Množenje procentom

Možda dugo niste radili sa procentima u programu Excel. Ili ako ste nalik meni, procenti vam nisu omiljena računska operacija. Sve postaje mnogo lakše kada dopustite programu Excel da odradi posao umesto vas.

A ako je potrebno da uradite nešto poput pronalaženja procenta ukupne vrednosti, možemo vam pomoći u tome u članku Izračunavanje procenata.

Množenje čitave kolone brojeva nekim procentom

U ovom primeru tabele je samo nekoliko brojeva koje treba pomnožiti sa 15%. Čak i ako kolona ima 100 ili 1000 ćelija sa podacima, Excel može izaći na kraj s njom u nekoliko koraka. Evo kako:

Brojevi u koloni A, u ćelijama od A1 do A5, 15% u ćeliji B1.

 1. Unesite brojeve koje želite da pomnožite sa 15% u praznu kolonu.

 2. Unesite procenat u praznu ćeliju, u ovom slučaju 15%, a zatim kopirajte taj broj tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl + C.

 3. Izaberite opseg ćelija u ćelijama u A1:A5 tako što ćete prevući nadole kolonu.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na izabrane ćelije, a zatim izaberite stavku Specijalno lepljenje (nemojte kliknuti na strelicu pored stavke „Specijalno lepljenje“).

  Komanda „Specijalno lepljenje“, koja se pojavljuje nakon kopiranja ćelije, zatim biranja kolone ili reda ćelija, a zatim klikom desnog tastera miša

 5. Kliknite na Vrednosti > Množenje. Kliknite na dugme U redu.

  A evo i rezultata: svi brojevi pomnoženi sa 15%

  Brojevi u koloni A pomnoženi sa 15%

Savet:  Takođe možete pomnožiti kolonu da biste oduzeli procenat. Da biste oduzeli 15%, dodajte negativni znak ispred procenta i oduzmite procenat od broja 1 pomoću formule =1-n%, gde n predstavlja procenat. Dakle, da biste oduzeli 15%, koristite formulu =1-15%. Na kraju, pratite iste korake koje smo gore naveli.

Smanjivanje ili povećavanje nekog iznosa za određeni procenat

Možda želite da smanjite ili povećate nedeljne troškove za hranu za 25%. Da biste izračunali sumu novca, koristite formulu kako biste došli do ukupne vrednosti sa oduzetim ili dodanim procentom.

U primeru sa troškovima hrane, ako je B2 suma novca za trošenje, a C2 procenat za koji želite da smanjite tu sumu, evo formule koju bi trebalo da unesete u ćeliju D2:

 • =B2*(1-C2)

Rezultati u procentima u koloni D

U formuli broj 1 predstavlja 100%. Brojevi između zagrada se prvi izračunavaju, pa se C2 oduzima od 1 i dobijamo 75%, a rezultat se pomnoži sa B2 da bi se dobio rezultat 56,25 za 1. nedelju.

Da biste kopirali formulu u ćeliji 2 u čitavu kolonu, dvaput kliknite na malo zeleno četvrtasto polje u donjem desnom uglu ćelije D2. Rezultate ćete dobiti i bez ponavljanja formule.

Ako poželite da povećate sumu novca za 25%, treba da unesete istu formulu u ćeliju D2, ali i da promenite negativni znak u znak plus. Evo formule:

 • =B2*(1+C2)

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×