O usluzi Information Rights Management

Napomena : Sadržaj sa ograničenom dozvolom koji koristi upravljanje informacijskim pravima možete da kreirate samo u sistemu Microsoft Office Professional Edition 2003, odnosno u programima Microsoft Office Professional Edition 2003Office Word 2003, Microsoft Office Professional Edition 2003Office Word 2003Office Excel 2003 i Microsoft Office Professional Edition 2003Office Word 2003Office Excel 2003Office PowerPoint 2003.

U današnje vreme, poverljive informacije mogu se kontrolisati jedino ograničavanjem pristupa mrežama ili računarima gde su one uskladištene. Međutim, od trenutka kada je pristup korisnicima dozvoljen, ne postoje ograničenja šta se sme uraditi sa sadržajem ili kome se on može poslati. Usled ovakvog načina distribuiranja sadržaja, poverljive informacije lako mogu doći do osoba kojima nisu bile namenjene. Microsoft Office 2003 nudi novu funkciju „Information Rights Management“ (IRM) koja vam može pomoći da sprečite dospevanje poverljivih informacija na pogrešno mesto, bilo slučajno ili usled nepažnje. IRM vam zapravo pomaže u kontrolisanju datoteka čak i ako ih ostavite na radnoj površini!

Kreiranje sadržaja sa ograničenom dozvolom

IRM omogućava autoru da kreira dokument, radnu svesku ili prezentaciju sa ograničenom dozvolom za određene osobe koje će imati pristup sadržaju. Pomoću dijaloga Dozvola (Datoteka | Dozvola | Ne distribuiraj ili dugme Dozvola Button image na standardnojtraka sa alatkama) autor može dati korisnicima dozvolu za čitanje ili menjanje dokumenta i odrediti rok trajanja dozvole za određeni sadržaj. Na primer, Stefan može dati dozvolu Mariji da pročita dokument, ali ne i da unosi izmene. Stefan može, takođe, dati dozvolu Luki da unosi izmene u dokument i da ih sačuva. I jednu i drugu dozvolu za pristup sadržaju Stefan može ograničiti, recimo, na pet dana. Autori mogu jednostavno da uklone ograničene dozvole za neki dokument, radnu svesku ili prezentaciju. Dovoljno je da u podmeniju Dozvola izaberu stavku Neograničeni pristup ili da ponovo kliknu na dugme Dozvola Button image na standardnoj traci sa alatkama.

Osim toga, administratori kompanija mogu kreirati smernice za izdavanje dozvola, koje su dostupne u podmeniju Dozvola programa Microsoft Office Word 2003, Microsoft Office Excel 2003 i Microsoft Office PowerPoint 2003, i definisati kome će biti dozvoljen pristup informacijama i nivoe uređivanja ili Office mogućnosti koji će biti na raspolaganju korisnicima za određeni dokument, radnu svesku ili prezentaciju. Na primer, administrator kompanije može definisati smernicu „Poverljive informacije kompanije“ kojom će biti regulisano da dokumente, radne sveske ili prezentacije na koje se ona odnosi mogu otvarati samo korisnici unutar domena kompanije. U podmeniju Dozvola može se istovremeno prikazati do 20 prilagođenih smernica (po azbučnom redosledu) koje individualni korisnici mogu koristiti za sadržaj koji kreiraju.

U programima Word, Excel i PowerPoint, autori mogu da ograniče dozvolu za dokumente, radne sveske i prezentacije po korisniku ili po dokumentu korišćenjem sledećih dozvola:

Nivoi pristupa

Korisnici ili grupe mogu dobiti skup dozvola čiji karakter će zavisiti od nivoa pristupa koji autor dodeli u dijalogu Permission (Dozvola):

  • Read (Dozvola za čitanje).    Korisnici sa dozvolom za čitanje mogu da čitaju dokument, radnu svesku ili prezentaciju. Nemaju, međutim, pravo na uređivanje, štampanje ili kopiranje.

  • Change (Dozvola za menjanje).    Korisnici sa dozvolom za menjanje mogu da čitaju, uređuju i sačuvaju promene u dokumentu, radnoj svesci ili prezentaciji. Nemaju, međutim, pravo na štampanje.

  • Full Control (Potpuna kontrola).    Korisnici sa potpunom kontrolom mogu da urade sa dokumentom, radnom sveskom ili prezentacijom sve što može i sâm autor: da postave rokove važenja za sadržaj, da spreče štampanje i da dodeljuju dozvole drugim korisnicima. Autori uvek imaju pristup sa potpunom kontrolom.

Smernice za izdavanje dozvole

Dozvola za dokumente, radne sveske i prezentacije može biti ograničena korišćenjem prilagođenih smernica za izdavanje dozvole koje kreira administrator. Ove smernice su dostupne u podmeniju Dozvola .

Prikazivanje sadržaja sa ograničenom dozvolom

Korisnici koji prime ili hoće da otvore sadržaj sa ograničenom dozvolom trebalo bi da otvore dokument, radnu svesku ili prezentaciju kao što otvaraju bilo koji drugi sadržaj za koji dozvole nisu ograničene. Ako sistem Office 2003 ili noviji nije instaliran na računar, korisnici mogu preuzeti program koji će im omogućiti da pregledaju ovakav sadržaj.

Prikazivanje dozvola u programima Word, Excel ili PowerPoint

U programima Word, Excel ili PowerPoint, korisnici mogu da prikažu dozvole koje su im dodeljene u dijalogu My Permission (Moja dozvola):

My Permission dialog box

Kako prikazati sadržaj ako sistem Office 2003 ili noviji nije dostupan

Ako je korisnicima potrebno da pročitaju ili da otvore sadržaj sa ograničenom dozvolom, a na računaru ne postoji sistem Office 2003, mogu preuzeti program „Rights Management Add-on for Internet Explorer“ koji podržava sadržaje sa ograničenom dozvolom.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×