MODE (funkcija MODE)

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Daje vrednost sa liste argumenata koja se najčešće pojavljuje ili najviše ponavlja. Kao i funkcija MEDIAN, funkcija MODE predstavlja merilo lokacije.

Sintaksa

MODE(broj1;broj2;...)

Broj1, broj2,…     su argumenti od 1 do 30 za koje želite da izračunate dominantnu vrednost.

Primedbe

  • Argumenti bi trebalo da budu brojevi ili reference na kolone koje sadrže brojeve.

  • Ako argument reference kolone sadrži tekst, logičke vrednosti ili je prazan, ove vrednosti će biti zanemarene; međutim, argumenti sa vrednošću nula biće uzeti u obzir.

  • Ako skup podataka ne sadrži duplirane tačke podataka, funkcija MODE vraća vrednost greške #N/A.

U skupu vrednosti, dominantna vrednost je vrednost koja se najčešće pojavljuje; medijana predstavlja srednju vrednost; srednja vrednost predstavlja prosek. Nijedna mera centralne tendencije ne daje kompletnu sliku podataka. Pretpostavimo da se podaci skladište u tri oblasti, polovina oko jedne niske vrednosti, a polovina oko dve visoke vrednosti. Funkcije AVERAGE i MEDIAN mogu da daju vrednosti iz relativno prazne sredine, a funkcija MODE može da vrati dominantnu nisku vrednost.

Primer

Kol1

Kol2

Kol3

Kol4

Kol5

Kol6

Formula

Opis (rezultat)

5,6

4

4

3

2

4

=MODE([Kol1], [Kol2], [Kol3], [Kol4], [Kol5], [Kol6])

Funkcija MODE ili broj koji se najčešće pojavljuje (4)

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×