Novo u programu Excel 2010

Ovaj članak opisuje nove i poboljšane funkcije u programu Microsoft Excel 2010.

Ovaj članak sadrži

Pristup pravim alatkama u pravom trenutku

Poboljšana traka

Microsoft Office Backstage view

Alatke za upravljanje radnom sveskom

Pristup radnim sveskama na nove načine

Microsoft Excel Online

Excel Mobile 2010 za Windows Phone 7

Brža, efikasnija poređenja sa listova sa podacima

Mini-grafikoni

Poboljšane izvedene tabele

Moduli „Slicer“

Poboljšano uslovno oblikovanje

Moćna analiza sa radne površine

Programski dodatak Power Pivot for Excel

Poboljšani programski dodatak „Rešavač“

Poboljšana preciznost funkcija

Poboljšane mogućnosti filtriranja

64-bitni Excel

Poboljšanja performansi

Kreiranje vizuelno upečatljivijih radnih svezaka

Poboljšano pravljenje grafikona

Podrška za jednačine

Još tema

Lepljenje sa pregledom uživo

Poboljšane alatke za uređivanje slika

Saradnja na radnim sveskama na nove načine

Koautorstvo radnih svezaka

Poboljšan sistem Excel Services

Kontrolor pristupačnosti

Poboljšane jezičke alatke

Proširenje radnih svezaka na nove načine

Poboljšane funkcije za programiranje

Podrška za izračunavanje visokih performansi

Pristup pravim alatkama u pravom trenutku

Nove i poboljšane funkcije mogu doprineti većoj produktivnosti, ali samo ako možete da ih pronađete onda kada su vam potrebne. Kao i drugi Microsoft Office 2010 programi, Excel 2010 uključuje interfejs Microsoft Office Fluent koji se sastoji od prilagodljivog vizuelnog sistema alatki i komandi.

Poboljšana traka

Prvi put predstavljena u programu Excel 2007, traka olakšava pronalaženje komandi i funkcija koje su ranije bile skrivene u složenim menijima i trakama sa alatkama. Iako ste u programu Excel 2007 mogli da prilagođavate priručnu traku, nije bilo moguće dodati svoje kartice ili grupe na traku. Međutim, u programu Excel 2010 možete da kreirate prilagođene kartice i grupe i preimenujete ili promenite redosled ugrađenih kartica i grupa.

Prilagođena kartica na traci

Pročitajte više o prilagođavanju trake.

Prikaz „Microsoft Office Backstage“

Izaberite karticu Datoteka da biste otvorili prikaz „Backstage“ u kojem kreirate nove datoteke, otvarate postojeće datoteke, čuvate. šaljete, štitite, pregledate i štampate datoteke, podešavate opcije za Excel i još mnogo toga.

Kartica „Informacije“ u prikazu „Backstage“

Pročitajte više ili pogledajte video zapis o prikazu „Backstage“ u programu Excel 2010.

Alatke za upravljanje radnom sveskom

Excel 2010 dolazi sa alatkama koje mogu da vam pomognu da upravljate svojim sadržajem, štitite ga i delite.

 • Oporavak starijih verzija     Sad možete da oporavite verzije datoteka koje ste sačuvali bez čuvanja. To je korisno kad zaboravite da ih ručno sačuvate, kad sačuvate promene koje niste želeli ili kad samo želite da se vratite na stariju verziju radne sveske. Pročitajte više o oporavku datoteka.

 • Zaštićeni prikaz      Excel 2010 obuhvata zaštićeni prikaz kako biste mogli da donosite odluke na osnovu informacija pre nego što izložite računar mogućim ranjivostima. Dokumenti potekli iz Internet izvora podrazumevano se otvaraju u zaštićenom prikazu. Kad se to desi, vidite upozorenje na traci sa porukama zajedno sa opcijom za omogućavanje uređivanja. Možete da kontrolišete koji izvori porekla pokreću zaštićeni prikaz. Takođe možete da podesite određene tipove datoteka koji će se otvarati u zaštićenom prikazu bez obzira na njihovo poreklo. Pročitajte više o zaštićenom prikazu.

 • Pouzdani dokumenti     Funkcija pouzdanih dokumenata je dizajnirana da olakša otvaranje radnih svezaka i drugih dokumenata koji sadrže aktivni sadržaj kao što su podaci za povezivanje ili makroi. Sada, pošto potvrdite da je aktivni sadržaj u radnoj svesci bezbedan za omogućavanje, to više ne morate da ponavljate. Excel 2010 pamti pouzdane radne sveske, tako da nećete više dobijati upit svaki put kad otvorite radnu svesku. Pročitajte više o pouzdanim dokumentima.

Vrh stranice

Pristup radnim sveskama na nove načine

Sada možete da pristupate datotekama i radite sa njima gde god da se nalazite – na poslu, kod kuće ili u pokretu.

Microsoft Excel Online

Excel Online proširuje iskustvo rada u programu Excel na veb pregledač – možete raditi sa radnim sveskama direktno na lokaciji na kojoj je radna sveska uskladištena. Excel Online je deo sistema Microsoft Office Online i dostupan je u usluzi OneDrive i u organizacijama koje imaju konfigurisan sistem Office Online u sistemu SharePoint 2010.

Koristeći Excel Online možete da:

 • Prikaz radne sveske u pregledaču      Kad kliknete na radnu svesku da biste je otvorili u programu Excel Online, ona se prikazuje u režimu prikaza. Možete da sortirate i filtrirate podatke u radnoj svesci, razvijete izvedene tabele da biste videli odnose i trendove u podacima, ponovo izračunate vrednosti i prikažete različite radne listove.

 • Uređivanje radne sveske u pregledaču      Ako koristite Excel Online, za pristup radnim sveskama potreban vam je samo pregledač. Članovi tima mogu da rade sa vama, bez obzira na to koju verziju programa Excel imaju. Kad kliknete na Excel radnu svesku uskladištenu na SharePoint lokaciji ili u usluzi OneDrive, radna sveska se otvara direktno u pregledaču. Radne sveske izgledaju identično u pregledaču i u programu Excel. Možete da uređujete radne listove u pregledaču koristeći poznati izgled i doživljaj programa Excel. Kad uređujete u pregledaču, u unakrsnoj tabeli možete da menjate podatke, unosite ili uređujete formule i primenjujete osnovno oblikovanje. Takođe možete istovremeno da radite sa drugima na istoj radnoj svesci.

Saznajte više o programu Excel Online.

Excel Mobile 2010 za Windows Phone 7

Ako imate Windows Phone 7, možete koristiti Microsoft Office Mobile 2010 za rad sa datotekama sa bilo kog mesta – bez obzira na to da li ste na poslu, kod kuće ili u pokretu. Excel Mobile 2010 je deo sistema Office Mobile i već se nalazi na telefonu u okviru Office čvorišta, tako da nema potrebe da bilo šta drugo preuzimate ili instalirate da biste počeli sa radom.

Excel radna sveska otvorena na telefonu

Excel Mobile možete koristiti za prikaz i uređivanje radnih svezaka uskladištenih na telefonu, koje su vam poslate u vidu priloga e-pošte ili su hostovane na SharePoint 2010 lokaciji pomoću programa SharePoint Workspace Mobile 2010. Kada uredite radnu svesku pomoću programa SharePoint Workspace Mobile, promene možete ponovo sačuvati u sistemu SharePoint kada budete na mreži.

Možete kreirati, ažurirati i odmah ponovo izračunati unakrsne tabele pomoću velikog broja istih alatki koje već poznajete i koristite u verziji programa Excel za računare:

 • Koristite prikaz strukture da biste se prebacivali sa jednog na drugi radni list ili grafikon u radnoj svesci.

 • Sortirajte i filtrirajte unakrsne tabele i upravljajte njima.

 • Dodajte ili uređujte tekst i brojeve.

 • Dodajte kometare.

Pročitajte više o sistemu Office Mobile 2010 za Windows Phone 7.

Ako imate Windows Phone 7, preuzmite pomoć „korak po korak“ za korišćenje telefona.

Vrh stranice

Brža, efikasnija poređenja sa listova sa podacima

U programu Excel 2010 nove funkcije kao što su mini-grafikoni i moduli „slicer“ i poboljšanja izvedenih tabela i drugih postojećih funkcija mogu da vam pomognu da otkrijete obrasce ili trendove u podacima.

Mini-grafikoni

Mini-grafikone – male grafikone koji staju u jednu ćeliju – možete koristiti za vizuelno rezimiranje trendova podataka. Pošto mini-grafikoni prikazuju trendove na malom prostoru, oni su posebno korisni za kontrolne table ili druga mesta gde je potrebno da prikažete snimak svog poslovanja u vizuelnom obliku koji se lako razume. Na sledećoj slici mini-grafikoni koji se prikazuju u koloni „Trend“ omogućavaju vam da lako vidite rad svakog sektora u maju.

Mini-grafikoni koji se koriste za prikaz trendova podataka o prodaji

Pročitajte više ili pogledajte video-zapis o mini-grafikonima.

Poboljšane izvedene tabele

Izvedene tabele se sada lakše koriste i imaju bolji odziv. Ključna poboljšanja obuhvataju:

 • Poboljšanja performansi     U programu Excel 2010 upotrebom više niti ubrzava se preuzimanje, sortiranje i filtriranje podataka u izvedenim tabelama.

 • Oznake izvedenih tabela     Sada je moguće popunjavati oznake u izvedenoj tabeli. Takođe, možete da ponovite oznake u izvedenoj tabeli da biste prikazali natpise stavke ugnežđenih polja u svim redovima i kolonama. Pogledajte video zapis o oznakama stavki koje se ponavljaju.

 • Poboljšano filtriranje     Module „slicer“ možete da koristite da biste podatke u izvedenim tabelama brzo filtrirali jednim klikom na dugme i da biste brzo videli koji su filteri primenjeni, a da pri tom ne morate da otvarate dodatne menije. Pored toga, interfejs za filtriranje obuhvata korisno polje za pretragu koje može da vam pomogne da pronađete ono što vam je potrebno u okviru mogućih više hiljada (ili čak miliona) stavki u izvedenim tabelama.

 • Podrška za upisivanje podataka     U programu Excel 2010 možete da promenite vrednosti u oblasti vrednosti OLAP izvedene tabele i da ih upišete u kocku modula Analysis Services na OLAP serveru. Funkciju upisivanja podataka možete da koristite u režimu „šta ako“ i da poništite promene kada vam više ne budu potrebne ili da ih sačuvate. Funkciju upisivanja podataka možete da koristite uz bilo kojeg OLAP dobavljača koji podržava instrukciju AŽURIRANJE KOCKE.

 • Funkcija „Prikaži vrednosti kao“     Funkcija Prikaži vrednost kao uključuje brojna nova automatska izračunavanja, na primer % ukupne vrednosti u nadređenom redu,% ukupne vrednosti u nadređenoj koloni, % nadređene ukupne vrednosti, % rastuće ukupne vrednosti,Rangiranje od najmanje do najveće i Rangiranje od najveće do najmanje. Pogledajte video zapis o promenama funkcije „Prikaži vrednosti kao“.

 • Poboljšanja izvedenih grafikona     Interakcija sa izveštajima izvedenog grafikona je sada jednostavnija. Tačnije, lakše je filtrirate podatke direktno u izvedenom grafikonu i reorganizovati raspored izvedenog grafikona dodavanjem i uklanjanjem polja. Slično tome, jednim klikom možete sakriti svu dugmad polja u izveštaju izvedenog grafikona. Pogledajte video zapis o upotrebi interaktivnih kontrola u izveštaju izvedenog grafikona.

Pročitajte više o promenama izvedenih tabela .

Moduli „Slicer“

Moduli „slicer“ su vizuelne kontrole koje vam omogućavaju brzo filtriranje podataka u izvedenoj tabeli na interaktivni i intuitivni način. Ako umetnete modul „slicer“, možete da koristite dugmad da biste brzo segmentirali i filtrirali podatke tako da bude prikazano samo ono što vam je potrebno. Pored toga, kada na izvedenu tabelu primenite više filtera, više ne morate da otvarate listu da biste videli koji su filteri primenjeni na podatke. Umesto toga, to je prikazano na ekranu u modulu „slicer“. Module „slicer“ možete oblikovati tako da se podudaraju sa oblikovanjem radne sveske i lako ponovo koristiti u drugim izvedenim tabelama, izvedenim grafikonima i funkcijama kocke.

Modul „slicer“ prikazan na vrhu izvedene tabele

Pročitajte više ili pogledajte video zapis o modulima „slicer“.

Poboljšano uslovno oblikovanje

Uslovno oblikovanje olakšava markiranje zanimljivih ćelija ili opsega ćelija, naglašavanje neobičnih vrednosti i vizuelizovanje podataka pomoću traka podataka, skala boja i skupova ikona. Excel 2010 ima još veću fleksibilnost pri oblikovanju:

 • Novi skupovi ikona     Skupovi ikona koji su prvi put uvedeni u programu Office Excel 2007 omogućavaju prikaz ikona za različite kategorije podataka na osnovu granične vrednosti koju odredite. Na primer, zelenu strelicu nagore možete koristiti za predstavljanje visokih vrednosti, žutu bočnu strelicu za predstavljanje srednjih vrednosti i crvenu strelicu nadole za predstavljanje niskih vrednosti. U programu Excel 2010 imate pristup većem broju skupova ikona, uključujući trouglove, zvezde i okvire. Pored toga, možete iskombinovati i povezati ikone iz različitih skupova i lakše sakriti ikone iz prikaza – na primer, možete odabrati da prikažete ikone samo za visoke vrednosti profita i izostaviti ih za srednje i niske vrednosti.

  Primer prikaza ikona samo za visoke vrednosti

 • Više opcija za trake podataka      Excel 2010 sadrži nove opcije oblikovanja za trake podataka. Na traku podataka možete primeniti neprozirne popune ili poravnati traku u smeru zdesna nalevo umesto sleva nadesno. Pored toga, trake podataka za negativne vrednosti prikazuju se sa suprotne strane ose od pozitivnih vrednosti, kao što je ovde prikazano.

  Primer traka podataka sa negativnim vrednostima

 • Druga poboljšanja     Sada je pri navođenju kriterijuma za uslovna pravila ili pravila za validaciju podataka moguće uputiti na vrednosti na drugim radnim listovima radne sveske.

Pročitajte više o uslovnom oblikovanju.

Vrh stranice

Moćna analiza sa radne površine

Bez obzira na to da li ste na poslu ili kod kuće, morate da budete u mogućnosti da upravljate podacima i analizirate ih na način koji vam pruža novi uvid ili vam pomaže pri donošenju boljih odluka – i želite da što brže dovršite zadatak. Excel 2010 pruža nove i poboljšane alatke za analizu koje vam upravo to omogućavaju.

Programski dodatak PowerPivot za Excel

Ako je potrebno da analizirate velike količine podataka, možete da preuzmete programski dodatak Microsoft SQL Server PowerPivot za Excel koji dodaje karticu PowerPivot na traku programa Excel.

Prozor „PowerPivot for Excel“ otvoren u programu Excel 2010

Uz programski dodatak Power Pivot za Excel možete da uvezete milione redova podataka iz više izvora podataka u jednu Excel radnu svesku, kreirate odnose između raznorodnih podataka, kreirate izračunate kolone i mere pomoću formula, kreirate izvedene tabele i izvedene grafikone i dodatno analizirate podatke kako biste donosili pravovremene poslovne odluke – sve to bez ikakve pomoći IT stručnjaka.

Pročitajte više o programskom dodatku PowerPivot za Excel.

Poboljšani programski dodatak „Rešavač“

Excel 2010 obuhvata novu verziju programskog dodatka „Rešavač“ koji možete da koristite da biste pronašli optimalna rešenja u analizi „šta ako“. „Rešavač“ ima poboljšan korisnički interfejs, novi „Evolucioni rešavač“ zasnovan na genetičkim algoritmima, koji rukuje modelima sa svim Excel funkcijama, novim opcijama globalne optimizacije, boljim linearnim programiranjem i metodama nelinearne optimizacije, kao i novim izveštajima o linearnosti i izvodljivosti. Pored toga, programski dodatak „Rešavač“ sada je dostupan i u 64-bitnoj verziji.

Da biste dobili detaljniju pomoć za programski dodatak „Rešavač“ od preduzeća Frontline Systems, posetite pomoć za „Rešavač“ na adresi www.solver.com.

Poboljšana preciznost funkcija

Kao odgovor na povratne informacije od akademske, inženjerske i naučne zajednice, Excel 2010 sada nudi skup preciznijih statističkih i drugih funkcija. Određene postojeće funkcije su takođe preimenovane da bi bolje opisivale svoju namenu.

 • Poboljšanja preciznosti     Niz funkcija je optimizovan za bolju preciznost. Na primer, Excel 2010 daje preciznije rezultate beta i hi-kvadrat raspodele.

 • Usaglašenije funkcije     Određene statističke funkcije su preimenovane tako da su sada bolje usaglašene sa definicijama funkcija naučne zajednice i sa drugim imenima funkcija u programu Excel. Pored toga, nova imena funkcija tačnije opisuju njihovu funkcionalnost. Radne sveske kreirane u starijim verzijama programa Excel i dalje će funkcionisati uprkos ovim promenama imena zato što originalne funkcije i dalje postoje u kategoriji Kompatibilnost.

  Funkcije u programu Excel 2010

Pročitajte višeili pogledajte video zapis o promenama funkcija.

Poboljšane mogućnosti filtriranja

Pored modula „slicer“ koji su opisani ranije u ovom članku, Excel 2010 ima nove funkcije koje olakšavaju sortiranje i filtriranje podataka.

 • Nov filter za pretragu     Kad filtrirate podatke u Excel tabelama, izvedenim tabelama i izvedenim grafikonima, možete da koristite novo polje za pretragu koje vam pomaže da pronađete ono što vam je potrebno na dugačkim listama. Na primer, da biste pronašli neki određeni proizvod u katalogu sa više od 100.000 stavki, počnite tako što ćete otkucati termin za pretragu i odgovarajuće stavke će se odmah pojaviti na listi. Rezultate možete dodatno da suzite tako što ćete opozvati izbor stavki koje ne želite da vidite.

  Polje za pretragu na listi filtera

 • Filtriranje i sortiranje nevezano za lokaciju     U Excel tabelama zaglavlja tabele zamenjuju uobičajena zaglavlja radnog lista na vrhu kolona kada se pomerate nadole u dugačkoj tabeli. Dugmad automatskih filtera sada ostaje vidljiva zajedno sa zaglavljima tabele u kolonama tabele, tako da podatke brzo možete sortirati i filtrirati bez pomeranja nazad na vrh tabele.

  Automatski filteri prikazani u naslovima kolona u Excel tabeli

  Pročitajte višeili pogledajte video zapis o kreiranju Excel tabele.

64-bitni Excel

Excel 2010 je dostupan u 64-bitnoj verziji, što znači da napredniji korisnici i analitičari mogu da kreiraju veće i složenije radne sveske. Koristeći 64-bitnu verziju, možete da prevaziđete ograničenje za fizičku memoriju (RAM) koja ima više od 2 gigabajta (GB) koje postoji u 32-bitnoj verziji programa Excel.

Pročitajte više o 64-bitnoj verziji sistema Office 2010.

Poboljšanja performansi

Poboljšanja performansi u programu Excel 2010 mogu da vam pomognu u efikasnijoj interakciji sa podacima. Određena ulaganja obuhvataju sledeća:

 • Opšta poboljšanja     Kao odgovor na povratne informacije klijenata, Excel 2010 poboljšava performanse u brojnim oblastima. Na primer, Excel 2010 ima bolji odziv kad premeštate grafikone i menjate njihovu veličinu, radite u prikazu rasporeda na stranici i vršite interakciju sa oblicima na radnom listu.

 • Podrška za velike skupove podataka      Excel 2010 efikasnije rukuje radnim sveskama koje sadrže velike količine podataka. Tačnije, potrebno je manje vremena da se izvrše aktivnosti koje se uobičajeno vrše na velikim skupovima podataka, na primer filtriranje i sortiranje podataka, kopiranje i lepljenje sa jednog radnog lista na drugi i upotreba funkcije popune za kopiranje formula.

 • Poboljšanja rada sa više jezgara     Poboljšanja rada sa više niti u programu Excel 2010 pomažu da se ubrza proces preuzimanja, sortiranja i filtriranja podataka u izvedenim tabelama i Excel tabelama. Pored toga, otvaranje i čuvanje velikih datoteka generalno je brže nego ranije.

 • Brže izračunavanje     Ako su radne sveske važne za osnovne poslovne procese u vašoj organizaciji, važno je da brzina izračunavanja ne postane usko grlo. Da bi se postigle brže performanse izračunavanja, Excel 2010 obuhvata podršku za asinhrone korisnički definisane funkcije koje mogu da se pokreću istovremeno bez upotrebe više niti za izračunavanje u programu Excel. To je dragoceno kad uvozite podatke na radne listove na prilagođene načine i u slučajevima izračunavanja visokih performansi (HPC).

Vrh stranice

Kreiranje vizuelno upečatljivijih radnih svezaka

Bez obzira na količinu podataka sa kojima radite, važno je da na raspolaganju imate alatke koje vam omogućavaju da istražujete i prenosite ideje sa privlačnim vizuelnim prikazima kao što su grafikoni, dijagrami, slike ili snimci ekrana.

Poboljšano pravljenje grafikona

U programu Excel 2010 rad sa grafikonima je lakši. Određena poboljšanja obuhvataju:

 • Nova ograničenja prikaza u vidu grafikona     U programu Excel 2010 uklonjeno je ograničenje broja tačaka podataka koje se mogu kreirati u grafikonu. Broj tačaka podataka ograničen je samo dostupnom memorijom. To korisnicima, posebno onima iz naučne zajednice, omogućava da efikasnije vizuelizuju i analiziraju velike skupove podataka.

 • Brz pristup opcijama oblikovanja     U programu Excel 2010 možete trenutno da pristupite opcijama oblikovanja tako što ćete kliknuti dvaput na element grafikona.

 • Zapisivanje makroa za elemente grafikona     U programu Office Excel 2007 zapisivanje makroa pri oblikovanju grafikona ili drugog objekta nije generisalo kôd makroa. Međutim, u programu Excel 2010 zapisivanje makroa možete koristiti za zapisivanje promena u oblikovanju grafikona i drugih objekata.

Pročitajte više o kreiranju grafikona.

Podrška za jednačine

Nove alatke za uređivanje jednačina u programu Excel 2010 možete da koristite za umetanje uobičajenih matematičkih jednačina na radne listove ili za kreiranje sopstvenih jednačina pomoću biblioteke matematičkih simbola. Takođe možete da umećete nove jednačine u okvire za tekst i druge oblike. Da biste počeli, na kartici Umetanje, u grupi Simboli kliknite na strelicu pored stavke Jednačina.

Unapred oblikovane jednačine na listi jednačina

Još tema

U programu Excel 2010 postoji više tema i stilova nego ikada ranije. Ti elementi mogu da vam pomognu da usaglašeno primenite profesionalne dizajne na radne sveske i druge Microsoft Office dokumente. Kad izaberete temu, Excel 2010 obavlja posao dizajna. Tekst, grafikoni, grafika, tabele i crteži menjaju se da bi odrazili izabranu temu, tako da su svi elementi u radnoj svesci vizuelno usklađeni jedni sa drugima.

Galerija tema u programu Excel 2010

Pročitajte više o primeni tema u Excel radnim sveskama.

Lepljenje sa pregledom uživo

Funkcija lepljenja sa pregledom uživo omogućava vam da uštedite vreme kad ponovo koristite sadržaj u programu Excel 2010 ili u drugim programima. Možete da je koristite za pregled različitih opcija lepljenja kao što su Zadrži izvorne širine kolona, Bez ivica ili Zadrži u izvornom obliku. Pregled uživo omogućava vam da vizuelno utvrdite kako će nalepljeni sadržaj izgledati pre nego što ga zapravo nalepite na radni list. Kad pomerite pokazivač preko opcija lepljenja da biste pregledali rezultate, videćete meni sa stavkama koje se kontekstualno menjaju da bi se najbolje prilagodile sadržaju koji ponovo koristite. Ekranske napomene pružaju dodatne informacije da bi vam pomogne da donesete pravu odluku.

Opcije iz menija „Pregled pre lepljenja“

Pogledajte video zapis o pregledu sadržaja pre lepljenja.

Poboljšane alatke za uređivanje slika

Prenošenje ideja u programu Excel 2010 nije uvek vezano za prikazivanje brojeva u grafikonima. Ako želite da koristite fotografije, crteže ili SmartArt grafiku za vizuelnu komunikaciju, možete iskoristiti prednosti sledećih funkcija:

 • Snimci ekrana     Brzo napravite snimak ekrana i dodajte ga u radnu svesku, a zatim upotrebite alatke sa kartice Alatke za slike da biste uredili i poboljšali snimak ekrana. Pročitajte više o snimcima ekrana.

  Dugme „Snimak ekrana“

 • Novi rasporedi SmartArt grafike     Uz nove rasporede slika, priču možete ispričati pomoću fotografija. Na primer, koristite raspored „Slika sa natpisom“ da biste slike prikazali sa natpisima lepog izgleda ispod njih. Pročitajte više o SmartArt grafici.

 • Ispravke slika     Precizno podesite boju slike ili prilagodite njenu svetlinu, kontrast ili oštrinu – sve to bez potrebe da koristite dodatni softver za uređivanje fotografija. Pročitajte više o ispravljanju slika.

 • Novi i poboljšani umetnički efekti     Primenite različite umetničke efekte na sliku da bi više ličila na skicu, crtež ili umetničku sliku. Novi umetnički efekti su „Skica olovkom“, „Crtež u obliku linije“, „Sunđer za vodene boje“, „Mozaični mehurići“, „Staklo“, „Mekoća pastelnih boja“, „Plastična folija“, „Fotokopija“, „Potezi bojom“ i mnogi drugi. Pročitajte više o dodavanju efekata.

 • Bolja kompresija i rezanje     Sada imate veću kontrolu nad kompromisima između kvaliteta slike i kompresije, tako da možete napraviti pravi izbor za medij (štampanje, ekran, e-pošta) za koji će se radna sveska koristiti. Pročitajte više o rezanju i kompresiji slike.

Vrh stranice

Saradnja na radnim sveskama na nove načine

Excel 2010 nudi poboljšane načine za objavljivanje, uređivanje i deljenje radnih svezaka sa drugim osobama u vašoj organizaciji.

Koautorstvo radnih svezaka

Uz Excel Online, deo Office Online aplikacija, sada je moguće da više osoba istovremeno uređuje radnu svesku sa različitih lokacija. Ako ste u malom preduzeću ili radite samostalno od kuće ili u školi, potreban vam je samo besplatni Windows Live nalog da biste kreirali radne sveske istovremeno sa drugima. Poslovni korisnici u preduzećima koja koriste tehnologiju Microsoft SharePoint 2010 takođe mogu da koriste tu funkcionalnost unutar zaštitnog zida.

Pogledajte video zapis o saradnji na radnom listu u pregledaču.

Poboljšan sistem Excel Services

Ako je vaša organizacija ranije koristila Excel Services za deljenje Excel radnih svezaka u sistemu SharePoint Server, obratite pažnju na sledeća poboljšanja:

 • Poboljšan utisak korisnika pri radu     Neke od najočiglednijih promena obuhvataju mogućnost osvežavanja elemenata stranice, umesto da svaka promena zahteva osvežavanje stranice, i dodavanje traka za pomeranje koje vam omogućavaju lako pomeranje koje vam omogućavaju lako pomeranje kroz radni list.

 • Bolja integracija sa funkcijama sistema SharePoint 2010     U ovoj verziji programa Excel Services dobijate bolju integraciju sa važnim funkcijama programa SharePoint 2010, uključujući bezbednost, upravljanje sadržajem, kontrolu verzija, upravljanje podacima za povezivanje i funkcije za administraciju usluga. Pored toga, Excel Services se bolje integriše sa ugrađenim mogućnostima poslovnog obaveštavanja u sistemu SharePoint.

 • Poboljšana podrška za funkcije radne sveske     Ako je ranije radna sveska sadržavala nepodržane funkcije, ona nije mogla uopšte da se otvori u pregledaču. Ako sada radna sveska sadrži neku Excel funkciju koja nije podržana, ta radna sveska će se u većini slučajeva otvoriti u pregledaču. Pored toga, u sistemu Excel Services podržano je više funkcija programa Excel, uključujući nove funkcije programa Excel 2010 kao što su mini-grafikoni i moduli „slicer“.

 • Veća podrška za razvoj aplikacija     Projektanti i druge osobe mogu da koriste nove alatke, na primer REST programski interfejs aplikacije, za kreiranje poslovnih aplikacija.

Pročitajte više o sistemu Excel Services.

Kontrolor pristupačnosti

Nova alatka „Kontrolor pristupačnosti“ u programu Excel 2010 omogućava vam da pronađete i rešite probleme koji osobama sa umanjenim sposobnostima mogu otežati čitanje ili interakciju sa vašom radnom sveskom. Alatku „Kontrolor pristupačnosti“ možete da otvorite tako što ćete izabrati karticu Datoteka, izabrati stavku Provera da li postoje problemi i izabrati stavku Proveri pristupačnost. Greške i upozorenja će biti prikazani u oknu zadatka. Zatim možete da pregledate probleme i vidite koje od njih treba da rešite.

Pored alatke „Kontrolor pristupačnosti“, možete da dodate alternativni tekst većem broju objekata na radnom listu, uključujući Excel tabale i izvedene tabele. Te informacije su korisne osobama sa umanjenom sposobnošću vida koje možda ne mogu lako ili u potpunosti da vide objekat.

Pročitajte više ili pogledajte video zapis o alatki „Kontrolor pristupačnosti“.

Poboljšane jezičke alatke

U dijalogu Opcije programa Excel višejezički korisnici mogu brzo da podese željene opcije za uređivanje, prikaz, ekranske napomene i jezike pomoći. Pored toga, promena jezičkih postavki u programu Excel automatski ih menja u svim primenjivim Microsoft Office 2010 aplikacijama. Ako nemate instaliran softver ili raspored tastera na tastaturi koji vam je potreban, dobićete obaveštenje i biće vam obezbeđene veze koje olakšavaju brzo rešavanje ovakvih problema.

Pročitajte više o podešavanju željenih opcija jezika.

Vrh stranice

Proširenje radnih svezaka na nove načine

Ako razvijate prilagođena rešenja za radne sveske, možete da iskoristite nove načine za proširenje tih rešenja.

Poboljšane funkcije za programiranje

Poboljšanja za projektante obuhvataju:

 • Promene za XLL SDK     XLL Software Development Kit (SDK) sada podržava pozivanje novih funkcija radnog lista, razvoj asinhronih korisnički definisanih funkcija, razvoj korisnički definisanih funkcija bezbednih za klaster koje je moguće preneti na računarski klaster i kreiranje 64-bitnih XLL programskih dodataka.

 • Poboljšanja VBA      Excel 2010 ima brojne funkcije koje će vam omogućiti da migrirate sve preostale Excel 4.0 makroe koje možda imate u VBA. Poboljšanja obuhvataju bolje performanse za metode u vezi sa štampanjem i svojstva grafikona kojima ranije nije moglo da se pristupi preko VBA.

 • Bolja proširivost korisničkog interfejsa     Ako razvijate prilagođena rešenja za radne sveske, imate više opcija za programsko prilagođavanje trake i novog prikaza Prikaz „Backstage“. Na primer, možete programski da aktivirate kartice na traci i učinite da se prilagođene kartice ponašaju slično kao ugrađene kontekstualne kartice, pri čemu se kartice pojavljuju samo kada se dese određeni događaji. Pored toga, možete da učinite da se prilagođene grupe na traci povećavaju i smanjuju kad se menja veličina trake i prilagođavate kontekstualne menije sa bogatim kontrolama. Možete i da dodate prilagođeni interfejs i druge elemente u Prikaz „Backstage“.

 • Promene za Open XML SDK     Open XML SDK 2.0 sada podržava objekte na nivou šeme pored podrške na nivou dela uvedene u XML SDK 1.0. To olakšava programsko upravljanje radnim sveskama i drugim dokumentima izvan Office 2010 aplikacija za računare – na primer, kao deo rešenja zasnovanog na serveru.

Pročitajte više o funkcijama za projektante.

Podrška za izračunavanje visokih performansi

Mnoge organizacije se oslanjaju na klastere za izračunavanje visokih performansi (HPC) za povećanje razmere izračunavanja. Na primer, preduzeće koje se bavi finansijama može da koristi klastere za izračunavanje za ubrzanje dugotrajnih finansijskih modela sa puno izračunavanja. Excel 2010 obuhvata mogućnost integrisanja sa HPC klasterima. Kada je podržani klaster dostupan, korisnici mogu da nalože programu Excel da koristi taj klaster izborom konektora i konfigurisanjem imena koje će se koristiti u opcijama Više opcija dijaloga Opcije programa Excel.

Pročitajte više o programu Excel 2010 i izračunavanju visokih performansi.

Vrh stranice

Primenjuje se na: Excel 2010Da li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Resursi podrške

Promeni jezik