Oblikovanje pozadine SmartArt grafike

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak govori o promeni i oblikovanje pozadine u SmartArt grafiku. Za informacije o pozadinama slajdova, pogledajte članak Oblikovanje boje pozadine slajdova. Da biste promenili slika korišćena kao pozadinu u dokumentu, pogledajte članak Zameni ili brisanje slike. Pomoć za dodavanje efekti popune oblika u SmartArt grafici, pogledajte članak Promena boje oblika, ivica oblika ili cele SmartArt grafike.

Možete da date pozadinu SmartArt grafike jednobojna ili preliv boju popune ili da koristite teksturu ili sliku kao pozadinu.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ivicu SmartArt grafike, a zatim izaberite Oblikuj objekat na priručni meni.

 2. Izaberite okno Popuna, a zatim izaberite stavku Jednobojna popuna.

 3. Kliknite na dugme Boja Slika dugmeta i izaberite željenu boju.

  Da biste promenili pozadinu u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boja na Standard karticu ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

 4. Da biste naveli stepen vidljivosti kroz boju pozadine, pomerite klizač za Prozirnost ili unesite broj u polje pored klizača. Procenat transparentnosti može da bude u opsegu od 0 (potpuno neprozirno, podrazumevana postavka) do 100% (potpuno transparentno).

Vrh stranice

preliv možete da koristite da biste kreirali efekat postepeno promene boje iz upaljaи tamnija nijansa ili iz jedne boje u drugu. Možete da koristite čak i preliva boja da biste kreirali duge efekata.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ivicu SmartArt grafike, a zatim izaberite Oblikuj objekat na priručni meni.

 2. Izaberite okno Popuna , a zatim izaberite stavku popuna prelivom boja.

 3. Da biste odabrali ugrađeni preliv, kliknite na dugme Unapred određene boje ili Postavljanje početne vrednosti preliva (u zavisnosti od verzije sistema Office) Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu opciju.

 4. Da biste podesili opcije za popuna prelivom boja, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste naveli smer koji se koristi za crtanje popuna prelivom boja, izaberite opciju sa liste tip . Tip koji ste izabrali određuje opcije koje su dostupne u okviru smer.

  • Da biste odabrali drugu napredovanja boja i nijanse, kliknite na dugme smer, a zatim izaberite željenu opciju. Uputstva koje su dostupne zavise od preliva vrsta koju izaberete na listi tip .

  • Da biste naveli ugao na kojoj je stavka popuna prelivom boja rotira unutar oblika, unesite vrednost u stepenima koji želite u polju ugao . Ova opcija je dostupna samo kada izaberete stavku Linearni na listi tip .

  • Da biste podesili preliva, kliknite na dugme zaustavi broj na listi, a zatim postavite položaj, boju i prozirnost.

   Tačke prelivanja boje se sastoji od pozicije, boje, prozirnosti i svetlinu vrednost i koriste se za kreiranje nelinearne preliva boja. Na primer, ako želite da kreirate preliv od crvene preko zelene do plave, morate da dodate tri tačke prelivanja – jednu za svaku boju. Ili, ako želite da kreirate preliv koji se pojavljuje samo u uglu oblika, morate da koristite tačke prelivanja boje da biste preliv nelinearno.

   Da biste postavili položaj (lokacija za promenu boje i prozirnosti popune prelivom boja), pomerite klizač Pozicija zaustavljanja ili unesite broj u polje pored klizača.

   Da biste odabrali boju koja se koristi za tačku prelivanja, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste kreirali preliv jedne boje, odaberite drugu nijanse istom bojom. Da biste kreirali više boja preliv, odaberite drugu boju za svaku tačku prelivanja. Na primer, možete da kreirate efekta duge tako što ćete izvršiti na prvu tačku prelivanja crveno, drugi prelivanja narandžasta, i tako dalje.

   Da biste naveli koliko se može videti kroz boju pozadine, pomerite klizač Prozirnost ili unesite broj u polje pored klizača. Možete da menjate Procenat prozirnosti od 0% (potpuno neprozirno, podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno). Prozirnost se odnosi na tačke prelivanja, ne na celu popunu.

   Da biste naveli svetlinu pozadinu, pomerite klizač Svetlina ili unesite broj u polje pored klizača.

  Savet: Da biste prilagodili postojeći prelivanja, sa liste izaberite stavku zaustavi broj koji želite da promenite. . Da biste dodali ili uklonili tačke prelivanja, kliknite na dugme Dodaj ili Ukloni.

Vrh stranice

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ivicu SmartArt grafike, a zatim izaberite Oblikuj objekat na priručni meni.

 2. Izaberite okno Popuna , a zatim izaberite stavku Popuna slikom ili teksturom.

 3. Izaberite stavku Tekstura, a zatim izaberite teksturu koju želite.

Vrh stranice

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ivicu SmartArt grafike, a zatim izaberite Oblikuj objekat na priručni meni.

 2. Izaberite okno Popuna , a zatim izaberite stavku Popuna slikom ili teksturom.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste umetnuli sliku iz datoteke, kliknite na karticu datoteka, pronađite sliku koju želite da umetnete i kliknite dvaput na nju.

  • Da biste nalepili sliku koju ste kopirali, kliknite na dugme Ostava.

  • Da biste kao sliku u pozadini koristili clip art, kliknite na dugme Clip Art, a zatim u polju Pretraživanje teksta otkucajte reč ili frazu koja opisuje željeni klip, ili otkucajte celo ili delimično ime datoteke.

  • Da biste u pretragu uključili clip art koji je dostupan u usluzi Microsoft Office Online, potvrdite izbor u polju za potvrdu Uključi sadržaj iz usluge Office Online, kliknite na dugme Idi, a zatim kliknite na klip da biste ga umetnuli.

Vrh stranice

 1. Kliknite desnim tasterom miša na ivicu SmartArt grafike, a zatim izaberite Oblikuj objekat na priručni meni.

 2. Izaberite okno Popuna , a zatim izaberite stavku Bez popune.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×