Menjanje boje oblika, ivice oblika ili cele SmartArt grafike

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak govori o menjanju boja u SmartArt grafici. Više informacija o promeni boje ćelije i ivice u programu Excel, pogledajte članak Promena boje popuna, linija, i ivica. Ako želite da promenite boju teksta u dokumentu, pogledajte članak Promena boje fonta. Pomoć za promenu boje pozadine dokumenta potražite u članku o teme, brzi izbor stilova, stilovi ćelija, i stilovi pozadine. Pomoć za dodavanje pozadine u SmartArt grafiku, pogledajte članak oblikovanje pozadine SmartArt grafike.

Profesionalno dizajnirane kombinacije boja možete istovremeno da primenite na sve oblike u celoj SmartArt grafici ili izmeniti boju pojedinačnog oblika ili ivice oblika.

Ovaj članak sadrži:

Pregled promena boja

Promena boje oblika

Kreiranje popune prelivom boja

Promena boje ivice oblika

Promena boje cele SmartArt grafike

Pregled menjanja boja

Možete da promenite boje na sve oblike u SmartArt grafici tako što ćete primeniti različitu kombinaciju boja. Sličice boja prikazuju različite načine boje koje se primenjuju (kao što su promenljivi, ili najtamnijih da najsvetlijih), a ne kako se koriste.

Boje možete da primenite iz dokumenta boje teme u SmartArt grafiku, a varijacije boja se automatski podudaraju boje koje se koriste u slajd ili dokumenta. Ako promenite boje teme dokumenta, SmartArt grafika će se odraziti nove boje teme.

Postoji širok opseg izbor boja dizajniran za rad sa svim rasporedima za SmartArt grafiku. Primena SmartArt stilova i boja u SmartArt grafiku kako bi se podudarala poruku koju želite da komunicirate. Možete čak i izaberite raspored, SmartArt stil i boje i zatim ponovo promenite raspored. SmartArt stil i boje ostaće u SmartArt grafici, tako da ne morate da ponovo da ih.

Ako kreirate više SmartArt grafika i želite da izgledaju identično, možete da primenite iste boje i SmartArt stilovi ih da biste postigli ujednačen, profesionalni izgled.

Boje možete da koristite da biste naglasili poruku u SmartArt grafici. Na primer, mogli biste da primenite Obojeno - naglašavanje boja da biste naglasili da je svaki korak u procesu drugačiji.

Promena galerije boja

Ili možete da koristite Opseg preliva boja za naglašavanje 1 da biste naglasili pravac poruke za linearni proces.

Promena galerije boja sa izabranim opsegom preliva boja – naglašavanje 1

Efekat postepeno promene boje primenom preliv objekat, možete da kreirate tako da svoju boju glatko varira od u tamniju do svetlije senčenje. Preliv boja možete da koristite i da biste dali oblike u grafici duge efekat.

Vrh stranice

Menjanje boje oblika

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite.

  Ako želite da više oblika obojite istom bojom, izaberite prvi oblik, a zatim istovremeno pritisnite taster CTRL i birajte druge oblike.

 2. Na kontekstualnoj kartici SmartArt alatke, na kartici Oblikovanje, u grupi Stilovi oblika kliknite na strelicu pored dugmeta Popuna oblika, a zatim izaberite željenu boju. Ako ne želite boju, izaberite stavku Bez popune.

  Slika kartice „Oblikovanje SmartArt alatki“

  Ako ne vidite na kartice SmartArt alatke ili Oblikovanje , uverite se da ste izabrali SmartArt grafiku.

  Da biste promenili boju u onu koja se ne nalazi među boje teme, kliknite na dugme Još boja za popunu, a zatim izaberite željenu boju na kartici Standardno ili zamešajte sopstvenu boju na kartici Prilagođavanje. Prilagođene boje i boje na kartici Standardno neće biti osvežene ukoliko kasnije promenite tema dokumenta.

Saveti    

 • Ako na SmartArt grafiku sadrži veliki broj oblika, umesto da menjate boje za sve oblike pojedinačno, promenite boje za celu SmartArt grafiku, a zatim ručno promenite boju svih oblika.

 • Ako primenite brzog izbora stilova, a zatim promenite boju oblika, možete da prilagodite efekte primenjene na oblik.

 • Da biste pristupili dijalogu oblikovanje oblika, sa velikim oblika opcije oblikovanja, kliknite desnim tasterom miša na oblik i izaberite stavku Oblikovanje oblika na priručni meni.

Vrh stranice

Kreiranje popune prelivom boja

preliv možete da koristite da biste kreirali efekat postepeno promene boje iz svetlije senčenje da tamnija nijansa ili iz jedne boje u drugu. Možete da koristite čak i preliva boja da biste kreirali duge efekata.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na oblik ili ivicu oblika, a zatim izaberite stavku Oblikovanje oblika.

  Ako želite da biste promenili više oblika i ivica oblika, izaberite prvi oblik, pritisnite i držite taster CTRL dok klikćete na druge oblike. Da biste promenili sve oblike u SmartArt grafici, kliknite i prevucite da biste izabrali sve oblike odjednom.

 2. Izaberite okno Popuna , a zatim izaberite stavku popuna prelivom boja.

 3. Da biste odabrali popune prelivom boja podrazumevane, kliknite na Unapred određene boje Slika dugmeta , a zatim izaberite željenu opciju.

 4. Da biste podesili prilagođene opcije za popuna prelivom boja, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste naveli smer koji se koristi za crtanje popuna prelivom boja, izaberite opciju sa liste tip . Tip koji ste izabrali određuje opcije koje su dostupne u okviru smer.

  • Da biste odabrali drugu napredovanja boja i nijanse, kliknite na dugme smer, a zatim izaberite željenu opciju. Uputstva koje su dostupne zavise od preliva vrsta koju izaberete na listi tip .

  • Da biste naveli ugao po kojoj popuna prelivom boja rotira unutar oblika, unesite vrednost u stepenima koji želite u polju ugao . Ova opcija je dostupna samo kada izaberete stavku Linearni sa liste tip .

  • Da biste podesili preliva, kliknite na dugme zaustavi broj na listi, a zatim postavite položaj, boju i prozirnost vrednost koju želite.

   Tačke prelivanja boje se sastoji od pozicije, boje i prozirnosti i koriste se za kreiranje nelinearne preliva boja. Na primer, ako želite da kreirate preliv od crvene preko zelene do plave, morate da dodate tri tačke prelivanja – jednu za svaku boju. Ili, ako želite da kreirate preliv koji se pojavljuje samo u uglu oblika, morate da koristite tačke prelivanja boje da biste preliv nelinearno.

   Da biste postavili položaj (lokacija za promenu boje i prozirnosti popune prelivom boja), pomerite klizač zaustavljanja poziciju ili unesite broj u polje pored klizača.

   Da biste odabrali boju koja se koristi za tačku prelivanja, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite boju koju želite. Da biste kreirali preliv jedne boje, odaberite drugu nijanse istom bojom. Da biste kreirali šareno preliv, odaberite drugu boju za svaku tačku prelivanja. Na primer, možete da kreirate efekta duge tako što ćete izvršiti na prvu tačku prelivanja crveno, drugi prelivanja narandžasta, i tako dalje.

   Da biste naveli koliko se može videti kroz boju pozadine, pomerite klizač Prozirnost ili unesite broj u polje pored klizača. Možete da menjate Procenat prozirnosti od 0% (potpuno neprozirno, podrazumevana postavka) do 100% (potpuno prozirno). Prozirnost se odnosi na tačke prelivanja, ne na celu popunu.

 5. Savet : Da biste prilagodili postojeći prelivanja, sa liste izaberite stavku zaustavi broj koji želite da promenite. Da biste dodali ili uklonili tačke prelivanja, kliknite na dugme Dodaj ili Ukloni.

Vrh stranice

Menjanje boje ivice oblika

 1. Izaberite ivicu oblika koju želite da promenite.

  Ako želite da obojite više ivica oblika istom bojom, izaberite prvi oblik, a zatim istovremeno pritisnite taster CTRL i birajte druge oblike.

 2. Na kontekstualnoj kartici SmartArt alatke, na kartici Oblikovanje, u grupi Stilovi oblika kliknite na strelicu pored dugmeta Prikaz strukture oblika, a zatim izaberite željenu boju. Izaberite stavku Bez prikaza strukture da biste sakrili ivicu.

  Slika kartice „Oblikovanje SmartArt alatki“

  Ako ne vidite na kartice SmartArt alatke ili Oblikovanje , uverite se da ste izabrali SmartArt grafiku.

  Da biste promenili boju u neku koja ne postoji u boje teme, izaberite stavku Još boja za obris, a zatim na kartici Standardne izaberite željenu boju ili na kartici Prilagođene napravite boju koja vam je potrebna. Prilagođene boje i boje na kartici Standardne neće biti ažurirane ako kasnije promenite tema dokumenta.

Vrh stranice

Menjanje boje cele SmartArt grafike

 1. Izaberite SmartArt grafiku.

 2. Na kontekstualnoj kartici SmartArt alatke, na kartici Dizajn, u grupi SmartArt stilovi kliknite na dugme Promeni boje, a zatim izaberite željenu sličicu.

  Slika kartice „Dizajniranje SmartArt alatki“

  Ako ne vidite kartice SmartArt alatke ili Dizajn, proverite jeste li izabrali SmartArt grafiku.

Saveti    

 • Da biste videli kako će boja biti primenjena na SmartArt grafiku pre nego što izaberete sličicu, postavite pokazivač na željenu sličicu, a zatim pogledajte SmartArt grafiku.

 • Izaberite sličicu u odeljku Boje primarne teme da biste se uverili da će dokument dobro izgledati ako se odštampa u crnoj i beloj boji.

 • Da biste SmartArt grafici dali izgled primera iz galerije $$$Odabir SmartArt grafike, upotrebite alatku Obojeno – naglašavanje boja (kliknite na dugme Promeni boje) i SmartArt stil Crtani film.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×