Naučite osnove Excel formula sa ExcelIsFun video zapisa na lokaciji YouTube

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Želite li da vidim na formula, referenci ćelija i još mnogo toga? Da li ste probnu vizuelne? Neka ExcelIsFun vas provesti kroz postepeno naprednije primere. Možete da preuzmete njegov radne sveske tako da možete da pratite.

ExcelIsFun je kreiran serije video zapisa u programu Excel i objavili ih na lokaciji YouTube. Video zapise povezane ispod obezbeđuju dobar uvod u formulama, ali postoji mnogo više video zapisa u grupi dostupne na njegov YouTube kanal.

U ovom članku

Formule sa referencama na ćelije

Formula i funkcija

Formula operatori i matematičkih izraza

Funkcije i imenovani opsezi ćelija

Opseg funkcije

Referenci ćelija odnosne & apsolutna

Reference ćelija u formulama

Formule: Kopiranje Iseci protiv

Podešavanje unakrsne tabele i referenci ćelija

Formule sa referencama na ćelije

Excel je zabave osnove lekciju 3: formule sa referencama na ćelije vam pokazuje kako da uključite jednostavne referencu u formuli.

Ovo se otvara velikog broja mogućnosti koje nisu moguće kada koristite formulu koja sadrži samo fiksno kodiranim vrednosti. Na primer, formula = 27.92 / 7 uvek daće isti rezultat kao (3.98857142...). Ali rezultat = A1/B1 zavisi od vrednosti u ćeliji A1 i B1.

Vrh stranice

Formule i funkcije

Excel je zabave osnove lekcija 4: formula i funkcija predstavlja Upotreba funkcije u formulama. Funkcija je ugrađena formulu koja se obično koristi, kao što su COS (daje kosinus vrednost) ili MIN (daje najmanje vrednost iz skupa vrednosti).

Pomoću funkcija u formulama, možete da izvršite naprednije izračunavanja uz manje posla od ako ste ručno pravili cela formula. Takođe možete da budete sigurni da funkcija uvek se izračunava na isti način.

Vrh stranice

Formula operatori i matematičkih izraza

Excel je zabave osnove lekcija 5: Formula operatori i matematika vam pokazuje kako da izvršite matematičkih izraza u formulama. Većina operatore bi trebalo da budu upoznati, ali neke možda malo drugačije od onoga što ste naučili u razredu Algebra.

Vrh stranice

Funkcije i imenovani opsezi ćelija

Excel je zabave osnove lekcija 6: imena opsega ćelija i funkcija pokazuje korišćenje imena – oznake koje dodeljujete opsega ćelija. To može biti veoma zgodno, zato što omogućava vam da povežete reč sa skup vrednosti, što vam olakšava da pročitate formulu i razumete šta radi.

Na primer, ako imate skup ćelija koja sadrži kvartalni ukupnu prodaju za 2010, možete dati ime tog opsega 2010QuarterlySales. Da biste dobili najviše kvartalni prodaje ukupno, možete zatim koristiti formule =MAX(2010QuarterlySales) – lakše razumeli od, recimo, =MAX(A17:A20).

Vrh stranice

Opseg funkcije

Excel je zabave osnove lekcija 7: opseg funkcije pokazuje kako da koristite opseg funkcije a ne izričito upućivanja na svaku ćeliju u opsegu. Opseg funkcije omogućavaju da prilagodite ako nova ćelija se umeću formula.

Vrh stranice

Referenci ćelija odnosne & apsolutna

Excel je zabave osnove lekcija 8: relativnih referenci ćelija i apsolutna demonstrira razlika između apsolutnih i relativnim referencama ćelija. Kada kopirate ili premestite formulu, reference ćelija određuju šta formula će izgledati kao u novu ćeliju.

Vrh stranice

Reference ćelija u formulama

Excel je zabave osnove lekcija 9: mešovitih referenci ćelija vam pokazuje stepen mešana reference ćelija – kombinacija apsolutnih i relativnim referencama ćelija.

Vrh stranice

Formule: Kopiranje Iseci protiv

Excel je zabave osnove lekcija 10: formule - Kopiraj protiv Iseci ističe razlika u programu Excel za lepljenje ponašanju kada kopirate formulu u odnosu na kada isecate formule. (Savet: ima veze sa referencama na ćelije.)

Vrh stranice

Podešavanje unakrsne tabele i referenci ćelija

Excel je zabave osnove lekcija 11: Podešavanje unakrsne tabele i referenci ćelija nudi savete za kontrolisanje radnoj svesci pomoću opcije da biste rad sa formulama lakšim i efikasnijim.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×