Odjavljivanje, prijavljivanje datoteka ili odbacivanje promena u datotekama u biblioteci lokacije

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ako želite da izvršite promene u datoteci koja se nalazi u biblioteci lokacije, najbezbedniji način da to uradite jeste da odjavite datoteku. Na taj način, možete biti sigurni da niko drugi neće moći da promeni datoteku dok radite na njoj. Kada je datoteka odjavljena, imate mogućnost da je uređujete na mreži ili van mreže i da sačuvate – po potrebi i više puta.

Kada dovršite uređivanje i ponovo prijavite datoteku u biblioteku lokacije, druge osobe mogu videti promene i datoteka postaje dostupna za odjavljivanje drugim osobama ako imaju odgovarajuće dozvole. Ako odlučite da ne izvršite ili ne zadržite promene u datoteci, možete jednostavno da odbacite odjavljivanje kako ne biste uticali na istoriju verzija.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Pregled

Odjavljivanje datoteke

Prijavljivanje datoteke

Odbacivanje odjavljivanja

Odjavljivanje, prijavljivanje ili opoziv odjavljivanja za veći više datoteka

Pregled

Neke biblioteke konfigurisane su tako da zahtevaju odjavljivanje datoteka. Ako je ovo slučaj u vašoj organizaciji, biće vam zatraženo da odjavite svaku datoteku koju budete želeli da uredite. Kada završite sa radom na datoteci, morate ponovo da je prijavite ili da odbacite odjavljivanje.

Ako odjavljivanje nije obavezno, dokument možete da otvorite u biblioteci, izvršite promene, sačuvate ga i zatvorite. Međutim, ako to uradite, može se dogoditi da neko drugi radi na dokumentu u isto vreme i da zameni vaše promene. Osim ako ste potpuno sigurni da ste jedina osoba koja je otvorila datoteku, najbolje je da je odjavite pre nego što primenite promene.

Važno : Ako radite na dokumentu u vidu koautora (kada više osoba istovremeno radi na istom dokumentu), nemojte odjavljivati dokument, osim ako želite isključivo da vršite upisivanje u njega.

Vrh stranice

Odjavljivanje datoteke

Da biste odjavili datoteku iz biblioteke:

 1. Pronađite biblioteku u kojoj se nalazi datoteka.

 2. Odaberite jedan od sledećih metoda odjavljivanja datoteke:

  • Postavite pokazivač na ime datoteke, kliknite na strelicu padajuće liste pored imena datoteke i izaberite stavku Odjavi.

   Padajuća lista za Word datoteku izabranu na SharePoint listi. Istaknuto je "Odjavi".

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored imena datoteke i na traci kliknite na ikonu Odjavljivanje.

   Traka sistema SharePoint sa izabranom opcijom "Odjavi"

   Otvara se okvir poruke koji vas obaveštava da ćete odjaviti datoteku. Ako želite da je sačuvate u fascikli koju ste namenili lokalnim radnim verzijama, potvrdite izbor u polju za potvrdu Koristi moju lokalnu fasciklu radnih verzija.

   Okvir poruke koji nudi mogućnost zadržavanja odjavljene datoteke u lokalnoj fascikli sa radnim verzijama

   Važno :  Ako izaberete dve ili više datoteka za odjavljivanje, nemate opciju da ih sačuvate u lokalnoj fascikli sa radnim verzijama.

 3. Odlučite da li želite da sačuvate datoteku u lokalnoj fascikli sa radnim verzijama. Prednosti čuvanja datoteke u lokalnoj fascikli jesu brzina i prenosivost. Prednost rada na mreži jeste veća zaštita datoteke. Ako nemate potrebnu za radom van mreže, možde ćete želeti da radite na mreži. Ako želite da sačuvate datoteku u lokalnoj fascikli sa radnim verzijama, potvrdite izbor u polju za potvrdu Koristi moju lokalnu fasciklu radnih verzija. U suprotnom, nemojte da potvrdite izbor u polju za potvrdu.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Kada datoteka je odjavljena, ikona pored imena datoteke je delimično pokriven zelenu strelicu okrenutu nadole koja pokazuje slika ikone . Ovo govori vi ili neko drugi, je odjavio datoteku. Ako zadržite pokazivač iznad ikone bilo koje odjavljene datoteke, ekranska prikazuje ime dokumenta i ime osobe koja je odjavio.

Opis alatke koji se pojavljuje ispod ikone odjavljene datoteke omogućava korisniku da sazna ime datoteke i ko ju je odjavio.

Vrh stranice

Prijavljivanje datoteke

Datoteke i sve promene koje izvršite u njima neće biti dostupne kolegama dok ih ponovo ne prijavite u biblioteku.

Prijavljivanje datoteke

 1. Pronađite biblioteku u kojoj se nalazi datoteka.

 2. Odaberite jedan od sledećih metoda za ponovno prijavljivanje datoteke:

  • Postavite pokazivač na datoteku koju želite da prijavite, kliknite na strelicu padajućeg okvira pored imena datoteke i izaberite stavku Prijavi.

   Padajući okvir koji prikazuje izabranu stavku "Prijavi"

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored ikone datoteke i na traci izaberite stavku Prijavljivanje.

   Traka sistema SharePoint sa kursorom koji pokazuje na ikonu „Prijavljivanje“

 3. Kada se prijavljivanje poruka otvara se, izvršite odgovarajući izbor u oblasti Zadržavanje odjavljivanja .

  • Ako želite da izvršite prelazno prijavljivanje, a zatim nastavite rad na datoteci, u oblasti Zadržavanje odjavljivanja izaberite stavku Da.

  • Ako ste završili rad na datoteci i nema potrebe da ostane odjavljena, u oblasti Zadržavanje odjavljivanja izaberite stavku Ne.

   Okvir poruke koji se pojavljuje kada je datoteka prijavljena

 4. U oblasti Komentari dodajte komentar koji opisuje promene koje ste izvršili. Ovaj korak je opcionalan, ali se preporučuje kao najbolja praksa. Komentari o prijavljivanju su naročito korisni kada nekoliko osoba radi na datoteci. Štaviše, ako se u vašoj organizaciji prate verzije, komentar postaje deo istorije verzija, što ubuduće može biti važno ako iz bilo kojeg razloga bude bilo potrebe da se vratite na stariju verziju.

 5. Kliknite na dugme U redu da biste završili prijavljivanje datoteke ili na dugme Otkaži ako se iz bilo kojeg razloga predomislite. Kada se datoteka ponovo prijavi, zelena strelica nestaje sa ikone datoteke.

Vrh stranice

Odbacivanje odjavljivanja

Ako odjavite datoteku i ne izvršite nikakve promene u njoj, možete jednostavno odbaciti odjavljivanje umesto da ga sačuvate. Ako vaša organizacija prati verzije, svaki put kada se datoteka ponovo prijavi u biblioteku, kreira se nova verzija. Odbacivanjem odjavljivanja možete da izbegnete pravljenje novih verzija u slučajevima kada u datoteci nisu izvršene promene.

U nekim slučajevima možda ćete izvršiti promene koje ne želite da zadržite. Umesto da sačuvate datoteku, možete da odbacite odjavljivanje i samim tim će se promene izgubiti.

Da biste odbacili odjavljivanje:

 1. Pronađite biblioteku u kojoj se nalazi datoteka.

 2. Odaberite jedan od sledećih metoda za ponovno prijavljivanje datoteke:

  • Postavite pokazivač na datoteku koju želite da prijavite, kliknite na strelicu padajućeg menija pored imena datoteke i izaberite stavku Odbaci odjavljivanje.

   Padajući meni koji prikazuje izabranu stavku "Odbaci odjavljivanje"

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored ikone datoteke i na traci izaberite stavku Odbaci odjavljivanje.

   Ikona „Odbacivanje odjavljivanja“ na traci sistema SharePoint

 3. Kada okvir poruke Otvorenom dokumentu objavljuje koje nameravate da odbacite datoteku, kliknite na dugme u redu da biste dovršili proveru u datoteci ili Otkaži ako se predomislite. Na zelenu strelicu nestaje iz ikone datoteke kada datoteka se ponovo ne prijavi.

Vrh stranice

Odjavljivanje, prijavljivanje ili opoziv odjavljivanja za veći broj datoteka

Da biste odjavili, prijavili ili poništili odjavljivanje za nekoliko datoteka istovremeno:

 1. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored ikone svake datoteke koju želite da prijavite, odjavite ili odbacite.

  SharePoint biblioteka dokumenata sa većim brojem datoteka označenim za odjavljivanje

 2. Na traci izaberite stavku Odjavi, Prijavi ili Odbaci odjavljivanje.

 3. Kada se pojavi okvir poruke, kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×