Oblikovanje objekta (okno za popunjavanje)

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Popunjava se unutrašnjost oblika ili linije.

Ako želite da dodate pozadinu u SmartArt grafiku, pogledajte članak oblikovanje pozadine SmartArt grafike. Više informacija o dodavanju efekti popune oblika u SmartArt grafici, pogledajte članak Promena boje oblika, ivica oblika ili cele SmartArt grafike.

Napomene: 

  • Kada promenite opcije u ovom dijalogu, promene se odmah primenjuju na oblik, što će vam olakšati da biste videli efekte promena u SmartArt grafiku ili oblik bez zatvaranja dijaloga. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom dijalogu. Da biste uklonili promene, morate kliknite na dugme Opozovi radnju Slika dugmeta na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Istovremeno možete opozvati više promena koje ste izvršili u jednoj opciji dijaloga, pod uslovom da u međuvremenu niste ništa menjali u nekoj drugoj opciji dijaloga.

  • Možda ćete želeti da pomerite dijalog da biste istovremeno mogli da vidite i oblik i dijalog.

Bez popune     Izaberite ovu opciju da biste oblik učinili prozirnim ili bezbojnim, ili pak da biste uklonili popunu iz oblika.

Puna popuna     Izaberite ovu opciju da biste obliku dodali boju i prozirnost.

Popuna prelivom boja     Izaberite ovu opciju da biste obliku dodali popunu sa preliv.

Popuna slikom ili teksturom     Izaberite ovu opciju da biste kao popunu koristili sliku ili da biste objektu dodali teksturu.

Odnosi se samo na Microsoft Office PowerPoint 2007

Popunjavanje pozadine slajda     Da biste koristili prezentacije kao Popuna oblika, linije ili znaka, izaberite ovo polje za potvrdu.

Puna popuna

Boja     Da biste odabrali boju za oblik, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boje na kartici Standardno ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste naveli koliko se može videti kroz oblik. Procenat prozirnosti može da se menja od 0 (sasvim neprozirno, podrazumevana vrednost) do 100% (sasvim prozirno).

Popuna prelivom boja

Unapred određene boje     Da biste odabrali ugrađeni preliv, kliknite na dugme Unapred određene boje Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu opciju.

Tip     Izaberite opciju sa liste da biste odredili smer koji treba koristiti prilikom popunjavanja prelivom boja. Tip koji izaberete određuje dostupne opcije za Smer.

Pravac     Kliknite na dugme Pravac da biste odabrali različito smenjivanje boja i senki, a zatim izaberite željenu opciju. Raspoloživi Pravci zavise od Tipa popune prelivom koji ste odabrali.

Ugao     Da biste odredili ugao pod kojim je popuna prelivom boja zarotirana unutar oblika, unesite željenu vrednost u stepenima. Ova opcija je dostupna kada na listi Tip izaberete stavku Linearni.

Tačke preliva

Tačke preliva sastoje se od pozicije, boje i prozirnosti. Iznos prozirnosti primenjuje se na datu tačku preliva, a ne na celokupnu popunu. Tačke preliva koriste se za kreiranje nelinearnih preliva boja. Na primer, ako želite da kreirate preliv boja koji ide od crvene preko zelene do plave, u preliv boja morate da dodate tačke – po jednu za svaku boju. Ili, ako želite da kreirate preliv boja koji se pojavljuje samo u uglu oblika, morate da koristite tačke da biste preliv boja učinili nelinearnim.

Lista nijansi     Popuna prelivom boja sastoji se iz nekoliko tačaka prelivanja boje, ali je moguće menjati samo jednu po jednu tačku prelivanja. Kada na listi izaberete tačku prelivanja koju želite da uredite, opcije položaja, boje i prozirnosti utiču na trenutne postavke za tu tačku prelivanja boje.

Dodaj     Da biste dodali tačku prelivanja, kliknite na dugme Dodaj, a zatim podesite klizače Pozicija zaustavljanja i Prozirnost i iz liste Boja izaberite željene opcije.

Uklanjanje     Da biste izbrisali korak prelivanja, kliknite na broj na listi koju želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Pozicija tačke     Pomerite klizač Pozicija tačke ili upišite broj u polje pored klizača da biste podesili mesto promene boje i prozirnosti u popuni prelivom boja.

Boja     Da biste odabrali boju koja se koristi za tačku prelivanja, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu boju. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, a zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na među bojama i boje na kartici Standardno ne ažuriraju ako kasnije promenite dokument tema.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste naveli koliko će oblik biti proziran u navedenoj opciji Pozicija zaustavljanja. Procenat prozirnosti može da se menja od 0 (sasvim neprozirno, podrazumevana vrednost) do 100% (sasvim prozirno).

Rotiraj sa oblikom     Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da bi se popuna s prelivom boja rotirala tako da prati rotaciju oblika.

Popuna slikom ili teksturom

Tekstura     Da biste odabrali ugrađenu teksturu, kliknite na ovo dugme, a zatim izaberite željenu opciju.

Umetni iz

Datoteka     Da biste umetnuli sliku iz datoteke, kliknite na ovo dugme, a zatim pronađite sliku koju želite da dodate. Kliknite dvaput na sliku da biste je dodali.

Ostava      Kopirajte sliku, a zatim kliknite na ovo dugme da biste nalepili sliku iz ostave ili nekog drugog programa.

ClipArt      Kliknite na ovo dugme, a zatim u polje Pretraži tekst upišite reč koja opisuje klip koji želite ili upišite deo ili celo ime datoteke klipa da biste umetnuli ClipArt. Da biste u pretragu uključili ClipArt koji je raspoloživ kroz Office Online, potvrdite izbor u polju za potvrdu Obuhvati sadržaj sa lokacije Office Online, kliknite na dugme Idi, a zatim kliknite na klip da biste ga umetnuli.

Popločaj sliku kao teksturu     Popuna slikom može da se rastegne tako da ispuni izabrane oblike ili njome možete da popločate oblik (slika se ponavlja horizontalno i vertikalno dok ga ne popuni). Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste kopije slike upotrebili kao teksturu za oblik.

Opcije razvlačenja

Pomaci

Pomaci određuju koliko treba podesiti veličinu slike da bi popunila oblik u odnosu na levu, desnu, gornju i donju stranu oblika. Pozitivni brojevi pomeraju ivicu slike ka sredini oblika, dok je negativni brojevi odmiču od oblika.

Levo     Upišite broj u polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od leve ivice oblika.

Desno     Upišite broj u polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od desne ivice oblika.

Vrh     Upišite broj u polje da biste naveli procenat za sliku ili teksturu od gornje ivice oblika.

Dno     Upišite broj u polje da biste naveli procenat za sliku ili ploču od donje ivice oblika.

Opcije popločavanja

Sledeće opcije određuju faktor podešavanja razmere za popunu teksture.

Pomak po X osi     Upišite broj u polje da biste celu popločanu popunu slike pomerili nalevo (negativni brojevi) ili nadesno (pozitivni brojevi).

Pomak po Y osi     Upišite broj u polje da biste celu popločanu popunu slike pomerili nagore (negativni brojevi) ili nadole (pozitivni brojevi).

Razmera X ose     Upišite broj u polje da biste odredili procenat horizontalnog podešavanja razmere originalne slike.

Razmera Y ose     Upišite broj u polje da biste odredili procenat vertikalnog podešavanja razmere originalne slike.

Poravnavanje     Poravnavanje opisuje položaj usidrenja na kome započinje popločavanje slika. Izaberite opciju sa liste da biste odredili položaj popločane slike ili teksture.

Tip ogledala     Izaberite opciju sa liste da biste odredili da li se za naizmenične horizontalne ili vertikalne ploče svaka druga ploča prikazuje kao odraz u ogledalu ili obrnuta slika.

Prozirnost     Pomerite klizač Prozirnost ili upišite broj u polje pored klizača da biste odredili u kojoj meri je slika ili tekstura providna. Procenat prozirnosti možete menjati u rasponu od 0 (potpuno neprozirno, što je podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno).

Rotiraj sa oblikom     Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da bi se primenjena slika ili tekstura rotirala tako da prati rotaciju oblika.

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×