Oblikovanje datuma na željeni način

Oblikovanje datuma na željeni način

Kada u ćeliju otkucate nešto poput 2/2, Excel zna da vi unosite datum i oblikuje ga na osnovu postavki formata datuma u kontrolnoj tabli. Tako, na primer, Excel to može oblikovati kao 2. feb.. Ako promenite postavke formata datuma u kontrolnoj tabli, podrazumevani format datuma u programu Excel takođe će se promeniti. Ako želite da promenite podrazumevani format datuma, možete izabrati novi u programu Excel, na primer 2. februar, 2012. ili 2/2/12. Možete da kreirate i sopstveni prilagođeni format u programu Excel.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Biranje sa liste formata datuma

Kreiranje prilagođenog formata datuma

Saveti za prikazivanje datuma

Biranje sa liste formata datuma

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+1.

  Na Mac računaru, pritisnite kombinaciju tastera Control + 1 ili Command + 1.

 3. U polju Oblikovanje ćelija kliknite na karticu Broj.

 4. Na listi Kategorija kliknite na stavku Datum.

Biranje datuma sa liste „Kategorija“

 1. U okviru Tip izaberite format datuma. Izabrani format će se prikazati u polju Uzorak sa prvim datumom u vašim podacima.

Biranje tipa datuma i njegov prikaz u polju „Uzorak“

Napomena :  Formati datuma koji počinju sa zvezdicom (*) promeniće se ako u kontrolnoj tabli promenite postavke regionalnog datuma i vremena. Formati bez zvezdice se ne menjaju.

 1. Ako želite da koristite format datuma zasnovan na načinu na se datumi prikazuju u nekom drugom jeziku, izaberite jezik u okviru Lokalni standard (lokacija).

  Savet : Da li se u ćelijama brojevi prikazuju kao #####? To verovatno znači da ćelije nisu dovoljno široke da prikažu ceo broj. Pokušajte da rešite problem tako što ćete dvaput kliknuti na kolonu koja sadrži ćelije sa #####. Na ovaj način će se promeniti veličina kolone da bi se prilagodila broju. Takođe, možete da prevučete desnu ivice kolone kako biste prilagodili njenu veličinu.

Kreiranje prilagođenog formata datuma

Ako želite da koristite neki format koji se ne nalazi u polju Tip, možete da kreirate sopstveni format. Najlakši način da to uradite je da krenete od formata koji je sličan onome što želite.

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+1.

  Na Mac računaru, pritisnite kombinaciju tastera Control + 1 ili Command + 1.

 3. U polju Oblikovanje ćelija kliknite na karticu Broj.

 4. Na listi Kategorija, kliknite na Datum, a zatim u okviru Tip, izaberite format datuma koji je sličan formatu koji želite.

Biranje datuma sa liste „Kategorija“

 1. Vratite se na listu Kategorija i izaberite stavku Prilagođeno. U okviru stavke Prilagođeno videćete kod formata za format datuma koji ste izabrali u koraku 4. Ugrađeni format datuma nije moguće promeniti, tako da ne morate da brinete da ćete tu nešto pokvariti. Promene koje načinite primenjivaće se samo na prilagođeni format koji kreirate.

 2. U polju Tip unesite željene promene pomoću koda iz tabele ispod.

Za prikaz

Korišćenje ovog koda

Meseci kao 1–12

m

Meseci kao 01–12

mm

Meseci kao jan.–dec.

mmm

Meseci kao januar–decembar

mmmm

Meseci kao prvo slovo meseca

mmmmm

Dani kao 1–31

d

Dani kao 01–31

dd

Dani kao ned.–sub.

ddd

Dani kao nedelja–subota

dddd

Godine kao 00–99

gg

Godine kao 1900–9999

gggg

Ako menjate format koji uključuje vrednosti vremena i pritom koristite "m" odmah iza koda "h" ili "hh" ili neposredno ispred koda "ss", Excel prikazuje minute umesto meseca.

Saveti za prikazivanje datuma

 • Da biste brzo upotrebili podrazumevani format datuma, kliknite na ćeliju koja sadrži datum, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+#.

 • Ako ćelija prikazuje ##### nakon što ste na nju primenili oblikovanje datuma, verovatno ćelija nije dovoljno široka da prikaže čitav broj. Pokušajte da rešite problem tako što ćete dvaput kliknuti na desnu ivicu kolone koja sadrži ćelije sa #####. Na taj način će se promeniti veličina kolone tako da se ona prilagodi broju. Možete i da prevučete desnu ivicu kolone da biste prilagodili njenu veličinu.

 • Ako želite da brzo unesete trenutni datum u radni list, izaberite bilo koju praznu ćeliju, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+; (tačka i zarez), a zatim pritisnite taster ENTER, ako je potrebno.

 • Da biste uneli datum koji će biti ažuriran u skladu sa trenutnim datumom svaki put kada ponovo otvorite radni list ili ponovo izračunate formulu, otkucajte =DANAS() u praznu ćeliju i pritisnite taster ENTER.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×