Menjanje proreda između redova ili pasusa

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Prored određuje veličinu vertikalnog razmaka između redova teksta u pasusu. Podrazumevano, redovi su obezbedili, što znači da prored ostavlja mesta najveći font u redu i malu količinu dodatnog prostora.

Razmak između pasusa određuje razmak iznad ili ispod pasusa. Kada pritisnete taster ENTER da biste pokrenuli novog pasusa, prored se prenosi na sledeći pasus, ali možete da promenite postavke za svakog pasusa.

Podesite linija i prored između na kartici Uvlačenja i razmaci u dijalogu Pasus (meniOblikovanje ) pasusa.

Takođe možete da poravnate tekst na vođice osnovnih linija da biste precizno poravnali tekst u više kolona. Podesite vođice osnovnih linija na kartici Vođice osnovnih linija u dijalogu Vodiča za raspored (Rasporedi u meniju). Možete da odaberete da biste poravnali tekst vođice osnovnih linija na kartici Uvlačenja i razmaci u dijalogu Pasus (meniOblikovanje ).

Podrazumevane postavke za linije i postavke pasusa određuje stil koristi. Veze ka više informacija o stilove teksta u odeljku Takođe pogledajte

Menjanje proreda između pasusa

 1. Izaberite tekst koji želite da promenite.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Pasus, a zatim i karticu Uvlačenja i razmaci.

 3. U okviru za grupisanje Prored postupite na neki od sledećih načina:

  • U polje Pre pasusa upišite ili iz njega izaberite željeni prored iznad pasusa.

  • U polje Posle pasusa upišite ili iz njega izaberite željeni prored ispod pasusa.

   Savet : Podrazumevana vrednost za razmak pre ili posle pasusa prikazana je u tačkama. Možete da navedete druge merne jedinice tako što ćete otkucati skraćenicu iza numeričke vrednosti: inči (in), centimetrima (cm), Pajkove (pi), tačke (pt) ili u pikselima (px). Kada navedete jedinica osim tačke, Microsoft Office Publisher konvertuje meru tačaka.

Postavljanje automatskog proreda između redova teksta

 1. Izaberite tekst koji želite da promenite.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Pasus, a zatim i karticu Uvlačenja i razmaci.

 3. U okviru Proredu okviru između redova , otkucajte ili izaberite željenu veličinu razmaka između redova teksta. Na primer, da biste Dvostruki prored otkucajte ili izaberite 2sp. da biste promenili iz Dvostruki prored da jedan razmak otkucajte ili izaberite 1sp.

  Savet : Podrazumevana vrednost proreda između redova prikazana je u razmacima (sp). Ako upišete ceo broj, Publisher će to protumačiti kao broj razmaka. Druge merne jedinice možete navesti tako što ćete upisati odgovarajuću skraćenicu iza numeričke vrednosti: inči (in), centimetri (cm), pajkovi (pi), tačke (pt) ili pikseli (px). Kada umesto razmaka navedete neku drugu mernu jedinicu, Publisher će je konvertovati u tačke.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×