Objavljivanje ažurirane verzije predloška obrasca

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Kada objavite predložak obrasca koji ste promenili, InfoPath možete da ažurirate predložak obrasca (.xsn datoteka) i sve postojeće obrasce (.xml datoteke) koji su zasnovani na predlošku obrasca. Po podrazumevanim postavkama, InfoPath automatski zamenjuje stariju verziju predloška obrasca sa najnovijom verzijom. Možete da odaberete način ažuriranja koja vam više odgovara za postojeće korisničke obrasce.

Ovaj članak sadrži:

Sprečavanje gubitka podataka u postojećim korisničkim obrascima

Objavljivanje ažuriranog predloška obrasca

Dopuštanje korisnicima da biraju da li će ažurirati svoje predloške obrazaca

Sprečavanje gubitka podataka u postojećim korisničkim obrascima

Ako treba da ažurirate postojećeg predloška obrasca, možete da ga promenite, ponovo ga objavite i ponovo distribuirajte korisnicima. Međutim, određene tipove promena može sprečiti pristup podacima u popunjene obrasce koji su zasnovani na originalnog predloška obrasca.

Ako napravite promene u predložak obrasca koji može dovesti do gubitka podataka ili greške u obrasce koji su već popunjeno, pojaviće se poruka. Često videćete poruku kada dodate nove, obavezna polja u predložak obrasca ili kada preimenujete ili uklonite polja ili grupe iz predloška obrasca.

Poruka o grešci koja upozorava dizajnere obrazaca o mogućem gubitku podataka

Kada dobijete ovu poruku, ako kliknete na dugme Dai nastavite sa svojim izmenama, možda nećete biti u mogućnosti da pristupite podacima u postojećim obrascima nakon što objavite ažurirani predložak obrasca. U nekim slučajevima ovo može da bude prihvatljivo. Moraćete da odlučite šta odgovara vašoj situaciji.

Da biste osigurali da možete da pristupite podacima koje ste već prikupili od korisnika, sledite ove smernice kada pravite izmene u svom originalnom predlošku obrasca:

 • Nemojte preimenovati postojeća polja i grupe u izvoru podataka.

 • Nemojte premeštati postojeća polja i grupe u okviru izvora podataka.

 • Nemojte brisati postojeća polja i grupe iz izvora podataka. Možete izbrisati kontrole iz predloška obrasca bez izazivanja bilo kakvih problema ukoliko odgovarajuće polje ili grupu za kontrolu ostavite u izvoru podataka.

Vrh stranice

Objavljivanje ažuriranog predloška obrasca

Recimo da nameravate da načinite izmene na predlošku obrasca koji se već koristi u vašem preduzeću. U slučaju da je među tim izmenama i promena izvora podataka koji predložak obrasca koristi, biće vam potreban način da efikasno ažurirate prethodno objavljenu verziju predloška obrasca i tako obezbedite da svi korisnici upotrebljavaju ažuriranu verziju. Takođe možete da navedete šta treba uraditi sa postojećim obrascima zasnovanim na originalnom predlošku obrasca.

 1. Otvorite predložak obrasca koji želite da ažurirate.

 2. Unesite potrebne izmene u predložak obrasca.

 3. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije obrasca.

 4. Na listi kategorija izaberite stavku kreiranje verzija.

  U ovom trenutku morate da navedete šta treba uraditi sa postojećim obrascima (.xml datotekama) koji su popunjeni korišćenjem originalnog predloška obrasca.

 5. U odeljku Verzija predloška obrasca, u padajućoj listi Pri nadogradnji verzije postupite na jedan od sledećih načina:

  • Izaberite stavku Automatski ažuriraj postojeće obrasce da bi se zastarele verzije obrasca automatski konvertovale u ažuriranu verziju. U slučaju da je izabrana ova opcija, InfoPath neće pitati korisnike prilikom ažuriranja postojećih obrazaca. Umesto toga, ažuriranje će se obaviti automatski kada sledeći put otvore postojeći ili novi obrazac.

  • Izaberite stavku Koristi prilagođeni događaj, a zatim kliknite na dugme Uredi da biste napisali prilagođeni kôd koji će upravljati procesom ažuriranja za korisnike. Možete da upotrebite događaj OnVersionUpgrade, koji se dešava kada je broj verzije InfoPath obrasca koji se otvara stariji od broja verzije predloška obrasca na kome je zasnovan. Više informacija o događaju OnVersionUpgrade potražite u InfoPath dokumentaciji za razvoj.

  • Izaberite stavku Ne čini ništa (moguće je da postojeći obrasci neće ispravno funkcionisati) da biste sprečili ažuriranje obrazaca. U slučaju da je izabrana ova opcija, korisnici mogu da popunjavaju obrasce zasnovane na ažuriranom predlošku obrasca, ali možda neće biti u mogućnosti da otvore postojeće obrasce. Ako jesu u mogućnosti da otvore postojeće obrasce, neće moći da uređuju nijedno od novododatih polja.

 6. U meniju Datoteka izaberite stavku Objavi, a zatim sledite korake u čarobnjaku za objavljivanje.

  Kada korisnici otvore obrazac zasnovan na vašem predlošku obrasca, automatski primaju novu verziju predloška obrasca. U slučaju da pokušaju da otvore obrasce kreirane na osnovu ranije verzije predloška obrasca, stupaju na snagu promene koje ste naveli u petom koraku.

Vrh stranice

Dopuštanje korisnicima da biraju da li će ažurirati svoje predloške obrazaca

Kada objavite ažuriranu verziju predloška obrasca, InfoPath najnovijom verzijom predloška zamenjuje kopije predloška obrasca uskladištene na računarima korisnika. To se automatski dešava kada korisnici otvore obrazac zasnovan na ažuriranom predlošku obrasca. U većini slučajeva, ovo predstavlja najbolje rešenje. Međutim, u trenutku kada nova verzija predloška postane dostupna moguće je prikazivanje dijaloga u kome se korisnik pita da li želi da ažurira predložak obrasca.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije obrasca.

 2. Na listi kategorija izaberite stavku kreiranje verzija.

 3. U okviru verzija predloška obrasca, potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli korisnicima obrasca da odaberete da li želite da izvršite nadogradnju na novu verziju predloška obrasca i zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena : U registratoru, podrazumevana vrednost ključa EnableAutoUpdatePrompt je 0 (isključeno). Korisnici se pitaju prilikom ažuriranja obrazaca samo u slučaju da je administrator sistema promenio vrednost ključa EnableAutoUpdatePrompt iz 0 (isključeno) u 1 (uključeno).

 4. U meniju Datoteka izaberite stavku Objavi, a zatim sledite korake u čarobnjaku za objavljivanje.

Sledeći put kada korisnik otvori obrazac zasnovan na vašem predlošku obrasca, InfoPath prikazuje dijalog koji korisniku nudi da zameni svoj primerak postojećeg predloška obrasca novom verzijom. Korisnik je tada u mogućnosti da bira da li će prihvatiti ažuriranje. U slučaju da se dijalog ne pojavljuje, vrednost ključa EnableAutoUpdatePrompt verovatno je 0 (isključeno) umesto 1 (uključeno).

Napomena : Pre samog otvaranja obrasca, korisnici mogu na svoju inicijativu da preuzmu najnoviju verziju određenog predloška obrasca (.xsn datoteke) tako što će u dijalogu Popunjavanje obrasca kliknuti na vezu Dobavi ispravku ovog obrasca ili Dobavi ispravke obrazaca iz ove kategorije. Ove veze ostaju aktivne i u slučaju da korisnici na svojim računarima već imaju najnoviju verziju predloška obrasca. U takvoj situaciji, kada korisnik klikne na jednu od veza za ažuriranje, InfoPath jednostavno skladišti najnoviju verziju obrasca na računaru korisnika.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×