Oblikovanje polja datuma i vremena

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Tip podataka” Datum/vreme "ima širok spektar formati će vam pomoći da ispunjava vaše jedinstvene okolnosti. Datum/vreme oblikovanjem imate tri opcije: zadržite podrazumevani formati, Primena unapred definisanog formata ili da kreirate prilagođeni format.  Kada primenite oblik sa poljem tabele, te iste oblikovanje se automatski primenjuje na obrascu ili izveštaju kontrole koje ste naknadno povezali sa tim poljem tabele.  Oblikovanje samo promene kako podataka prikazuje se i ne utiče na način skladištenja podataka ili kako korisnici mogu da unose podatke.

U ovom članku

Pregled formata datuma i vremena

Primena unapred definisanog formata

Primeri unapred definisani formati

Primena prilagođenog formata

Primeri prilagođenih formata

Prilagođeno oblikovanje znakova

Podesite datum/vreme oblikovanje u Access Veb aplikacije

Pregled formata datuma i vremena

Access automatski prikazuje datum i vreme u Opšti format datuma i vremena formata. Datumi se pojavljuju kao mm/dd/yyyy u sad i kao dd/mm/yyyy izvan sad gde mm je mesec i dd je dan yyyy je godina. Vreme se prikazuje kao HH: mm: ss AM/PM, gde je hh sat, mm minute, a ss sekunde.

Ove automatskog oblikovanja za datum i vreme razlikovati u zavisnosti od geografske lokacije koja je navedena u Microsoft Windows regionalne i jezičke opcije postavku na računaru. Na primer, u Evropi i mnogim delovima Aziji, u zavisnosti od lokacije, možda ćete videti datum i vreme kao 28.11.2018 12:07:12 PM ili 28/11/2018 12:07:12 PM. U sad, videćete 11/28/2018 12:07:12 PM.

Nije moguće promeniti sledeće unapred definisane formate tako što ćete koristiti prilagođene formate prikaza. Na primer, možete da unesite datum u obliku evropski kao što su 28.11.2018 i da imate tabelu, obrazac ili izveštaj prikazati u obliku 11/28/2018. Prilagođeni format koji ste izabrali neće uticati na unos podataka ili Access skladišti podatke.

Access automatski pruža nivo validacije podataka u vezi sa datum i vreme oblikovanja. Na primer, ako unesete Nevažeći datum, kao što su 32.11.2018, pojavljuje se poruka i da imate mogućnost da unesete novu vrednost ili da konvertujete u polje za datum/vreme tip tip podataka "tekst". Važeći datum vrednosti u opsegu od -657.434 (januar 1, 100 A.D.) do 2 958 465 (decembar 31, 9999 A.D.). Važeće vrednosti vremena u opsegu od.0 do.9999, ili 23:59:59.

Kada želite da biste ograničili unos datuma i vremena u određenom formatu, koristite masku za unos. Na primer, ako ste primenili maske za unos da biste uneli datume u formatu evropski, neko unos podataka u bazi podataka neće biti možete da unesete datume u drugim formatima. Maske za unos možete primeniti na polja u tabelama, skupove rezultata upita i na kontrole u obrascima i izveštajima. Više informacija potražite u članku Kontrola formata za unos podataka pomoću maski unosa.

Vrh stranice

Primena unapred definisanog formata

Access pruža nekoliko unapred definisani formati za datum i vreme.

U tabeli

 1. Otvorite tabelu u Prikazu dizajna.

 2. U gornjem odeljku koordinatne mreže za dizajn, izaberite polje Datum/vreme koje želite da oblikujete.

 3. U odeljku Svojstva polja , kliknite na strelicu u polju za svojstvo Format i sa padajuće liste izaberite format.

  Slika lista sa svojstvima sa prikazuje Format padajuće liste.

 4. Kada izaberete oblik, dugme Opcije za ažuriranje svojstva će se pojaviti i omogućava vam da biste primenili novi format polja tabele ili kontrole obrasca koje logično naslediti. Da biste primenili promene celu bazu podataka, kliknite na dugme pametne oznake, a zatim kliknite na dugme Ažuriraj oblikovanje svuda <Field Name> se koristi. U ovom slučaju, ime polja je ime tipa” Datum/vreme ".

 5. Da biste primenili promene na celu bazu podataka, kada dijalog Ažuriranje svojstva se pojavljuje i prikazuje obrasce i ostalim objektima koji će naslediti u novom formatu. Kliknite na dugme Da.

  Više informacija potražite u članku Propagate svojstva polja.

 6. Sačuvajte promene i prebacite se na prikaz lista sa podacima da biste videli da li format odgovara vašim potrebama.

Napomena    Nove obrasce, izveštaje ili prikaze koje kreirate na osnovu ove tabele se oblikovanje na tabele, ali to možete izmeniti obrascu, izveštaju ili prikazu bez promene oblikovanja tabele.

U obrascu ili izveštaju

 1. Otvorite obrazac ili izveštaj u Prikazu rasporeda ili Prikazu dizajna.

 2. Postavite pokazivač u okvir za tekst sa datumom i vremenom.

 3. Pritisnite taster F4 da biste prikazali list sa svojstvima.

 4. Postavite svojstvo Oblikovanje na neki od unapred definisanih datum formata.

U upitu

 1. Otvorite upit u Prikazu dizajna.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na polje za datum, a zatim izaberite stavku Svojstva.

 3. U listu sa svojstvima izaberite željeni format sa liste Format svojstava.

U izrazu

 • Funkcija "FormatDateTime" koristite da biste oblikovali vrednost datuma u jedan od nekoliko unapred definisani formati.

  Možda će vam to korisno ako radite u oblast koja zahteva izraza, kao što su makro ili upita.

Vrh stranice

Primeri unapred definisani formati

Oblikovanje

Opis

Primer

Opšti format datuma

(Podrazumevano) Prikazuje datum kao brojeve i vrednosti vremena kao sate, minute i sekunde iza kojeg sledi AM ili PM. Za obe vrste vrednosti, Access koristi datum i vreme razdvajanje naveden u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Ako vrednost nije komponente vremena, Access prikazuje samo datum. Ako vrednost nema komponentu datuma, Access prikazuje samo vreme.

30/06/2018 10:10:42 AM

Dugački format datuma

Prikazuje samo vrednosti datuma, kao što je navedeno tako što ćete u dugačkom formatu datuma u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

Ponedeljak, avgust 27, 2018

Srednji format datuma

Prikazuje datum u formatu dd/mmm/yy, ali koristi znak za razdvajanje datuma naveden u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

27/Avgust/18
27 Avgust 18

Kratki format datuma

Prikazuje vrednosti datuma, kao što je navedeno tako što ćete u kratkom formatu datuma u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

27/8/2018
8-27-2018

Dugački format vremena

Prikazuje sate, minute i sekunde iza kojeg sledi AM ili PM. Access koristi znak za razdvajanje naveden u postavci "vreme" u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10:42 AM

Srednji format vremena

Prikazuje sate i minute iza kojeg sledi AM ili PM. Access koristi znak za razdvajanje naveden u postavci "vreme" u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10 AM

Kratki format vremena

Prikazuje samo sate i minute. Access koristi znak za razdvajanje naveden u postavci "vreme" u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

10:10

Vrh stranice

Primena prilagođenog formata

Ponekad Oblikovanje svojstva padajuće liste u listu sa svojstvima ne sadrži željeni format tačan datum. Možete da kreirate prilagođeni format pomoću koda koji Access prepoznaje za datum oblikovanja.

Kada primenite prilagođenog formata na polje” Datum/vreme ", možete da kombinujete različitim formatima tako što će dva odeljka, jednu za datum i drugi put. U takav instancu, razmak bi razdvojite odeljaka. Na primer, možete da kombinujete Opšti format datuma i vremena formata na sledeći način: m/dd/yyyy h:mm:ss.

 1. Otvorite tabelu u Prikazu dizajna.

 2. U gornjem odeljku koordinatne mreže za dizajn, izaberite datum/vreme polje koje želite da oblikujete.

 3. U odeljku Svojstva polja izaberite karticu Opšte , kliknite na ćeliju pored polja Oblikovanje i unesite određene znakove zasnovane potrebama oblikovanja.

 4. Nakon što unesete oblik, dugme " Opcije za ažuriranje svojstva " pojavljuje se i omogućava da primenite oblikovanje na polja tabele ili kontrole obrasca koje logično naslediti. Da biste primenili promene celu bazu podataka, kliknite na dugme pametne oznake, a zatim kliknite na dugme Ažuriraj Format svih mesta na kojima se koristi ime polja. U ovom slučaju, ime polja je ime tipa” Datum/vreme ".

 5. Ako odaberete da biste primenili promene na celu bazu podataka, u dijalogu Ažuriranje svojstva se pojavljuje i prikazuje obrasce i druge objekte koji će naslediti u novom formatu. Kliknite na dugme da biste primenili oblikovanje.

  Više informacija potražite u članku Propagate svojstva polja.

 6. Sačuvajte promene, a zatim se prebacite u prikaz lista sa podacima da biste videli da li format odgovara vašim potrebama.

Vrh stranice

Primeri prilagođenih formata

Evo nekoliko primera različitih načina da biste oblikovali 13 januar 2012:

Za ovakvo oblikovanje datuma...

Upišite ovaj kod u polje za svojstvo Format :

2012-01-13

yyyy-mm-dd

2012.

yyyy

13 Jan 2012

dd mmm yyyy

13.01.2012

dd\.mm\.yyyy (Access dodaje obrnute kose crte automatski)

Petak 1/13

DDD m/d

2/6

WW/w

13 Jan 2012.

Mmm d”, „yyyy

Vrh stranice

Prilagođeno oblikovanje znakova

Da biste kreirali prilagođeni format, koristite sledeće znakove kao čuvari mesta i znaci za razdvajanje.  Prilagođeni formati koji nisu usaglašeni sa postavkom datuma/vremena u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows se zanemaruju. Više informacija potražite u članku Promena u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows da biste izmenili izgled neki tipovi podataka.

Znak

Opis

Znak za razdvajanje datuma

Kontroliše gde Access postavlja znakove za razdvajanje dana, meseci i godina. Koristite znak za razdvajanje definisano u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Na primer, u engleski (sad), koristite kosu crtu (/).

Znak za razdvajanje vremena

Kontroliše gde Access postavlja znakove za razdvajanje za sate, minute i sekunde. Koristite znak za razdvajanje definisano u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows. Na primer, u engleski (sad), koristite dvotačka (:).

c

Prikazuje opšti format datuma.

d ili dd

Prikazuje dan u mesecu u vidu jedne ili dve cifre. Za jednu cifru, koristite jedan čuvar mesta; za dve cifre, koristite dva čuvara mesta.

ddd

Skraćuje dane u sedmici na tri slova.

dddd

Prikazuje dan u sedmici.

ddddd

Prikazuje kratki format datuma.

dddddd

Prikazuje Dugački format datuma.

w

Prikazuje broj koji odgovara na dan u sedmici. (od 1 do 7)

ww

Prikazuje broj koji odgovara sedmica u godini (od 1 do 53).

m ili mm

Prikazuje mesec kao jednocifrenog ili dvocifrenog broja.

mmm

Skraćuje ime meseca na tri slova. Na primer, januar se prikazuje kao Jan.

mmmm

Prikazuje imena svih meseci.

q

Prikazuje broj trenutnog kalendarskog kvartala (1-4). Na primer, ako zaposlite radnik u maju, Access će prikazati 2 kao vrednost za kvartal.

y

Prikazuje dan u godini, 1-366.

yy

Prikazuje poslednje dve cifre godine.

Napomena: Radimo preporučuje se da unesete i prikažete sve četiri cifre date godine.

yyyy

Prikazuje sve cifre godine u opsegu 0100-9999.

h ili hh

Prikazuje sat kao jedne ili dve cifre.

n ili nn

Prikazuje minute u vidu jedne ili dve cifre.

s ili ss

Prikazuje sekunde u vidu jedne ili dve cifre.

tttt

Prikazuje Dugački format vremena.

AM/PM

Sat sa dvanaest časova koji prikazuje „AM“ ili „PM“ velikim slovima, po potrebi.

am/pm

Sat sa dvanaest časova koji prikazuje „am“ ili „pm“ malim slovima, po potrebi.

A/P

Sat sa dvanaest časova koji prikazuje „A“ ili „P“ velikim slovima, po potrebi.

a/p

Sat sa dvanaest časova koji prikazuje „a“ ili „p“ malim slovima, po potrebi.

AMPM

Sat sa dvanaest časova sa odgovarajućom oznakom za prepodne/popodne kao što je definisano u regionalnim postavkama operativnog sistema Windows.

Vrh stranice

Podesite datum/vreme oblikovanje u Access Veb aplikacije

Access Veb aplikacije prikaz podataka u „prikazi”, što su okviri za tekst kao obrasci u bazama podataka radne površine. Međutim, umesto sa svojstvima, podesiti opcije oblikovanja tako što ćete izabrati okvir za tekst i zatim kliknuti na dugme Oblikovanje koja se pojavljuje. Zatim izaberite željeni format sa liste Format .

Access aplikacije nemaju prilagođeni format datuma. Možete da kreirate upite u Access aplikacijama, ali ne postoje opcije za oblikovanje kolona u okviru upita. Sve oblikovanje datuma možete da kontrolišete na nivou prikaza. Na kraju, funkcija "FormatDateTime" nije dostupna u Access aplikacijama.

Slika menija oblikovanje u Access aplikaciji.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×