Modeli podataka u sistemu Excel Services

Modeli podataka u sistemu Excel Services

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Excel Services omogućava da prikažete i koristite radne sveske objavljene u sistemu SharePoint. Te objavljene radne sveske mogu da uključuju izveštaje, rezultate, kontrolne table i modele podataka. Model podataka je važan deo mogućnosti samouslužnog poslovnog obaveštavanja dostupnih u sistemu Office Professional Plus. Podatke prikupljate u modelu podataka, a zatim ih koristite kao izvor za izveštaje i rezultate koje tada možete da objavljujete i delite.

Šta je to model podataka?

Model podataka je, u principu, kolekcija podataka koju kreirate i organizujete pomoću programskog dodatka PowerPivot za Excel. Model podataka se obično sastoji od bar jedne tabele podataka. Kada kreirate model podataka, vi zapravo spajate podatke iz različitih izvora koji mogu da uključuju Microsoft Access 2013, Microsoft SQL Server, OData feedove podataka, Microsoft Azure SQL bazu podataka, XML datoteke, Oracle, Teradata i druge vrste podataka. Pomoću programskog dodatka PowerPivot za Excel možete da sortirate i organizujete podatke, ali i da kreirate relacije između različitih tabela.

Više informacija o programu PowerPivot za Excel i modelima podataka potražite u sledećim resursima:

Zašto treba koristiti modele podataka?

Modeli podataka u pregledu programa Excel omogućavaju prikupljanje podataka iz raznih izvora, kreiranje usaglašenog skupa podataka i njihovo korišćenje za kreiranje moćnih izveštaja, rezultata ili kontrolnih tabli. Modeli podataka nude određene prednosti u odnosu na jednostavno povezivanje sa spoljnim izvorima podataka:

  • Podatke možete preneti iz različitih izvora i spojiti ih u jedan skup podataka.

  • U programu Excel 2013 možete da koristite funkcionalnost brze popune da biste oblikovali kolone kako bi podaci bili pregledniji i jednostavniji za upotrebu.

  • Podatke možete pregledati, sortirati i organizovati.

Kad kreirate model podataka u programu Excel, možete ga koristiti za kreiranje grafikona, tabela, rezultata i kontrolnih tabli. Na primer, Excel 2013 možete da koristite za kreiranje interaktivnih izveštaja izvedenog grafikona, odnosno izveštaja izvedene tabele. Takođe možete da koristite Power View za kreiranje hibridnih veb aplikacija koje uključuju interaktivne prikaze kao što su linijski grafikoni, trakasti grafikoni, grafikoni sa mehurićima i drugi.

Više informacija o načinu kreiranja i upotrebe modela podataka potražite u sledećim resursima:

Rad sistema Excel Services sa modelima podataka

Excel Services omogućava pregled i korišćenje radnih svezaka objavljenih u SharePoint biblioteka, uključujući i radne sveske koje sadrže modele podataka. U zavisnosti od određenog okruženja, Excel Services zadržava vezu sa spoljnim izvorima podataka kako bi podaci bili važeći i ažurni. Tako možete da uštedite mnogo vremena i truda. Pored toga, možete koristiti SharePoint dozvole da biste kontrolisali ko može da ih prikazuje i koristi.

Više informacija o sistemu Excel Services potražite u sledećim resursima:

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×