Odluka o pouzdanosti baze podataka

Odluka o pouzdanosti baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak sadrži pregled funkcionisanja poverenja u programu Access i faktora koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka na radnoj površini.

U ovom članku:

Pregled

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Načini verovanja bazi podataka

Pregled

Access podrazumevano onemogućava sve potencijalno nebezbedne kodove ili druge komponente baze podataka, bez obzira na verziju programa Access koju ste koristili za kreiranje baze podataka.

Kako vam Access omogućava da verujete bazi podataka

Kada Access onemogući sadržaj, on vas obaveštava o radnju tako što prikazuje traku sa porukama.

Traka sa porukama

Ako vidite traku sa porukama, možete da odaberete da li želite da verujete onemogućeni sadržaj u bazi podataka. Ako odlučite da verujete onemogućeni sadržaj, možete učiniti na dva načina:

 • Koristite traku sa porukama    Kliknite na dugme Omogući sadržaj na traci sa porukama. Kada izaberete ovu opciju, možda ćete morati da ponovite ovu proceduru ako promeni bazu podataka. 

 • Trajnim poverenjem u bazu podataka    Postavite bazu podataka na pouzdanoj lokaciji – fascikle na disku ili mreži koje ste označili kao pouzdanu. Kada izaberete ovu opciju, više ne vidite traku sa porukama, a vi ne morate da omogućite sadržaj baze podataka, dokle god baze podataka će ostati u pouzdane lokacije.

Ako ne želite da verujete bazi podataka, zanemarite ili zatvorite traka sa porukama. Kada Zanemari ili zatvorite traka sa porukama, i dalje možete da prikažete podatke u bazu podataka i koristite sve komponente u bazi podataka koji nije onemogućio pristup.

Vrh stranice

Faktori koje treba razmotriti pri donošenju odluke o pouzdanosti baze podataka

Pre nego što odlučite da li želite da verujete bazi podataka, trebalo bi da razmotrite sledeće faktore.

 • Smernice bezbednosti    Vi ili vaše preduzeće možda bezbednosnih smernica na mestu koja navodi kako se rukuje datoteke Access baze podataka. Na primer, možda su veoma visoku rezervne kopije sistema na mestu i odlučite da ste spremni da verujete većina datoteka baze podataka, osim ukoliko imate određene razlog da to ne. Nasuprot tome, možda nemate dobar rezervne kopije sistema i zbog toga, možda ćete želeti da budete veoma oprezni kada odlučite da li želite da verujete bazi podataka.

 • Vaš cilj    Kada Access onemogući sadržaj u bazi podataka koji ste imali poverenja, blokirati pristup podacima u toj bazi podataka. Ako želite da pregledate podatke u bazu podataka i ne želite da izvršite radnje koje možda nije bezbedan, kao što su pokretanje radnog upita ili korišćenju određenih radnji makroa, ne morate da verujete bazi podataka. Ako niste sigurni da li radnje se smatraju nebezbednim, možete da pokušate da izvršite radnju dok onemogućeni režim je blokirao sadržaj baze podataka. Ako radnju možda nije bezbedan, on će biti blokirane u ovim okolnostima.

 • Izvor baze podataka    Ako ste kreirali bazu podataka ili ako znate da dolazi iz izvora kom verujete, možete da odlučite da verujete bazi podataka. Ako bazu podataka iz verovatno nepouzdanih izvora, možda ćete želeti da napustite nepouzdani dok ste uverite se da je bezbedno njen sadržaj baze podataka.

 • Sadržaj datoteke baze podataka    Ako ne možete da napravite odluke o pouzdanosti na osnovu drugih informacija, razmislite o detaljno pregleda sadržaj baze podataka da biste videli koji potencijalno nebezbedne sadržaj baze podataka mogu da sadrže. Nakon što održavanje proveru i sigurni da je bezbedno sadržaj, možete da odlučite da verujete bazi podataka.

 • Bezbednost lokacije na kojoj je baza podataka uskladištena    Čak i ako znate da je sadržaj datoteke baze podataka su bezbedni, ako je datoteka uskladištena na lokaciji koja nije u potpunosti bezbedan, neko može predstavite nebezbedne sadržaj u bazu podataka. Morate biti oprezni kada se odlučujete o pouzdanosti baze podataka datoteke koje su uskladištene na lokacijama koje možda nije bezbedan.

Vrh stranice

Načini verovanja bazi podataka

Kada odlučite da verujete bazi podataka, možete ga ili verovati pomoću trake sa porukama ili postavljanjem datoteke baze podataka na pouzdanoj lokaciji.

Omogućavanje sadržaja pomoću trake sa porukama

Traka sa porukama se prikazuje odmah ispod trake.

Traka sa porukama

 • Na traci sa porukama kliknite na dugme Omogući sadržaj.

Ako ne vidite traku sa porukama, a sadržaj je onemogućen, uverite se da je traka sa porukama omogućena.

Omogućavanje trake sa porukama

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije

 2. U levom oknu dijaloga Access opcije izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 3. U desnom oknu, u okviru Microsoft Office Access Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke Centra za pouzdanost.

 4. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost izaberite stavku Traka sa porukama.

 5. U desnom oknu, kliknite na dugme Prikaži traku sa porukama u svim aplikacijama kada aktivnog sadržaja, kao što su makroi i ActiveX kontrole, blokiran, a zatim kliknite na dugme u redu.

 6. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka da biste primenili promenjenu postavku.

Kada traka sa porukama bude vidljiva i omogućena, možete da koristite da biste omogućili sadržaj.

Premeštanje datoteke baze podataka na pouzdanoj lokaciji

Da biste naveli da date baze podataka potiče iz pouzdanog izvora i treba da bude omogućen podrazumevano, uverite se da datoteka baze podataka se nalazi na pouzdanoj lokaciji. Pouzdane lokacije je fascikla ili putanju datoteke na računaru ili na lokaciju na intranetu iz kojih se smatra bezbedno pokretanje koda. Podrazumevane pouzdane lokacije uključuju predlošci, programski dodaci i pokretanje fascikle. Takođe možete navesti pouzdane lokacije.

Savet: Ako želite da saznate putanju za trenutnu bazu podataka, kliknite na karticu " datoteka " da biste otvorili prikaz Backstage. Punu putanju lokacije aktuelna baza podataka se nalazi na kartici informacije .

 • Otvorite fasciklu u kojoj se trenutno nalazi datoteka baze podataka, a zatim kopirajte datoteku baze podataka na pouzdanu lokaciju koju želite.

Navođenje pouzdane lokacije

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Opcije

 2. U dijalogu Opcije programa Access sa leve strane izaberite stavku Centar za pouzdanost.

 3. Sa desne strane, u okviru Microsoft Office Access centar za pouzdanost, kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost.

 4. U levom oknu dijaloga Centar za pouzdanost , izaberite stavku Pouzdane lokacije.

 5. Da biste dodali mrežnu lokaciju, u desnom oknu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli pouzdane lokacije na mojoj mreži .

 6. Kliknite na dugme Dodaj novu lokaciju .

 7. U dijalogu Pouzdane lokacije Microsoft Office , koristite jedan od sledećih metoda:

  • U polju Putanja otkucajte punu putanju lokacije koju želite da dodate.

  • Kliknite na dugme Pregledaj da biste potražili lokaciju.

 8. Da biste naveli da potfascikle novih pouzdanih lokacija pouzdane, potvrdite izbor u polju za potvrdu potfascikle ove lokacije su takođe pouzdane .

 9. Opcionalno, u polju Opis otkucajte opis za pouzdanu lokaciju.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Omogućavanje ili onemogućavanje makroa u Office datotekama

Omogućavanje ili onemogućavanje postavki za ActiveX kontrole u Office datotekama

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×