Kreiranje treemap grafikona u sistemu Office 2016

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

„Treemap“ grafikon pruža hijerarhijski prikaz podataka i olakšava uočavanje šara, na primer stavki koje su najprodavanije u prodavnici. Pravougaonici predstavljaju grane stabla, a sve manje grane su prikazane kao manji pravougaonici. „Treemap“ grafikon prikazuje kategorije po boji i blizini i lako može da prikaže veliku količinu podataka, što bi bilo teško sa drugim tipovima grafikona.

„Treemap“ grafikoni su dobri za upoređivanje proporcija unutar hijerarhije, ali nisu baš dobri za prikazivanje hijerarhijskih nivoa između najvećih kategorija i svih tačaka podataka. „Sunburst“ grafikon je mnogo bolji vizuelni grafikon za tako nešto.

Primer grafikona sa grupisanim pravougaonicima u sistemu Office 2016 za Windows

Kreiranje „treemap“ grafikona

 1. Izaberite podatke.

  Podaci korišćeni za kreiranje primera treemap grafikona
  Podaci korišćeni za kreiranje gorenavedenog primera grafikona
 2. Izaberite stavke Umetanje > Umetanje grafikona hijerarhije > Treemap.

  Treemap grafikona na opciju na kartici "Umetanje" u sistemu Office 2016 za Windows

  Možete da koristite stavku Preporučeni grafikoni da biste kreirali „treemap“ grafikon, iako se on preporučuje samo kada postoje prazne ćelije (prazno) u okviru hijerarhijske strukture (izaberite stavke Umetanje > Preporučeni grafikoni > Svi grafikoni).

Savet : Koristite kartice Dizajn i Oblikovanje da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite na bilo koji deo „treemap“ grafikona da biste dodali Alatke grafikona na traku.

Kartice „Dizajn“ i „Oblikovanje“ za alatke za grafikone

Promena prikaza oznaka

Excel automatski koristi drugačiju boju za svaku kategoriju najvišeg nivoa ili nadređenu kategoriju. Međutim, za razlikovanje kategorija možete da koristite i raspored oznaka podataka.

Slika kategorije najvišeg nivoa grafikona sa grupisanim pravougaonicima prikazane u zaglavlju

 1. Kliknite desnim tasterom miša na jedan pravougaonik na grafikonu i odaberite stavku Oblikuj grupe podataka.

 2. U okviru stavki Opcije grupe > Opcije oznake odaberite željenu opciju prikaza.

  Okno „Oblikovanje oznake podataka“ koje prikazuje opcije za grafikon sa grupisanim pravougaonicima

Kreiranje „treemap“ grafikona

 1. Izaberite podatke.

  Podaci korišćeni za kreiranje primera treemap grafikona
  Podaci korišćeni za kreiranje gorenavedenog primera grafikona
 2. Na traci izaberite karticu Umetanje , a zatim kliknite na dugme Ikona hijerarhije grafikona (ikona hijerarhije) ", a zatim izaberite Treemap".

  Treemap grafikona na traci

  Napomena : Koristite kartice Dizajn grafikone i Oblikovanje da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite bilo gde u Treemap grafikona da biste ih prikazali na traci.

Savet : Da biste pročitali više o treemap grafikona i kako pomaže vam da vizuelizujete hijerarhijske podatke, pogledajte ovu poruku na blogu na treemap i sunburst grafikon tim programa Excel. Možda ste zainteresovani saznali više o drugim nove tipove grafikona opisane u ovom blogu objavite.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×