Objavljivanje na blog

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Blog je Web lokacija koja omogućava vama ili vašoj organizaciji da brzo razmenjujete ideje i informacije. Blogovi sadrže objave sa datumom koje su poređane obrnutim hronološkim redosledom. Učesnici mogu da komentarišu vaše objave, kao i da daju veze ka zanimljivim lokacijama, fotografijama i srodnim blogovima.

Pregled

Objavljene poruke su osnovni deo bloga. Uglavnom, objave predstavljaju unose, slične dnevniku, koje sadrže informacije, ideje i mišljenja. Prikazuju se u hronološkom redosledu, počevši od poslednjih objavljenih poruka. Da biste objavili komentare na blog, neophodna vam je dozvola za upisivanje u listu Komentari.

Objavu možete kreirati na blogu, u sistemu Windows SharePoint Services 3.0 pomoću Web pregledača ako imate dozvolu da upisujete u listu Objavljene poruke. Za kreiranje sadržaja, dodavanje slika, primenu oblikovanja i umetanje hiperveza nisu vam potrebne dodatne alatke ili programi.

Napomena : Ako Veb pregledač ne podržava ActiveX kontrole, zatim traku sa alatkama oblikovanje možda neće biti dostupna. Međutim, možete da koristite osnovne HTML oznake za oblikovanje teksta u vaših poruka na blogu. Veze ka više informacija o oblikovanju teksta u poboljšanom tekstualnom polja u odeljku Takođe pogledajte .

Sadržaj možete objaviti na blog i na sledeći način:

 • Kreiranjem i prosleđivanjem objave u e-poruci. Blog mora biti omogućen za prijem sadržaja iz e-poruka da biste prosledili objavu u e-poruci.

 • Kreiranjem objave pomoću alatke za kreiranje bloga i objavljivanje koja je kompatibilna sa sistemom Windows SharePoint Services.

Blogovi se podrazumevano podešavaju tako da je za objavljivanje poruka neophodno odobrenje. Ovo može biti od koristi u slučaju da veliki broj osoba objavljuje sadržaj ili da se u objavi nalazi sadržaj osetljive prirode. Prema podrazumevanim postavkama, osobe sa dozvolama za upravljanje listama mogu da odobre objave, ali te postavke možete prilagoditi. Veze ka dodatnim informacijama o odobrenju sadržaja potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Kada kreirate objavu, možete je sačuvati kao radnu verziju ako želite da je uredite ili pregledate pre nego što je druge osobe vide, a možete je i odmah objaviti.

 1. Idite u najviši deo bloga

 2. U grupi Administratorske veze izaberite stavku Kreiraj objavu.

 3. U polje Naslov upišite naslov objave.

  Naslov će se pojaviti na vrhu objave na matičnoj stranici i u listi Objave

 4. U odeljak Telo teksta upišite ili unesite sadržaj koji želite da vaša objava obuhvata.

  Traku sa alatkama možete koristiti za oblikovanje teksta, odnosno za umetanje clip art kolekcija, hiperveza ili tabela.

 5. U listi Kategorija izaberite željenu kategoriju.

  Ako ne želite da primenite kategoriju, u listi izaberite stavku (Nijedna).

 6. U odeljku Objavljeno potvrdite da su datum i vreme objavljivanja tačni ili, ako je neophodno, promenite postavke.

  Datum objavljivanja određuje mesto na matičnoj stranici gde će se objava pojaviti, pošto se objave pojavljuju u obrnutom hronološkom rasporedu. Prvi put kada kreirate objavu, navodi se tekući datum. Ako objavljujete radnu verziju koja je kreirana nekoliko dana ranije, možete urediti ovo polje kako bi bio prikazan tačan datum objavljivanja.

  Savet : Možete uneti i datum iz budućnosti ako želite da vaša objava bude na vrhu bloga do tog datuma, na primer ako želite da ukažete na neki specijalni događaj ili promociju.

 7. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Kliknite na dugme Sačuvaj kao radnu verziju ako želite da sačuvate ono što ste uradili i završite kasnije ili da sačuvate ono što ste uradili kao radnu verziju koja čeka na odobrenje.

  • Kliknite na dugme Objavi da biste objavu odmah objavili.

   Napomena : Ako nemate dozvole za odobravanje, dugme Objavi neće biti prikazano.

   Napomene : 

   • Ako je neko podesio listu Objave tako da odobrenje nije potrebno, dugme Sačuvaj kao radnu verziju se neće pojaviti, pa objavu nećete moći da sačuvate kao radnu verziju. Kada kliknete na dugme Objavi, objava će biti vidljiva na blogu.

Ako je blog podešen da prima objave putem e-poruka, objavu možete kreirati tako što ćete je poslati putem e-poruke koja je adresirana na listu Objave na blogu. Putem poruke će se kreirati objava u listi Objave.

Neophodno je da najpre dobavite adresu liste Objave da biste objavili na blog pomoću programa za e-poštu. U zavisnosti od mogućnosti, e-adresa liste Objave se može pojaviti u adresaru programa za e-poštu. U tom slučaju adresu možete dodati u listu ličnih kontakata programa za e-poštu da biste kasnije mogli lakše da je pronađete. Adresa liste Objave se može pojaviti i u opisu liste.

Ako ne možete da pronađete adresu liste Objave, trebalo bi da proverite kod administratora ili vlasnika lokacije da li je lista podešena da prima objave putem e-poruka, a u slučaju da jeste, da zatražite adresu liste Objave.

 1. U programu za e-poštu otvorite novu e-poruku, a zatim u telo e-poruke upišite tekst koji želite da objavite na blog.

 2. U polje Za ili Cc upišite adresu liste Objave u blogu.

 3. Pošaljite e-poruku. U većini programa za e-poštu poruku ćete poslati ako kliknete na dugme Pošalji.

Savet : Ako je lista Objave konfigurisana da prima priloge, u objavu možete uključiti i prilog, tako što ćete priložiti datoteku uz e-poruku.

Pored alatki koje su ugrađene u blog možete koristiti i programe za objavljivanje na blog koji su kompatibilni sa sistemom Windows SharePoint Services. Na primer, Microsoft Office Word 2007 obezbeđuje predložak bloga koji vam omogućava da kreirate i objavljujete blogove na SharePoint lokaciju ili neku drugu Web lokaciju.

Kada želite da kreirate novu objavu, iz bloga možete da pokrenete kompatibilni program za blogove, a zatim da objavite objavu iz programa za blogove. Kada prvi put pokrenete program za blogove, možda ćete biti upitani da navedete Web adresu bloga ili neke druge postavke za objave. Više informacija potražite u sistemu pomoći u programu za blogove.

 1. Na najvišem nivou bloga, u grupi Administratorske veze izaberite stavku Pokreni blog program za objavu poruke.

 2. Pratite instrukcije u programu za blogove o kreiranju i objavljivanju objava.

  Napomena : Blogovi podržavaju uobičajenih interfejsa za programiranje bloga za objavljivanje. Više informacija potražite u članku Windows SharePoint Services centru za projektante na lokaciji MSDN.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×