Kreiranje tipa sadržaja lokacije

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak sadrži:

Osnovni podaci o tipovima sadržaja lokacije

Razmatranje tipa sadržaja

Kreiranje tipa sadržaja lokacije

Kao vlasnik lokacije možete da kreirate novu lokaciju tipove sadržaja. Zatim možete da dodate ove tipove sadržaja na listama i bibliotekama na nivou lokacije na kojoj ste ih kreirali, pored nižem nivou lokacije. Na primer, tip sadržaja lokacije koji ste kreirali na lokaciji najvišeg nivoa je dostupan listama i bibliotekama na svim lokacijama u kolekciji lokacija. Tipovi sadržaja koji su kreirani na lokaciji nižeg nivoa nisu dostupni lokacijama višeg nivoa.

Posle definisanja tipa sadržaja lokacije, možete da ga ponovo koristite u više biblioteka sadržaja na trenutnoj lokaciji ili u drugim lokacijama. Ovo omogućava organizaciju sadržaja na logičan način i da kroz celo rešenje upravljanja dokumentom sadržaju dodelite iste mogućnosti. Na primer, ako vaša organizacija koristi određeni tip ugovora, možete da kreirate tip sadržaja koji definiše metapodatke za taj ugovor, predložak ugovora koji treba da se koristi i tokove posla koji su neophodni da se ugovor pregleda i završi. Svaka biblioteka dokumenata kojoj dodate tip sadržaja „Ugovor“ obuhvataće sve definicije metapodataka i tokove posla tipa sadržaja, a autori za kreiranje novih ugovora mogu da koriste navedeni predložak.

O tipovima sadržaja lokacije

Tip sadržaja lokacije opisuje atribute dokumenta, fascikle ili stavku liste. U svakom tipu sadržaja lokacije može da se navede sledeće:

 • Skup osobina.

 • Obrasce za uređivanje i prikazivanje svojstava

 • Tokove posla koje želite da učinite raspoloživim za dokument ili stavku liste

Savet: Tipovi sadržaja lokacije se mogu i proširivati koristeći prilagođene funkcije

Dodavanjem tipa sadržaja lokacije listi ili biblioteci određuje se da lista ili biblioteka može da sadrži stavke liste, fascikle ili dokumente tog tipa sadržaja. Instanca tipa sadržaja lokacije koji je pridružen listi se naziva tip sadržaja liste.

Vrh stranice

Razmatranja u vezi sa tipom sadržaja

Kada kreirate novi tip sadržaja liste imajte u vidu sledeće:

Tipovi sadržaja su organizovani u hijerarhiju    Hijerarhija tipova sadržaja omogućava da tip sadržaja nasledi karakteristike od drugog tipa sadržaja. Na ovaj način, klase dokumenata mogu da dele karakteristike kroz celu organizaciju, ali se ove karakteristike mogu prilagoditi za određene lokacije ili liste.

Na primer, svi dokumenti za isporuku klijentima u nekom preduzeću će možda zahtevati skup metapodataka kao što je broj računa i broj projekta. Kreiranjem tipa sadržaja „Za isporuku klijentima“ najvišeg nivoa, od kojeg nasleđuju svi drugi tipovi dokumenata za isporuku klijentima, obezbeđujete da će brojevi naloga i brojevi projekta biti pridruženi svim varijantama dokumenata za isporuku klijentima u vašoj organizaciji. Ako tipu sadržaja „Za isporuku klijentima“ najvišeg nivoa dodate još jednu potrebnu kolonu, možete odabrati da ažurirate sve tipove sadržaja koji nasleđuju od njega, čime će nova kolona biti dodata svim dokumentima za isporuku klijentima.

Novi tipovi sadržaja lokacije su zasnovani na tipu sadržaja nadređene lokacije    Kada kreirate novi tip sadržaja lokacije, morate odabrati tip sadržaja postojeće (nadređene) lokacije na kojem ćete da kreirate novi tip sadržaja lokacije. Novi tip sadržaja lokacije koji kreirate nasleđuje atribute nadređene lokacije. Pošto kreirate novi tip sadržaja lokacije, na njemu možete praviti izmene kao što su dodavanje ili uklanjanje kolona. Imajte u vidu da izmene koje su napravljene direktno na podređenom tipu sadržaja ne utiču na tip sadržaja nadređene lokacije na kojoj se on zasniva. Kada ažurirate tip sadržaja nadređene lokacije, takođe možete da odaberete da li će te izmene biti ažurirane u listi i tipovima sadržaja lokacije koji nasleđuju od tog tipa sadržaja nadređene lokacije.

Tipovi sadržaja podređene lokacije se nasleđuju od nadređene lokacije    Tipovi sadržaja koje kreirate zasnivaju se na tipu sadržaja nadređene lokacije i tako nasleđuju atribute nadređene lokacije. Kada ažurirate tip sadržaja nadređene lokacije, možete birati da li će tipovi sadržaja podređene lokacije naslediti te izmene. Atributi koji mogu da se naslede od tipa sadržaja nadređene lokacije su:

 • Predložak dokumenta

 • Postavka samo za čitanje

 • Tokovi posla

 • Kolone

 • Proširivi atributi koje su dodate pomoću drugih aplikacija

Na svim stranicama sa postavkama za tip sadržaja imate opciju da ažurirate tipove sadržaja liste i tipove sadržaja podređene lokacije. Kada odaberete da ažurirate sve tipove koji nasleđuju od tipova sadržaja nadređene lokacije, sve postavke na toj stranici će takođe biti ažurirane na svim tipovima sadržaja liste i tipovima sadržaja podređene lokacije koji su podređeni tipu sadržaja koji menjate. Ovo zamenjuje sve prethodne postavke na tipovima sadržaja liste i lokacije koji nasleđuju od ove nadređene lokacije.

Na primer, ako na stranici „Napredne postavke“ menjate samo predložak dokumenta i odaberete da ažurirate tipove sadržaja liste i tipove sadržaja podređene lokacije, predložak dokumenta i postavka samo za čitanje će biti ažurirani na svim tipovima sadržaja podređene lokacije, jer se obe postavke nalaze na istoj stranici. Na isti način, sve izmene učinjene na stranici „Postavke toka posla“ biće zajedno ažurirane na tipovima sadržaja podređene lokacije. Svaka kolona ima sopstvenu stranicu „Menjanje kolone tipa sadržaja lokacije“, tako da se postavke za svaku kolonu moraju posebno ažurirati.

Imajte u vidu da se svi atributi tipa sadržaja koji se pojavljuju na tipu sadržaja nadređene lokacije — osim atributa „Ime“, „Opis“ i „Grupa“ — mogu ažurirati na tipovima podređene lokacije. Kolone ili postavke koje se ne pojavljuju na tipu nadređene lokacije ne mogu se ažurirati. Da bi se osiguralo da izmene na tipu sadržaja nadređene lokacije ne zamene postavke na tipovima sadržaja podređene lokacije, možete da obeležite tip sadržaja podređene lokacije kao „samo za čitanje“. Iako je ovo u nekim situacijama poželjno, to će takođe smanjiti vašu sposobnost da centralno upravljate hijerarhijom tipa sadržaja.

Ako neki tip sadržaja obeležite kao „samo za čitanje“, postavke nadređene lokacije i dalje mogu da zamene postavke podređene lokacije ako ste eksplicitno podesili da nadređena lokacija ne bude samo za čitanje, a zatim ažurirali izmene na tipovima sadržaja podređene lokacije.

Tipovi sadržaja lokacije su uskladišteni u grupama    Kada kreirate novi tip sadržaja lokacije, morate da odaberete da li ćete ga uskladištiti u postojećoj grupi ili u novoj grupi koju kreirate. Ako ne želite da drugi koriste novu kolonu lokacije, možete da kreirate grupu koja se naziva _Sakrivena i da uskladištite vašu kolonu lokacije u njoj.

Vrh stranice

Kreiranje tipa sadržaja lokacije

 1. Idite na lokaciju na kojoj želite da kreirate novi tip sadržaja lokacije.

  1. U Meniju Radnje na lokaciji meni Slika dugmeta , izaberite stavku Postavke lokacije.

   Napomena: Na lokaciji za koju je meni Radnje lokacije prilagođen, postavite pokazivač na stavku Postavke lokacije, a zatim izaberite postavke koje želite da pregledate.

 2. U koloni Galerije izaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije.

  Pojavljuje se stranica „Galerija tipova sadržaja lokacije“. Imajte u vidu da će se novi tip sadržaja lokacije pojaviti na ovoj stranici pošto ga napravite.

 3. Na stranici „Galerija tipova sadržaja lokacije“ kliknite na dugme Kreiraj.

  Pojavljuje se stranica „Novi tip sadržaja lokacije“.

 4. U odeljku Ime i opis upišite ime i opcionalno opis novog tipa sadržaja lokacije.

 5. U listi Izaberi sadržaj nadređene lokacije iz izaberite grupu na kojoj želite da bazirate ovaj novi tip sadržaja. Imajte u vidu da grupa „Posebni tipovi sadržaja“ sadrži tipove sadržaja koji menjaju ponašanje vaše liste ili biblioteke kada se dodaju.

 6. U listi Tip sadržaja nadređene lokacije izaberite tip sadržaja nadređene lokacije na kojem želite da se zasniva tip sadržaja.

  Napomena: Lista tipova sadržaja nadređene lokacije se razlikuje u zavisnosti od opcije koju ste izabrali u prethodnom koraku.

 7. U odeljku Grupa odaberite da li da uskladištite ovaj novi tip sadržaja lokacije u postojeću grupu ili u novu grupu.

 8. Kliknite na dugme U redu.

  Tip sadržaja lokacije: Pojaviće se na novu stranicu ime tipa sadržaja. Možete da odaberete opcije na ovoj stranici da biste dodatno definisali novi tip sadržaja.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×