Kreiranje predviđanja u programu Excel za Windows

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako imate istorijske podatke zasnovane na vremenu, na osnovu njih možete da napravite predviđanje. Kada ga napravite, Excel pravi novi radni list koji sadrži tabelu istorijskih i predviđenih vrednosti, kao i grafikon koji ih prikazuje. Predviđanje vam može pomoći da predvidite stvari kao što su buduća prodaja, potrebne zalihe i trendovi potrošnje.

Informacije o tome kako se izračunava predviđanje i o opcijama koje možete da promenite možete pronaći pred kraj ovog članka.

Deo unakrsne tabele koji prikazuje tabelu predviđenih brojeva i grafikone predviđanja

Kreiranje predviđanja

 1. Na radnom listu navedite dve grupe podataka koje odgovaraju jedna drugoj:

  • Grupu sa stavkama datuma ili vremena za vremensku osu

  • Grupu sa odgovarajućim vrednostima

   Ove vrednosti će biti predviđene za buduće datume.

  Napomena: Vremensku osu zahteva dosledne intervala između njen broj tačaka podataka. Na primer, mesečni intervala sa vrednostima na 1st svakog meseca, godišnje intervala ili brojčanih intervala. U redu je ako grupe na vremenskoj osi nedostaju do 30% tačaka podataka ili ima nekoliko brojeve sa istom vremensku oznaku. Predviđanje i dalje biti tačan. Međutim, rezimiranje podataka pre nego što kreirate predviđanja daće preciznije predviđanja rezultate.

 2. Izaberite obe grupe podataka.

  Savet: Ako izaberete ćeliju u jednoj od grupa, Excel automatski bira ostatak podataka.

 3. Na kartici Podaci, u grupi Predviđanje, izaberite stavku List sa predviđanjem.

  Dugme „List predviđanja“ na kartici „Podaci“

 4. U polju Kreiranje radnog lista predviđanja izaberite linijski grafikon ili stubičasti grafikon za vizuelno predstavljanje predviđanja.

  Snimak ekrana dijaloga „Kreiranje radnog lista prognoze“ sa skupljenim opcijama

 5. U polju Kraj predviđanja izaberite datum završetka, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

  Excel će napraviti novi radni list koji sadrži tabelu istorijskih i predviđenih vrednosti, kao i grafikon koji ih prikazuje.

  Novi radni list se nalazi levo od („ispred“) lista na koji ste uneli grupu podataka.

Prilagođavanje predviđanja

Ako želite da promenite napredne postavke predviđanja, izaberite stavku Opcije.

Pronaći ćete informacije o svakom od opcija u sledećoj tabeli.

Opcije predviđanja

Opis

Početak predviđanja

Izaberite datum kada će početi predviđanje. Kada izaberete datum pre kraja istorijskih podataka, u predviđanju se koristite samo podaci pre datuma početka (ovo se ponekad naziva „testiranje unazad“).

Saveti: 

 • Započnete predviđanja pre poslednje istorijske tačke daje vam smisao za predviđanje tačnost možete da uporedite predviđene grupe da biste aktuelnih podataka. Međutim, ako započnete predviđanje prerano, generisano predviđanje neće nužno predstavljati predviđanje koje ćete dobiti upotrebom svih istorijskih podataka. Upotrebom svih istorijskih podataka dobijate preciznije predviđanje.

 • Ako su podaci sezonski, preporučuje se da predviđanje započnete pre poslednje istorijske tačke.

Interval pouzdanosti

Potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Interval pouzdanosti da biste ga prikazali ili sakrili. Interval pouzdanosti je opseg za svaku predviđenu vrednost za koji se, na osnovu predviđanja, očekuje da će sadržati 95% budućih tačaka (pri normalnoj raspodeli). Interval pouzdanosti vam može pomoći da utvrdite preciznost predviđanja. Manji interval implicira veću pouzdanost u predviđanju za tu konkretnu tačku. Podrazumevani nivo pouzdanosti od 95% može se promeniti pomoću strelica nagore ili nadole.

Sezonalnost

Sezonalnost je broj koji predstavlja dužinu (broj tačaka) sezonskog obrasca i on se otkriva automatski. Na primer, u godišnje ciklusa prodaje sa svakom trenutku koji predstavlja mesec dana, sezonalnost je 12. Automatsko otkrivanje možete da zamenite tako što ćete odabrati opciju Postavi ručno, a zatim izabrati broj.

Napomena: Prilikom ručnog podešavanja sezonalnosti, nemojte navoditi vrednost za manje od 2 ciklusa istorijskih podataka. Excel ne može da identifikuje komponente sezonalnosti sa manje od 2 ciklusa. Kada sezonalnost nije dovoljno važna da bi je algoritam otkrio, predviđanje će se vratiti na linearni trend.

Opseg vremenske ose

Ovde menjate opseg koji se koristi za vremensku osu. Ovaj opseg mora da se podudara sa stavkom Opseg vrednosti.

Opseg vrednosti

Ovde menjate opseg koji se koristi za grupu vrednosti. Ovaj opseg mora bude isti kao stavka Opseg vremenske ose.

Popuni tačke koje nedostaju pomoću

Za rukovanje tačkama koje nedostaju Excel koristi interpolaciju, što znači da će tačka koja nedostaje biti dovršena kao ponderisani prosek susednih tačaka, pod uslovom da nedostaje manje od 30% tačaka. Da bi se umesto toga tačke koje nedostaju tretirale kao nule, na listi izaberite stavku Nule.

Dupliraj agregatne funkcije pomoću

Kada podaci sadrže više vrednosti sa istom vremenskom oznakom, Excel će izračunati prosek tih vrednosti. Da biste koristili drugi metod izračunavanja, kao što je Medijana, izaberite neko izračunavanje sa liste.

Uključi statistiku predviđanja

Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu ako želite da dodatne statističke informacije o predviđanju budu uključene u novi radni list. Ovo dodaje tabelu za statistiku generisan pomoću PREDVIĐANJA. ETS. ODMAH funkcionišu i uključuje mere, kao što su koeficijent uglačavanja (Alfa, Beta, gama), a greške Metrika (MASE SMAPE, MAE, RMSE).

Formule koje se koriste u podacima predviđanja

Kada koristite formulu da biste kreirali predviđanje, ona vraća tabelu sa istorijskim i predviđenim podacima, kao i grafikon. Predviđanje predviđa buduće vrednosti pomoću postojećih podataka zasnovanih na vremenu i AAA verzije algoritma eksponencijalnog uglačavanja (ETS).

Tabela može da sadrži sledeće kolone, od kojih su tri izračunate kolone:

 • Kolonu sa istorijskim vremenom (grupa podataka zasnovanih na vremenu)

 • Kolonu sa istorijskim vrednostima (grupa podataka odgovarajućih vrednosti)

 • Kolonu sa predviđenim vrednostima (izračunatu pomoću funkcije FORECAST.ETS)

 • Dve kolone koje predstavljaju interval pouzdanosti (izračunate pomoću funkcije FORECAST.ETS.CONFINT). Ove kolone se pojavljuju samo kada Interval pouzdanosti je potvrđen izbor u odeljku Opcije za...

Preuzimanje uzorka radne sveske

Kliknite na ovu vezu da biste preuzeli radnu svesku sa primerima Excel funkcije FORECAST.ETS

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Srodne teme

Funkcije predviđanja

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×