Nivoi bezbednosti InfoPath obrazaca

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Model bezbednosti za Microsoft Office InfoPath se odnosi na bezbednosne zone i postavki nivoa u programu Windows Internet Explorer. Ove bezbednosne funkcije su dizajnirani da pomogne u zaštiti korisničkih obrazaca i računarima sa nebezbedne operacije poput pristupa korisnika ili šalje podatke na izvor koji nije pouzdan.

Ovaj članak sadrži:

Nivo bezbednosti za obrasce

Dodatne funkcije bezbednosti za obrasce

Internet Explorer zone i nivoi bezbednosti

Nivoi bezbednosti za obrasce

InfoPath nudi tri nivoa bezbednosti za obrasce: ograničeni, domenski i sa potpunom pouzdanošću. Nivoi bezbednosti određuju da li obrazac može da pristupi podacima u drugim domenima ili da pristupa datotekama i postavkama na korisničkom računaru. Nivoi bezbednosti utiču i na funkcije u obrascu kada ga korisnici popunjavaju. Na primer, ako obrazac sadrži okvir sa listom opcija u kome se prikazuju podaci iz Microsoft Access baze podataka, nivo bezbednosti za obrazac može odrediti da li se obrazac otvara i da li pristupa bazi podataka ili se prikazuje poruka o bezbednosti bez pristupanja bazi podataka.

Kada dizajnirate predložak obrasca, InfoPath na osnovu funkcija predloška obrasca automatski bira odgovarajući nivo bezbednosti za predložak obrasca. Izabrana postavka je ograničavajuća i bezbedna koliko je to moguće. Ako vam za predložak obrasca koji dizajnirate više odgovara neki drugi nivo bezbednosti, podrazumevanu postavku možete da zamenite tako što ćete ručno izabrati odgovarajući nivo bezbednosti. Obrazac koji zahteva nivo bezbednosti drugačiji od onog koji mu date vi ili korisnik koji ga popunjava neće se otvoriti ili ne funkcioniše ispravno. Na primer, ako dizajnirate predložak obrasca i odredite da zahteva nivo bezbednosti sa potpunom pouzdanošću, onda korisnik mora dodeliti potpunu pouzdanost tom obrascu kada ga popunjava. U suprotnom, obrazac se neće otvoriti.

Predloške obrazaca pokrenuti na jedan od tri nivoa bezbednosti, u zavisnosti od toga gde su smešteni, kako su instalirane i da li su digitalno potpisane. Ovi nivoi bezbednosti su objašnjeni u sledećim odeljcima.

Napomena : Predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem mogu se pokrenuti samo na nivo bezbednosti domena ili potpuna pouzdanost.

Ograničeni

Kada koristite ograničeni nivo bezbednosti, predložak može da pristupi samo sadržaju koji je uskladišten u samom obrascu. To znači da sledeće funkcije neće ispravno funkcionisati kada se obrazac pokrene na ograničenom nivou:

 • Prilagođena okna zadataka

 • Podaci sa povezivanje, izuzev prosleđivanja putem e-poruke

 • Microsoft ActiveX kontrole i prilagođene kontrole

 • Kontrolisani kôd i skripta

 • Uloge zasnovane na lokacijama u usluzi aktivnog direktorijuma

 • Pravila povezana sa otvaranjem obrazaca

 • Prikazi za štampanje programa Microsoft Office Word

 • Prilagođeni dijalozi

 • Povezane slike

Domen

Kada koristite domenski nivo bezbednosti, obrazac može da pristupi sadržaju uskladištenom u samom obrascu i sadržaju uskladištenom na bilo kojoj od sledećih lokacija:

 • Isti domen kao i obrazac

 • Sadržaj u lokalnoj računarskoj zoni programa Internet Explorer; mada se pre pristupanja sadržaju može pojaviti bezbednosna poruka

 • Sadržaj u lokalnoj intranet zoni programa Internet Explorer; mada se pre pristupanja sadržaju može pojaviti bezbednosna poruka

Kada obrazac pristupi sadržaju u zoni, on to čini prema nivoima bezbednosti određenim za tu zonu u programu Internet Explorer. Obrazac u Internet zoni u programu Internet Explorer može da otvori sadržaj, ali ne može da pristupi sadržaju uskladištenom na drugom domenu.

Potpuna pouzdanost

Kada koristite nivo bezbednosti sa potpunom pouzdanošću, obrazac može da pristupi sadržaju uskladištenom u samom obrascu i sadržaju na bilo kojoj od sledećih lokacija:

 • Isti domen kao i obrazac

 • Svi drugi domeni bez prethodnog prikazivanja bezbednosne poruke o pristupanju sadržaju

 • Datoteke i postavke na računaru; svi resursi na tom računaru kojima može da pristupi osoba koja popunjava obrazac

Obrazac može da funkcioniše sa potpunom pouzdanošću samo ako je predložak obrasca digitalno potpisan sa pouzdanim osnovnim certifikatom ili ako je predložak obrasca instaliran na korisnikov računar pomoću instalacionog programa kao što je Microsoft Windows Installer (.msi datoteka). Nema potrebe da digitalno potpišete predložak obrasca nivoom sa potpunom pouzdanošću da biste ga pregledali u režimu za dizajniranje. Instalacione datoteke za obrasce mogu se napraviti pomoću InfoPath čarobnjaka za objavljivanje.

Vrh stranice

Dodatne funkcije bezbednosti za obrasce

InfoPath nudi dodatne funkcije pomoću kojih možete da poboljšate bezbednost svojih obrazaca. U te funkcije spadaju:

Zaštita dizajna obrasca    Ovu funkciju možete da koristite, ako dizajnirate predložak obrasca, da biste sprečili korisnika da otvori obrazac u režimu za dizajniranje dok ga popunjava. Imajte u vidu da ova postavka ne sprečava u potpunosti korisnike da otvaraju i menjaju obrasce u režimu za dizajniranje. Na primer, u dijalogu Dizajn obrasca korisnik može da izabere stavku Na ovom računaru da bi pronašao sačuvani obrazac i otvorio ga u režimu za dizajniranje. Ipak, u tim slučajevima, korisnik dobija poruku da je obrazac zaštićen.

Digitalni potpisi    Kada korisnici popunjavaju obrazac u programu InfoPath, mogu digitalno da potpišu ceo obrazac ili njegove određene delove. Kada popunjavaju predložak obrasca koji podržava pregledač, ne mogu da potpišu ceo obrazac, već samo njegove delove. Potpisivanje obrasca omogućava da se korisnik identifikuje kao osoba koja je popunila obrazac i obezbeđuje da se sadržaj obrasca ne menja. Pored toga, možete digitalno da potpišete predložak obrasca koji dizajnirate, a zatim da za taj predložak obrasca podesite nivo bezbednosti sa potpunom pouzdanošću.

Prilagođavanje radnji čuvanja, štampanja, slanja i izvoza    Ove postavke možete da koristite, ako dizajnirate predložak obrasca, da biste uključili ili isključili određene komande i opcije. Tim postavkama određuje se da li korisnici mogu da čuvaju, štampaju, šalju ili izvoze obrazac koji su popunili.

Usluga Information Rights Management (IRM)    Kada dizajnirate predložak obrasca u programu InfoPath ili šaljete obrazac pomoću programa Microsoft Office Outlook 2007, možete da upotrebite uslugu Information Rights Management (IRM). Uslugu IRM možete da upotrebite i za samu e-poruku.

Pouzdani izdavači i pouzdani obrasci    Postavke u centru za pouzdanost omogućavaju korisnicima da upravljaju listom projektanata i izdavača predložaka obrazaca u koje imaju poverenja i da odrede da li pouzdani obrasci mogu da pristupaju datotekama i postavkama na njihovim računarima dok popunjavaju obrazac. Pouzdani obrasci su obrasci zasnovani na predlošcima obrazaca instaliranim na računaru korisnika ili obrasci zasnovani na predlošcima obrazaca digitalno potpisanim pomoću pouzdanog osnovnog certifikata i imaju nivo bezbednosti sa potpunom pouzdanošću. Više informacija o dodavanju i uklanjanju pouzdanih izdavača potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Kada korisnik na računar instalira predložak obrasca, automatski se omogućava da obrasci zasnovani na tom predlošku obrasca pristupaju datotekama i postavkama na računaru. Ipak, digitalno potpisani predložak obrasca koji korisnik nije instalirao ne može automatski da pristupa datotekama i postavkama na računaru korisnika. Da bi obrascima zasnovanim na digitalno potpisanom predlošku omogućili takav pristup, korisnici mogu da koriste postavku pouzdanog obrasca kako bi izmenili nivo bezbednosti za digitalno potpisane obrasce.

Objedinjavanje    Kada dizajnirate predložak obrasca, možete da odredite da li korisnici mogu da uvoze podatke iz obrazaca zasnovanih na tom predlošku u jedan obrazac. Komanda Objedini obrasce u meniju Datoteka će biti nedostupna ako onemogućite objedinjavanje.

Vrh stranice

Internet Explorer zone i nivoi bezbednosti

U programu Internet Explorer zone i nivoi bezbednosti vam omogućavaju da odredite da li Web lokacija može da pristupi datotekama i postavkama na računaru i nivo tog pristupa. InfoPath koristi neke od tih postavki da odredi da li obrazac koji korisnik popunjava može da pristupi podacima i postavkama korisnikovog računara i nivo tog pristupa. InfoPath takođe koristi neke od tih postavki da bi odredio da li obrazac koji korisnik popunjava može da pristupi sadržaju uskladištenom u domenima izvan domena u kom je uskladišten obrazac. Više informacija o uticaju zona i nivoa bezbednosti na nivoe bezbednosti InfoPath obrazaca koje popunjavaju korisnici potražite u prethodnom odeljku „Nivoi bezbednosti za obrasce“.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatike.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×