Obezbeđivanje uputstava za korisnike vašeg predloška

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ako kreirate predloške za korišćenje, možete zameniti tekst u podrazumevani čuvari mesta tako što ćete dodati 'prilagođenog čuvara mesta za tekst", koji opisuje ili navodi tipove informacija koje želite da korisnici predloška da biste uneli.

Dolenavedeni uzorak predloška sadrži tekst uputstva koji od korisnika predloška traži da unese određene tipove informacija, kao što su datum, vizije, ciljevi itd.

Uzorak PowerPoint predloška

Napomene : 

 • Važno je imati na umu da postoji razlika između toga kako koristite čuvar mesta za tekst u odnosu na okvir za tekst u prikazu mastera slajda. Evo u čemu je razlika:

 • Ako okvir za tekst dodate u normalnom prikazu, tekst će svako moći da uređuje.

 • Čuvar mesta za tekst dodajte iz prikaza mastera slajda kada želite da zatražite od korisnika predloška da tekst odziva zamene tekstom koji je važan za njihov projekat. Normalno ponašanje prilagođenog teksta odziva u čuvaru mesta za tekst jeste da nestane kada počnete da kucate.

 • Okvir za tekst dodajte iz prikaza mastera slajda kada želite da on sadrži trajan tekst koji nije moguće uređivati.

Da biste dodali tekst koji pruža uputstva u vezi sa korišćenjem predloška, uradite sledeće:

 1. Izaberite stavke Prikaz > Master slajda.

 2. U oknu koje sadrži master slajda i rasporede izaberite raspored kojem želite da dodate čuvar mesta za tekst.

 3. Izaberite stavke Master slajda > Umetni čuvar mesta >Tekst.

  Dodavanje čuvara mesta za tekst

 4. Pokazivačem miša prevucite i nacrtajte dimenzije čuvara mesta za tekst.

 5. Markirajte podrazumevani tekst u čuvaru mesta i zamenite ga sopstvenim tekstom uputstva.

  Napomena : Ako se neželjeni znak za nabrajanje pojavi pre teksta uputstva, izaberite karticu Početak i u grupi Pasus kliknite na strelicu nadole pored stavke Znakovi za nabrajanje, a zatim izaberite stavku Nijedan.

 6. Izaberite stavke Master slajda > Zatvori prikaz mastera.

  Važno : Ako uređujete raspored u prikazu mastera slajda, na primer ako dodajete tekst uputstva ili neku drugu radnju koja se odnosi na izmenu rasporeda, morate ponovo primeniti raspored na slajdove u prezentaciji kada se vratite u normalan prikaz. Na ovaj način se obezbeđuje da slajdovi u prezentaciji sadrže najnovije ispravke rasporeda.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×