Linije trenda u grafikonima

Linije trenda se koriste za grafički prikaz trendova u podacima i analiziranje problema predviđanja. Takva analiza se takođe zove regresivna analiza. Korišćenjem analize regresije, možete produžiti liniju trenda na grafikonu izvan stvarnih podataka da biste predvideli buduće vrednosti. Na primer, grafikon koji sledi koristi jednostavnu linearnu liniju trenda koja predstavlja prognozu za četiri kvartala unapred da bi jasno pokazala rastući trend prihoda:

chart with linear trendline

Pokretni prosek Možete kreirati i pokretni prosek, koji smanjuje kolebanje podataka i jasnije prikazuje obrazac ili trend.

Tipovi grafikona koji podržavaju linije trenda Linije trenda možete dodati grupa podataka u nenagomilanim 2-D oblasnim, trakastim, stubičastim, linijskim, berzanskim, xy grafikonima i grafikonima sa mehurićima. Linije trenda ne možete dodati grupi podataka u 3-D, nagomilanim radarskim, kružnim, površinskim ili prstenastim grafikonima. Linije trenda ćete izgubiti ako grafikon ili grupu podataka promenite tako da više ne može da podržava povezanu liniju trenda, na primer, menjanjem tipa grafikona u 3-D grafikon.

Dodatne informacija

Izbor najbolje linije trenda za podatke

Jednačine za izračunavanje linija trenda

Dodavanje linije trenda grupi podataka

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×