Objedinjavanje kolona (Power Query)

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Napomena: Power Query se naziva se i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje ste dobili ovo se odnosi na oba. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Napomena: Kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita, potražite na kraju ovog članka.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da objedinite dve ili više kolona u upitu. Možete da objedinite kolone da biste ih zamenite objedinjena kolona ili kreirajte novu objedinjenih kolonu pored kolone koja objedinjuje. Možete da objedinite kolone samo tip podataka za tekst.

Želim da izvršim sledeću radnju

Objedinjavanje kolona kako bi se zamenile postojeće kolone

Objedinjavanje kolona kako bi se kreirala nova kolona

Takođe pogledajte

Objedinjavanje kolona kako bi se zamenile postojeće kolone

 1. U Uređivaču upita proverite da li je tip podataka kolona koje želite da objedinite Tekst. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone i iz kontekstualnog menija izaberite stavke Promeni tip > Tekst.

 2. Izaberite dve ili više kolona za objedinjavanje. Pritisnite taster CTRL, a zatim kliknite na naslove kolona da biste izabrali kolone koje želite da objedinite. Redosled vrednosti u objedinjenoj koloni zavisi od redosleda kojim ste izabrali kolone za objedinjavanje.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na izabrane kolone i izaberite stavku Objedini kolone.

  Objedinjavanje kolona

  Napomena:  Komanda Objedini kolone dostupna je samo ako je tip podataka svih kolona koje su izabrane za objedinjavanje Tekst.

 4. U dijalogu Objedinjavanje kolona navedite znak za razdvajanje između vrednosti kolona koje će se objediniti. Možete da izaberete od unapred definisanih vrednosti znaka za razdvajanje ili da navedete prilagođenu vrednost znaka za razdvajanje.

  Izbor znaka za razdvajanje

 5. Kliknite na dugme U redu. Kreira se Objedinjena kolona kako bi zamenila kolone izabrane za operaciju objedinjavanja. Preimenujte objedinjenu kolonu po potrebi.

  Objedinjena kolona

Vrh stranice

Objedinjavanje kolona kako bi se kreirala nova kolona

Prilagođenu kolonu možete da umetnete u tabelu upita i da koristite formulu prilagođene tabele da biste objedinili vrednosti iz dve ili više kolona. U tom slučaju, postojeće kolone koje su objedinjene dostupne su pored nove objedinjene kolone u tabeli upita.

Objedinjavanje vrednosti kolona umetanjem prilagođene kolone:

 1. U Uređivaču upita proverite da li je tip podataka kolona koje želite da objedinite Tekst. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone i izaberite stavke Promeni tip > Tekst.

 2. Kliknite na ikonu tabele ( Ikona tabele ), a zatim izaberite stavku Umetanje prilagođene kolone. Druga mogućnost je da kliknete desnim tasterom miša na zaglavlje kolone, a zatim da izaberete stavku Umetanje prilagođene kolone.

  Umetanje prilagođene kolone

 3. U dijalogu Umetanje prilagođene kolone:

  1. Kliknite dvaput na prvu kolonu koju želite da objedinite sa liste Dostupne kolone ili kliknite na kolonu sa liste Dostupne kolone, a zatim izaberite stavku Umetni. Kolona se dodaje u okvir Formula prilagođene kolone.

  2. U okviru Formula prilagođene kolone otkucajte & posle prve kolone koju ste umetnuli. Operator & se koristi za kombinovanje vrednosti.

  3. Navedite znak za razdvajanje između vrednosti. U ovom primeru navešćemo razmak kao znak za razdvajanje između vrednosti tako što ćemo navesti „ “.

  4. Otkucajte & posle " ".

  5. Navedite druge kolone koje želite da objedinite nakon &tako što ćete kliknuti dvaput na ime kolone u listi Dostupne kolone ili izabrati stavku kolonu na listi Dostupne kolone , a zatim kliknuti na dugme Umetni. U ovom primeru ćemo će objedinite iste kolone kao što je ranije (ID porudžbine i ID kupca) razdvojena razmakom.

   Navođenje formule prilagođene kolone za objedinjavanje vrednosti kolona

 4. Kliknite na dugme U redu. Kolona Prilagođeno kreira se na kraju tabele upita sa objedinjenim vrednostima iz originalnih kolona. U tom slučaju, u tabeli upita dostupne su i originalne kolone. Preimenujte prilagođenu kolonu po potrebi.

  Prilagođena objedinjena kolona

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Umetanje prilagođene kolone u tabelu

Oblikovanje podataka

Pomoć za Microsoft Power Query za Excel

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste prikazali uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci izaberite stavke Iz drugih izvora > Prazan upit. Sledeći video prikazuje jedan način za prikazivanje uređivača upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×