Oblikovanje teksta u polju

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Office InfoPath obrasci često imaju polja za obogaćeni tekst. Polja za obogaćeni tekst su slična običnim poljima, ali informaciju koju ste uneli u polje za obogaćeni tekst možete da oblikujete kao tekst u dokumentu programa za obradu teksta. Na primer, tekst možete da podebljate, podvučete, da mu promenite boju, čak i da umetnete slike ili tabele u polje za obogaćen tekst.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Odredite ako obrazac ima polja za obogaćeni tekst

Oblikovanje teksta u polje za obogaćeni tekst

Umetanje slike u polje za obogaćeni tekst

Umetanje tabele u polje za obogaćeni tekst

Utvrđivanje postojanja polja za obogaćeni tekst u obrascu

U nekim slučajevima činjenica da ne možete da oblikujete tekst ne predstavlja problem. Dopadljivo oblikovanje teksta verovatno nećete često koristiti u polju za adresu. U drugim slučajevima  - poput onih kada upisujete opsežne komentare u polje za komentar - mogućnost oblikovanja teksta je korisna. U takvim slučajevima dizajneri obrazaca često koriste polja za obogaćeni tekst.

 • Izaberite tekst u polju ili kliknite na njega da biste saznali da li možete da oblikujete tekst u tom polju.

  Ako su opcije na traci sa alatkama Oblikovanje aktivne, tj. nisu nedostupne, imate mogućnost oblikovanja teksta u tom polju baš kao i u svakom drugom Microsoft Office dokumentu.

Vrh stranice

Oblikovanje teksta u polju za obogaćeni tekst

 1. U polju za obogaćeni tekst izaberite tekst koji želite da oblikujete.

 2. U meniju Oblikovanje postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite stavku Font, a zatim izaberite željene opcije da biste naveli stil fonta, veličinu i boju ili da biste na tekst primenili oblikovanje znakova.

  • Izaberite stavku Pasus, a zatim izaberite željene opcije da biste zadali uvlačenje, razmak i druge vidove oblikovanja pasusa.

  • Izaberite stavku Znakovi za nabrajanje i numerisanje, a zatim izaberite željene opcije da biste primenili ili naveli stilove lista sa znakovima za nabrajanje ili numerisanih lista.

Vrh stranice

Umetanje slike u polje za obogaćeni tekst

Da biste obrazac učinili vizuelno privlačnim možete da dodate sliku u polje za obogaćeni tekst u obrascu. Dizajner obrasca donosi konačnu odluku oko toga da li ćete imati mogućnost umetanja slike u polje za obogaćeni tekst u obrascu i ukoliko imate ovu mogućnost, da li možete da ugradite sliku, ugradite vezu ka slici ili i jedno i drugo.

 1. Kliknite na mesto u polju za obogaćeni tekst gde želite da umetnete sliku.

 2. U meniju Umetanje postavite pokazivač na stavku Slika, a zatim postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite stavku ClipArt, zatim u oknu zadataka ClipArt pronađite klip koji želite da koristite, a potom dvaput kliknite na klip da biste umetnuli ClipArt grafiku.

  • Izaberite stavku Iz datoteke, u dijalogu Umetanje slike pronađite i izaberite sliku koju želite da koristite, a potom kliknite na dugme Umetni da biste umetnuli sliku.

Vrh stranice

Umetanje tabele u polje za obogaćeni tekst

 1. Kliknite na mesto u polju za obogaćeni tekst gde želite da umetnete tabelu.

 2. U meniju Umetanje izaberite stavku Tabela.

 3. U dijalog Umetanje tabele upišite broj kolona i redova koji želite da uvrstite u tabelu.

Savet: Tabelu možete i da nacrtate, što je korisno kada želite da kreirate složeniju tabelu. Na primer, možete da kreirate tabelu koja sadrži ćelije različite visine ili različit broj kolona po jednom redu. U meniju Tabela izaberite stavku Nacrtaj tabelu, a zatim u polju za obogaćeni tekst nacrtajte pravougaonik za tabelu. Nakon toga nacrtajte linije za razgraničenje kolona i redova unutar pravougaonika. Dvaput kliknite na ćeliju i počnite da pišete ili na traci sa alatkama Tabela kliknite na dugme Nacrtaj tabelu da biste isključili ovu alatku.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×