Objekat je proziran

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Objekat koristi prozirnu boju za liniju ili popunu. Kada štampate na PostScript ili KPI štampač, možda ćete videti sledeće probleme:

 • Objekat može da prikaže iskrivljenu šaru

 • Boja objekta može biti promenjena

 • Objekat može da izgleda nejasno

 • Objekat može da izgubi prozirnost

 • Ako ovaj objekat preklapa neki drugi ili je preklopljen drugim objektom, može se pojaviti neželjena šara (tzv. moare šara)

Napomena : Prozirnost možete da odštampate onako kako je prikazana na ekranu pomoću Inkjet štampača u boji, a prozirnost će biti ispravno prikazana i kada publikaciju objavite na Web lokaciji ili je pošaljete kao e-poruku.

Objekat je neki od sledećih:

 • Automatski oblik

 • Tabela

 • Okvir za tekst ili osenčana WordArt grafika

 • Slika ili clip art

Da biste pronašli i izabrali stavku, kliknite na poruku o grešci u oknu zadataka Kontrolora dizajna , kliknite na strelicu i zatim kliknite na dugme Idi na ovu stavku.

Automatsko ispravljanje

Zamena prozirnosti posvetljenom nijansom     Izaberite ovu ispravku da biste automatski uspostavili početne vrednosti prozirnosti objekta na 0 procenata.

Ako koristite ovu ispravku, nećete biti u mogućnosti da vidite nijedan objekat koji se nalazi ispod gorenavedenog objekta. Takođe, izgubiće se pojavljivanje posvetljene nijanse ili potamnjene nijanse u delovima prozirnog objekta koji se vide kada su na potpuno obojenoj pozadini. Problem morate da ispravite ručno da biste zadržali ove efekte.

Ručno ispravljanje

Da biste ovaj problem ispravili ručno, postupite na neki od sledećih načina:

Zamena prozirnosti posvetljenom nijansom ili potamnjenom nijansom

Sledeće procedure se primenjuju samo na objekte kod kojih je kroz proziran objekat prikazana samo jedna boja. Da biste ponovo kreirali izgled prozirnog objekta na neprozirno obojenoj pozadini, postupite na sledeći način:

 1. Uspostavite početnu vrednost prozirnosti objekta od 0 procenata.

  Za objekat sa prozirnom popunom

  1. Izaberite objekat.

  2. Na traci sa alatkama Oblikovanje kliknite na strelicu pored dugmeta Boja za popunjavanje Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Još boja popune.

  3. U dijalogu boje izaberite karticu standardne i zatim koristite klizač za Prozirnost da biste podesili prozirnost na 0%.

  Kod objekta sa prozirnom linijom

  1. Izaberite objekat.

  2. Na traci sa alatkama Oblikovanje kliknite na strelicu pored Boja linije Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Još boja za linije.

  3. U dijalogu boje izaberite karticu standardne i zatim koristite klizač za Prozirnost da biste podesili prozirnost na 0%.

 2. Izaberite objekat, a zatim na njega primenite nijansa ili TE000128424.

  Za popunu

  1. Na traci sa alatkama Oblikovanje kliknite na strelicu pored dugmeta Boja za popunjavanje Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Efekti popunjavanja.

  2. U dijalogu Efekti popunjavanja izaberite karticu Mastilo, a zatim izaberite željenu posvetljenu nijansu ili potamnjenu nijansu.

  Za liniju

  1. Na traci sa alatkama Oblikovanje kliknite na strelicu pored Boja linije Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Šare.

  2. U dijalogu Šare izaberite karticu Mastilo, a zatim izaberite željenu posvetljenu nijansu ili potamnjenu nijansu.

Napomena : Posvetljene nijanse ili potamnjene nijanse boje možete da izaberete samo kao uvećanje od 10 procenata. Možda neće biti moguće da se tačna posvetljena nijansa ili potamnjena nijansa podudari sa izgledom prozirnosti na potpuno obojenoj pozadini.

Čuvanje objekata kao slika i umetanje slike na njihovo mesto

Sledeće procedure se primenjuju samo na prozirne objekte koji delimično pokrivaju neke pozadinske objekte. Postupite na sledeći način da biste kreirali sliku koju možete da koristite umesto objekata u publikaciji:

 1. Izaberite grupu objekata koji su zahvaćeni prozirnošću.

  Kako?

  1. Kliknite na dugme Izaberi objekte Alatka Dugme "pokazivač" , a zatim prevucite okvir za izbor oko objekata koje želite u grupi.

  2. U donjem desnom uglu okvira za izbor, kliknite na dugme grupe Slika dugmeta .

 2. Desnim tasterom miša kliknite na grupu, a zatim izaberite stavku Sačuvaj kao sliku.

 3. U dijalogu Sačuvaj kao, sa liste Sačuvaj kao tip izaberite grafički tip datoteke.

  Napomena : Za najbolje rezultate izaberite stavku Rasterska slika nezavisna od uređaja. Ovaj tip datoteke će zadržati izgled prozirnosti na grupisanim pozadinskim objektima.

 4. Kliknite na dugme Promeni.

 5. U dijalogu Promena rezolucije izaberite rezoluciju koja se slaže sa vrstom štampanja koju koristite, a zatim kliknite na dugme U redu.

 6. U polje Ime datoteke upišite ime slike.

 7. Sa liste Sačuvaj u izaberite lokaciju na kojoj želite da sačuvate sliku, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

 8. Izbrišite objekte tako što ćete izabrati grupisane objekte, a zatim pritisnuti taster DELETE. Ako želite da zadržite izvorne oblike, prevucite grupu izvan stranice, u oblast za privremeno odlaganje.

 9. U meniju Umetanje postavite pokazivač na stavku Slika, a zatim izaberite stavku Iz datoteke.

 10. U dijalogu Umetanje slike idite do mesta na kojem je sačuvana slika, izaberite je, a zatim kliknite na dugme Umetni.

Napomena : 

 • Ove procedure neće uvek postići željene rezultate. Na primer, nećete biti u mogućnosti da grupišete objekte koji se nalaze na master stranici ili da postignete efekte prozirnog objekta koji prekriva pozadinu stranice.

 • Za najbolje rezultate, trebalo bi da izbegavate upotrebu prozirnosti ukoliko publikaciju štampate na PostScript ili PCL štampaču. Umesto toga, koristite program za crtanje da biste kreirali neprozirne slike koje izgledaju prozirno.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×