Načini prilagođavanja ponavljajuće sekcije

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Kada u predložak obrasca umetnete ponavljajuću sekciju, možete je prilagoditi tako što ćete promeniti njena svojstva i postavke u dijalogu Svojstva ponavljajuće sekcije. Da biste otvorili ovaj dijalog, u predlošku obrasca dvaput kliknite na ponavljajuću sekciju čija svojstva želite da promenite.

U sledećoj tabeli opisani su neki od načina na koje možete da prilagodite ponavljajuću sekciju i ponuđeni su razlozi zašto biste to mogli da uradite. Iako ova tabela ne pruža detaljne informacije u vezi sa postupkom vezanim za opcije iz dijaloga Svojstva ponavljajuće sekcije, ona vam ipak daje ideju o obimu dostupnih opcija.

Napomene: 

  • Ukoliko dizajnirate predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, određene funkcije iz dijaloga Svojstva ponavljajuće tabele neće biti dostupne. Na primer, nećete moći da omogućite postavku koja korisnicima dozvoljava da sekcije umetnu horizontalno, u uporednom prikazu.

  • Ako vaš predložak obrasca zasnovan na baze podataka, šeme ili druge postojećeg izvora podataka, možda nećete moći da biste prilagodili svim aspektima kontrolu. Na primer, možda ćete moći da biste promenili veličinu kontrole, ali ne polju ili grupi imenu, koji potiču iz postojećeg izvora podataka.

Kartica

Zadatak

Detalji

Podaci

Promena naziva grupe

Kada dizajnirate novi, prazan obrazac, možete da promenite podrazumevano polje ili grupa ime za kontrolu na nešto koja je lakše da identifikujete pri radu sa izvorom podataka. Na primer, u predlošku obrasca, pod imenom "Zavisni" je lakše razumeti od grupe pod nazivom "Grupa1".

Napomena: Promena naziva grupe ne menja povezivanje između ponavljajuće sekcije u predlošku obrasca i ponavljajuće grupe u izvoru podataka. Ukoliko ponavljajuću sekciju treba da povežete sa nekom drugom ponavljajućom grupom, desnim tasterom miša kliknite na ponavljajuću sekciju, a zatim iz priručnog menija izaberite stavku Promeni vezivanje.

Podaci

Sprečavanje korisnika da umetnu i izbrišu sekcije

Izbor Dozvoli korisnicima da umeću i brišu sekcije je podrazumevano potvrđen. Ukoliko opozovete izbor u ovom polju za potvrdu, korisnici neće moći da umeću ili da brišu sekcije iz ponavljajuće sekcije. Ovo je korisno za scenarije izveštavanja u kojima želite da omogućite prikaz podataka koji se ponavljaju, ali ne želite da korisnici promene te podatke ili da dodaju još sekcija.

Podaci

Prilagođavanje komandi menija

Kliknite na dugme Izmeni da biste dalje izmenili svojstva sekcije. Na primer, možete otvoriti dijalog Prilagođavanje komandi u kome možete da prilagodite nazive i lokacije komandi menija koje se koriste za umetanje sekcija u obrazac korisnika, odnosno njihovo uklanjanje. Ovaj tip prilagođavanja olakšava upotrebu predloška obrasca. Na primer, prilagođene komande možete da dodate u meni Uređivanje koji korisnicima omogućava da iz obrasca uklone ponavljajuće sekcije.

Podaci

Prikazivanje i prilagođavanje teksta predloga

Izbor Prikaži dugme za umetanje i tekst predloga je podrazumevano potvrđen. Izbor u ovom polju za potvrdu možete da opozovete ukoliko ne želite da korisnici u obrascu vide tekst uputstva ili možete da prilagodite tekst uputstva. Na primer, ukoliko imate predložak obrasca osiguravajuće kompanije u kome se od korisnika zahteva da u ponavljajuću sekciju unesu imena izdržavanih lica, mogli biste da promenite tekst „Umetni stavku“ koji se pojavljuje ispod ponavljajuće sekcije u „Umetni dodatna izdržavana lica“.

Podaci

Primena pravila

Kliknite na dugme Pravila da biste otvorili dijalog Pravila u kome možete da koristite pravila da biste primenili određenu radnju kada korisnici umetnu kontrole u ponavljajuću sekciju ili kada rade sa njima u okviru ponavljajuće sekcije.

Prikaz

Dodavanje uslovnog oblikovanja

Kliknite na dugme Uslovno oblikovanje da biste otvorili dijalog Uslovnog oblikovanja gde možete da promenite izgled kontrole, uključujući njegovu vidljivost, na osnovu vrednosti koje korisnici unose u obrazac. Na primer, možete odabrati da biste sakrili ponavljajuće sekcije svaki put kada korisnik opoziva određeni izbor na obrascu.

Prikaz

Dozvoljavanje korisnicima da sekcije umeću uporedno umesto jednu za drugom

Podrazumevano je izabrana opcija ponovite vertikalno . To znači da se kao korisnici dodaju ponavljajuće sekcije, ti odeljci pojavljuju u vertikalni formiranje dužinom obrasca. Možete odabrati da biste ponavljajuće sekcije razvijte horizontalno umesto toga. Ovo vam omogućava da kreirate potpuno različitih rasporeda. Na primer, možete da kreirate predložak obrasca koji liči na kalendar. Ponovite horizontalno opcija nije podržana u predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem.

Prikaz

Filtriranje podataka

Kliknite na dugme Filtriraj podatke da biste otvorili dijalog Filtriranje podataka u kome možete da omogućite korisnicima da filtriraju podatke u ponavljajućoj sekciji na osnovu vrednosti koje unose ili biraju na nekom drugom mestu u obrascu. Na primer, ukoliko ponavljajuću sekciju koristite za prikupljanje informacija o trenutnim projektima, možete da dizajnirate okvir sa listom opcija koji korisnicima omogućava da projekte filtriraju prema statusu. Predlošci obrazaca kompatibilni sa pregledačem ne podržavaju filtriranje podataka.

Master/detalj

Uspostavljanje relacije master/detalj

Na kartici Master/detalj možete da uspostavite relaciju master/detalj između tabela koja se ponavlja (kontrola mastera) i ponavljajuće sekcije (kontrola detalja). Ukoliko uspostavite ovu vrstu odnosa, povezani podaci će se pojaviti u ponavljajućoj tabeli, u zavisnosti od stavke koju korisnik izabere u ponavljajućoj tabeli. Predlošci obrazaca kompatibilni sa pregledačem ne podržavaju kontrole „Master/detalj“.

Veličina

Podešavanje veličine, unutrašnje margine i margina

Možete ručno da odredite veličinu kontrole tako što ćete uneti vrednosti u poljima Visina i Širina . Takođe možete suziti razmak unutar i izvan kontrole tako što ćete promeniti dopunjavanja, što je bafer razmak koji okružuju kontrole sadržaja, ili margine, što je željenu veličinu razmaka između ivica na kontrolu i okolnog teksta ili kontrola u predlošku obrasca.

Više opcija

Promena redosleda indeksa kartice

Možete da promenite položaj kontrole u predložak obrasca kompletna redosled dodele fokusa. Redosled kartica je redosled kojim fokus se premešta u obrascu iz jednog polja ili objekat sledeći kao korisnika pritisnite taster TAB ili SHIFT + TAB. Podrazumevana postavka karticu indeksa za sve kontrole u predlošku obrasca je 0, ali redosled dodele fokusa počinje sa 1. To jest, kontrole sa 1 u polju karticu indeks će korisnici prvo doći kada korisnici pritisnite taster TAB. Kontrola sa 2 u okviru kartice indeks će biti posetili drugo, i tako dalje. Sve kontrole sa 0 u polju karticu indeks prikazaće se kao poslednja u redosledu kartica. Ako želite da preskočite kontrole u redosledu kartica, unesite -1 u polju karticu indeks .

Više opcija

Određivanje ekranske napomene

Da biste objašnjenju se pojavljuju kada korisnik pomera pokazivač iznad kontrole, unesite tekst koji želite u okviru ekranske napomene. Pomagala za pristupačnost, kao što su ekran Pregledajte uslužni programi koje čine na ekranu informacije dostupne kao sintetizovani govor ili koji se mogu osvežavati Braille prikaz, često se oslanjaju na ove ekranske napomene da biste protumačili informacije za svoje korisnike.

Više opcija

Određivanje i prilagođavanje postavki objedinjavanja

Izaberite stavku Objedini postavke da biste naveli podatke koje korisnici unose u kontrolu bi trebalo da izgleda kada se kombinuju više obrazaca. Na primer, možete da promenite redosled kojim ponavljajuće sekcije umeću u ciljni obrazac.

Više opcija

Dobijanje identifikatora „ViewContext“ i „xmlToEdit“ za ponavljajuću sekciju

Vrednosti ViewContext i XmlToEdit možete koristiti za identifikovanje kontrole u kôdu. Na primer, ukoliko znate vrednost ViewContext, možete je koristiti sa metodom ExecuteAction objekta View za programsko izvršavanje radnje uređivanja na XML podacima koji su povezani sa kontrolom. Slično tome, ukoliko znate vrednost XmlToEdit, možete je koristiti sa metodom ExecuteAction objekta View za programsko umetanje instanci ponavljajuće kontrole. Na primer, možete da odredite „xCollection“ vrednost atributa „action“ kao xCollection::insert ili xCollection::removeAll, kao i naziv vrednosti XmlToEdit koj identifikuje pojedinačnu vrednost „xCollection“ koju treba koristiti.

Obrasci pregledača

Prilagođavanje postavki za slanje podataka nazad na server

Obrasci pregledača kartica pojavljuje se samo kada su dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Omogućava vam da biste kontrolisali da li podaci se šalju na server kada korisnici umetnu ili uklonite odeljke u obrascu.

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×