Odjavljivanje i uređivanje datoteke

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Odjavljivanjem datoteke iz biblioteke sa Microsoft Windows SharePoint Services lokacije, osiguravate da druge osobe ne mogu u nju da unose promene dok je vi uređujete. Datoteka prilikom odjavljivanja može da se uredi, sačuva, zatvori i da se ponovo otvori. Drugi korisnici ne mogu da je promene niti da vide vaše promene sve dok je ne prijavite.

Ukoliko radite u programu koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0, sa datotekom možete da radite na čvrstom disku, pa čak i da radite na njoj kada niste povezani. Na primer, datoteku možete da odjavite na prenosni računar kada ste u kancelariji, a zatim da radite na njoj dok ste na putu. Takođe, rad na datotekama na čvrstom disku je često brži nego rad sa datotekama na serveru.

Pregled

Odjavljivanje datoteke sprečava da više osoba istovremeno unose promene, što pomaže da se izbegnu neusaglašenosti i zabuna zbog promena. Prijavljivanje i odjavljivanje datoteka pruža vam veću kontrolu prilikom praćenja verzija, zato što se verzija kreira samo kada datoteku prijavite, a ne svaki put kada je otvorite i zatvorite da biste na njoj radili.

Prilikom odjavljivanja datoteke iz neke programe koji su kompatibilni sa Windows SharePoint Services 3.0, možete da radite sa datotekom na čvrstom disku, čak i kada niste povezani. Kopija se skladišti u fascikli radnih verzija servera koja je podrazumevano fasciklu radne verzije SharePoint u fascikli Moji dokumenti. Međutim, možete da promenite lokaciju u programima za klijenta. Rad na datotekama na čvrstom disku je često brži nego rad sa datotekama na serveru i omogućava vam da lako nastavili da radite dok ste odsutni iz kancelarije.

Kada datoteka je odjavljena, niko ne možete uređivati samo osoba koja je odjavljena. Ikonu u biblioteci promene da biste označili da je datoteka odjavljena slika ikone . Kada postavite pokazivač miša na ikonu odjavljene, ime osobe koju datoteka je odjavljena da se pojavljuje u ekranska napomena. Promene koje je neko da unesete datoteke dok je odjavljena nisu vidljive drugima dok datoteka se ponovo ne prijavi. Ovo važi bez obzira na to da li osoba radi na datoteci na čvrstom disku ili na serveru.

Biblioteke mogu biti konfigurisane tako da od vas zahtevaju da datoteke odjavite pre nego što ih uredite. Ukoliko biblioteka zahteva odjavljivanje, od vas će se tražiti da datoteku odjavite prilikom uređivanja. Ukoliko se u biblioteci zahteva odjavljivanje, novu datoteku morate prijaviti prilikom kreiranja ili otpremanja u biblioteku. Datoteka nije dostupna drugim osobama sve dok je ne prijavite.

Nakon što se datoteka odjavi, ona se obično uređuje, a zatim ponovo prijavljuje.

Ukoliko biblioteka zahteva da se datoteke odjave, datoteku takođe možete da odjavite kada je otvorite za uređivanje. Ukoliko se odjavljivanje zahteva, bićete obavešteni se datoteka takođe odjavljuje dok je uređujete, ukoliko ona već nije odjavljena.

 1. Ako biblioteka nije već otvorena, kliknite na naziv biblioteke na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime biblioteke.

 2. Postavite pokazivač na ime datoteke, kliknite na strelicu koja se pojavljuje, a zatim izaberite stavku Odjavi.

  U biblioteci slika izaberite datoteku, a zatim u svojstvima koja se pojavljuju kliknite na stavku Odjavi.

 3. Ukoliko je program koji koristite za uređivanje datoteke kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0, možda ćete videti poruku koja vas pita da li sa datotekom želite da radite kao sa lokalnom radnom verzijom. Ukoliko želite da radite na kopiji datoteke na čvrstom disku, ostavite potvrđen izbor Koristi moju lokalnu fasciklu radnih verzija. Ukoliko želite da kopija radne verzije bude uskladištena na serveru dok vam se odjavljuje, opozovite izbor u ovom polju za potvrdu.

  Napomene: 

  • Ukoliko komanda Odjavi nije dostupna, datoteka je možda već odjavljena vama ili nekoj drugoj osobi.

  • Ukoliko kasnije odlučite da prijavite datoteku bez čuvanja promena, možete da odbacite promene. Izgubićete sve promene koje ste napravili prilikom odjavljivanja datoteke. Datoteka će se vratiti na poslednju prijavljenu verziju, a za nesačuvane promene se neće čuvati istorija verzije.

  • Datoteku možete da prijavite da biste drugima omogućili da vide vaše promene i da je držite odjavljenom kada nastavite da radite na njoj. Da biste to uradili, potvrdite izbor Ostavite dokument odjavljenim posle prijavljivanja ove verzije kada datoteku ponovo prijavite.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×