Oblikovanje podataka (Power Query)

Oblikovanje podataka (Power Query)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Query se naziva se i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje ste dobili ovo se odnosi na oba. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da oblikujete podatke iz više izvora tako što ćete urediti korake upita kako bi odgovarali zahtevima analize podataka.

Prvi koraci

Resurse da biste saznali više o oblikovanju podataka

Ove resurse će vam pomoći da naučite kako da koristite Power Query.

Uvod u Microsoft Power Query za Excel– pomoću Uređivača upitamožete navigacija, definišete i izvršavate operacije transformacije podataka preko izvora podataka.

Članci : Uvoz podataka iz spoljnih izvora podataka– Microsoft Power Query za Excel možete da uvezete podatke u Excel iz velikog broja izvora podataka. Korišćenje Uređivača upita za oblikovanje podataka tako što ćete urediti korake upita.

Oblik ili transformacija upita– oblikujte podatke iz više izvora podataka tako što ćete dodati, ukloniti ili urediti korake upita kako bi odgovarali zahtevima analize podataka.

Osvežavanje upita– osvežavanje upita da biste uvezli najnovije podatke u tabelu bez potrebe da ponovo kreirate upit.

Kombinovanje podataka iz više izvora podataka– uzimati podatke iz različitih izvora podataka i kombinovati.

Filtriranje tabele– filtrirajte tabelu kako biste smanjili veličinu rezultata upita tako što ćete isključiti redove ili kolone na osnovu veličine, vrednosti ili uslova.

Sortiranje tabele– sortiranje redove tabele u rezultatima upita rangiranim po kriterijumima, kao što su abecedna ili numerička vrednost jedne ili više kolona i po rastućem ili opadajućem redosledu.

Grupisanje redova u tabeli– Grupišite vrednosti iz raznih redova u jedinstvenu vrednost – prema vrednosti u jednu ili više kolona.

Razvijanje kolone koja sadrži povezanu tabelu – proširivanje kolone koja sadrži povezanu tabelu da biste otkrili Srodne podatke, a zatim izdvojite neke ili sve vrednosti kolone iz tabele.

Grupisani podaci iz kolone– agregacija podataka iz bilo koje kolone koja sadrži povezanu tabelu kako bi otkrila rezultate operacije grupe, uključujući Sum, Count, Average, Min i Max.

Umetanje prilagođene kolone u tabelu– Umetanje kolone "indeks" ili "Prilagođeno" za trenutni upit.

Uređivanje postavki koraka upita– pomoću okna koraci , dodavanje, uređivanje, prerasporedite ili izbrišete korake upita da biste promenili način koji se transformišu podaci.

Kombinovanje više upita– Kombinovanje više upita, tako što ćete objedinjavanje ili dodavanje ih. Objedinjavanje i Dodavanje operacije se izvršavaju na bilo koji upit sa tabelarni oblik, nezavisno od izvora podataka.

Objedinjavanje kolona– objedinjavanje vrednosti u dve ili više kolona u upitu.

Uklanjanje kolona– uklonite izabrane kolone ili Ukloni druge kolone iz upita.

Uklanjanje redova sa greškama– uklonite redove iz upita koji pokazuje greške u podacima.

Podizanje nivoa redova na naslove kolona– podizanje nivoa naslova redova da bude red naslova kolone.

Razdeljivanje kolone teksta– Razdeljivanje kolone teksta u više kolona pomoću znaka za razgraničavanje ili pomoću broja znakova.

Umetanje upita u radni list– umetanje podataka iz upita u Excel radnom listu. Kada unesete podatke iz upita, možete odabrati da biste učitali upit u Excel model podataka.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×