Odštampajte probni otisak publikacije štampanjem PDF datoteke, kompozita ili separacija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno je da odštampate probni otisak publikacije pre nego što je pošaljete u komercijalnu štampariju. Format koji koristite za štampanje probnog otiska, provere potencijalnog rasporeda, boje i problema sa preklapanjem može da zavisi od tipa štamparske mašine koja će se koristiti. Tri uobičajena formata probnog otiska su PDF, kompozit i separacije.

Razgovarajte sa osobljem komercijalne štamparije o načinu koji najviše odgovara štampanju probnog otiska publikacije, kao i o problemima koje je potrebno da pronađete u publikaciji i koji su karakteristični za štamparsku mašinu koja će se koristiti.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Određivanje za proveru metod koji vam je potrebna

Štampanje PDF datoteke

Štampanje skicu

Štampanje razdvajanja

Utvrđivanje odgovarajućeg metoda za štampanje probnog otiska

Što se više metod za štampanje probnog otiska podudara sa uslovima mašine za štampanje, tačnije će predstaviti završni odštampani materijal.

PDF je verovatno najbolja opcija pošto većina komercijalnih štamparija radi sa PDF datotekama. Prilikom prikazivanja datoteke na mreži ili njenog štampanja, PDF obezbeđuje zadržavanje tačno onog formata koji ste želeli da postignete.

Napomena: PDF ili XPS datoteku iz programa Microsoft Office 2007 možete da sačuvate samo kada instalirate programski dodatak. Više informacija potražite u članku Omogućavanje podrške za druge formate datoteka, kao što su PDF i XPS.

Komercijalne štamparije koje ne rade sa PDF datotekama mogu da zahtevaju od vas PostScript datoteke. Druge opcije štampanja probnog otiska su kompoziti i separacije. Kompozitni probni otisci su manje precizni od probnih otisaka zasnovanih na separacijama koje komercijalne štamparije mogu da proizvedu. Probni otisci zasnovani na separacijama su manje precizni od provere štampe na početku pokretanja štampanja. Poteškoću predstavlja činjenica da je otklanjanje problema koji se pronađu u separacijama ili kasnije tokom provere štampe najčešće skuplje nego kada se oni otkriju ranije u kompozitnim probnim otiscima. Posavetujte se sa osobljem komercijalne štamparije da biste utvrdili koja od sledećih metoda je najprikladnija.

 • Štampanje crno-belih kompozita    Proverite raspored, tekst i opšte probleme kontrasta i svetline u kompozitu skale sivih tonova. Ako publikacija proizvodi PostScript grešku kada se odštampa na PostScript stonom štampaču, ona će verovatno generisati PostScript grešku i na podešavanje slike komercijalne štamparije.

 • Štampanje kompozita u boji    Sve boje, tekst i grafiku odštampajte na jednom listu probnog otiska. Koristite složene RGB boje da biste se uverili da ste zadovoljni celokupnim dizajnom stranice i opštim opsegom boja. Međutim, složene RGB boje nisu pouzdane za proveru tačnosti boja, moare šara i problema sa preklapanjem. Da biste proverili tačnost boja, odštampajte složenu CMYK boju na CMYK štampaču u boji ili na uređaju za štampanje probnog otiska da biste na bolji način predstavili boje koje će biti odštampane na mašini.

 • Štampanje separacija u boji    Razdvojte komponentne boje u publikaciji i pronađite oblasti u dizajnu koje bi mogle da prouzrokuju probleme za štamparsku mašinu. Kada štampate separacije, Microsoft Office Publisher štampa jednu stranicu za svaku boju koja se koristi u publikaciji. Separacije se prikazuju u crnoj i beloj boji, čak i kada štampate na štampaču u boji zato što ih štampač koristi samo za utvrđivanje rasporeda boja. Komercijalna štamparija najbolje kreira separacije u boji za konačno štampanje u komercijalnoj štampariji. Redigujte svaku stranicu pažljivo da biste proverili stavke o kojima ste razgovarali sa osobljem komercijalne štamparije, što podrazumeva sledeće:

  • Boje su ispravno razdvojene.

  • Objekti se pojavljuju na ispravnoj ploči.

  • Dolazi do ispravnog otklanjanja, štampanja preko, kao i preklapanja boja i objekata.

  • Objekti sa porekoračenjem margine protežu se van stranice.

  • Sve grafike su prisutne.

  • Svi fontovi i zamene fontova štampaju se na očekivani način.

Vrh stranice

Štampanje PDF datoteke

PDF ili XPS datoteku iz programa Microsoft Office 2007 možete da sačuvate samo kada instalirate programski dodatak. Više informacija potražite u članku Omogućavanje podrške za druge formate datoteka, kao što su PDF i XPS.

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Objavi kao PDF ili XPS.

 2. Na listu Ime datoteke unesite ime publikacije.

 3. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite stavku PDF.

 4. Pored natpisa Optimizuj za kliknite na dugme Promeni.

 5. U dijalogu Opcije za objavljivanje, u oknu Odredite način na koji će se ova publikacija štampati i raspoređivati izaberite optimizaciju koja se podudara sa potrebama publikacije. Na primer, ako štampate probni otisak na mreži, a kvalitet štampe je manje važan od toga da datoteka bude male veličine, izaberite stavku Minimalna veličina. Ako ćete odštampati PDF za probni otisak, a kvalitet štampe je važniji od veličine datoteke, izaberite stavku Visokokvalitetno štampanje.

 6. Kliknite na dugme Više opcija da biste prikazali ceo dijalog i izaberite željene postavke.

 7. Kliknite na dugme U redu.

 8. U dijalogu Objavljivanje kao PDF ili XPS potvrdite izbor Otvori datoteku nakon objavljivanja ukoliko odmah nakon čuvanja želite da otvorite datoteku u programu Adobe Reader. Ako ste u dijalogu Opcije za objavljivanje izabrali stavku Štamparska mašina, polje za potvrdu Otvori datoteku nakon objavljivanja neće biti dostupno.

 9. Kliknite na dugme Objavi.

 10. U programu Adobe Reader, u meniju Datoteka izaberite stavku Odštampaj, izaberite opcije štampanja, a zatim kliknite na dugme U redu da biste odštampali publikaciju.

Vrh stranice

Štampanje kompozita

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Odštampaj.

 2. Sa liste Ime štampača izaberite željeni štampač ili uređaj za fotoslog.

 3. Izaberite karticu Detalji o štampaču, kliknite na dugme Napredno podešavanje štampača, a zatim izaberite karticu Separacije.

 4. Sa liste Štampaj boje kao izaberite neku od sledećih stavki:

  • Izaberite stavku Složena skala sivih tonova da biste kompozit odštampali na crno-belom štampaču.

  • Izaberite stavku Složene CMYK boje da biste kompozit odštampali na CMYK štampaču u boji ili na uređaju za štampanje probnog otiska.

  • Izaberite stavku Složene RGB boje da biste kompozit odštampali na štampaču u boji.

 5. Sa liste Rezolucija izaberite željenu rezoluciju za štampanje.

  Napomena: Lista dostupnih rezolucija zavisi od štampača ili uređaja za fotoslog koji ste odabrali sa liste Ime štampača. Neki štampači dozvoljavaju štampanje samo u jednoj rezoluciji.

 6. Izaberite karticu Postavke stranice, a zatim izaberite željene opcije u okvirima za grupisanje Izlaz za štampu, Oznake štampača i Prekoračenja margine.

 7. Izaberite karticu Grafika i fontovi, a zatim izaberite željene opcije u okvirima za grupisanje Fontovi, Slike i Iseci i degradiraj slike.

 8. Kliknite na dugme U redu.

 9. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Kliknite na dugme U redu da biste odštampali publikaciju.

  • Kliknite na dugme Otkaži da biste zadržali ove postavke štampanja, a da pri tom ne odštampate publikaciju.

Napomena: 

 • Znaci štampača, prekoračenja margine i oznake prekoračenja margina štampanje izvan stranice. Da biste odštampali ih, veličina papira mora biti veća od veličine stranice koje ste podesili za publikaciju.

 • Opcije u okviru za grupisanje Izlaz za štampu dostupne su samo ako publikaciju štampate pomoću PostScript štampača.

Vrh stranice

Štampanje separacija

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Odštampaj.

 2. Sa liste Ime štampača izaberite željeni štampač ili uređaj za fotoslog.

  Napomena: Ako nemate PostScript štampač u boji, možete da podesite generički Color PS za komercijalno štampanje upravljački program štampača. Više informacija potražite u članku Instaliranje generički Color PS za komercijalno štampanje upravljački program štampača.

 3. Izaberite karticu Detalji o štampaču, kliknite na dugme Napredno podešavanje štampača, a zatim izaberite karticu Separacije.

 4. Sa liste Štampaj boje kao izaberite stavku Separacije.

 5. Sa liste Ove ploče izaberite neku od sledećih stavki:

  • Izaberite stavku Sva definisana mastila da biste odštampali ploču sa spot bojama ili procesnim bojama za svako mastilo koje ste definisali u publikaciji (meni Alatke, podmeni Komercijalni alati za štampanje, komanda Štampanje u boji).

  • Izaberite stavku Samo mastila koja su korišćena da biste odštampali ploču sa spot bojama ili procesnim bojama za svako definisano mastilo koje se koristi u publikaciji.

  • Izaberite stavku Konvertuj spot boje u procesne boje da biste odštampali samo ploče sa procesnim bojama i sve definisane spot boje konvertovali u procesne boje.

 6. Potvrdite izbor Nemoj da štampaš prazne ploče da biste onemogućili da Publisher štampa ploče za nekorišćene procesne boje.

 7. Sa liste Rezolucija izaberite željenu rezoluciju za štampanje.

  Napomena: Lista dostupnih rezolucija zavisi od štampača ili uređaja za fotoslog koji ste odabrali sa liste Ime štampača. Neki štampači dozvoljavaju štampanje samo u jednoj rezoluciji.

 8. Izaberite karticu Postavke stranice, a zatim izaberite željene opcije u okvirima za grupisanje Izlaz za štampu, Oznake štampača i Prekoračenja margine.

 9. Izaberite karticu Grafika i fontovi, a zatim izaberite željene opcije u okvirima za grupisanje Fontovi, Slike i Iseci i degradiraj slike.

 10. Kliknite na dugme U redu.

 11. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Kliknite na dugme U redu da biste odštampali publikaciju.

  • Kliknite na dugme Otkaži da biste zadržali ove postavke štampanja, a da pri tom ne odštampate publikaciju.

Napomena: 

 • Znaci štampača, prekoračenja margine i oznake prekoračenja margina štampanje izvan stranice. Da biste odštampali ih, veličina papira mora biti veća od veličine stranice koje ste podesili za publikaciju.

 • Opcije u okviru za grupisanje Izlaz za štampu dostupne su samo ako publikaciju štampate pomoću PostScript štampača.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×