Novine u programu Microsoft Office Excel 2007

Reklamni natpis „Novine“ za Excel 12 temu

U novom korisničkom interfejsu zasnovanom na rezultatima, Microsoft Office Excel 2007 obezbeđuje moćne alatke i funkcije koje možete da koristite za lako analiziranje i deljenje podataka i upravljanje njima.

U ovom članku

Korisnički interfejs zasnovan na rezultatima

Više redova i kolona i drugih novih ograničenja

Office teme i Excel stilovi

Bogato uslovno oblikovanje

Lako pisanje formula

Nove funkcije OLAP formula i kocke

Poboljšano sortiranje i filtriranje

Poboljšanja Excel tabela

Novi izgled grafikona

Deljeni grafikoni

Izvedene tabele koje se lako koriste

Brze veze sa spoljnim podacima

Novi formati datoteke

Bolje iskustvo pri štampanju

Novi načini za deljenje rada

Brz pristup većem broju predložaka

Korisnički interfejs zasnovan na rezultatima

Nov korisnički interfejs zasnovan na rezultatima olakšava rad u programu Microsoft Office Excel. Komande i funkcije koje su se često nalazile duboko u složenim menijima i trakama sa alatkama sada se lakše pronalaze na karticama zasnovanim na zadacima koje sadrže logične grupe komandi i funkcija. Mnogi dijalozi su zamenjeni padajućim galerijama koje prikazuju dostupne opcije, a obezbeđeni su i deskriptivni opisi alatki ili uzorci pregleda da bi vam pomogli da odaberete odgovarajuću opciju.

Bez obzira na to koju radnju izvršavate u novom korisničkom interfejsu – da li je to oblikovanje ili analiziranje podataka – Excel prikazuje alatke koje su najkorisnije za uspešno dovršavanje tog zadatka.

Vrh stranice

Više redova i kolona i drugih novih ograničenja

Da bi se omogućilo istraživanje velikih količina podataka u radnim listovima, Office Excel 2007 podržava do milion redova i šesnaest hiljada kolona po radnom listu. Tačnije, Office Excel 2007 koordinatna mreža ima 1.048.576 redova i 16.384 kolone, što obezbeđuje 1500% više redova i 6300% više kolona u odnosu na dostupan broj u programu Microsoft Office Excel 2003. Ako vas to zanima, kolone se sada završavaju ćelijom XFD umesto ćelijom IV.

Umesto četiri hiljade tipova oblikovanja, sada u istoj radnoj svesci možete da koristite neograničeni broj, a broj referenci na ćeliju po ćeliji je povećan sa osam hiljada na broj ograničen raspoloživom memorijom.

Da biste poboljšali performanse programa Excel, upravljanje memorijom je povećano sa 1 GB memorije u programu Microsoft Office Excel 2003 na 2 GB u programu Office Excel 2007.

Ubrzana su i izračunavanja na velikim radnim listovima sa mnogo formula zato što Office Excel 2007 podržava korišćenje više procesora i skupova čipova sa više niti.

Office Excel 2007 takođe podržava najviše šesnaest miliona boja.

Vrh stranice

Office teme i Excel stilovi

U programu Office Excel 2007 možete brzo da oblikujete podatke na radnom listu primenjujući temu i koristeći određeni stil. Teme mogu da se dele sa drugim Office 2007 izdanje programima kao što su Microsoft Office Word i Microsoft Office PowerPoint, dok su stilovi dizajnirani za promenu oblika stavki specifičnih za program Excel kao što su Excel tabele, grafikoni, izvedene tabele, oblici ili dijagrami.

Primena teme     Tema je unapred određen skup boja, fontova, linija i efekata popunjavanja koji možete primeniti na celu radnu svesku ili određene stavke kao što su grafikoni ili tabele. Teme mogu da vam pomognu da kreirate dokumente koji odlično izgledaju. Vaše preduzeće može obezbediti poslovnu temu koju možete da koristite ili možete da odaberete neku od unapred definisanih tema koje su dostupne u programu Excel. Takođe je lako kreirati svoje teme jedinstvenog profesionalnog izgleda koje se mogu primeniti na sve Excel radne sveske i druge Office 2007 izdanje dokumente. Kada kreirate temu, boja, font i efekti popunjavanja mogu se pojedinačno menjati tako da možete da promenite neke ili sve ove opcije.

Upotreba stilova     Stil je unapred definisan format zasnovan na temi koji možete da primenite da biste promenili izgled Excel tabela, grafikona, izvedenih tabela, oblika ili dijagrama. Ako ugrađeni unapred definisani stilovi ne zadovoljavaju vaše potrebe, možete da prilagodite stil. U slučaju grafikona, možete da odaberete neki od mnogih unapred definisanih stilova, ali ne možete da kreirate svoje stilove grafikona.

Kao i u programu Excel 2003, stilovi ćelija se koriste za oblikovanje izabranih ćelija, ali sada možete brzo da primenite unapred definisani stil ćelije. Većina stilova ćelija se ne zasniva na temi koja je primenjena na radnu svesku, a lako možete da kreirate vlastiti.

Vrh stranice

Bogato uslovno oblikovanje

U sistemu Office 2007 izdanje možete da koristite uslovno oblikovanje da biste vizuelno komentarisali podatke radi analize ili prezentacije. Da biste lako pronašli izuzetke i uočili važne trendove u podacima, možete da primenite i upravljate većim brojem pravila za uslovno oblikovanje koja primenjuju bogato vizuelno oblikovanje u obliku preliva boja, traka sa podacima i skupova ikona na podatke koji ispunjavaju ta pravila. Uslovna oblikovanja je takođe lako primeniti – pomoću samo nekoliko klikova možete da vidite relacije u podacima koje možete da koristite radi analize.

Vrh stranice

Lako pisanje formula

Sledeća poboljšanja u velikoj meri olakšavaju pisanje formula u programu Office Excel 2007.

Polje za formulu promenljive veličine     Polje za formulu automatski menja veličinu da bi mogle da se unesu duge, složene formule, čime se sprečava da formule prekriju druge podatke na radnom listu. Takođe možete da pišete duže formule sa više nivoa ugnežđavanja nego što ste mogli u starijim verzijama programa Excel.

Funkcija za automatsko dovršavanje     Pomoću funkcije za automatsko dovršavanje možete brzo da napišete odgovarajuću sintaksu formule. Od lakšeg otkrivanja funkcija koje želite da koristite do dobijanja pomoći za dovršavanje argumenata formule, uvek ćete moći da pišete ispravne formule.

Strukturirane reference     Pored referenci na ćelije kao što su A1 i R1C1, Office Excel 2007 obezbeđuje strukturirane reference koje se odnose na imenovane opsege i tabele u formuli.

Lak pristup imenovanim opsezima     Koristeći Office Excel 2007 upravljač imenima, možete da organizujete i ažurirate veliki broj imenovanih opsega sa centralne lokacije i da upravljate njima, što će pomoći svakome ko radi na vašem radnom listu da protumači formule i podatke.

Vrh stranice

Nove funkcije OLAP formula i kocke

Kada radite sa višedimenzionalnim bazama podataka (kao što su usluge SQL Server Analysis Services) u programu Office Excel 2007, možete da koristite OLAP formule da biste izgradili složene OLAP izveštaje povezane podacima slobodnog oblika. Nove funkcije kocke se koriste za izdvajanje OLAP podataka (skupova i vrednosti) iz modula Analysis Services i njeno prikazivanje u ćeliji. OLAP formule se mogu kreirati kada konvertujete formule za izvedene tabele u formule ćelija ili kada koristite automatsko dovršavanje za argumente funkcije kocke kada otkucate formule.

Vrh stranice

Poboljšano sortiranje i filtriranje

U programu Office Excel 2007 možete brzo da rasporedite podatke radnog lista da biste pronašli potrebne odgovore pomoću poboljšanog filtriranja i sortiranja. Na primer, sada možete da sortirate podatke prema boji u više od 3 (najviše 64) nivoa. Možete i da filtrirate podatke po boji ili datumima, da prikažete više od 1000 stavki na padajućoj listi za automatsko filtriranje, izaberete više stavki za filtriranje i filtrirate podatke u izvedenim tabelama.

Vrh stranice

Poboljšanja Excel tabela

U programu Office Excel 2007 možete da koristite novi korisnički interfejs za brzo kreiranje, oblikovanje i proširivanje Excel tabele (poznate i kao Excel lista u programu Excel 2003) da biste organizovali podatke na radnom listu tako da se olakša rad sa njima. Nova ili poboljšana funkcionalnost za tabele uključuje sledeće funkcije.

Redovi zaglavlja tabela     Redovi zaglavlja tabela se mogu uključiti ili isključiti. Kada se prikažu zaglavlja tabela, ona ostaju vidljiva sa podacima u kolonama tabele zamenjujući zaglavlja radnog lista kada se pomerate u dugačkoj tabeli.

Izračunate kolone     Izračunata kolona koristi jednu formulu koja se prilagođava svakom redu. Ona će se automatski proširiti kako bi uključila dodatne redove tako da će se formula trenutno proširiti na te redove. Sve što treba da uradite jeste da jednom unesete formulu – nije potrebno da koristite komande „Popuni“ ili „Kopiraj“.

Automatsko filtriranje     Automatsko filtriranje u tabeli je podrazumevano uključeno da bi se omogućilo precizno sortiranje i filtriranje podataka tabele.

Strukturirane reference     Ovaj tip referenci omogućava upotrebu imena zaglavlja kolona tabela u formulama umesto referenci na ćeliju kao što su A1 ili R1C1.

Redovi sa zbirom     U redu sa zbirom sada možete da koristite prilagođene formule i tekstualne stavke.

Stilovi tabela     Možete da primenite stil tabele da biste brzo profesionalno oblikovali tabele. Ako je u tabeli omogućen stil promene reda, Excel će održati pravilo promene stila pomoću radnji koje bi ranije poremetile ovaj raspored kao što su filtriranje, sakrivanje redova ili ručno preraspoređivanje redova i kolona.

Vrh stranice

Novi izgled grafikona

U programu Office Excel 2007 možete da koristite nove alatke za grafikone da biste lako kreirali grafikone profesionalnog izgleda koji efikasno prenose informacije. Zasnovan na temi koja je primenjena na radnu svesku, nov, ažurirani izgled grafikona uključuje specijalne efekte kao što su 3-D, prozirnost i meke senke.

Nov korisnički interfejs olakšava istraživanje dostupnih tipova grafikona tako da možete da kreirate bogat grafikon za svoje podatke. Obezbeđeni su brojni unapred definisani stilovi grafikona i rasporedi tako da možete brzo da primenite oblik koji dobro izgleda i uključite željene detalje u grafikon.

Birači vizuelnih elemenata grafikona     Pored brzih rasporeda i brzih oblika, sada možete da koristite novi korisnički interfejs za brzu promenu svakog elementa grafikona da biste podatke predstavili na najbolji način. Putem nekoliko klikova možete da dodajete ili uklanjate naslove, legende, oznake podataka, linije trenda i druge elemente grafikona.

Moderan izgled pomoću programa OfficeArt     Pošto se grafikoni u programu Office Excel 2007 crtaju pomoću programa OfficeArt, skoro sve što možete da uradite OfficeArt obliku možete da uradite i grafikonu i njegovim elementima. Na primer, možete da dodate meku senku ili efekat kosine da bi se element izdvajao ili da koristite prozirnost da biste elemente koji su delimično nejasni u rasporedu grafikona učinili vidljivim. Možete da koristite i realistične 3-D efekte.

Jasne linije i fontovi     Linije u grafikonima će izgledati ravnije, a ClearType fontovi se koriste da bi se poboljšala čitljivost teksta.

Više boja nego ikada     Možete lako da odaberete neku od unapred definisanih boja tema i da promenite jačinu boje. Ako želite veću kontrolu, možete da dodate i svoje boje tako što ćete u dijalogu „Boje“ odabrati neku od 16 miliona boja.

Predlošci grafikona     Čuvanje omiljenih grafikona kao predložaka grafikona je dosta olakšano u novom korisničkom interfejsu.

Vrh stranice

Deljeni grafikoni

Korišćenje Excel grafikona u drugim programima     U programu Office 2007 izdanje grafikon se deli između programa Excel, Word i PowerPoint. Umesto korišćenja funkcija grafikona koje nudi Microsoft Graph, Word i PowerPoint sada uključuju moćne funkcije grafikona programa Excel. Pošto se Excel radni list koristi kao list sa podacima grafikona za grafikone programa Word i PowerPoint, deljeni grafikoni obezbeđuju bogate funkcije programa Excel, uključujuću upotrebu formula, filtriranje, sortiranje i mogućnost povezivanja grafikona sa spoljnim izvorima podataka kao što su Microsoft SQL Server i Analysis Services (OLAP) za ažurirane informacije u grafikonu. Excel radni list koji sadrži podatke iz grafikona može da se uskladišti u Word dokumentu ili PowerPoint prezentaciji ili u posebnoj datoteci da bi se umanjila veličina dokumenata.

Kopiranje grafikona u druge programe    Grafikoni mogu lako da se kopiraju i nalepe u druge dokumente ili druge programe. Kada iskopirate grafikon iz programa Excel u Word ili PowerPoint, on će se automatski promeniti kako bi odgovarao Word dokumentu ili PowerPoint prezentaciji, ali možete i da zadržite oblik Excel grafikona. Podaci Excel radnog lista se mogu ugraditi u Word dokument ili PowerPoint prezentaciju, ali ih možete i ostaviti u izvornoj datoteci programa Excel.

Animiranje grafikona u programu PowerPoint     U programu PowerPoint možete mnogo lakše da koristite animaciju za naglašavanje podataka u Excel grafikonu. Možete da animirate ceo grafikon ili stavku legende i oznake ose. U stubičastom grafikonu možete čak i da animirate pojedinačne kolone radi bolje ilustracije određene tačke. Olakšano je pronalaženje funkcija animacije, a imate i mnogo više kontrole. Na primer, možete da napravite promene u pojedinačnim koracima animacije i da koristite više efekata animacije.

Vrh stranice

Izvedene tabele koje se lako koriste

U programu Office Excel 2007 korišćenje izvedenih tabela mnogo je lakše nego u starijim verzijama programa Excel. Koristeći novi korisnički interfejs izvedenih tabela, pomoću samo nekoliko klikova doći ćete do informacija o podacima koje želite da prikažete – više ne morate da prevlačite podatke do zona za otpuštanje koje nisu uvek jednostavna meta. Umesto toga, možete jednostavno da izaberete polja koja želite da vidite u novoj listi polja za izvedenu tabelu.

Kada kreirate izvedenu tabelu, možete da iskoristite prednosti mnogih novih ili poboljšanih funkcija za rezimiranje, analiziranje i oblikovanje podataka izvedene tabele.

Korišćenje komande „Opozovi radnju“ u izvedenim tabelama     Sada možete da opozovete većinu radnji koje ste izvršili da biste kreirali ili prerasporedili izvedenu tabelu.

Indikatori pozitivne i negativne dubinske analize     Ovi indikatori ukazuju na to da li možete da proširite ili skupite delove izvedene tabele da biste videli više ili manje informacija.

Sortiranje i filtriranje     Sortiranje je sada jednostavno kao izbor stavke u koloni koju želite da sortirate i upotreba dugmadi za sortiranje. Možete da filtrirate podatke pomoću filtera izvedenih tabela kao što su filteri datuma, filteri oznaka, filteri vrednosti ili ručni filteri.

Uslovno oblikovanje     Uslovno oblikovanje možete da primenite na Office Excel 2007 izvedenu tabelu po ćeliji ili po preseku ćelija.

Stil i raspored izvedene tabele     Baš kao i za Excel tabele i grafikone, možete da brzo primenite prethodno definisani ili prilagođeni stil na izvedenu tabelu. U novom korisničkom interfejsu je olakšana i promena rasporeda izvedene tabele.

Izvedeni grafikoni     Kao i u slučaju izvedenih tabela, i kreiranje izvedenih grafikona je olakšano u novom korisničkom interfejsu. Sva poboljšanja filtriranja su takođe dostupna za izvedene grafikone. Prilikom kreiranja izvedenog grafikona dostupne su određene alatke za izvedene grafikone i kontekstualni meniji tako da možete da analizirate podatke u grafikonu. Možete i da promenite raspored, stil i oblik grafikona ili njegove elemente na isti način kao i za obični grafikon. U programu Office Excel 2007 oblikovanje grafikona koje primenjujete biće sačuvano kada načinite promene na izvedenom grafikonu, što je poboljšanje u odnosu na način u prethodnim verzijama programa Excel.

Vrh stranice

Brze veze sa spoljnim podacima

U programu Office Excel 2007 više nije neophodno da znate imena servera ili baze podataka poslovnih izvora podataka. Umesto toga možete da koristite brzo pokretanje da biste birali sa liste izvora podataka koju vam je učinio dostupnom administrator ili stručnjak radne grupe. Upravljač za uspostavljanje veze u programu Excel omogućava prikaz svih veza u radnoj svesci i olakšava njeno ponovno korišćenje ili zamenu nekom drugom vezom.

Vrh stranice

Novi formati datoteke

Format datoteke zasnovan na XML-u     Microsoft je u sistem Microsoft Office 2007 uveo nove formate datoteka za programe Word, Excel i PowerPoint, poznate kao Office Open XML formati. Ti novi formati datoteka olakšavaju integraciju sa spoljnim izvorima podataka i takođe nude umanjenje veličina datoteka i poboljšano spasavanje podataka. U programu Office Excel 2007 podrazumevani format za Excel radnu svesku je Office Excel 2007 format datoteke zasnovan na XML-u (.xlsx). Drugi raspoloživi formati datoteka zasnovanih na XML-u su Office Excel 2007 format datoteke zasnovan na XML-u sa omogućenim makroima (.xlsm) Office Excel 2007 format datoteke za Excel predložak (.xltx) i Office Excel 2007 format datoteke sa omogućenim makroima za Excel predložak (.xltm).

Office Excel 2007 binarni format datoteke     Pored novih formata datoteka zasnovanih na XML-u, Office Excel 2007 takođe uvodi i binarnu verziju segmentiranog komprimovanog formata datoteke za velike ili složene radne sveske. Ovaj format datoteke, Office Excel 2007 binarni (ili BIFF12) format datoteke (.xls), može se koristiti za optimalne performanse i kompatibilnost sa prethodnim verzijama.

Kompatibilnost sa prethodnim verzijama programa Excel     Možete da proveriteOffice Excel 2007 radnu svesku da biste videli da li sadrži funkcije ili oblikovanje koji nisu kompatibilni sa prethodnom verzijom programa Excel tako da možete da načinite neophodne promene za bolju kompatibilnost sa prethodnim verzijama. U prethodnim verzijama programa Excel, možete da instalirate ispravke i konvertore koji vam pomažu da otvorite Office Excel 2007 radnu svesku tako da je možete urediti, sačuvati i ponovo otvoriti u programu Office Excel 2007, a da ne izgubite funkcionalnost ili funkcije specifične za program Office Excel 2007.

Vrh stranice

Bolje iskustvo pri štampanju

Prikaz rasporeda na stranici     Pored prikaza Normalan i Pregled preloma stranice, Office Excel 2007 obezbeđuje prikaz Raspored na stranici. Ovaj prikaz možete da koristite za kreiranje radnog lista dok pratite kako će on izgledati u štampanom obliku. U ovom prikazu možete da radite sa postavkama zaglavlja, podnožja i margina stranica direktno na radnom listu i da postavljate objekte kao što su grafikoni ili oblici tačno na željeno mesto. Takođe ćete imati lak pristup svim opcijama za podešavanje stranice na kartici Raspored na stranici u novom korisničkom interfejsu tako da možete brzo da navedete opcije kao što je položaj stranice. Lako je videti šta će biti odštampano na svakoj stranici, što će vam pomoći da izbegnete brojne pokušaje štampanja i odsečene podatke u otiscima.

Čuvanje u PDF i XPS formatu    Možete da sačuvate PDF ili XPS datoteku iz programa Microsoft Office 2007 samo kada instalirate programski dodatak. Za više informacija pogledajte opciju Omogući podršku za druge formate datoteka kao što su PDF i XPS.

Vrh stranice

Novi načini za deljenje rada

Korišćenje tehnologije Excel Services za deljenje rada     Ako imate pristup sistemu Excel Services, možete da ga koristite za deljenje Office Excel 2007 podataka radnog lista sa drugim ljudima kao što su direktori i ostali akcionari u vašoj organizaciji. U programu Office Excel 2007 možete da sačuvate radnu svesku u sistemu Excel Services i da navedete podatke radnog lista koje želite da drugi ljudi vide. Oni zatim mogu da u pregledač koriste uslugu Microsoft Office Excel Web Access za prikazivanje, analiziranje, štampanje i izdvajanje podataka radnog lista. Mogu i da kreiraju statički snimak podataka u pravilnim intervalima ili na zahtev. Office Excel Web Access olakšava izvršavanje radnji kao što su kretanje, filtriranje, sortiranje, prikazivanje grafikona i upotreba dubinske analize u izvedenim tabelama. Možete se povezati i pomoću Web segmenta Excel Web Access sa drugim Web segmentima da biste prikazali podatke na različite načine. Sa odgovarajućim dozvolama, korisnici usluge Excel Web Access mogu da otvore radnu svesku u programu Office Excel 2007 tako da mogu u potpunosti da koriste Excel za analiziranje i rad sa podacima na svojim računarima ako imaju instaliran program Excel.

Koristeći ovaj metod za deljenje rada, osiguravate da drugi ljudi imaju pristup jednoj verziji podataka na jednoj lokaciji, koju možete da ažurirate najnovijim detaljima. Ako vam je potrebno da drugi ljudi, na primer članovi tima, obezbede komentare i ažurirane informacije, možda ćete želeti da delite radnu svesku na isti način kao i u prethodnim verzijama programa Excel za prikupljanje informacija koje su vam potrebne pre nego što ih sačuvate u sistemu Excel Services.

Korišćenje servera za upravljanje dokumentima    Excel Services može da se integriše sa serverom za upravljanje dokumentima radi kreiranja procesa provere valjanosti novih radnji izračunavanja toka posla Excel izveštaja i radnih svezaka kao što je obaveštenje povezano sa ćelijom ili proces toka posla zasnovan na složenom Excel izračunavanju. Server za upravljanje dokumentima možete da koristite i za planiranje noćnog ponovnog izračunavanja složenog modela radne sveske.

Vrh stranice

Brz pristup većem broju predložaka

U programu Office Excel 2007 nova radna sveska može da bude zasnovana na različitim predlošcima koji su instalirani sa programom Excel ili možete da brzo pristupite i preuzmete predloške sa Web lokacije Microsoft Office Online.

Vrh stranice

Primenjuje se na: Excel 2007Da li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Promeni jezik