Kreiranje objedinjavanja pošte

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Koristite objedinjavanje pošte kada želite da kreirate veliki broj dokumenata koji su gotovo identični, ali uključuju neke jedinstvene informacije. Na primer, možete da koristite objedinjavanje pošte za kreiranje pojedinačno prilagođenih publikacija sa personalizovanim napomenama. Osim toga, objedinjavanje pošte možete da koristite kako biste kreirali najavu proizvoda koju ćete poslati na adrese 100 najboljih kupaca. Tekst publikacije je uvek isti, ali su ime i adresa različiti za svakog kupca.

Koristite okno zadataka Objedinjavanje pošte koje će vas voditi kroz korake kreiranja objedinjavanja pošte. Da biste otvorili okno zadataka Objedinjavanje pošte u novoj ili postojećoj publikaciji, u meniju Alatke postavite pokazivač na stavku Pošiljke i katalozi, a zatim izaberite stavku Objedinjavanje pošte.

Ovaj članak sadrži:

Kreiranje ili povezivanje sa liste primalaca

Priprema publikacije

Kreiranje objedinjene publikacije

Otkazivanje objedinjavanja

Kreiranje liste primalaca ili povezivanje sa listom primalaca

Da biste izvršili objedinjavanje pošte, potrebno je da otvorite novu ili postojeću publikaciju i da se zatim povežete sa izvorom podataka, a to je datoteka koja sadrži jedinstvene informacije koje želite da obuhvatite. Datoteka sa podacima može da sadrži listu imena i adresa, podatke o proizvodima ili slike. Ona može da bude sačuvana u više formata, uključujući i sledeće:

 • Microsoft Office Outlook lista kontakata

 • Microsoft Office Excel radni listovi

 • Microsoft Office Word tabele

 • Microsoft Office Access tabele baza podataka

 • Tekstualne datoteke u kojima tabulatori ili zarezi razdvajaju kolone, a prelomi pasusa razdvajaju redove

Možete da se povežete sa postojećom listom ili izvorom podataka, odnosno možete kreirati novu listu primalaca. Ako želite da koristite samo određene stavke sa liste, možete da filtrirate listu po određenom kriterijumu. Stavke takođe možete da sortirate po abecednom redosledu.

Napomena : Ako želite da objedinite slike na stranicama publikacije, izvor podataka mora da sadrži imena datoteka ili putanje za datoteke slika koje želite da objedinite. U izvor podataka nemojte da uključite stvarne slike.

Korišćenje postojeće liste

 1. U odeljku Kreirajte listu primalaca izaberite opciju Iskoristi postojeću listu, a zatim kliknite na vezu Sledeće: uspostavite vezu sa listom primalaca ili kreirajte novu.

  Microsoft Publisher podrazumevano skladišti izvore podataka u fascikli Moji izvori podataka. Možda će biti potrebno da pregledate njen sadržaj da biste pronašli odgovarajući izvor podataka.

 2. U dijalogu Izbor izvora podataka izaberite željeni izvor podataka.

 3. Kliknite na dugme Otvori.

  U zavisnosti od tipa izvora podataka koji ste izabrali, drugi dijalozi će se možda pojaviti i od vas će biti zatražene određene informacije.

  Na primer, ako je izvor podataka Microsoft Office Excel radna sveska koja sadrži informacije na više radnih listova, biće potrebno da izaberete radni list koji sadrži informacije koje su vam potrebne, a da zatim kliknete na dugme U redu.

Izbor kontakata iz programa Outlook

 1. U odeljku Kreirajte listu primalaca izaberite opciju Izaberi kontakte iz programa Outlook, a zatim kliknite na vezu Sledeće: uspostavite vezu sa listom primalaca ili kreirajte novu.

 2. Ako budete upitani da odaberete profil pošte, izaberite željeni profil, a zatim kliknite na dugme U redu.

 3. U dijalogu Izbor kontakata izaberite željenu listu kontakata, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Svi kontakti iz fascikle će se pojaviti u dijalogu Primaoci objedinjene pošte u kom možete da filtrirate i sortirate listu primalaca koji će biti obuhvaćeni objedinjavanjem.

Upisivanje nove liste

Ukoliko već ne postoji lista sa kojom je moguće uspostaviti vezu, možete da kreirate novu.

 1. U odeljku Kreirajte listu primalaca izaberite opciju Upisivanje nove liste, a zatim kliknite na vezu Sledeće: uspostavite vezu sa listom primalaca ili kreirajte novu.

 2. U dijalogu Nova lista adresa upišite informacije za prvu stavku u odgovarajuća polja. Nije potrebno da popunite sva polja.

 3. Kada završite sa unosom informacija za prvu stavku, kliknite na dugme Nova stavka.

 4. Ponavljajte korake 2 i 3 dok ne završite sa dodavanjem stavki, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. U dijalogu Čuvanje liste adresa, u polje Ime datoteke upišite ime liste adresa i izaberite fasciklu u kojoj ćete sačuvati listu.

  Microsoft Publisher podrazumevano čuva listu adresa u fascikli Moji izvori podataka. Preporučuje se da ovde čuvate listu adresa zato što je to takođe podrazumevana fascikla u kojoj Publisher traži izvore podataka.

  Svi kontakti sa nove liste će se pojaviti u dijalogu Primaoci objedinjene pošte u kom možete da filtrirate i sortirate listu primalaca koji će biti obuhvaćeni objedinjavanjem.

Izbor primalaca

U dijalogu Primaoci objedinjene pošte možete da izaberete primaoce koje želite da obuhvatite objedinjavanjem. Potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored primalaca koje želite da obuhvatite, a opozovite izbor u poljima za potvrdu pored primalaca koje želite da izuzmete.

Ako želite da koristite samo određene stavke liste, listu možete da filtrirate po određenom polju ili kriterijumu. Nakon što filtrirate listu, možete da koristite polja za potvrdu da biste obuhvatili ili izuzeli zapise.

Filtriranje stavki na listi

 1. Kliknite na strelicu pored zaglavlja kolone one stavke po kojoj želite da vršite filtriranje.

 2. Izaberite jednu od sledećih stavki:

  • (prazni) prikazuje sve zapise u kojima je odgovarajuće polje prazno.

  • (Neprazni) prikazuje sve zapise u kojima odgovarajuće polje sadrži informacije.

  • (Više opcija) otvara dijalog Filtriranje i sortiranje koji možete da koristite za filtriranje po više kriterijuma. Možete i u dijalogu Primaoci objedinjene pošte, u grupi Pročistite listu primalaca kliknuti na vezu Filter da biste otvorili dijalog Filtriranje i sortiranje.

   Savet : Ako izvor podataka sadrži stavke koje dele iste informacije, a u koloni se nalazi deset jedinstvenih vrednosti ili manje, možete ih filtrirati prema specifičnim informacijama. Na primer, ako postoji više adresa koje navode Australiju kao zemlju/region, možete da filtrirate listu prema terminu Australija.

   Dijalog Primaoci objedinjene pošte prikazaće samo određene zapise. Izaberite stavku (Sve) da biste ponovo prikazali sve zapise.

Stavke u listi možete da sortirate po abecednom redosledu ako želite da na taj način budu prikazane.

Sortiranje stavki na listi

 • U dijalogu Primaoci objedinjene pošte kliknite na zaglavlje kolone stavke na osnovu koje želite da vršite sortiranje.

  Na primer, kliknite na zaglavlje kolone Prezime ako listu želite da prikažete po abecednom redosledu prezimena.

 • Potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu zaglavlja kolone da biste brzo izabrali ili obrisali sve stavke.

 • Da biste sortiranje vršili koristeći više kriterijuma, u dijalogu Primaoci objedinjene pošte, u grupi Pročistite listu primalaca kliknite na vezu Sortiranje. U dijalogu Filtriranje i sortiranje izaberite kriterijume po kojima želite da vršite sortiranje.

Kliknite na dugme U redu da biste se vratili u okno zadataka Objedinjavanje pošte.

Vrh stranice

Priprema publikacije

Objedinjavanjem pošte kombinuje se jedan dokument koji sadrži iste informacije u svakoj kopiji, kao i čuvare mesta za informacije koje su jedinstvene za svaku kopiji. Nakon kreiranja publikacije, umetnite dodatni tekst koji želite da se pojavi u svakoj verziji publikacije za objedinjavanje pošte poput pozdrava, kao i čuvare mesta za jedinstvene informacije poput adresa.

Ako to već niste uradili, umetnite okvir za tekst, upišite tekst koji želite da se pojavi u svakoj verziji publikacije za objedinjavanje pošte i dodajte čuvare mesta za jedinstvene informacije.

Umetanje okvira za tekst

 1. Na traci sa alatkama objekata , kliknite na Okvir za tekst Slika dugmeta .

 2. Postavite pokazivač na mesto u publikaciji na kom želite da se pojavi jedan ugao okvira za tekst, a zatim izvršite dijagonalno prevlačenje dok ne dobijete okvir za tekst željene veličine.

Umetanje željenog teksta u svaku verziju

 • Kliknite unutar okvira za tekst, a zatim upišite tekst koji želite da se pojavi u svakoj verziji publikacije za objedinjavanje pošte.

Umetanje polja podataka u publikaciju

 1. U publikaciji za objedinjavanje pošte kliknite unutar okvira za tekst u koji želite da umetnete polje sa podacima.

 2. Umetnite nešto od sledećeg:

  Adresni blok sa imenom, adresom i drugim informacijama

  1. U oknu zadataka Objedinjavanje pošte (Korak 2: pripremite publikaciju), u odeljku Još stavki kliknite na vezu Adresni blok.

  2. U dijalogu Umetanje adresnog bloka izaberite elemente adrese koje želite da obuhvatite, a zatim kliknite na dugme U redu.

   Napomena : Ako se imena polje sa podacima u izvoru podataka ne podudaraju sa imenima polja koja Publisher koristi za adresni blok, možda će biti potrebno da u dijalogu Umetanje adresnog bloka kliknete na dugme Uporedi polja. U dijalogu Poređenje polja koristite padajuće liste da biste izabrali polja iz izvora podataka koja odgovaraju Publisher poljima.

  Red za pozdrav

  1. U oknu zadataka Objedinjavanje pošte (korak 2: pripremite svoju publikaciju, u odeljku Još stavki kliknite na vezu Red za pozdrav.

  2. U dijalogu Red za pozdrav izaberite oblik reda za pozdrav koji sadrži oslovljavanje, oblik imena i prateću interpunkciju.

  3. Izaberite tekst koji želite da se pojavi u slučajevima kada Publisher ne može da protumači ime primaoca, na primer, kada izvor podataka ne sadrži ni ime ni prezime primaoca, već samo ime kompanije.

  4. Kliknite na dugme U redu.

   Napomena : Ako se imena polja podataka u izvoru podataka ne podudaraju sa imenima polja koja Publisher koristi za red za pozdrav, možda će biti potrebno da u dijalogu Red za pozdrav kliknete na dugme Uporedi polja. U dijalogu Poređenje polja, sa padajućih lista izaberite polja iz izvora podataka koja odgovaraju Publisher poljima.

  Polja Adresa

  1. U oknu zadataka Objedinjavanje pošte (korak 2: pripremite svoju publikaciju), u odeljku Još stavki kliknite na vezu Polja adrese.

  2. U dijalogu Umetanje polja adrese izaberite elemente adrese koje želite da uključite.

   Napomena : Ako se imena polja podataka u izvoru podataka ne podudaraju sa imenima polja koja Publisher koristi za polja adrese, možda će biti potrebno da u dijalogu Umetanje polja adrese kliknete na dugme Uporedi polja. U dijalogu Poređenje polja koristite padajuće liste da biste izabrali polja iz izvora podataka koja odgovaraju Publisher poljima.

  Druga polja sa informacijama

  U oknu zadataka Objedinjavanje pošte (korak 2: pripremite svoju publikaciju), iz oknu koje se nalazi u odeljku Pripremite svoju publikaciju prevucite polje koje želite da dodate u okvir za tekst koji ste za njega kreirali.

Oblikovanje polja podataka

Ako želite, na polja podataka, kao i na neki drugi tekst koji ste dodali možete da primenite oblike (kao što je pozdrav Zdravo ili oslovljavanje Dragi…) kako biste promenili izgled objedinjenih podataka. Da biste oblikovali objedinjene podatke, potrebno je da oblikujete polja podataka u publikaciji za objedinjavanje pošte.

 1. U publikaciji za objedinjavanje pošte izaberite polje koje sadrži informacije koje želite da oblikujete.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Font, a zatim izaberite željene opcije.

Pregled podataka primalaca u poljima podataka u prezentaciji

Sada možete da pregledate kako će publikacija izgledati sa stvarnim podacima u objedinjenim poljima.

 1. Da biste pregledali publikaciju, postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste pregledali stavke po redosledu, kliknite na dugme za navigaciju dugmad Dugme „Napred“ Dugme „Nazad“ da biste videli kako će se pojaviti svaku stavku u objedinjene publikacije.

   Polja za objedinjavanje sadrže informacije iz prvog zapisa izvora podataka. Nije moguće urediti stavke izvora podataka na stranicama publikacije, ali tu možete da oblikujete, premestite ili izbrišete polja podataka.

  • Da biste pronašli i pregledali određenu stavku u izvoru podataka, kliknite na vezu Pronađi primaoca, a zatim unesite kriterijume pretrage u dijalogu Pronalaženje stavke.

 2. Promenite listu primalaca ako je potrebno. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Kliknite na dugme Izuzmi ovog primaoca da biste iz objedinjavanja izuzeli određenog primaoca.

  • Kliknite na vezu Uredi listu primalaca, a zatim izvršite promene u dijalogu Primaoci objedinjene pošte da biste promenili listu primalaca.

 3. Nakon dovršavanja publikacije za objedinjavanje pošte i umetanja svih polja za objedinjavanje, u meniju Datoteka izaberite stavku Sačuvaj kao. U polje Ime datoteke upišite ime publikacije, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

 4. Kliknite na dugme Sledeće: kreiraj objedinjene publikacije.

Vrh stranice

Kreiranje objedinjene publikacije

U oknu zadataka Objedinjavanje pošte, u odeljku Kreirajte objedinjene publikacije možete da:

 • Odštampate objedinjene publikacije (na primer, za slanje)

 • Pregledate objedinjenu publikaciju (da biste videli kako će izgledati pre nego što odštampate sve verzije, kao i da biste rešili eventualne probleme)

 • Sačuvate objedinjenu publikaciju za kasniju upotrebu

 • Dodate objedinjene stranice u drugu publikaciju

Pregled objedinjene publikacije

 • Kliknite na vezu Pregled pre štampanja.

Štampanje objedinjene publikacije

 1. Kliknite na dugme Odštampaj.

 2. U dijalogu Štampanje izaberite željene opcije, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Važno : Da biste odštampali različite skupove objedinjavanje podataka – na primer, imena i adrese – na svakom listu, kliknite na dugme više stranica po listu , u odeljku Opcije štampanja . Ako odaberete više kopija po listu, svaki list papira će sadržati više kopija iste podatke.

  Štampanje dijalog sa više stranica po listu opcija

Čuvanje objedinjene publikacije za kasniju upotrebu

Ako želite da uredite objedinjene stranice, ih možete sačuvati za kasniju upotrebu ili ih kasnije odštampate, možete da prikupite i sačuvate sve objedinjene stranice kao jedne nove objedinjene publikacije koja sadrži aktuelnih podataka – na primer, imena i adrese – umesto polja za objedinjavanje pošte.

 1. Kliknite na vezu Objedini u novu publikaciju.

  Publisher će kreirati novu publikaciju sa objedinjenim stranicama.

 2. U novoj publikaciji, u oknu zadataka Objedinjavanje pošte kliknite na vezu Sačuvaj ovu publikaciju. U polje Ime datoteke upišite ime nove publikacije, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Dodavanje objedinjenih stranica u postojeću publikaciju

Ako planirate da dodate objedinjene stranice na kraj postojeće publikacije, uverite se da se publikacija za objedinjavanje pošte na sledeće načine podudara sa postojećom publikacijom:

 • Veličina stranica (visina i širina)

 • Prikaz stranica (širina jedne stranice ili širina dve stranice)

 • Tip publikacije (Web ili za štampu)

 • Redosled stranica (sleva nadesno ili zdesna nalevo)

Publisher će dodati objedinjene stranice u novu ili postojeću publikaciju, ali neće moći da ih doda u otvorenu publikaciju. Ako je publikacija sa kojom želite da izvršite objedinjavanje otvorena, sačuvajte je i zatvorite pre dovršavanja objedinjavanja.

 1. Kliknite na vezu Dodaj u postojeću publikaciju.

 2. U dijalogu Otvaranje publikacije pronađite publikaciju u koju želite da dodate objedinjene stranice, a zatim kliknite na dugme Otvori.

  Publisher će dodati objedinjene stranice u postojeću publikaciju.

 3. U postojećoj publikaciji, u oknu zadataka Objedinjavanje pošte kliknite na vezu Sačuvaj ovu publikaciju da biste sačuvali ispravke.

Čuvanje publikacije za objedinjavanje pošte

Ako i sačuvate publikaciju koja sadrži polja za objedinjavanje, možete da vratite i uredite polja za objedinjavanje i kreiranje nove objedinjene publikacije koja sadrži novog polja za objedinjavanje pošte ili ažuriranu listu primalaca. Da biste sačuvali publikaciju za objedinjavanje pošte, uradite sledeće:

 1. Uverite se da ste u publikaciji za objedinjavanje pošte.

 2. U meniju Datoteka izaberite stavku Sačuvaj.

 3. Imenujte publikacije za objedinjavanje pošte, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Otkazivanje objedinjavanja

Objedinjavanje možete da otkažete kako biste prekinuli vezu publikacije za objedinavanje pošte ili predloška za objedinavanje kataloga sa izvor podataka.

 1. U meniju Alatke postavite pokazivač na stavku Pošiljke i katalozi, a zatim izaberite stavku Otkaži objedinjavanje.

 2. Kliknite na dugme Da kada budete upitani da li želite da otkažete objedinjavanje.

Biće prekinuta veza između publikacije i izvora podataka.

Napomena : Ako otkažete objedinjavanje pošte, sva polja osim polja adrese, redova za pozdrav i adresnih blokova biće konvertovana u običan tekst.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×