Novo u programu OneNote 10 za Windows 10

Novo u programu OneNote 10 za Windows 10

Aplikacije OneNote za Windows 10 i OneNote 2016 za računare veoma su slične, ali postoji nekoliko ključnih razlika. Pre svega, OneNote za Windows 10 se redovno ažurira novim funkcijama. Pogledajte ispod da biste videli šta vam je dostupno danas.

Najnovije ispravke za OneNote za Windows 10

Pogledajte nove i poboljšane funkcije u funkcionalnoj ispravci za decembar 2017.(Verzija 17.8827.2055).

Napomena : Ove funkcije će biti postepeno dostupne klijentima. Ako ih još ne vidite, proverite ponovo uskoro!

Postavljanje stvari na pravi način

Na ekranima na dodir koristite virtuelni lenjir na kartici „Crtanje“ da biste crtali prave linije i merili udaljenosti. Rotirajte za određeni ugao uz pomoć indikatora ugla.

SAZNAJTE VIŠE

Lenjir prikazan na stranici programa OneNote sa nacrtane tri paralelne linije.

Brza pretraga

Pretraga je upravo postala brža! Rezultati pretrage se sada pojavljuju trenutno, što vam olakšava da se vratite u beleške.

Prikazuje okno za pretragu i rezultate pretrage

Prethodna izdanja

Pogledajte nove i poboljšane funkcije u funkcionalnoj ispravci za novembar 2017 (Verzija 17.8730.2074).

Nagib za senčenje

Koristite novo Surface pero i alatku „Olovka“ da biste pisali ili skicirali ideje. Nagnite nalivpero da biste senčili, baš kao i kod prave olovke.

Škrabanje koje prikazuje crtež olovkom pomoću senčenja nagibom

Ali sačekajte! ima još toga...

Uvek vršimo poboljšanja u programu OneNote. Evo nekih od naših nedavnih omiljenih funkcija:

  • Odštampani PDF dokumenti sada izgledaju sjajno u programu OneNote za Windows 10, čak i oni koji su prethodno umetnuti pomoću drugih verzija programa OneNote.

  • Rad sa stranicama i odeljcima je još lakši Nove ikone su dodate u priručnom meniju koje vam pomažu da pronađete tačno šta treba da uradite.

  • Nova opcija oblikovanja objedinjavanja za nalepljivanje vam omogućava da zadržite isti stil fonta i veličinu bez gubljenja važnih oblikovanja kao što su podebljavanje, kurziv i veze.

Štampanje odeljaka ili celih beležnica

Potrebna vam je kopija van mreže? Nema problema. Odštampajte stranicu, ceo odeljak ili celu beležnicu za čuvanje.

SAZNAJTE VIŠE

Dijalog štampača sa jednom stranicom izabranom

Ali sačekajte! ima još toga...

Uvek vršimo poboljšanja u programu OneNote. Evo nekih od naših nedavnih omiljenih funkcija:

  • Ako imate visoke postavke TPI ili više monitora, videćete da OneNote izgleda i ponaša se bolje nego do sada.

  • Iskoristite novu postavku. Možete da odlučite da li želite da se početno slovo reče automatski piše velikim slovom.

Konvertovanje rukopisa u tekst

Napravite brze rukom pisane beleške, a kasnije ih konvertujte u tekst da biste ih uskladili sa ostalim sadržajem. Čak će sačuvati veličinu i boju mastila, kao i istaknute sadržaje i efekte! Na kartici Crtanje kliknite ili dodirnite na dugme Izbor lasom. Prevucite krug oko teksta koji želite da konvertujete, a zatim izaberite stavku Zapis perom u tekst.

SAZNAJTE VIŠE

Prikazuje napisane reči, dugme „Zapis perom u tekst“ i konvertovane reči teksta.

Još sjajnih efekata perom

Napomena : Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Uhvatite olovku na kartici Crtanje i isprobajte palete lave, okeana, bronze i crveno zlato. Neka vam beleške blistaju!

Prikazuje četiri palete boja mastila, lava, okean, bronza i crveno zlato.

Dodatne funkcije grafikona

Napomena : Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Pored pravljenja grafikona funkcije, OneNote može odmah da izračuna njene ključne funkcije – kao što su minimum, maksimum ili preseci osa.

SAZNAJTE VIŠE

Prikazuje svojstva odsečka grafikona

Posetite nedavne stranice

Koristite nove strelice Prosledi i Nazad iznad kartice Početak da biste se kretali kroz stranice sa beleškama koje ste već posetili.

Prikazuje strelice posećenih stranica iznad kartice „Početak“.

Veza do određenog pasusa

Napravite vezu do određenog pasusa i pređite na taj sadržaj. To je sjajan način za pravljenje brzog sadržaja na vrhu dugačke stranice sa beleškama ili za kopiranje veze i nalepljivanje u e-poruku da biste pomogli drugima da pronađu određeni sadržaj koji želite da oni vide.

SAZNAJTE VIŠE

Prikazuje belešku sa sadržajem i kontekstualni meni koji prikazuje vezu koja se kopira.

Kopiranje hiperveze

Kliknite desnim tasterom miša na hipervezu u beleškama i kopirajte vezu da biste je koristili na drugim mestima.

Prikazuje izabrane hiperveze i one koje se kopiraju na novu lokaciju

Tekst u jednačinu

Koristite tastaturu da biste otkucali jednačinu kao tekst u programu OneNote i koristite funkciju „Jednačina“ da biste je rešili ili nacrtali grafikon. Jednostavno otkucajte jednačinu, a zatim na kartici Crtanje kliknite na dugme Izbor lasom. Prevucite krug oko teksta koji želite da konvertujete, a zatim izaberite stavku Jednačina.

Napomena : Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Prikazuje otkucane jednačine, dugme „Jednačina“ i konvertovanu jednačinu

Pametno pronalaženje

Pronađite definicije, wiki članke i najpopularnije povezane pretrage sa veba bez napuštanja programa OneNote. Kliknite desnim tasterom miša na reč ili frazu i odaberite stavku Pametno pronalaženje.

SAZNAJTE VIŠE

Prikazuje rečenicu sa istaknutom frazom i kontekstualni meni sa istaknutom opcijom „Pametno pronalaženje“

Umetanje slika na mreži

Koristite Bing pretragu slika da biste bezbedno umetnuli fotografije i slike bez napuštanja programa OneNote. Na kartici Umetanje odaberite stavke Slike > Sa mreže. U oknu Slike na mreži, koristite ključnu reč da biste potražili savršenu sliku za svoje beleške.

SAZNAJTE VIŠE

Kartica „Umetanje“ koja prikazuje padajući meni „Slike“ sa istaknutom stavkom „Na mreži“.

Tabele svih oblika i veličina

Jedna ćelija ili više njih? Odaberite broj redova i kolona koji su vam potrebni da biste organizovali sadržaj. Kada dobijete tabelu, možete da dodate ili izbrišete redove ili kolone, dodate senčenje tabele ili sortirate sadržaj.

SAZNAJTE VIŠE

Komanda „Umetni tabelu“ koja prikazuje koordinatnu mrežu za izbor

Još boja za isticanje

Žuto nije jedina boja na dugi. Sada možete da ističete pomoću plave, zelene, crvene i još mnogo toga.

Dugme „Istakni“ sa padajućim menijem koji prikazuje izabranu tamnopurpurnu boju

Uvećavanje, umanjivanje

Koristite novu opciju Širina stranice na kartici Prikaz da biste je umanjili i videli sve beleške na stranici, odnosno uvećali i fokusirali se samo na ono što vam je potrebno.

Prikazuje opcije zumiranja sa izabranom opciju „Širina stranice“

Prilagođavanje pera

Odaberite lični skup pera, markera i olovaka za pisanje perom. U meniju Crtanje odaberite znak plus (+) pored pera i odaberite tip pera, širinu i boju pera. Novo prilagođeno pero biće dodato na traku sa alatkama za crtanje i spremno za vaše sledeće remek-delo.

Meni „Crtanje“ koji prikazuje padajući meni za dodavanje prilagođenog pera

Poboljšajte čitanje sa koncentrisanim čitaocem

Koncetrisani čitaoci poboljšavaju veštine čitanja tako što prilagođavaju razmak u tekstu, predstavljaju uzanu kolonu za čitanje i ističu svaku reč tokom glasnog čitanja dokumenta. Dizajniran je da vam pomogne da poboljšate veština unapređivanjem ispravnog izgovora reči da biste čitali brže i tačnije i da biste razumeli ono što čitate. U meniju Prikaz odaberite stavku Koncentrisani čitač i odaberite svoje Opcije teksta, Delove govora, Govorne opcije ili aktivirajte čitanje tekst naglas.

SAZNAJTE VIŠE

Alatke za učenje u koncentrisanom čitaocu

Lakši rad na više zadataka istovremeno

Na kartici Prikaz odaberite stavkuNovi prizor ili koristite Ctrl+M da biste otvorili novu instancu programa OneNote. Sada možete istovremeno da vidite puno beležaka. Rad na više zadataka istovremeno nikada nije bio lakši!

Dve pokrenute instance programa OneNote sa prikazanim različitim beleškama

Ponovo osmišljen OneNote

Organizovanje beležaka sa unapređenim rasporedom je lakše nego ikada. Sve beležnice, odeljci i stranice mogu se pronaći u kolonama sa strane aplikacije, po kojima se lako može kretati pomoću čitača ekrana, tastatura i drugog.

SAZNAJTE VIŠE

Novi korisnički interfejs programa OneNote

Otklanjanje neusaglašenosti stranice

U deljenim beležnicama ponekad dolazi do neusaglašenosti stranice. Olakšali smo pronalaženje i otklanjanje razlika. Stranice koje sadrže neusaglašenosti će biti označene pomoću ikone trougla. Kada otvorite okno „Neusaglašenosti stranice“, videćete verzije stranice, ko ju je uredio i kada. Odaberite verziju koju želite da zadržite ili kopirajte određeni sadržaj iz starije verzije stranice na trenutnu stranicu.

Okno „Neusaglašenosti stranice“ koje prikazuje tri neusaglašene verzije stranice

Vaše stranice, onako kako vi želite

Pregledi stranica pružaju kratak pregled onoga šta se nalazi u beleškama tako što vam prikazuju prvih nekoliko reči iz teksta na stranici i prikaz sličica za sve slike. Uključite ih tako što ćete potvrditi izbor opcije Prikaži preglede stranica u padajućem meniju Prikaz > Okna za navigaciju. Ako želite kompaktniji prikaz liste stranica, uvek možete da opozovete izbor u polju i vratite se samo na prikaz naslova stranice.

Okno sa odeljcima i lista stranica sa prikazanim pregledima stranica

Skrivanje podstranica

Napravite više prostora na listi stranica tako što ćete skupiti podstranice. Izaberite neke stranice i u meniju koji se dobija klikom na desni taster miša odaberite stavku Napravi podstranicu. Ovo će uvući stranice ispod gorenavedene stranice i dozvoliti im da se skupe klikom na ševron pored stranice. Koristite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+* da biste razvili ili skupili kartice grupe stranica.

Prikazuje listu stranica sa skupljenim podstranicama

Pronalaženje teksta na stranici

Koristite kombinaciju tastera Ctrl+F da biste brzo pretražili određenu reč ili frazu na trenutnoj stranici. OneNote će ih pronaći u tekstu, na slikama i u rukom pisanim beleškama. Ako ih ne pronađete, možete da proširite opseg pretrage tako da uključuje trenutni odeljak, trenutnu beležnicu ili sve beležnice.

Prikazuje padajuću listu za pretragu sa opcijama određivanja opsega, trenutna stranica je aktivna.

Vi ste stručnjak uz funkciju „Pokaži mi“

Kliknite na sijalicu u gornjem desnom uglu prozora aplikacije i jednostavno svojim rečima otkucajte šta želite da uradite u programu OneNote. Funkcija „Recite mi...“ će vas voditi kroz proces i ponudiće vam dodatne resurse kao što su pomoć ili pametno pronalaženje. Koristite tastersku prečicu Alt+Q da biste brzo otišli na funkciju „Recite mi...“.

Padajući meni „Recite mi...“ koji prikazuje predložene radnje

Još lakši prikaz strukture

Napomena : Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Istraživač vam pomaže da pronađete relevantne ponude, izvore i slike za početak prikaza strukture u programu OneNote. Na kartici Umetanje odaberite stavku Istraživač. otkucajte ključnu reč za temu koju istražujete i Bing će napravitl listu rezultata. Dodajte izvor beleškama i on će se dodati automatski.

SAZNAJTE VIŠE

Okno istraživača koja prikazuje rezultate pretrage „Kišna šuma“

Pogledajte šta se promenilo

Kada neko drugi promeni sadržaj u vašoj deljenoj beležnici, podebljaćemo ime stranice ili odeljka kako biste to znali.

Lista stranica deljene radne sveske gde su imena nepročitanih stranica podebljana.

Davanje nadimka beležnici

Dodajte nadimak beležnici da biste je učinili ličnijom i lakšom za pronalaženje. Ovo neće promeniti originalno ime datoteke beležnice niti će raskinuti veze koje imate ka beležnici, to će samo promeniti ime koje se prikazuje u programu OneNote. Odlično za studente koji imaju beležnice za razred.

Prikazuje beležnicu tima sa izabranim nadimkom beležnice

Promena boje beležnice

Crvena za posao, plava za ličnu upotrebu? Promenite boju beležnica da bi stvari bile organizovane. Kliknite desnim tasterom miša na ime beležnice, odaberite stavku Boja beležnice i izaberite boju iz palete.

Prikazuje paletu boja beležnice

Štampajte direktno u programu OneNote

Pošaljite bilo šta sa računara direktno u OneNote. Instalirajte aplikaciju Slanje u OneNote iz prodavnice, a zatim izaberite stavku „Pošalji u OneNote“ kad štampate datoteku. Da biste saznali više, pogledajte članak Slanje dokumenata i datoteka u OneNote za Windows 10.

Ikona „Pošalji u OneNote“

Umetanje detalja o sastanku

Odaberite stavke Umetanje > Detalji o sastanku i izaberite Outlook sastanak. Detalji sastanka biće dodati u novu belešku, uključujući vreme, datum, mesto, pozvane osobe i drugo. U programu OneNote možete da po želji dodajete, menjate ili brišete bilo koji deo detalja o sastanku, a da to ne utiče na prvobitno obaveštenje o sastanku u vašem Outlook kalendaru. Na primer, možete da izbrišete imena pozvanih učesnika koji nisu bili na sastanku, tako da imate evidenciju onih koji su stvarno prisustvovali. (Zahteva Outlook 2016.)

Ilustracija prikazuje odnos između programa Outlook i OneNote

Verzije stranica

Vratite se kroz vreme da biste oporavili starije verzije stranica. Kliknite desnim tasterom miša na bilo koju stranicu i odaberite stavku Verzije stranica. Otvoriće se okno sa navedenim verzijama stranice. Klik na svaku verziju markiraće elemente dodate u toj verziji. Ako vam je potrebno da vratite prethodnu verziju stranice, izaberite verziju u oknu i odaberite stavku Učini trenutnom stranicom. (Trenutno je dostupno samo na PC ili tablet računaru.)

Okno „Verzije stranica“ prikazuje nekoliko verzija stranice.

Izbor više stranica

Koristite kombinacije tastera Ctrl+klik ili Shift+klik da biste izabrali više stranica, a zatim ih premestite, kopirajte ili izbrišite sve odjednom. To možete da koristite čak i da kreirate ili promovišete grupe podstranica.

Brzo premeštanje ili kopiranje stranica

Kliknite desnim tasterom miša na stranicu i odaberite da je isečete ili kopirate, a zatim je nalepite na novo odredište.

Provera pravopisa na drugom jeziku

Ako napravite beleške koje sadrže tekst na različitim jezicima, sada je moguće da proverite pravopis na svakom od tih jezika. Kliknite desnim tasterom miša na izabrani tekst i odaberite opciju Podesi jezik da biste naveli jezik koji će se koristiti za proveru pravopisa za izabrani tekst.

Napomena : Ako već nemate instalirane alatke za proveru, možda ćete dobiti upozorenje prvi put kad izaberete jezik. Pratite odzive u poruci da biste dodali jezik.

Izabrani tekst na francuskom prikazuje kontekstualni meni za podešavanje jezika.

Ispravljanje slučajnog opoziva radnje

Ponovo izvršite neku radnju koju ste opozvali. Kao da se to nikad nije desilo.

Prikazuje dugmad „Opozovi radnju“ i „Ponovi radnju“

Zvučne beleške

Snimajte sastanak ili predavanje i sačuvajte snimak kao deo beležaka. U meniju Umetanje kliknite ili dodirnite stavku Zvuk. Snimanje počinje čim OneNote doda ikonu medija na stranicu. Da biste prekinuli snimanje, pritisnite dugme Pauziraj ili Zaustavi. Da biste reprodukovali snimak, na stranici kliknite na ikonu medija i kliknite na dugme Reprodukuj. SAZNAJTE VIŠE
Za tasterske prečice za rad sa zvukom pogledajte odeljak Tasterske prečice u programu OneNote za Windows 10.

Lakše umetanje datoteka i slika

Brzo umetnite datoteke i slike tako što ćete prevući ili nalepiti u beleške.

Hvatanje ekrana

Koristite tastersku prečicu Win+Shift+S za hvatanje oblasti ekrana i zatim je nalepite u OneNote ili bilo koju drugu aplikaciju kao sliku. (Zahteva Windows 10 ispravku za kreativne.)

Prevucite i otpustite stranice i odeljke

Organizujte se pomoću brzog prevlačenja i otpuštanja stranica ili odeljaka u različitim odeljcima ili beležnicama. Više ne morate da kliknete desnim tasterom miša i koristite dijalog Premeštanje/kopiranje, samo kliknite i prevucite stranicu ili odeljak na novu lokaciju.

Matematičke jednačine i grafikoni

Napomena : Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Napišite jednačinu na bilo kojoj stranici, kliknite na dugme Crtanje > Matematika i OneNote će vam pomoći da nacrtate grafikon. Više informacija potražite u članku Crtanje grafikona od matematičkih jednačina u programu OneNote za Windows 10.

Grafikon matematičkih jednačina u programu OneNote za Windows 10

Spasavanje izbrisanih beležaka

Ako slučajno uklonite neke stranice ili odeljke iz beležaka, sada možete da ih vratite. Kliknite desnim tasterom miša na bilo koju beležnicu na listi „Beležnica“, a zatim izaberite stavku Prikaz izbrisanih beležaka. Na listi stranice kliknite desnim tasterom miša ili dodirnite i zadržite prst na stranici ili odeljku da biste ih vratili.

Organizovanje odeljaka u grupe

Napravite grupe odeljaka za organizovanje i lakšu navigaciju u velikim beležnicama. Ako je OneNote Preview omogućen (Postavke > Opcije > OneNote Preview) samo kliknite desnim tasterom miša na dugme + Odeljak na dnu liste odeljaka i izaberite stavku Nova grupa odeljaka.

Pravljenje pristupačnih beležaka

Koristite kontrolor pristupačnosti na kartici Prikaz za identifikovanje i rešavanje problema sa pristupačnošću u beleškama pre nego što ih delite sa drugim osobama. Više informacija potražite u članku Pravljenje pristupačnih OneNote beležnica

Pogledajte više beležaka

Saslušali smo vaše povratne informacije o prevelikoj traci, kontekstualnim menijima i listama stranica i smanjili smo ukupni prikaz OneNote interfejsa, tako da imate više prostora na ekranu za prikazivanje i uređivanje beležaka.

Uštedite vreme pomoću novih tasterskih prečica

Ažurirali smo listu tasterskih prečica u programu OneNote za Windows 10 tako da sadrži sve najnovije načine za brže pisanje beležaka.

Koristite emoji u boji

Recite zbogom crno-belim emoji znakovima. Sada se možete izraziti u boji.

Promena redosleda beležnica

Sortirajte beležnice kako god želite. Samo kliknite i prevucite belešku da biste joj promenili mesto na listi.

Zaštita lozinkom

Zaštitite beleške lozinkom da biste ih sačuvali od radoznalih očiju.

Kreiranje dijagrama ili dijagrama toka

Koristite galeriju „Oblici“ na kartici Crtanje da biste umetnuli savršene krugove, kvadrate, strelice i još mnogo toga.

Čuvanje slika i datoteka

Sačuvajte omiljenu sliku ili važnu datoteku izvan programa OneNote. Samo kliknite desnim tasterom miša i sačuvajte na lokaciji koju navedete.

Novi položaj stranice

Brzo dodajte novu stranicu ispod trenutno izabrane, a ne na dno liste stranica. Kliknite desnim tasterom miša na stranicu i odaberite stavku Nova stranica.

Promena redosleda slojeva

Postavite tabele, okvire za beleške, slike i oblike u beleške i zatim odredite koje su ispred i koja su iza. Kliknite desnim tasterom miša na objekat i odaberite stavku Redosled da biste promenili gde se pojavljuje u odnosu na druge objekte.

Regulatori pasusa

Uhvatite regulatore pasusa i promenite redosled ili skupite tekst na stranici.

Novi stilovi znakova za nabrajanje

Dosta vam je običnih starih znakova za nabrajanje? Učinite beleške zanimljivijim sa crticama, strelicama, dijamantima i još mnogo toga. Kliknite na strelicu pored dugmeta Znakovi za nabrajanje i odaberite drugačiji stil.

Beleške sa stilom

Ostvarite dosledan izgled beležaka kada koristite ugrađene stilove za naslove, citate, kôd i još mnogo toga.

Slike u pozadini

Postavite sliku kao pozadinu beleške tako da možete da otkucate preko nje. Evo korisnog trika kada treba da kucate preko obrazaca ili da komentarišete slike. Kliknite desnim tasterom miša na sliku i odaberite stavke Slika > Postavi sliku kao pozadinu.

Umetanje razmaka

Kad je stranica puna beležaka, možete da dodate razmak na levoj margini ili na sredini stranice pomoću alatke Umetni razmak. Alatku ćete pronaći na kartici Crtanje.

Četkica za oblikovanje

Lako kopirajte sva vaša oblikovanja (font, veličinu, stil i boju) iz jednog naslova ili reda teksta u sledeći. Izaberite tekst čije oblikovanje želite da kopirate i na kartici Početak kliknite na dugme Četkica za oblikovanje. Pokazivač se menja u četkicu. Upotrebite četkicu da slikate preko teksta da biste primenili oblikovanje.

Opcije lepljenja

Kada nalepite kopirani tekst, možete da zadržite originalno oblikovanje, nalepite samo tekst ili nalepite kao sliku. Izaberite tekst i kada budete spremni da nalepite, kliknite desnim tasterom miša i odaberite stavku Nalepi da biste odaberite svoju opciju.

Više beležnica

Odmah počnite sa hvatanjem beležaka i ličnom organizacijom tako što ćete otvoriti sve omiljene beležnice istovremeno i lako prelaziti sa jedne na drugu.

Postavljanje podrazumevanih vrednosti

Odaberite stavke Postavke > Opcije i izaberite svoj omiljeni font i veličinu kao podrazumevane za nove beleške.

Autori beležnice

Pogledajte inicijale ostalih autora pored promena koje su izvršili u deljenoj beležnici ili isključite ovu opciju na kartici Prikaz da biste sakrili ove inicijale za svežiji izgled.

Opcije provere grešaka

Isključite opciju „Proveri pravopis“ kada vam ne treba. Odaberite stavke Postavke > Opcije i odaberite Sakrij pravopisne greške.

Više naloga

Prijavite se na više ličnih, poslovnih ili školskih naloga i lako se prebacujte između i delite beležnice uskladištene na tim nalozima.

Opoziv poslednje radnje

Mišljenja su tu da bi se menjala! Koristite dugme Opozovi ili CONTROL+Z da ponovo napišete istoriju.

Boje stranice

Na kartici Prikaz izaberite ili promenite boju pozadine za bilo koju stranicu u beležnici.

Deljenje pojedinačne stranice

Nema potrebe da delite celu beležnicu. Pošaljite vezu za prikaz jedne stranice i omogućite im da je prikažu u pregledaču. Nije neophodno prijavljivanje, niti aplikacija. Više informacija potražite u članku Deljenje stranice sa beleškama iz programa OneNote za Windows 10.

Senčenje tabele

Dajte tabelama novi izgled. Dodajte senčenje u boji ćelijama, redovima ili kolonama kako bi tabele bile lakše za čitanje.

Dodavanje alternativnog teksta slikama

Učinite slike dostupnim čitačima ekrana tako što ćete dodati alternativni tekst. Samo kliknite desnim tasterom miša na sliku, izaberite alternativni tekst, a zatim dodajte naslov i opis.

Izbor naloga za nove beležnice

Napravite novu beležnicu pomoću poslovnog ili školskog naloga, odnosno ličnog naloga.

Brisanje oblikovanja

Imate previše toga? Uklonite celokupno podebljano Lucida Sans oblikovanje pisano kurzivom, podvučeno, ljubičasto i sa 18 tačaka jednim klikom. Izaberite tekst, a zatim na kartici Početak kliknite na dugme Obriši sva oblikovanja.

Ugradite još više sadržaja

Nalepite vezu ka Office 365 video zapisu ili Microsoft obrascu da biste vršili interakciju sa njim direktno na stranici. Više informacija potražite u članku Ugrađivanje sadržaja u programu OneNote.

Deljenje fotografija ili datoteka iz drugih aplikacija

Koristite dugme „Deli“ u bilo kojoj aplikaciji da biste slali slike ili priložili datoteke u OneNote. Više informacija potražite u članku Slanje fotografija i slika iz drugih aplikacija u OneNote za Windows 10.

Marker teksta

Zgrabite novi marker na kartici Početak i izaberite važan tekst. Gotovo da možete da čujete prevlačenje na stranici.

Isprobajte nove dizajne

Izvršili smo neke promene koje vam pomažu da se snađete u beleškama. Pogledajte ih tako što ćete uključiti opciju Postavke > Opcije > OneNote Preview i javite nam šta mislite.

Zapis perom koji može da se oblikuje

Promenite debljinu ili boju mastila, čak i kada se zapis perom osuši.

Reprodukovanje zapisa perom

Napomena : Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Ponovo reprodukujte rukopis unapred i unazad da biste sakrili i otkrili sadržaj, obezbedili postepena uputstva ili bolje razumeli tok misli drugih osoba.

Matematika bez muke

Napomena : Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Napišite jednačinu i OneNote će vam pomoći da je rešite korak po korak. To je kao da imate nastavnika matematika. Više informacija potražite u članku Konvertovanje i rešavanje matematičkih jednačina u programu OneNote za Windows 10.

Zapis perom kao običnom olovkom

Skicirajte ideje i radne verzije pomoću nove olovke mastila (zahteva Windows 10 ispravku za godišnjicu).

Efekti mastila

Napomena : Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Ulepšajte svoje beleške i komentare pomoću novih boja mastila kao što su duga, galaksija, zlato i još toga.

Audio beleške na telefonu

Snimite audio podsetnik ili zvučni klip na telefonu i čuvajte ga u beleškama.

Deljenje je lakše

Delite beležnicu sa bilo kim direktno iz programa OneNote, tako da oni mogu da je prikazuju ili uređuju na bilo kom uređaju. Više informacija potražite u članku Deljenje beležaka iz programa OneNote za Windows 10.

Ugrađivanje video zapisa

Reprodukujte omiljene video zapise sa sajtova YouTube, TED, Office Mix i drugih u programu OneNote! Nalepite vezu u belešku, uzmite kokice i uživajte.

Grupisanje zapisa perom

Kliknite desnim tasterom miša na izbor rukom pisanih beležaka ili crteža da biste ih grupisali. Nakon toga ih lako možete premeštati kao jednu celinu.

Pripovedanje uz Sway

Ugradite interaktivni, dinamički sadržaj u beleške uz Sway – za trenutke kada pokazivanje ima više smisla nego pričanje.

Lakše prijavljivanje

Slušali smo. Ako koristite OneNote samo na poslu ili u razredu, sada se možete prijaviti samo pomoću poslovnog ili školskog naloga.

Pogledajte ko radi sa vama kada delite

Kliknite na ikonu „Prisustvo u beležnici“ da biste videli ko radi sa vama u deljenoj beležnici.

Office Lens

Koristite Office Lens iz programa OneNote da biste snimili dokument ili tablu.

Prepoznavanje oblika

Automatski transformišite crteže u oblike. Na kartici Crtanje odaberite stavku Konvertuj u oblike i nacrtajte oblik, kao što je krug, trougao ili pravougaonik.

Organizovanije beleške

Premestite ili kopirajte stranice i odeljke da bi sve ostalo organizovano baš onako kako vam se dopada.

Brže uređivanja na telefonu

Kopiranje i lepljenje sadržaja na telefonu je samo na dodir od vas.

Brzi meni na telefonu

Delite, zakačite, brišite ili sinhronizujte iz brzog menija direktno unutar stranice na telefonu.

Nasmešite se!

Brzo umetnite fotografiju u beleške sa kamere telefona.

Deljenje beležaka u Outlook pošti

Delikte kopije stranice sa telefona sa drugim aplikacijama kao što je Outlook pošta

Brze boje

Brz pristup do četiri boje prilikom crtanja olovkom ili markerom.

Crtanje u režimu celog ekrana

Iskoristite režim crtanja na celom ekranu za maksimalno korišćenje prostora i eliminaciju smetnji.

Alatke za proveru

Koristite nove alatke za proveru za ispravljanje ili zanemarivanje pogrešno napisanih reči.

Nasmešite se!

Brzo umetnite fotografiju u beleške sa kamere tableta.

Debljina linije

Debela ili tanka – promenite debljinu linija kada crtate.

Bolji vizuelni utisak pri radu

Slušali smo. Smanjili smo izgled tastature kada koristite alatke za crtanje.

Popravke grešaka

Rešili smo probleme koje su neki korisnici imali pri otvaranju programa OneNote.

Font i veličina fonta

Promenite vrstu i veličinu fonta da biste olakšali čitanje beležaka.

Hvatanje beležaka kada je Surface zaključan

Kompletne mogućnosti za crtanje kada je Surface zaključan, uključujući boju mastila, marker, tipove brisača i još mnogo toga.

Najnovije ispravke za OneNote insajdere

Da li ste insajder? Čitajte dalje da biste nove i poboljšane funkcije u programu OneNote za Windows 10. Trenutna insajder verzija je 17.8827.2012, što je pregled funkcionalne ispravke iz novembra 2017. Veoma cenimo rane povratne informacije od vas, zato ih šaljite!

Napomena : Ove funkcije će biti postepeno dostupne klijentima. Ako ih još ne vidite, proverite ponovo uskoro!

Postavljanje stvari na pravi način

Na ekranima na dodir koristite virtuelni lenjir na kartici „Crtanje“ da biste crtali prave linije i merili udaljenosti. Rotirajte za određeni ugao uz pomoć indikatora ugla.

SAZNAJTE VIŠE

Lenjir prikazan na stranici programa OneNote sa nacrtane tri paralelne linije.

Brza pretraga

Pretraga je upravo postala brža! Rezultati pretrage se sada pojavljuju trenutno, što vam olakšava da se vratite u beleške.

Prikazuje okno za pretragu i rezultate pretrage

Budite deo zajednice

Answers zajednica – Office Insider forum

Office Insider zajednica

Povežite se sa ljudima koje zanima tehnologija kao i vas i dobijte podršku od Office Insider zajednice.

Posetite zajednicu

Office Insider Twitter

Pratite nas na @OfficeInsider

Pridružite se sve većoj zajednici stručnjaka i entuzijasta koji pomažu u oblikovanju budućnosti sistema Office.

Pratite nas na lokaciji Twitter

Gde da pošaljete povratne informacije

Da biste poslali predlog ili prijavili probleme u verzijama programa Office Insider, otvorite OneNote, dodirnite ševron Dugme „Prikaži beležnice“ da biste otvorili listu beležnica i kliknite na zupčanik da biste otvorili Postavke > Povratne informacije.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×