Odluka o pouzdanosti baze podataka

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Access 2010 koristi model bezbednosti koji je jednostavniji nego u starijim verzijama. U programu Access 2010 ukazujete na to da li imate poverenja u bazu podataka i sve druge bezbednosne odluke se automatski donose za vas na osnovu te odluke o poverenju. Taj proces je isti kao u programu Access 2007, ali je u programu Access 2010 dodatno unapređen.

Ovaj članak sadrži pregled funkcionisanja poverenja u programu Access 2010, kako se razlikuje od bezbednosti u starijim verzijama programa Access i faktora koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka. Ovaj članak ne sadrži objašnjenja upotrebu digitalni potpisi u odluke o pouzdanosti. Više informacija potražite u članku Prikazivanje pouzdanost tako što ćete dodati digitalni potpis.

Ovaj članak sadrži:

Pregled

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Načini verovanja bazi podataka

Pregled

Ako ste koristili bezbednosne funkcije u verzijama programa Access koje su starije od verzije Access 2007, pri otvaranju baze podataka morali ste da napravite niz izbora. Na primer, morali ste da odaberete nivoe bezbednosti (nizak, srednji ili visok), kao i da li želite da pokrenete potencijalno nebezbedni kôd. Više ne morate da donosite takve odluke pri otvaranju baze podataka u programu Access 2010. Access 2010 podrazumevano onemogućava sve potencijalno nebezbedne kodove ili druge komponente baze podataka, bez obzira na verziju programa Access koju ste koristili za kreiranje baze podataka.

Promene u odnosu na verziju Access 2007

Access 2007 takođe pruža jedan izbor poverenja kada bazu podataka otvorite sa nepouzdane lokacije, ali kada kliknete na dugme na traci za poruke, prikazuje vam se nekoliko dodatnih opcija. U programu Access 2010 te opcije su dodatno unapređene i sada je potrebno da kliknete samo jednom da biste verovali bazi podataka.

Načini na koje vam Access 2010 omogućava da verujete bazi podataka

Kada Access onemogući sadržaj, on vas obaveštava o toj radnji prikazom trake sa porukama.

Traka sa porukama

Ako vidite traku sa porukama, možete da odaberete da li ćete verovati onemogućenom sadržaju u bazi podataka. Ako odaberete da verujete onemogućenom sadržaju, to možete da uradite na dva načina:

 • Korišćenje trake sa porukama    Na traci sa porukama kliknite na dugme Omogući sadržaj. Kada odaberete ovu opciju, možda ćete morati da ponovite proceduru ako se baza podataka promeni.

 • Trajnim poverenjem u bazu podataka    Postavite bazu podataka na pouzdanu lokaciju – fasciklu na disk jedinici ili mreži koju ste označili kao pouzdanu. Kada odaberete ovu opciju, više nećete videti traku sa porukama i nikad nećete morati da omogućavate sadržaj baze podataka dok god je baza podataka na pouzdanoj lokaciji.

Ako ne želite da verujete bazi podataka, zanemarite ili zatvorite traku sa porukama. Kada zanemarite ili zatvorite traku sa porukama, i dalje ćete moći da prikazujete podatke u bazi podataka i koristite sve komponente baze podataka koje Access nije onemogućio.

Vrh stranice

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Pre nego što odlučite da li ćete imati poverenja u bazu podataka, trebalo bi da razmotrite sledeće faktore.

 • Smernice bezbednosti    Vi ili vaše preduzeće možete imati uspostavljene smernice bezbednosti koje navode način rukovanja datotekama Access baza podataka. Na primer, možda imate postavljen veoma složen sistem rezervnih kopija i odlučili ste da želite da verujete većini datoteka baza podataka osim ukoliko nemate određeni razlog da im ne verujete. S druge strane, možda nemate dobar sistem rezervnih kopija i zbog toga želite da budete veoma pažljivi pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka.

 • Cilj    Kada Access onemogući sadržaj u bazi podataka koja nije pouzdana, on ne blokira pristup podacima u toj bazi podataka. Ako želite da pregledate podatke u bazi podataka, ali ne želite da izvršavate nikakve radnje koje možda nisu bezbedne, na primer, da pokrećete radne upite ili koristite određene radnje makroa, ne morate da verujete bazi podataka. Ako niste sigurni da li se neka radnja smatra nebezbednom, možete pokušati da izvršite radnju dok je sadržaj baze podataka blokiran u onemogućenom režimu. Ako je radnja potencijalno nebezbedna, ona će u ovom slučaju biti blokirana.

 • Izvor baze podataka    Ako ste vi kreirali bazu podataka ili znate da dolazi iz izvora kojem verujete, možete odlučiti da verujete bazi podataka. Ako je baza podataka potekla iz potencijalno nepouzdanog izvora, možda ćete želeti da ostavite bazu podataka označenu kao nepouzdanu dok se ne uverite da je njen sadržaj bezbedan.

 • Sadržaj datoteke baze podataka    Ako ne možete da donesete odluku o pouzdanosti na osnovu drugih informacija, možete razmotriti detaljno ispitivanje sadržaja baze podataka da biste videli da li ona možda sadrži potencijalno nebezbedan sadržaj. Kada izvršite kompletnu proveru i uverite se da je sadržaj bezbedan, možete da odlučite da verujete bazi podataka.

 • Bezbednost lokacije na kojoj je baza podataka uskladištena    Čak i ako znate da je sadržaj datoteke baze podataka bezbedan, a datoteka je uskladištena na lokaciji koja nije u potpunosti bezbedna, moguće je da je neko ubacio nebezbedan sadržaj u nju. Trebalo bi da budete pažljivi pri donošenju odluke o pouzdanosti datoteka baza podataka koje su uskladištene na lokacijama koje možda nisu bezbedne.

Vrh stranice

Načini verovanja bazi podataka

Kada odlučite da verujete bazi podataka, to možete uraditi pomoću trake sa porukama ili datoteku baze podataka možete postaviti na pouzdanu lokaciju.

Omogućavanje sadržaja pomoću trake sa porukama

Traka sa porukama se prikazuje odmah ispod trake.

Traka sa porukama

 • Na traci sa porukama kliknite na dugme Omogući sadržaj.

Ako ne vidite traku sa porukama, a sadržaj je onemogućen, uverite se da je traka sa porukama omogućena.

Omogućavanje trake sa porukama

 1. Izaberite karticu Datoteka. Otvoriće se prikaz „Backstage“.

 2. Sa leve strane, u okviru Access izaberite stavku Opcije.

 3. U levom oknu dijaloga Opcije programa Access izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 4. U desnom oknu, u okviru Microsoft Office Access Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke Centra za pouzdanost.

 5. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost izaberite stavku Traka sa porukama.

 6. U desnom oknu izaberite opciju Prikaži traku sa porukama u svim aplikacijama kada je aktivni sadržaj, na primer makroi i ActiveX kontrole, blokiran, a zatim kliknite na dugme U redu.

 7. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka da biste primenili promenjenu postavku.

Kada traka sa porukama bude vidljiva i omogućena, možete da je koristite da biste omogućili sadržaj.

Premeštanje datoteke baze podataka na pouzdanu lokaciju

Da biste naveli da je data baza podataka pouzdana i da je treba podrazumevano omogućiti, uverite se da se datoteka baze podataka nalazi na pouzdanoj lokaciji. Pouzdana lokacija je putanja fascikle ili datoteke na računaru ili lokacija na intranetu sa koje se smatra da je bezbedno pokrenuti kôd. Podrazumevane pouzdane lokacije obuhvataju fascikle „Predlošci“, „Programski dodaci“ i „Pokretanje“. Možete i da navedete svoje pouzdane lokacije.

Savet : Ako želite da saznate putanju trenutne baze podataka, izaberite karticu Datoteka da biste otvorili prikaz „Backstage“. Kompletna putanja lokacije trenutne baze podataka navedena je na kartici Informacije.

 • Otvorite fasciklu u kojoj se trenutno nalazi datoteka baze podataka, a zatim kopirajte datoteku baze podataka na željenu pouzdanu lokaciju.

Navođenje pouzdane lokacije

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Opcije.

 2. U dijalogu Opcije programa Access, sa leve strane izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 3. Sa desne strane, u okviru Microsoft Office Access Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke Centra za pouzdanost.

 4. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost izaberite stavku Pouzdane lokacije.

 5. Da biste dodali mrežnu lokaciju, u desnom oknu potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli pouzdane lokacije na mojoj mreži.

 6. Kliknite na dugme Dodaj novu lokaciju .

 7. U dijalogu Microsoft Office pouzdana lokacija izvršite neki od sledećih metoda:

  • U polju Putanja otkucajte punu putanju lokacije koju želite da dodate.

  • Kliknite na dugme Potraži da biste potražili lokaciju.

 8. Da biste naveli da su i potfascikle novih pouzdanih lokacija pouzdane, potvrdite izbor u polju za potvrdu Potfascikle ove lokacije su takođe pouzdane.

 9. Opcionalno, u polju Opis otkucajte opis za pouzdanu lokaciju.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×