup Language). Ne brinite, ne morate da razumete XML, sve je to u pozadini. Samo imajte na umu da novi format zasnovan na XML formatu:

 • Pomaže da vaši dokumenti budu bezbedniji tako što odvaja datoteke koje sadrže skripte ili makroe, olakšavajući identifikovanje i blokiranje neželjenog koda ili makroa.

 • Pomaže da veličine datoteka vaših dokumenata budu manje

 • Pomaže da vaši dokumenti budu manje podložni oštećenjima

Zašto su napravljene promene? Nove funkcije

Kartica „Umetanje“ na traci i dijalog „Izbor SmartArt grafike“

Novi format datoteke donosi nove funkcije kao što su SmartArt grafike.

wdspeed12_3_3Aud_ZA10154017.wma

Novi format datoteke takođe vam daje mogućnost da koristite funkcije koje su dostupne samo u programu Word 2007. Primer takve funkcije jesu nove grafike.

Ova ilustracija prikazuje vam kako da pokrenete takvu grafiku u programu Word. Obratite pažnju na to koliko dizajna SmartArt grafika možete da izaberete.

Novi format datoteke podržava veliki broj drugih novih funkcija kao što su matematičke jednačine, teme i kontrole sadržaja.

Kako da znam da li koristim novi format?

Dijalog „Sačuvaj kao“

Ako je u polju Sačuvaj kao tip napisano Word dokument, to znači da koristite novi format datoteke.

wdspeed12_3_4Aud_ZA10154014.wma

Kada kreirate novi dokument u programu Word 2007, a zatim ga sačuvate, novi format datoteke automatski će biti izabran za vas.

U ovo možete da se uverite tako što ćete dobro pogledati dijalog Sačuvaj kao. Obratite pažnju na to da u polju Sačuvaj kao tip piše Word dokument. Ovo znači da se koristi novi format datoteke.

Postoji više formata datoteka?

Oznaka tipa datoteke

Čemu služi

.docx

Standardni Word dokument bez makroa ili koda

.dotx

Word predložak bez makroa ili koda

.docm

Word dokument koji bi mogao da sadrži makroe ili kôd

.dotm

Word predložak koji bi mogao da sadrži makroe ili kôd

wdspeed12_3_10Aud_ZA10154019.wma

Jedina uočljiva razlika koju ćete verovatno videti sa novim Word formatima datoteka jeste ako koristite makroe ili kôd. Ranije su postojala samo dva tipa Word datoteka: dokumenti i predlošci (.doc i .dot). U programu Word 2007 postoje četiri tipa datoteka: .docx, .dotx, .docm i .dotm (slovo „x“ označava XML, a „m“ makro).

Osnovni dokumenti i predlošci (.docx i .dotx) više ne mogu da sadrže makroe ili kôd tako da su bezbedniji za svakodnevnu upotrebu - niko ne može da umetne skriveni kôd u dokument. Međutim, pošto je korisno imati makroe, postoje dva dodatna tipa datoteka koji podržavaju dokumente i predloške koji sadrže kôd: .docm i .dotm.

Šta je sa dokumentima koje već imam?

Traka prikazuje režim kompatibilnosti

Kako da saznate kada je Word otvorio dokument u režimu kompatibilnosti.

wdspeed12_3_5Aud_ZA10154013.wma

Verovatno se pitate šta se dešava kada otvorite stare dokumente u novoj verziji programa Word.

Word 2007 može da otvori datoteke kreirane u svim prethodnim verzijama programa Word, od 1.0 do 2003. Word će starije dokumente otvoriti u režimu kompatibilnosti. Ovo znate jer se na vrhu dokumenta pored imena datoteke pojavljuje natpis „(Režim kompatibilnosti)“.

Režim kompatibilnosti

Komanda „SmartArt“ i galerija dijagrama u režimu kompatibilnosti

U režimu kompatibilnosti ovaj dijalog dijagrama nema toliko izbora.

wdspeed12_3_6Aud_ZA10154012.wma

Šta je zapravo režim kompatibilnosti? Ukratko, Word vam govori da dokument koristi stariji format datoteke. Pošto taj format datoteke ne razume neke od novih funkcija u novoj verziji programa Word, te funkcije se ili isključuju ili menjanju tako da budu približne starijoj verziji programa Word.

U primeru koji je ovde prikazan stariji Word 2003 dokument otvoren je u novoj verziji programa Word. Obratite pažnju na to da naslovna traka sadrži (Režim kompatibilnosti). Kao što možete da vidite, dijalog Izbor SmartArt grafike ne pojavljuje se uopšte - umesto njega pojavljuje se Galerija dijagrama. U stvari, ova Galerija dijagrama ista je kao ona u programu Word 2003 i ima isti opseg funkcija.

Dobro je ostati u režimu kompatibilnosti ako znate da ćete deliti dokumente sa velikim brojem ljudi koji koriste starije verzije programa Word. Na taj način će oni videti ono što vi vidite i moći ćete da predvidite šta oni mogu, a šta ne mogu da urade u svojoj verziji programa Word.

Konvertovanje starih datoteka

Komanda „Konvertuj“ u meniju koji se otvara dugmetom „Microsoft Office“

Kako se datoteke konvertuju u novi format datoteke.

wdspeed12_3_7Aud_ZA10154011.wma

Možete li da konvertujete stari dokument u novi format datoteke? Naravno. Otvorite dokument u programu Word 2007, kliknite na dugme „Microsoft Office“, a zatim u meniju izaberite komandu Konvertuj.

Ova konverzija daje vam pogodnost novog formata (pomaže da datoteke budu manje, bezbednije i tako dalje) i takođe nove funkcije u punom, neumanjenom obliku. Na primer, imate sve izbore koje ste videli u polju Izbor SmartArt grafike, a ne manji skup.

Napomena    Ako je Windows konfigurisan da prikazuje oznake tipa datoteke, ime datoteke menja se iz „Moj dokument.doc“ u „Moj dokument.docx“. Slovo „x“ označava XML.

Deljenje dokumenta između verzija pomoću konvertora

Dijalog

Kada neko pokuša da otvori dokument iz programa Word 2000, pojaviće se ova poruka.

wdspeed12_3_8Aud_ZA10154009.wma

Ako ćete deliti dokumente sa velikim brojem ljudi, postoje metodi o kojima ćete želeti da saznate više. Pogledajmo nekoliko scenarija u kojima se možete naći dok koristite novu verziju programa Word.

Pretpostavimo da koristite novi format datoteke, bilo da kreirate nove dokumente i čuvate ih ili ih nadograđujete koristeći komandu Konvertuj u meniju koji se otvara dugmetom „Microsoft Office“.

Pretpostavimo da vaš prijatelj, Jovan, ima stariju verziju programa Word koja je došla uz Office 2000. Želite da mu pošaljete svoj najnoviji dokument e-poštom. Da li će on moći da ga otvori?

Da, moći će. Kada Jovan klikne na dokument, ako je njegova instalacija sistema Office 2000 ažurirana najnovijim zakrpama i servisnim paketima, on će biti upitan da li želi da preuzme konvertor koji će mu omogućiti da otvori vaš dokument.

Dokument koji je Jovan otvorio neće izgledati potpuno isto kao onaj koji ste vi napravili jer u novoj verziji programa Word postoje mnoge funkcije koje ne postoje u njegovoj verziji. On ipak može da otvori dokument i moći će da radi sa njim i da vam ga pošalje nazad.

Napomena    Konvertor funkcioniše samo sa sistemima Office 2000 SP3, Office XP SP3 i Office 2003 SP1. On radi samo na sledećim operativnim sistemima: Windows 2000 SP4, Windows XP SP1 i Windows Server 2003.

Deljenje dokumenata između različitih verzija čuvanjem u starijem formatu

Komanda „Sačuvaj kao“ u meniju koji se otvara dugmetom „Microsoft Office“

Kako se dokument kreiran u novoj verziji programa Word čuva u starijem formatu datoteke.

wdspeed12_3_9Aud_ZA10154007.wma

Ako ste zabrinuti da Jovan nema potpuno ažuriranu instalaciju sistema Office 2000, želećete da sačuvate dokument u starijem formatu datoteke pre nego što mu ga pošaljete e-poštom. Evo kako to možete da uradite:

1. Kliknite na dugme „Microsoft Office“ i u meniju postavite pokazivač na strelicu na kraju komande Sačuvaj kao.

2. Na listi opcija izaberite stavku Word 97-2003 format.

Možda ćete dobiti upozorenje da će zbog čuvanja u starijem formatu datoteke neke funkcije biti izgubljene ili promenjene. Na primer, ako dokument sadrži novi dijagram, Word će vas obavestiti da će dijagram biti kombinovan u jedan objekat koji ne može da se uređuje. Na taj način Jovan može barem da vidi dijagram. Međutim, Jovan neće moći da ga uređuje jer njegova verzija programa Word ne razume kako se radi sa ovom novom funkcijom.

Dovršite sledeći test kako biste bili sigurni da ste razumeli materijal. Privatnost vaših odgovora je zaštićena, a rezultati testa se ne boduju.

U naslovnoj traci Word dokumenta napisano je: „Tržišni izveštaj.doc (Režim kompatibilnosti)“. Šta ovo znači?

Možete da radite sa dokumentom, ali ne možete da ga sačuvate.

Netačno. Sigurno možete da sačuvate dokument, ali ne možete da radite neke druge stvari. Pokušajte ponovo.

Ne možete da radite sa dokumentom jer nije kompatibilan.

Ne baš. Režim kompatibilnosti ne znači da datoteka nije kompatibilna sa vašom verzijom programa Word. Situacija nije tako ozbiljna. Pokušajte ponovo.

Možete da radite sa dokumentom koristeći sve nove funkcije programa Word.

Ne, možete da radite u dokumentu, ali ne možete imati sve. Pokušajte ponovo.

Možete da radite u dokumentu, ali će Word ograničiti neke nove funkcije.

Tačno. Dokument je u starijem formatu datoteke i ne razume nove funkcije programa Word. Zato su te funkcije ograničene ili onemogućene.

Prijatelj vam je e-poštom poslao Word 2000 dokument. Da li možete da ga otvorite novom verzijom programa Word?

Da, ali ćete dobiti upozorenje da bi trebalo da nabavite konvertor.

Ne, ovo nije situacija u kojoj će vam Word predložiti da nabavite konvertor. Pokušajte ponovo.

Da, ali će se dokument otvoriti u režimu kompatibilnosti.

Dobro ste to shvatili. Dokument će se otvoriti u režimu kompatibilnosti i neke funkcije će biti ograničene zato što radite sa starijim formatom datoteke.

Da, ako prvo uključite režim kompatibilnosti koristeći traku sa alatkama za brzi pristup.

Netačno. Režim kompatibilnosti ne možete da uključite. On se uključuje za vas ako je datoteka koju otvarate u starijem formatu datoteke. Pokušajte ponovo.

Ne, samo datoteke verzije Word 2002 i novije mogu da se otvore u novoj verziji programa Word.

Netačno. U novoj verziji mogu da se otvore datoteke od verzije Word 1.0. Pokušajte ponovo.

Šta se dešava ako u meniju koji se otvara dugmetom „Microsoft Office“ kliknete na komandu „Konvertuj“?

Word će nadograditi postojeću datoteku u novi format datoteke i preimenovaće datoteku iz „dokument.doc“ u „Nadograđeno: dokument.doc“.

Nije potpuno tačno. Preimenovanje nije tačno.

Word će nadograditi postojeću datoteku u novi format datoteke i uključiće nove funkcije koje su dostupne u novoj verziji programa Word.

Tačno. Ovo se dešava kada nadogradite format datoteke dokumenta. Ako je Windows konfigurisan da prikazuje oznake tipa datoteke, oznaka tipa datoteke promeniće se iz .doc u .docx.

Word će ograničiti svoje funkcije tako da budu kompatibilne sa formatom datoteke dokumenta.

Netačno. Razmislite o tome šta znači reč „Konvertuj“ (ovo je savet). Sada pokušajte ponovo.

Word će otvoriti dokument u bezbednom stanju samo za čitanje tako da možete da ga prikažete u novom formatu datoteke.

Netačno. Konvertovanje datoteke nudi mnogo više od toga. Pokušajte ponovo.

Povratne informacije

Kartica sa kratkim uputstvima

Takođe pogledajte:

Traka

Kartica „Pisanje“, grupa „Font“ i komanda „Veličina fonta“

Tri dela trake

Traka ima tri osnovne komponente. Dobro je znati kako se svaka od njih zove da biste razumeli kako se koriste.

1. Kartice. Ima ih šest i nalaze se na vrhu. Svaka predstavlja oblast aktivnosti.

2. Grupe. Svaka kartica ima nekoliko grupa koje zajedno prikazuju srodne stavke.

3. Komande. Komanda može da bude bilo šta, dugme, padajuća lista ili polje za unos informacija.

Traka sa alatkama za brzi pristup

Traka sa alatkama za brzi pristup jeste mala oblast u gornjem levom uglu trake. Ona sadrži neke komande koje svakodnevno koristite: Sačuvaj, Opozovi radnju i Ponovi. Možete da na nju dodate svoje omiljene komande tako da vam budu dostupne bez obzira na to na kojoj se kartici nalazite.

Da biste dodali komande na traku sa alatkama za brzi pristup, kliknite desnim tasterom miša na komandu koju želite da dodate, a zatim izaberite stavku Dodaj na traku sa alatkama za brzi pristup.

Više komandi u dijalozima

Kada u donjem desnom uglu grupe vidite strelicu Slika dugmeta (nazvanu Pokretanje dijaloga), to znači da su za komande u grupi dostupne detaljne ili napredne opcije. Kliknite na strelicu da biste otvorili dijalog ili okno zadatka u kojem možete da radite sa dostupnim opcijama.

Šta se dogodilo sa menijem „Datoteka“?

U programu Microsoft® Office Word 2007 meni Datoteka zamenjen je dugmetom „Microsoft Office“ Slika dugmeta . Kliknite na ovo dugme u gornjem levom uglu prozora programa da biste dobili neke od osnovnih komandi koje ste ranije koristili za otvaranje, čuvanje i štampanje dokumenata.

Na dnu menija izaberite komandu Opcije programa Word i pronaći ćete postavke programa koje kontrolišu stvari kao što su željene postavke pravopisa koji su se ranije nalazili u meniju Alatke pod stavkom Opcije.

Korišćenje tastature

Prečice koje počinju tasterom CTRL (na primer, CTRL+C za kopiranje ili CTRL+ALT+1 za Naslov 1) ostaju iste kao i u prethodnim verzijama programa Word. Međutim, promenjene su tasterske prečice koje počinju tasterom ALT.

 1. Pritisnite taster ALT.

  Pojaviće se oznake koje prikazuju slovne prečice.

 2. Pritisnite taster za karticu ili komandu trake sa alatkama za brzi pristup koju želite.

  • Ako pritisnete komandu trake sa alatkama za brzi pristup, komanda će se izvršiti.

  • Ako pritisnete slovnu prečicu kartice, videćete slovne prečice za sve komande na toj kartici. Pritisnite taster (ili tastere) za komandu koju želite. U zavisnosti od toga koju komandu odaberete, može biti izvršena radnja ili se može otvoriti galerija ili meni. U drugom slučaju možete da odaberete drugu slovnu prečicu.

Napomena    Većina pristupnih tastera Office 2003 menija (onih koji počinju tasterom ALT) i dalje radi. Međutim, potrebno je da znate kompletnu prečicu. Ne postoje podsetnici na ekranu za tastere koje treba da pritisnete.

Novi format datoteke

Novi Word format datoteke dokumenta zasnovan je na novim Office Open XML formatima (XML je skraćenica za pojam Extensible Markup Language). Ne morate da razumete XML. Samo imajte na umu da novi format zasnovan na XML formatu:

 • Pomaže da vaši dokumenti budu bezbedniji tako što odvaja datoteke koje sadrže skripte ili makroe, olakšavajući identifikovanje i blokiranje neželjenog koda ili makroa.

 • Pomaže da veličine datoteka vaših dokumenata budu manje.

 • Pomaže da vaši dokumenti budu manje podložni oštećenjima.

Oznaka tipa datoteke

Čemu služi

.docx

Standardni Word dokument bez makroa ili koda

.dotx

Word predložak bez makroa ili koda

.docm

Word dokument koji bi mogao da sadrži makroe ili kôd

.dotm

Word predložak koji bi mogao da sadrži makroe ili kôd

Rad sa ljudima koji nemaju Word 2007

U programu Word 2007 možete da otvarate datoteke kreirane u prethodnim verzijama programa Word, od programa Word 95 do programa Word 2007.

 • Kada sačuvate datoteku koja je originalno kreirana u prethodnoj verziji programa, automatska opcija dijaloga Sačuvaj kao jeste da je sačuva u formatu prethodne verzije (.doc).

 • Kada sačuvate datoteku kao prethodnu verziju, ako neka od funkcija verzije 2007 nije kompatibilna sa prethodnom verzijom, alatka za proveru kompatibilnosti će vas obavestiti o tome, a nove funkcije neće raditi.

  Obratite pažnju na to da se režim kompatibilnosti automatski uključuje kada otvorite Word datoteku koja je kreirana u prethodnoj verziji programa ili kada sačuvate datoteku kreiranu u verziji 2007 kao u prethodnoj verziji.

  Funkcija „Kontrolor kompatibilnosti“ automatski se pokreće. Možete da je pokrenete i ručno ako mislite da će neke funkcije u dokumentu biti nekompatibilne sa ranijim verzijama. Kliknite na dugme „Microsoft Office“ Slika dugmeta , postavite pokazivač na stavku Završi, a zatim izaberite stavku Kontrolor kompatibilnosti.

Da li su vam ove informacije koristile?

Kako da je poboljšamo?

Kako da je poboljšamo?

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!