Oblikovanje datuma

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Access pruža nekoliko metoda za oblikovanje datuma, zavisno o tome u kom delu programa radite. Na obrascima i izveštajima u stonim bazama podataka datumi se obično prikazuju u okvirima za tekst. Svojstvo Oblik okvira za tekst postavite na odgovarajući format datuma. U prikazu rasporeda ili prikazu dizajna pritisnite F4 da biste prikazali list sa svojstvima i zatim svojstvo Oblik postavite na jedan od unapred definisanih formata datuma:

Slika lista sa svojstvima s prikazanom padajućom listom Oblik.

Ili unesite prilagođenog formata datuma.

Access aplikacije prikaz podataka u „prikazi”, što su okviri za tekst kao obrasci u bazama podataka radne površine. Međutim, umesto sa svojstvima, podesiti opcije oblikovanja tako što ćete izabrati okvir za tekst i zatim kliknuti na dugme Oblikovanje koja se pojavljuje. Zatim izaberite željeni format sa liste Format .

Slika menija Oblikovanje u Access aplikaciji.

Napomena: Access aplikacije su restriktivnije kad je reč o formatima pa nažalost ne možete da koristite prilagođene formate datuma poput sledećih.

Vrh stranice

U tabelama

Format datuma možete promeniti na sledeći način ako datume pregledate na listu s podacima (u stonoj bazi podataka ili Access aplikaciji):

  1. Desnim tasterom miša kliknite na tabelu u oknu za navigaciju i zatim izaberite stavku Prikaz dizajna. Ako okno za navigaciju nije već prikazano, pritisnite taster F11 da biste ga prikazali.

  2. Izaberite polje "datum", a zatim na listi Svojstava polja na dnu ekrana izaberite željeni format sa padajuće liste za svojstvo Format . Ako koristite baze podataka za računare, možete da unesete i prilagođenog formata datuma.

Napomena:  Nijedna postavka oblikovanja koju ovde zadate (na nivou tabele) neće promeniti oblikovanje na drugim postojećim objektima zasnovanim na toj tabeli. Novi obrasci, izveštaji ili prikazi koje kreirate na osnovu ove tabele preuzeće njeno oblikovanje, ali to možete da zamenite na obrascu, izveštaju ili prikazu a da ne promenite oblikovanje tabele.

Vrh stranice

U upitima

Ako polje za datum u upitu nije oblikovano kao što želite, prebacite se u prikaz dizajna, desnim tasterom miša kliknite na polje s datumom i izaberite Svojstva. Na listu sa svojstvima izaberite format s liste svojstva Oblik.

Napomena:  U Access aplikacijama možete da kreirate upite ali ne postoje opcije za oblikovanje kolona s podacima za taj upit. Celokupnim oblikovanjem podataka upravlja se na nivou prikaza.

Vrh stranice

U izrazima

U bazi podataka izraza, korišćenje Funkcija "FormatDateTime" za oblikovanje vrednosti datuma u jedan od nekoliko unapred definisani formati. Možda će vam to korisno ako radite u oblast koja zahteva izraza, kao što su makro ili upita.

Napomena:  Funkcija FormatDateTime nije dostupna u Access aplikacijama.

Vrh stranice

Prilagođeni format datuma

Padajuća lista svojstva Oblik na listu sa svojstvima ponekad ne sadrži tačan format datuma koji vam treba. U stonoj bazi podatka možete da sami kreirate prilagođeni format korišćenjem vrste koda za oblikovanje datuma koji Access prepoznaje. Taj kod treba da upišete direktno u polje za svojstvo Oblik. Evo nekoliko primera za oblikovanje datuma 13. januar 2012. godine:

Za ovakvo oblikovanje datuma...

Upišite ovaj kod u polje za svojstvo Oblik:

2012-01-13

yyyy-mm-dd

2012.

yyyy

13 jan. 2012

dd mmm. yyyy

13.01.2012

dd\.mm\.yyyy (Access automatski dodaje obrnute kose crte)

Pet. 1/13

ddd. m/d

Pogledajte ovaj članak za svojstvo Format za više primera prilagođenih i ugrađenih datum formata.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×