Oblikovanje podataka (Power Query)

Oblikovanje podataka (Power Query)

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da oblikujete podatke iz više izvora podataka tako što ćete urediti korake upita kako bi odgovarali zahtevima analize podataka.

Prvi koraci

Resurse da biste saznali više o oblikovanju podataka

Sledeći resursi će vam pomoći da možete da se upoznate sa Power Query.

Uvod u Microsoft Power Query za Excel

Pomoću Uređivača upita možete da se krećete, definišete i izvršavate operacije transformacije podataka preko izvora podataka.

Kako da...

Uvoz podataka iz spoljnih izvora podataka

Pomoću programskog dodatka Microsoft Power Query za Excel možete da uvezete podatke u Excel iz velikog broja izvora podataka. Uređivač upita koristite da biste oblikovali podatke tako što ćete urediti korake upita.

Oblikovanje ili transformacija upita

Oblikujte podatke iz više izvora podataka tako što ćete dodati, ukloniti ili urediti korake upita kako bi odgovarali zahtevima analize podataka.

Osvežavanje upita

Osvežite upit kako biste uvezli najnovije podatke u tabelu bez potrebe da ponovo kreirate upit.

Kombinovanje podataka iz više izvora podataka

Kombinujte podatke iz više izvora podataka.

Filtriranje tabele

Filtrirajte tabelu kako biste smanjili veličinu rezultata upita tako što ćete isključiti redove ili kolone na osnovu veličine, vrednosti ili uslova.

Sortiranje tabele

Sortirajte redove tabele u rezultatima upita rangiranim po kriterijumu, kao što je abecedna ili numerička vrednost jedne ili više kolona i po rastućem ili opadajućem redosledu.

Grupisanje redova u tabeli

Grupišite vrednosti iz više redova u jedinstvenu vrednost tako što ćete grupisati redove na osnovu vrednosti u kolonama.

Razvijanje kolone koja sadrži povezanu tabelu

Proširite kolonu koja sadrži povezanu tabelu kako biste otkrili srodne podatke. U okviru povezane tabele možete da izdvojite sve vrednosti kolone ili izabrane vrednosti kolone.

Agregacija podataka iz kolone

Grupisani podaci iz bilo koje kolone koja sadrži povezanu tabelu kako bi otkrila rezultate operacije grupe uključujući Sum, Count, Average, Min i Max.

Umetanje prilagođene kolone u tabelu

Umetnite kolonu „Indeks“ ili „Prilagođeno“ (vi definišete formulu) u trenutni upit.

Uređivanje postavki koraka upita

Pomoću okna Koraci možete da dodate, uredite, prerasporedite ili izbrišete korake upita kako biste izmenili način na koji se transformišu podaci.

Kombinovanje više upita

Kombinujte više upita tako što ćete ih objediniti ili dodati. Operacije Objedinjavanje i Dodavanje izvršavaju se na bilo kom upitu sa tabelarnim oblikom koji je nezavisan u odnosu na izvor podataka iz kojeg su podaci.

Objedinjavanje kolona

Objedinite vrednosti u dve ili više kolona u upitu.

Uklanjanje kolona

Uklonite izabrane kolone ili Uklonite druge kolone iz upita.

Uklanjanje redova sa greškama

Uklonite redove iz upita sa greškama u podacima.

Podizanje nivoa naslova redova na naslove kolona

Podignite nivo naslova redova na naslove kolona.

Razdeljivanje kolone teksta

Razdelite kolonu teksta na više kolona na dva načina: pomoću znaka za razgraničavanje ili pomoću broja znakova.

Umetanje upita u radni list

Umetnite podatke iz upita u Excel radni list. Prilikom umetanja podataka iz upita možete da odaberete da učitate upit u model podataka programa Excel.

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×