Novine u programu Microsoft Office Outlook 2007

Slika reklamnog natpisa

Microsoft Office Outlook 2007 obezbeđuje mogućnost sveobuhvatnog upravljanja vremenom i informacijama. Pomoću novih funkcija kao što su trenutno pretraživanje i traka sa zaduženjima možete da organizujete i brzo pronalazite informacije koje su vam potrebne. Nove mogućnosti deljenja kalendara, tehnologija Microsoft Exchange Server 2007 i poboljšan pristup Windows SharePoint Services 3.0 informacijama omogućavaju vam da podatke koji su uskladišteni u programu Office Outlook 2007 bezbedno delite sa saradnicima, prijateljima i porodicom, bez obzira na to gde se oni nalaze. Office Outlook 2007 olakšava određivanje prioriteta i kontrolisanje vremena tako što vam omogućava da se usredsredite na najvažnije stvari. Ovaj članak pruža pregled programa Office Outlook 2007 sa naglaskom na novim i poboljšanim funkcijama.

U ovom članku

Upravljanje vremenom i informacijama

Povežite se bez obzira na daljinu

Ostanite bezbedni i zadržite kontrolu

Upravljanje vremenom i informacijama

Da biste bolje upravljali vremenom i informacijama, Office Outlook 2007 nudi niz novih i poboljšanih funkcija kao što su trenutno pretraživanje ili integrisanje zadataka u kalendaru. Ove funkcije olakšavaju pronalaženje, upravljanje, određivanje prioriteta i rad sa velikim količinama informacija sa kojima se svakodnevno srećete.

Brzo pronalaženje potrebnih informacija

 • Trenutno pretraživanje     Office Outlook 2007 nudi novu mogućnost brzog pronalaženja informacija, bez obzira na to u kojoj se fascikli one nalaze. Program Outlook sada koristi istu tehnologiju za pretraživanje kao Microsoft Windows u cilju brzog isporučivanja rezultata bez obzira na veličinu poštanskog sandučeta. Pored toga, zbog unapređenog vizuelnog dizajna svaki pojedinačni rezultat pretrage se prikazuje odmah, čim postane dostupan, iako pretraga i dalje traje. Pretraga se sada pojavljuje na istom mestu, bez obzira na to gde se nalazite u programu Outlook. Osim toga, upit za pretragu možete da prosledite i alatki Windows Desktop Search, ukoliko želite da pretražite čitav računar. Više informacija potražite u članku Pronalaženje poruke ili stavke pomoću funkcije „Trenutno pretraživanje“.

 • Kategorije boja     Nove kategorije boja vam omogućavaju brzo i vizuelno prilagođavanje i međusobno razlikovanje stavki, što olakšava pronalaženje informacija. Pretpostavimo, na primer, da svim stavkama određenog projekta želite da dodelite kategoriju boje. Istu kategoriju boje možete da dodate stavkama e-pošte, kalendara i zadataka da biste jednostavno i brzo pronašli sve stavke tog projekta. Kada informacije treba kasnije da pronađete, možete da ih pretražujete i sortirate po kategorijama boja da biste vizuelno brzo identifikovali ono što tražite. Više informacija potražite u članku Dodeljivanje kategorije boje e-poruci.

 • Prenos kategorija boja     Kategorije boja se sada čuvaju u podrazumevanoj datoteci sa podacima, a ne u Windows registratoru. Ako koristite Microsoft Exchange nalog, kategorije će biti dostupne na svim računarima na kojima radite.

 • Korisnički interfejs zasnovan na rezultatima     Office Outlook 2007 ima redizajniran korisnički interfejs koji vam omogućava da lakše i intuitivnije pišete i oblikujete e-poštu, kao i da radite s njom. Svim obogaćenim funkcijama i mogućnostima programa Outlook možete da pristupite sa iste lokacije u e-poruci, koja se lako pronalazi.

 • Pregled priloga     Pomoću nove alatke „Pregled priloga“ priloge u oknu za čitanje možete da prikažete jednim klikom. Ovo poboljšanje štedi vreme i omogućava prikaz priloga u kontekstu e-poruke. Više informacija potražite u članku Pregled poruka.

 • Umanjeno okno za navigaciju     Okno za navigaciju sada može da se umanji u vertikalnu traku sa dugmadima da bi vam obezbedilo veću radnu površinu i brz pristup omiljenim fasciklama i drugim prikazima. Za više informacija pogledajte članak Umanjenje ili proširenje okna za navigaciju.

 • Yomi imena     Office Outlook 2007 podržava japanska Yomi imena u fascikli „Kontakti“.

 • Promenjen prikaz sedmice u kalendaru     Office Outlook 2007 sadrži nov prikaz sedmice. Prethodni prikaz sedmice je imao raspored dana u dve kolone, slično dnevnom planeru. Novi prikaz sedmice je sličan prikazima radnih sedmica u prethodnim verzijama.

 • Podrazumevani nivo detalja     Podrazumevani nivo detalja prikaza meseca je promenjen. Za više informacija pogledajte članak Promena nivoa detalja prikaza sedmice i meseca u kalendaru.

Jednostavno upravljanje dnevnim prioritetima

 • Traka sa zaduženjima     Nova traka sa zaduženjima integriše zadatke, e-poruke označene zastavicom za praćenje, zakazane obaveze i informacije kalendara na jednom odgovarajućem mestu. Ona takođe obuhvata i zadatke iz programa za pravljenje beležaka Microsoft Office OneNote 2007, kao i sa Microsoft Office Project 2007 i Windows SharePoint Services 3.0 Web lokacija. Traka sa zaduženjima pruža usaglašen prikaz dnevnih prioriteta. Za više informacija pogledajte članak Praćenje stavki trake sa zaduženjima i zadataka.

 • Označavanje pošte zastavicom za praćenje     Zastavice sada imaju veću primenu u programu Outlook. Možete ih upotrebiti da biste brzo kreirali stavku za praćenje koju možete da pratite na traci sa zaduženjima, u prijemnom poštanskom sandučetu, pa čak i u kalendaru. Zastavice su i dalje korisne ukoliko želite da postavite podsetnike za sebe i druge ljude. Za više informacija pogledajte članak Praćenje e-poruka koje zahtevaju praćenje.

 • Integrisanje zadataka u kalendaru     Office Outlook 2007 integriše zadatke u kalendaru na listi dnevnih zadataka da biste mogli da ih vidite prikazane ispod dnevnih zakazanih obaveza i sastanaka. Da biste odredili vreme za obavljanje određenog zadatka, jednostavno prevucite zadatak u kalendar. Kada ga dovršite određenog dana, on će i dalje ostati obeležen za taj dan, što vam obezbeđuje vizuelni zapis posla koji ste obavili. Zadaci koje niste dovršili prebacuju se na sledeći dan i grupišu dok ih ne označite kao dovršene. Za više informacija pogledajte članak Prikaz zadataka.

 • Poboljšane mogućnosti planiranja     Poboljšane mogućnosti planiranja u programu Office Outlook 2007 i sistemu Exchange 2007 omogućavaju brže i lakše planiranje sastanaka. Ako koristite Exchange 2007, pregledaju se planovi učesnika i preporučuje se idealno vreme i mesto sastanka. Niz drugih poboljšanja u programu Office Outlook 2007 olakšava upotrebu kalendara ljudima koji koriste Exchange 2003 ili Exchange 2007. Ako se promeni lokacija ili dnevni red sastanka, učesnici će o tome dobiti ažuriranu informaciju da ne bi morali ponovo da prihvataju sastanak. Osim toga, izmene su markirane u ažuriranoj verziji sastanka, što olakšava pronalaženje informacija koje su izmenjene. Za više informacija pogledajte članak Planiranje sastanka.

Vrh stranice

Povežite se bez obzira na daljinu

Da bi vam pomogao da se povežete sa osobama koje rade na drugim lokacijama i drugim platformama, program Office Outlook 2007 nudi značajna poboljšanja kao što su lakše deljenje kalendara, sistemska podrška za RSS (Really Simple Syndication) i integrisanje informacija iz Windows SharePoint Services 3.0 usluga.

Jednostavan pristup važnim informacijama

Dostavljanjem važnih informacija direktno u vaše prijemno poštansko sanduče Office Outlook 2007 obezbeđuje pristup podacima koji su vam svakodnevno potrebni.

 • Povezivanje Windows SharePoint Services 3.0 lista sa programom Outlook     Office Outlook 2007 omogućava interakciju sa informacijama uskladištenim na SharePoint listama u bilo kom trenutku i sa bilo kog mesta. Možete da povežete kalendare, biblioteke dokumenata, diskusione table, kontakte i zadatke sa programom Office Outlook 2007 i da zatim pregledate, pretražujete ili uređujete sadržaj. Svaka promena informacija koju unesete biće ažurirana u verziji na serveru i u Web pregledaču. Nove funkcije programa Office Outlook 2007 (kao što su preklapanje kalendara, elektronske vizitkarte i traka sa zaduženima) takođe obuhvataju SharePoint sadržaj. Za više informacija pogledajte članak Otvaranje, uređivanje i ažuriranje datoteka sa SharePoint lokacije.

 • Really Simple Syndication (RSS) feedovi     RSS feedovi obezbeđuju odgovarajući način na koji izdavači sadržaja mogu da distribuiraju informacije u standardizovanom formatu. Uobičajeni primer RSS sadržaja su izvori informacija koji se često ažuriraju kao što su naslovi vesti i lični Web logovi (nazivaju se i blogovi). Prednost RSS-a jeste grupisanje celokupnog sadržaja iz više Web izvora na jednom mestu, kao i to što ne morate da date svoju e-adresu objavljivačima sadržaja da biste primili informacije. Više ne morate da posećujete razne Web lokacije da biste došli do najnovijih informacija vezanih za teme koje vas interesuju. Za više informacija pogledajte članak Uvod u RSS.

 • Automatsko podešavanje naloga     Nova funkcija „Automatsko podešavanje naloga“ olakšava dodavanje naloga u program Office Outlook 2007. Dovoljno je da unesete ime naloga i lozinku za Exchange, POP3 ili IMAP nalog e-pošte i Office Outlook 2007 će podesiti nalog za vas. Ne morate da pamtite ime servera i ostale komplikovane informacije, da konfigurišete portove niti da uradite bilo šta drugo. Ako koristite Exchange 2007 nalog, on će ostati ažuran zahvaljujući dinamičkoj vezi sa serverom na kojem je pokrenut Exchange. Na taj način, ako se poštansko sanduče premesti sa jednog servera na drugi, program Office Outlook 2007 automatski otkriva promenu i nastavlja da podržava vaše svakodnevne aktivnosti bez prekida. Za više informacija pogledajte članak Dodavanje ili uklanjanje naloga e-pošte.

Jednostavno delite informacije sa bilo kim i sa bilo kog mesta

 • Snimci kalendara     Svoj kalendar možete da pošaljete bilo kome u e-poruci. Primalac može da ga otvori pomoću Web pregledača ili pokretanjem programa Outlook. Više informacija potražite u članku Deljenje informacija iz kalendara.

 • Pretplata na Internet kalendar     Internet kalendari su kalendari koji se dele preko Interneta. Bez obzira na to da li su kreirani u programu Outlook ili nekoj drugoj aplikaciji, oni se preuzimaju sa lokacije usluge za objavljivanje kalendara ili sa posebnih Web lokacija na kojima ljudi mogu da postave kalendare i da se pretplate na njih. Pretplata na Internet kalendar sadrži uputstva za Outlook o lokaciji na koju je potrebno slati upite za ispravke, kao i o učestalosti upita. Za više informacija pogledajte članak Uvod u Internet kalendare.

 • Preklapanja kalendara     Prikaz kalendara u režimu preklapanja omogućava vam da se krećete kroz nekoliko kalendara postavljenih jedan preko drugog, što vam olakšava da svoj kalendar uporedite sa kalendarom saradnika ili celog tima i tako pronađete slobodno vreme za sastanak. Za više informacija pogledajte članak Uporedni ili preklopljeni prikaz kalendara.

 • Objavljivanje kalendara na lokaciji Microsoft Office Online     Svoj kalendar možete da delite sa svima ili samo sa određenim osobama tako što ćete Internet kalendare objaviti na lokaciji Office Online. Više informacija potražite u članku Deljenje kalendara na lokaciji Microsoft Office Online.

 • Elektronske vizitkarte     Možete da kreirate i delite prilagođene elektronske vizitkarte, što vam obezbeđuje prilagođen način za prenošenje informacija. Vizitkartu možete da delite u vidu priloga ili dela potpisa za e-poštu. Elektronske vizitkarte vam omogućavaju da prilagodite kontakt informacije, kao i da dodate logotipe ili fotografije, zahvaljujući čemu će kontakt sadržati više ličnih informacija lakše će se pronalaziti. Elektronske vizitkarte mogu lako da se razmenjuju putem e-poruka i da se sačuvaju u fascikli „Kontakti". Za više informacija pogledajte članak Kreiranje elektronskih vizitkarti.

 • Čuvanje datoteka u PDF ili XPS formatu     Office Outlook 2007 podržava izvoz datoteke u sledeće formate:

  • Portable Document Format (PDF)     PDF je elektronski format datoteke sa fiksnim rasporedom koji čuva oblikovanje dokumenta i omogućava deljenje datoteka. PDF format obezbeđuje da datoteka koja se prikazuje na mreži ili se štampa zadrži odgovarajući oblik i da se podaci u datoteci ne mogu lako kopirati ili menjati. Takođe, PDF format je pogodan za dokumente koji će biti umnoženi putem komercijalnih metoda štampanja.

  • XML Paper Specification (XPS)     XPS je elektronski format datoteke koji čuva oblikovanje dokumenta i omogućava deljenje datoteka. XPS format obezbeđuje da datoteka koja se prikazuje na mreži ili se štampa zadrži odgovarajući oblik i da se podaci u datoteci ne mogu lako kopirati ili menjati.

   Napomena : Kreiranje PDF i XPS formata dostupno je samo ukoliko otvorite stavku u programu Office Outlook 2007. Meni Datoteka u glavnom prozoru programa Outlook ne obezbeđuje pristup ovoj funkciji.

   Možete da sačuvate PDF ili XPS datoteku iz programa Microsoft Office 2007 samo kada instalirate programski dodatak. Za više informacija pogledajte opciju Omogući podršku za druge formate datoteka kao što su PDF i XPS.

   Za više informacija pogledajte članak Čuvanje datoteka u PDF ili XPS formatu.

 • Integracija programa Microsoft Office InfoPath 2007 sa programom Outlook     Potpuna integracija programa Office Outlook 2007 sa programom Office InfoPath 2007 omogućava da se InfoPath obrazac ugradi u e-poruku i pošalje ljudima uz zahtev da unesu potrebne informacije. Sve što primaoci treba da urade jeste da odgovore na poruku i popune ugrađeni obrazac. Kada prikupite sve odgovore, podatke možete da izvezete u program Microsoft Office Excel 2007 radi analize ili možete da objedinite odgovore iz distribuiranih obrazaca u jedan glavni obrazac.

 • Pomoćnik za odsutnost iz kancelarije     U prethodnim verzijama programa Outlook, odmah po pokretanju programa, ukoliko je pomoćnik za odsutnost iz kancelarije bio uključen, pojavljivao bi se dijalog sa upozorenjem. U programu Office Outlook 2007 obaveštenje se pojavljuje na statusnoj traci ako je uključeno automatsko odgovaranje u slučaju odsutnosti iz kancelarije. Ako koristite Exchange 2007 nalog, sada možete unapred da planirate vreme odsustvovanja iz kancelarije i ne morate više brinuti da li ste zaboravili da uključite ili isključite pomoćnik za odsutnost iz kancelarije. Pored toga, ako koristite Exchange 2007 naloge e-pošte, možete da navedete posebne poruke za primaoce unutar organizacije i one koji su izvan nje. Za više informacija pogledajte članak Automatsko odgovaranje na dolazne poruke u slučaju odsutnosti iz kancelarije.

 • Objedinjena razmena poruka     Ako koristite Exchange 2007, govorna pošta i faksovi mogu da se isporučuju u vaše Office Outlook 2007 prijemno poštansko sanduče.

 • Podrška za međunarodna imena domena     Office Outlook 2007 podržava međunarodna imena domena u e-adresama. Ova podrška omogućava registraciju i korišćenje imena domena na maternjem jeziku, a ne samo na engleskom.

 • Unapređeno keširanje podataka     Office Outlook 2007 sada podržava keširanje – ili pravljenje lokalne sinhronizovane kopije – deljenih podataka sa kojima radite. Na primer, ako radite na deljenim fasciklama neke druge osobe, kopija tih informacija skladišti se na vašem računaru. To obezbeđuje bolje performanse i omogućava vam da radite sa deljenim podacima čak i kada niste povezani sa serverom na kojem je pokrenut Exchange.

Vrh stranice

Ostanite bezbedni i zadržite kontrolu

Radi zaštite vaših ličnih podataka i podataka vašeg preduzeća, Office Outlook 2007 obezbeđuje niz moćnih alatki, od tehnologija za zaštitu od neželjene pošte i phishinga do novih kontrolisanih fascikli za e-poštu. Zahvaljujući tome, imaćete veću kontrolu nad informacijama koje primate, održaćete bezbednost i moći ćete da se usredsredite na dnevne zadatke.

Efikasna kontrola prijema e-poruka

 • Outlook žig za e-poštu     Outlook žig za e-poštu predstavlja novu tehnologiju korporacije Microsoft koja doprinosi zaštiti od neželjene pošte. Ova tehnologija od računara pošiljaoca traži da izvede računsku operaciju ili da reši zagonetku, a zatim taj odgovor dodeljuje poruci kao oznaku da je ona legitimna. Kreiranje Outlook žiga za e-poštu pošiljaocima bezvredne pošte otežava i produžava slanje masovne e-pošte, ali ne menja način na koji vi šaljete redovne poruke. Kada Office Outlook 2007 primi poruku sa žigom, sistem na jednostavan način može da proveri valjanost poruke. Ako je žig važeći, on dokazuje da je računar pošiljaoca morao da snosi određene troškove da bi poslao tu poruku. Zbog toga se poruke sa žigom pojavljuju u prijemnom poštanskom sandučetu, a ne u fascikli Neželjena pošta. Za više informacija pogledajte članak Način na koji Outlook žig za e-poštu umanjuje količinu bezvredne pošte.

 • Filter za neželjenu poštu/zaštita od phishinga     Office Outlook 2007 sadrži poboljšani filter za neželjenu poštu koji sortira još veći broj neželjenih e-poruka nego ranije. Uvedena je i nova zaštita od phishinga (upotrebe lažnih e-poruka koje mogu da vas navedu da otkrijete lične informacije). Office Outlook 2007 prati sumnjive e-poruke i štiti vas tako što automatski onemogućava veze koje se nalaze unutar njih sve dok ih vi ne odobrite. U e-poruci dobijate upozorenje o Web lokacijama koje predstavljaju potencijalnu pretnju ili mogu biti zlonamerne. Za više informacija pogledajte članak Način na koji vas Outlook štiti od virusa, bezvredne pošte i phishinga.

Povećana bezbednost ličnih informacija i informacija preduzeća

 • Kontrolisane fascikle za e-poštu     Ako koristite Exchange 2007, kontrolisane fascikle za e-poštu pomažu preduzećima da nametnu smernice za zadržavanje i skladištenje e-pošte u poštanskim sandučićima zaposlenih, što podrazumeva i određivanje pristupa drugih osoba tim sandučićima.

 • Spremište zapisa e-pošte     E-poruke možete da sačuvate i arhivirate u Windows SharePoint Services 3.0 biblioteci dokumenata. Office Outlook 2007 obezbeđuje pristup ovim spremištima zajedno sa poštanskim fasciklama, što vam omogućava da ih koristite na isti način kao i sve ostale fascikle. Međutim, ove fascikle mogu da postanu javno dostupne drugim ljudima, a optimizovane su za dugoročno arhiviranje i usaglašavanje.

 • Information Rights Management (IRM)     Poboljšana usluga IRM jeste tehnologija za nametanje smernica koja je dostupna u sistemu Microsoft Office i koja doprinosi zaštiti dokumenata, radnih listova, prezentacija i e-poruka od neovlašćenog pristupa i upotrebe. Usluga IRM vam omogućava da navedete ko sme da pristupi dokumentu ili e-poruci, kao i da kontrolišete ko ima pravo da uređuje, kopira, prosleđuje i/ili štampa sadržaje, uključujući i priloge. Za više informacija pogledajte članak Ograničavanje dozvole pristupa poverljivim informacijama u e-porukama.

 • Upravljanje informacijama o zauzetosti     Ukoliko koristite Exchange 2007 nalog, možete da odredite ko će imati pristup vašim informacijama o zauzetosti, što vam omogućava da kontrolišete lične podatke.

 • Centar za poverenje     Centar za poverenje jeste mesto na kojem možete da pronađete postavke bezbednosti i privatnosti za programe sistema Microsoft Office 2007. Vrlo visok, visok, prosečan i nizak nivo bezbednosti koji su korišćeni u starijim verzijama sistema Office zamenjeni su poboljšanim sistemom bezbednosti.

Sprečavanje gubitka urađenog posla

 • Office dijagnostika     Microsoft Office dijagnostika predstavlja grupu dijagnostičkih testova koji mogu da pomognu u otkrivanju razloga pada sistema na računaru. Dijagnostički testovi mogu direktno da reše neke probleme i identifikuju načine na koje možete rešiti ostale probleme. Microsoft Office dijagnostika zamenjuje sledeće funkcije sistema Microsoft Office 2003: „Otkrij i popravi“ i „Microsoft Office Application Recovery“.

  Za više informacija pogledajte članak Dijagnostika i popravka pada programa sistema Office pomoću Office dijagnostike.

 • Spasavanje programa     Office Outlook 2007 nudi unapređene mogućnosti za sprečavanje gubljenja podataka kada se program nepravilno zatvori. Kad god je to moguće, Office Outlook 2007 pokušava da spase neke aspekte statusa programa nakon njegovog ponovnog pokretanja.

  Na primer, pretpostavimo da istovremeno radite na nekoliko datoteka. Svaka datoteka je otvorena u drugom prozoru, a svaki prozor prikazuje određene podatke. Dolazi do pada programa Office Outlook 2007. Kada ponovo pokrenete Office Outlook 2007, on će otvoriti datoteke i vratiti prozore u stanje u kakvom su bili pre pada programa Office Outlook 2007.

  Za više informacija pogledajte članak Sprečavanje gubljenja podataka pri nepravilnom zatvaranju programa sistema Office.

Slanje ispravne poruke

 • Alatke za proveru     Slede neke od novih funkcija kontrolora pravopisa:

  • Kontrolor pravopisa je postao dosledniji u svim programima sistema Microsoft Office 2007. Primeri ove promene su sledeći:

  • Microsoft Office 2007 kontrolor pravopisa uključuje reformisani rečnik francuskog jezika. U sistemu Microsoft Office 2003 ovo je bio programski dodatak koji morao posebno da se instalira. Za više informacija pogledajte članak Promena načina rada kontrolora pravopisa i gramatike.

  • Kada se jezik koristi prvi put, za njega se automatski kreira rečnik izuzetaka. Rečnici izuzetaka vam omogućavaju da odredite da li će kontrolor pravopisa obeležavati zastavicom reči koje ne želite da koristite. Oni su korisni za izbegavanje reči koje su neprikladne ili se ne podudaraju sa željenim stilom. Više informacija o ovome potražite u članku Upotreba rečnika izuzetaka za određivanje željenog pravopisa reči.

  • Kontrolor pravopisa može da pronađe i zastavicom označi neke pravopisne greške u kontekstu. Da li ste ikada napravili grešku u kucanju sličnu sledećoj? Dali ti to znaš? U programu Office Outlook 2007 možete da omogućite opciju Koristi proveru pravopisa u kontekstu koja vam može pomoći da pronađete i ispravite ovakve greške. Ova opcija će vam biti dostupna kada proveravate pravopis u dokumentima na engleskom, nemačkom ili španskom jeziku. Za više informacija pogledajte članak Izbor načina rada kontrolora pravopisa i gramatike.

Vrh stranice

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×