Kreiranje izvora podataka za objedinjavanje pošte

Ako informacije već nisu organizovane u format datoteke izvora podataka koji Microsoft Office Publisher može da koristi, u mogućnosti ste da kreirate izvor podataka koji ćete koristiti za objedinjavanje pošte ili za objedinjavanje e-pošte. Izvor podataka može da sadrži samo listu imena i adresa ili putanje do slika, brojeve delova proizvoda, poštanske brojeve, istoriju kupovine kupaca, kao i niz dodatnih podataka koje želite da koristite pri objedinjavanju pošte ili objedinjavanju e-pošte.

Ovaj članak sadrži:

Struktura izvora podataka

Kreiranje izvora podataka liste adresa za objedinjavanje pošte

Struktura izvora podataka

Pre kreiranja izvora podataka razmislite o različitim informacijama koje želite da obuhvatite konačnom objedinjenom publikacijom. Uverite da ste strukturirali datoteku izvora podataka tako da sadrži sve podatke potrebne za objedinjavanje.

Prvi red u izvoru podataka, red zaglavlja u dolenavedenoj tabeli, sadrži imena kolona. Ova imena kolona predstavljaju imena polja podataka koja umećete u publikaciju za objedinjavanje pošte ili za objedinjavanje e-pošte kao čuvare mesta za tekst ili podatke o slikama.

Ispod reda zaglavlja nalaze se kolone podataka ili polja podataka koja sadrže određene informacije koje će se prikazati umesto povezanog polja za objedinjavanje. Svaki red ili zapis u tabeli ispod reda zaglavlja sadrži celoviti skup informacija za svaki zapis.

Kolone u Excel unakrsnoj tabeli su podudarne sa poljima u publikaciji razglednice

Vrh stranice

Kreiranje izvora podataka liste adresa za objedinjavanje pošte

Programe Microsoft Office Publisher, Microsoft Office Excel, Microsoft Office Access, Microsoft Office Outlook ili Microsoft Office Outlook sa Menadžerom za poslovne kontakte možete da koristite za kreiranje izvora podataka za objedinjavanje pošte ili za objedinjavanje e-pošte. Nakon kreiranja i čuvanja liste adresa, možete ponovo da je koristite za buduće projekte objedinjavanja pošte.

Mail Merge Recipients dialog box

Korišćenje programa Publisher za kreiranje liste adresa

 1. Otvorite publikaciju.

 2. U meniju Alatke postavite pokazivač na stavku Pošiljke i katalozi, a zatim izaberite stavku Kreiraj listu adresa.

 3. Da biste prilagodili kolone u dijalogu Nova lista adresa, kliknite na dugme Prilagodi kolone, a zatim postupite na neki od sledećih načina:

  • Kliknite na dugme Dodaj da biste dodali polje. U dijalogu Dodavanje polja upišite ime novog polja, a zatim kliknite na dugme U redu.

  • Da biste uklonili polje, u oknu Imena polja izaberite ime polja, a zatim kliknite na dugme Izbriši.

  • Da biste preimenovali polje, u oknu Imena polja izaberite ime polja, a zatim kliknite na dugme Preimenuj. U dijalogu Preimenovanje polja upišite novo ime u polje U:, a zatim kliknite na dugme U redu.

   Kliknite na dugme U redu nakon prilagođavanja svih željenih polja.

 4. U dijalogu Nova lista adresa, u odgovarajuća polja u prvom praznom redu upišite informacije za prvu stavku.

  Ako planirate da objedinite fotografije u konačnoj publikaciji, potrebno je da u odgovarajuću kolonu ili polje podataka za svaki zapis upišete ime datoteke ili putanja za svaku datoteku slike koju želite da koristite. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Upišite ime datoteke odgovarajuće slike ako ste datoteke slika i izvor podataka sačuvali u istoj fascikli. Na primer, upišite prvaslika.jpg.

  • Upišite punu putanju odgovarajuće slike ako ste datoteke slika sačuvali u fascikli različitoj od fascikle izvora podataka. Na primer, upišite C:\Documents and Settings\Korisničko ime\My Documents\My Pictures\Projekat kataloga\prvaslika.jpg.

  • Upišite delimičnu putanju odgovarajuće slike ako ste datoteke slika sačuvali u potfascikli fascikle koja sadrži izvor podataka. Na primer, ako fascikla izvora podataka sadrži potfasciklu „Slike“, upišite \Slike\prvaslika.jpg.

 5. Kliknite na dugme Nova stavka ili pritisnite tabulator kada završite sa unošenjem informacija za prvu stavku.

 6. Ponavljajte korake 4 i 5 dok ne završite sa dodavanjem stavki.

 7. Kliknite na dugme U redu.

 8. U dijalogu Čuvanje liste adresa upišite ime liste adresa u polje Ime datoteke, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

  Lista adresa se podrazumevano čuva u fascikli „Moji izvori podataka“. Preporučuje se da listu adresa sačuvate ovde pošto je to podrazumevana fascikla u kojoj Publisher traži izvore podataka. Ako datoteku izvora podataka sačuvate na nekom drugom mestu, a ne u fascikli „Moji izvori podataka“, biće potrebno da je potražite kako biste je pronašli kada se tokom objedinjavanja budete povezivali sa izvorom podataka.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×