Oblikovanje brojeva

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Primenite formate brojeva poput datuma, valuta ili čak razlomaka na ćelije u radnom listu. Na primer, ako radite na kvartalnom budžetu, možete koristiti format valute da biste prikazali brojeve kao novčane vrednosti. Ili ako imate kolonu sa datumima, možete podesiti da li želite da se datumi prikazuju kao 14. mart, 2012, 14-mart-12 ili 3/14.

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+1.

  Na Mac računaru, pritisnite kontrola + 1 ili komandu + 1.

 3. U polju Oblikovanje ćelija kliknite na karticu Broj.

 4. Izaberite željeni format broja, a zatim izaberite određene promene formata sa desne strane.

Dijalog „Oblikovanje ćelija“

Savet : Da li imate brojeve koji se pojavljuju u ćelija kao ###? Verovatno to znači da mobilni nije dovoljno široka da biste prikazali ceo broj. Isprobajte kliknuti dvaput na desnu ivicu kolone koja sadrži ćelije sa ###. Ovo će da promenite veličinu kolone tako da se uklopi na broj. Takođe možete prevući na desnu ivicu kolone da biste sve željene veličine.

Sprečavanje automatskog oblikovanja brojeva

Ponekad kada otkucate brojeve u ćeliju ili ih uvezete iz drugog izvora podataka, Excel pogrešno oblikuje te brojeve. Na primer, ako otkucate broj sa kosom crtom (/) ili crticom (-), Excel može da pomisli da unosite datum i da primeni format datuma. Da biste ovo sprečili, treba da primeniti format teksta na ćelije, pa tek onda da unesete brojeve.

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+1.

  Na Mac računaru, pritisnite kontroli + 1 ili komandu + 1.

 3. Na kartici Umetanje, na listi Format, kliknite na stavku Tekst.

„Sačuvaj kao tekst“ u dijalogu „Oblikovanje ćelija“

Potrebna vam je pomoć oko oblikovanja brojeva?

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×