Menjanje fonta ili veličine fonta u programu Excel

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

U radnom listu možete promeniti font ili veličinu fonta izabranih ćelija ili opsega. Takođe možete promeniti podrazumevano font i podrazumevanu veličinu fonta koji se koriste u novim radnim sveskama.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Promena fonta ili veličine fonta na radnom listu

Promena podrazumevanog fonta ili veličine fonta za nove radne sveske

Promena fonta ili veličine fonta na radnom listu

 1. Izaberite ćeliju, opseg ćelija, tekst ili znakove koje želite da oblikujete.

  Kako izabrati ćelije, opsege, redove ili kolone

  Da biste izabrali

  Postupite na sledeći način

  Jednu ćeliju

  Kliknite na ćeliju ili pređite na ćeliju pritiskanjem tastera sa strelicama.

  Izbor opsega ćelija

  Izaberite prvu ćeliju u opsegu, a zatim prevucite pokazivač do zadnje ćelije, odnosno pritisnite i držite taster SHIFT i pritiskajte taster sa strelicom da biste proširili izbor.

  Takođe možete da izaberite prvu ćeliju u opsegu, a zatim da pritisnete taster F8 da biste proširili izbor pomoću tastera sa strelicama. Da biste prestali da proširujete izbor, ponovo pritisnite taster F8.

  Izbor velikog opsega ćelija

  Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim pritisnite i držite taster SHIFT i izaberite zadnju ćeliju u opsegu. Možete da se pomerite da bi poslednja ćelija postala vidljiva.

  Izbor svih ćelija u radnom listu

  Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

  Da biste izabrali ceo radni list, možete da pritisnete i kombinaciju tastera CTRL+A.

  Napomena : Ako radni list sadrži podatke, pritiskom kombinacije tastera CTRL+A bira se trenutno područje. Ponovnim pritiskom kombinacije tastera CTRL+A birate ceo radni list.

  Izbor nesusednih ćelija ili opsega ćelija

  Izaberite prvu ćeliju ili opseg ćelija, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok birate ostale ćelije ili opsege.

  Takođe možete da izaberete prvu ćeliju u opsegu, a zatim da pritisnete kombinaciju tastera SHIFT+F8 kako biste izboru dodali druge nesusedne ćelije ili opseg. Da biste prestali da dodajete ćelije ili opsege izboru, ponovo pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F8.

  Napomena : Ne možete da otkažete izbor ćelije ili opsega ćelija u nesusednom izboru, a da ne otkažete ceo izbor.

  Izbor celog red ili cele kolone

  Izaberite zaglavlje reda ili kolone.

  Radni list koji prikazuje naslov reda i naslov kolone

  1. Naslov reda

  2. Naslov kolone

  Ćelije u redu ili koloni takođe možete da izaberete tako što ćete izabrati prvu ćeliju, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NALEVO ili STRELICA NADESNO za redоve, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

  Napomena : Ako red ili kolona sadrže podatke, kombinacijom testera CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM birate red ili kolonu do poslednje korišćene ćelije. Ponovnim pritiskom kombinacije tastera CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM birate ceo red ili kolonu.

  Izbor susednih redova ili kolona

  Prevucite pokazivač duž zaglavlja redova ili kolona, odnosno izaberite prvi red ili kolonu, a zatim pritisnite i držite taster SHIFT i izaberite poslednji red ili kolonu.

  Izbor nesusednih redova ili kolona

  Izaberite zaglavlje reda ili kolone u prvom redu ili koloni u izboru, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok izabirate zaglavlja drugih redova ili kolona koje želite da dodate izboru.

  Prvu ili poslednja ćeliju u redu ili koloni

  Izaberite ćeliju u redu ili koloni, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NADESNO ili STRELICA NALEVO za redove, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

  Prvu ili poslednju ćeliju na radnom listu ili u Microsoft Office Excel tabeli

  Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+HOME da biste izabrali prvu ćeliju na radnom listu ili na Excel listi.

  Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+END da biste izabrali poslednju ćeliju na radnom listu ili na Excel listi koja sadrži podatke ili oblikovanje.

  Ćelije do poslednje korišćene ćelije na radnom listu (donji desni ugao)

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+END da biste proširili izbor ćelija na poslednju korišćenju ćeliju na radnom listu (donji desni ugao).

  Ćelije na početku radnog lista

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+HOME da biste proširili izbor ćelija na početak radnog lista.

  Izbor većeg ili manjeg broja ćelija od aktivnog izbora

  Držite pritisnut taster SHIFT i kliknete na poslednju ćeliju koju želite da uključite u novu selekciju. Pravougaoni opseg između na xldefActiveCell i kliknete na dugme izabrane ćelije postaje novi izbor.

  Savet : Kliknite na bilo koju ćeliju u radnom listu da biste otkazali izbor ćelija.

 2. Na kartici Početak, u grupi Font postupite na sledeći način:

  • Da biste promenili font, kliknite na font koji želite u fonta za Font za .

  • Da biste promenili veličinu fonta, izaberite veličinu fonta koje želite u okvir " Veličina fonta " Okvir „Veličina fonta“ ili kliknite na dugme Povećaj veličinu fonta Slika dugmeta ili Smanji veličinu fonta Slika dugmeta do željene veličine se prikazuje u polju Veličina fonta .

   Slika glavne trake programa Excel

Napomena : 

 • Opcije fonta umanjena velika slova i slovima nisu dostupne u programu Microsoft Excel. Sličan efekat, možete da odaberete font koji sadrži samo velika slova, ili možete da pritisnete taster CAPS LOCK i odaberete malu veličinu fonta.

 • Ako neke od podataka koje ste uneli u ćeliji nije vidljivo, a želite da prikažete podatke bez navođenja različite veličine fonta, možete da prelomite tekst u ćeliji. Ako samo malu količinu tekst nije vidljivo, možda ćete moći da biste smanjili tekst tako da se uklopi.

  Kako da bi se svi tekst u ćeliji

  1. Izaberite ćeliju koja sadrži delimično vidljiv tekst.

  2. Postupite na neki od sledećih načina:

   • Da biste prelomili tekst, kliknite na dugme Prelomi tekst Slika dugmeta u grupi " Poravnavanje " na kartici " Početak ".

   • Da biste smanjili tekst tako da se uklopi u ćeliju, kliknite na Pokretač dijaloga Slika dugmeta pored stavke Poravnavanje na kartici Početak , a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Skupi da se uklopi u okviru Kontrola teksta.

    Slika glavne trake programa Excel

Vrh stranice

Promena podrazumevanog fonta ili podrazumevane veličine fonta u novim radnim sveskama

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. U okviru Excel kliknite na dugme Opcije.

 3. U kategoriji Opšti podaci, u okviru Prilikom kreiranja novih radnih svezaka uradite sledeće:

  1. Sa liste Koristi ovaj font izaberite font koji želite da koristite.

  2. U polje Veličina fonta unesite veličinu fonta koju želite da koristite.

 4. Izaberite bilo koju drugu karticu da biste se vratili u datoteku.

Napomena : Da biste počeli da koristite novi podrazumevani font i veličinu fonta, morate ponovo da pokrenete Excel. Novi podrazumevani font i veličinu fonta se koriste samo u novih radnih svezaka koje kreirate kada ponovo pokrenete Excel; Ne utiče na postojeće radne sveske. Da biste koristili novi podrazumevani font, možete da premestite radne listove sa postojeću radnu svesku u novu radnu svesku. Više informacija potražite u članku Premeštanje ili kopiranje radnog lista.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×