Kreiranje prezentacije u programu PowerPoint Online korišćenjem čitača ekrana

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

PowerPoint Online ima sve što treba da kreirate i isporučivanje prezentacije pomoću tastature i čitača ekrana.

Napomene : 

 • Ova tema pretpostavlja da su JAWS korisnici isključili funkciju „Virtuelni meni trake“. Prilikom korišćenja programa PowerPoint Online, preporučujemo da koristite Internet Explorer kao pregledač.

 • PowerPoint Online je aplikacija zasnovana na vebu, tako da se tasterske prečice i navigacija mogu razlikovati u odnosu na PowerPoint 2016.

U ovoj temi

Kreiranje prezentacije

Dodavanje slajda

Preimenovanje prezentacije

Prikaz prezentacije

Kreiranje prezentacije

Da biste koristili PowerPoint Online morate da se prijavite u Microsoft nalog. Ako još uvek nemate nalog, možete da upišete za Microsoft nalog.

 1. Da biste pokrenuli PowerPoint Online, prijavite se u Office 365 lokacije u vašoj organizaciji ili posetite lokaciju Office Online. Pritisnite taster Tab da biste se PowerPoint Online i zatim pritisnite taster Enter. Fokus je na kartici " novo ".

 2. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „Novu praznu prezentaciju”, a zatim pritisnite taster Enter. Nova prezentacija se otvara sa jednog slajda. Čujete ime datoteke prezentacije i „Slajd tabla”. (U naratoru, čujete „Uređivanje”.)

 3. Da biste čuvar mesta za naslov na prvom slajdu, pritisnite taster Tab, a zatim pritisnite taster Enter. Čujete „Uređivanje oblast”.

 4. Počnite da kucate sadržaja za čuvar mesta za naslov. Ako želite da biste promenili položaj čuvara mesta na slajdu, koristite tastere strelica nagore i strelica nadole.

 5. Pritisnite taster F2 da biste sačuvali sadržaj u čuvar mesta za naslov.

 6. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na sledeći čuvar mesta.

Dodavanje slajda

Sada kada ste kreirali prezentaciju, dodajte onoliko slajdove onako kako želite da biste odredili priče.

 1. Da biste prešli na traci, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok se ne čujete „Home karticu”, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je fokus na neku drugu karticu, pritisnite taster Tab ili Shift + Tab dok ne čujete „Home karticu”, a zatim pritisnite taster Enter.

 2. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „Dugme "novi slajd"”, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog Novi slajd i čujete ime rasporeda izabrani slajd.

 3. Pritisnite taster Tab da biste pregledali rasporede na slajdu. Da biste umetnuli željeni raspored, pritisnite taster Enter ili Alt + Enter.

 4. Da biste premestili fokus na novi slajd tako da možete da uredite, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok se ne čujete „Slajd tabla”.

  Napomena : Da biste otišli pre (-nalevo), pritisnite tastere Shift + Tab.

 5. Da biste premestili na prvu čuvar mesta na slajdu, pritisnite taster Tab. Identifikuje tip čuvara mesta. Ako je čuvar mesta za tekst, pritisnite taster Enter za kucanje i zatim pritisnite taster F2 kada završite.

 6. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 da biste se premestili na slajdu tabli novog slajda i ponovite korake od proći tabulatorom na čuvare mesta i pritisnite taster Enter da biste otkucali pritisnuti taster F2 kada završite svaki čuvara mesta.

 7. Prezentacija je dat generički ime, kao što su „Presentation1”. Da biste promenili, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok ne čujete PowerPoint Online ime i pritisnite taster Tab dok ne dođete do dugmeta Preimenujete datoteku .

 8. Pritisnite taster Enter, otkucajte ime datoteke koju želite i pritisnite taster Enter ponovo da sačuvate datoteku.

Saveti za dodavanje slajdova

Ovi saveti Imajte na umu kada dodajete slajdove i sadržaj u prezentaciju.

 • Kada pritisnete kombinaciju tastera Ctrl + F6, fokus vrši se Prebacivanje iz jedne oblasti u programu PowerPoint Online okvir u prozoru pregledača na dalje. Uvek fokus se premešta u sledećem redosledu: slajda tabla (slajd oblast za uređivanje), okno (ako je otvoren) za komentare, tabla za beleške, statusnu traku, gornjoj traci, trake i oknu sa sličicama (deo slajda oblast za uređivanje).

 • Da biste brzo dodali novi prazan slajd na osnovu postojeći raspored slajdova, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok se fokus nalazi na oknu sa sličicama. Premeštanje na slajd na koji želite, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + M.

 • Da biste dodali slike u na pravom mestu i veličinu, koristite slajda na osnovu rasporeda na slajdu dizajnirani za slike, kao što su slike sa natpisima. Više detalja potražite u članku Umetanje slike korišćenjem čitača ekrana u programu PowerPoint Online.

Preimenovanje prezentacije

PowerPoint Online automatski čuva prezentacije u usluzi OneDrive dok radite, koristeći generički ime kao što je Prezentacija1.pptx. Evo kako da promenite generički ime na ime koje želite.

 1. Da biste prešli na traci, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok se ne čujete ime kartice.

 2. Pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Dugme 'Datoteka'“, a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Premeštanje na Sačuvaj kao, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se kartica Sačuvaj kao .

 4. Pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete „Preimenuj. Preimenujte ovu datoteku”. Pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog " Preimenuj ".

 5. U polju Unesite ime za ovu datoteku , otkucajte ime koje želite.

 6. Pritisnite taster Tab da biste došli na dugme u redu , a zatim pritisnite taster RAZMAKNICA.

Napomena : PowerPoint Online nema dugme Sačuvaj. Automatski čuva prezentacije da biste OneDrive dok radite. Međutim, ako želite da sačuvate prezentaciju na uređaju, pogledajte članak Čuvanje prezentacije pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint Online.

Prikaz prezentacije

Kada je vreme za vođenje prezentacije, evo kako da premestite kroz njega, slajda tako što ćete slajda.

 1. Da biste prešli na traci, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6 dok se ne čujete ime kartice.

 2. Pritisnite taster Tab da biste prešli na karticu Prikaz , a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme Projekcija slajdova , a zatim pritisnite taster Enter. Ako se od vas traži da dozvoljava iskačuće prozore, kliknite na dugme da.

 4. Da biste prešli na sledeći slajd, pritisnite taster N. Da biste otišli na prethodni slajd, pritisnite taster P. (u JAWS, za N i P za rad, uverite se da virtuelne kursor je isključena pritiskom na taster Insert + Z.)

 5. Da biste završili projekciju slajdova, pritisnite taster Esc.

Više informacija

Dodavanje komentara u PowerPoint Online prezentaciju korišćenjem čitača ekrana

Dodavanje beležaka govornika na PowerPoint Online prezentaciju pomoću čitača ekrana

Štampanje slajdova pomoću čitača ekrana u programu PowerPoint Online

Tasterske prečice u programu PowerPoint Online

Korišćenje tasterskih prečica za Prođite kroz okna zadataka u programu PowerPoint Online

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×