Odnošenje Publisher datoteke u komercijalnu štampariju

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ako su vam potrebne opcije štampanja koje vam ne obezbeđuje stoni štampač, odnesite publikaciju u komercijalnu štampariju koja može da reprodukuje rad na ofset mašini za štampu ili na visokokvalitetnom digitalnom štampaču.

Na primer, možda ćete želeti da odštampate veliki broj publikacija, da ih odštampate na posebnom papiru (kao što je velum ili karton) ili da koristite posebne opcije povezivanja, skraćivanja ili završne obrade.

Ako vam je potrebno na stotine ili hiljade primeraka, možda će biti najisplativije i najefikasnije da publikaciju odštampate u komercijalnoj štampariji.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Posavetujte se sa komercijalnoj štampariji prvi put

Koristite paket i čarobnjaka

Koristite Kontrolor dizajna za otkrivanje problema u publikaciji

Početne konsultacije sa osobljem komercijalne štamparije

Najvažniji korak u procesu saradnje sa osobljem komercijalne štamparije jeste razgovor koji obavite sa njima pre nego što predate Microsoft Office Publisher datoteku u štampariju. Pre započinjanja projekta, opišite projekat i ciljeve i saznajte zahteve štampara. Nastavite sa konsultacijama tokom procesa dizajniranja da biste kasnije uštedeli vreme i novac.

Razmotrite sledeća pitanja pre nego što kreirate publikaciju:

 • Pitajte da li štamparija prihvata Publisher datoteke. Ako ne možete da pronađete komercijalnu štampariju koja ih prihvata, možete da se raspitate o drugim načinima za prosleđivanje publikacije. Većina komercijalnih štamparija prihvata PostScript datoteke ili PDFdatoteke i objasniće vam kako da ih kreirate na osnovu publikacije.

  Napomena : Možete da sačuvate kao PDF ili XPS datoteke iz programa Microsoft Office 2007 tek pošto instalirate programski dodatak. Više informacija potražite u članku omogućavanje podrške za druge formate datoteka, kao što su PDF i XPS.

 • Kažite štamparu koje su potrebe štampanja vašeg projekta, kao što je količina, kvalitet, količina papira, veličina papira, preporučeni model boje, povez, presavijanje, skraćivanje, budžet, ograničenja veličine datoteke i krajnji rokovi. Uvek se raspitajte da li štamparija željene proizvode ima na zalihama.

 • Kažite štamparu da li će publikacija sadržati skenirane slike, i ako je to slučaj, da li ćete ih vi sami skenirati ili će to učiniti komercijalna štamparija odnosno agencija za takve vrste usluga.

 • Pitajte da li će postojati neki zadaci pripreme za štampu, kao što su preklapanje i raspored stranica.

 • Zatražite preporuke koje vam mogu uštedeti novac.

Zašto komercijalna štamparija želi Publisher datoteku ili PDF datoteku?

Ako predate Publisher datoteku, štamparija će moći da kontroliše način na koji će publikacija biti odštampana. Štampanje na podešavanje slike je složenije i specifičnije od štampanja na stonom štampaču. Da bi obezbedili kvalitet štampe i izbegli neuspela štampanja, komercijalne štamparije radije same podešavaju opcije štampanja. Komercijalna štamparija takođe može da načini neophodne ispravke u publikaciji, kao što je ponovno povezivanje sa slikom.

Ako ste ruku sa PDF datoteke, štamparije ne moraju da imaju Publisher, ali štampač mora da verujete ispravno postavite opcije štampanja kada ste sačuvali datoteku. Štampač može da preuzme PDF datoteku da biste na Podešavanje slike Rasterski slika procesor (KOPIRANJA) i izdvoji slike i promenite ih ukoliko je potrebno. Međutim, štampač možete da napravite neke druge promene ili ispravke datoteku. Na primer, štamparska ne možete da izvršite promene na tekst ili fontove.

Kada predate PDF i Publisher datoteke, komercijalnoj štampariji pružate mogućnost da pronađe najbolji način da dovrši štampanje.

Vrh stranice

Korišćenje čarobnjaka „Zapakuj za prenos“

Čarobnjak „Zapakuj za prenos“ u velikoj meri pojednostavljuje proces pripreme datoteka za komercijalno štampanje. On kreira zapakovanu Publisher datoteku koja sadrži sve elemente potrebne komercijalnoj štampariji, kao i PDF datoteku koju odaberete.

Čarobnjak „Zapakuj za prenos“ kreira povezane grafike i ugrađuje fontove u publikaciju tako da štamparija ima pristup grafikama i slovnim oblicima koji se nalaze u publikaciji. Pored toga, čarobnjak navodi fontove koje ne može da ugradi i prikazuje izveštaje o problemima sa povezanim grafikama.

Pakovanje publikacije pomoću čarobnjaka „Zapakuj za prenos“

 • U meniju Datoteka postavite pokazivač na stavku Zapakuj za prenos, a zatim izaberite stavku Prenesi u komercijalnu štamparsku ustanovu.

  Idite čarobnjak će vas voditi kroz sve korake procesa pakovanja. Za detalje o idite čarobnjak, pogledajte članak koristite čarobnjak za pakovanje i Otpakuj publikacije za komercijalno štampanje.

  Napomena : Ako izvršite promene u publikaciji nakon što zapakujete datoteke, proverite da li ste ponovo pokrenuli čarobnjak „Zapakuj za prenos“ kako bi se promene našle u publikaciji koju ćete odneti u komercijalnu štampariju.

Vrh stranice

Korišćenje kontrole dizajna za otkrivanje problema u publikaciji

Kontrola dizajna pokreće se kao deo čarobnjaka „Zapakuj za prenos“ i podešena je tako da pokreće samo provere za komercijalno štampanje. Možete da pokrenete i kontrolu dizajna tokom kreiranja publikacije.

Kontrola dizajna navodi sve probleme koje otkrije. To mogu da budu elementi koji se delimično nalaze izvan stranice, višak teksta teksta u priča ili slika koja nije u proporcionalnim razmerama. U nekim slučajevima, kontrola dizajna može da ponudi automatsko rešavanje problema. U drugim slučajevima će biti neophodno da ručno rešite problem.

Kontrola dizajna navodi probleme prema skupu provera. Možete da odaberete da pokrenete skup provera za komercijalno štampanje, nekoliko drugih skupova provera ili sve skupove.

Nakon pokretanja kontrole dizajna, ona će neprekidno biti pokrenuta. Kada neka stavka bude popravljena, ona će nestati sa liste problematičnih stavki. Svi novi problemi će se automatski pojaviti na listi.

Pokretanje kontrole dizajna radi provere problema u publikaciji

Kontrola dizajna podrazumevano vrši provere prema tipu publikacije koji ste podesili. Ako proveru vršite da biste videli da li je publikacija spremna za komercijalno štampanje, neke od podrazumevanih provera možda neće biti potrebne.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Kontrolor dizajna.

 2. Ako želite da kontrola dizajna pokreće samo provere komercijalnog štampanja, potvrdite izbor Pokreni provere komercijalnog štampanja i opozovite izbor drugih polja za potvrdu.

 3. U oknu zadataka Kontrolor dizajna, u odeljku Izaberite stavku koju želite da popravite kliknite na strelicu pored stavke koju želite da popravite, a zatim izaberite neku od sledećih stavki:

  • Izaberite stavku Idi na ovu stavku da biste otišli na stranicu na kojoj se nalazi problematična stavka.

  • Izaberite stavku Rešavanje predlog za automatsko ispravljanje za automatsko ispravljanje problema sa stavkom.

   Napomena : Automatske ispravke se razlikuju u zavisnosti od problema. U većini slučajeva, automatska ispravka nije dostupna.

  • Izaberite stavku Ubuduće nikada ne ponavljaj ovu proveru da biste isključili proveru. Ovo utiče na sva pojavljivanja problema.

  • Izaberite stavku Objasni da biste otvorili temu pomoći koja detaljnije objašnjava problem i nudi predloge kako ga rešiti.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatike.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×