Kreiranje izvedenog grafikona

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Može biti teško videti veliku sliku kada imate podatke u velikom izvedenom grafikonu ili kada imate mnogo složenih podataka radnih listova koji uključuju tekst i brojeve sa naslovima kolona, popu ovog:

Složeni podaci radnog lista

Izvedeni grafikon može pomoći da date smisao ovim podacima. Iako izvedeni grafikon prikazuje nizove podataka, kategorije i ose grafikona na isti način na koji i standardni grafikon, on vam pruža i interaktivne kontrole filtriranja direktno na grafikonu tako da možete brzo analizirati podskup podataka.

Izvedeni grafikon koji prikazuje kontrole filtriranja

Podatke radnog lista, možete da kreirate izvedenog grafikona bez prvi put kreirate izvedenu tabelu. Čak možete da kreirate izvedenog grafikona koji se preporučuje za vaše podatke. Excel će tada automatski kreirati povezanih izvedene tabele. Evo kako:

 1. Kliknite bilo gde u podacima.

 2. Na kartici Umetanje, u grupi Grafikoni izaberite stavku Preporučeni grafikoni.

  Dugme „Preporučeni grafikoni“ na kartici „Umetanje“

 3. Na kartici Preporučeni grafikoni , izaberite bilo koji grafikon sa ikonu izvedenog grafikona Dugme indikatora izvedenog grafikona u gornjem uglu. Pregled izvedenom grafikonu se pojavljuje u oknu za pregled.

  Dijalog „Umetanje grafikona“ koji prikazuje preporučene izvedene grafikone

 4. Pošto pronađete izvedeni grafikon koji želite, kliknite na dugme U redu.

Napomena :  Ako ne pronađete željeni izvedeni grafikon, izaberite stavku Izvedeni grafikon na kartici Umetanje umesto stavke Preporučeni grafikoni.

 1. U izvedenom grafikonu koji se pojavljuje kliknite na bilo koju interaktivnu kontrolu, a zatim izaberite opcije sortiranja ili filtriranja koje želite.

  Opcije filtriranja i sortiranja za izvedeni grafikon

  Savet :  Da biste uklonili izvedeni grafikon koji više ne želite, izaberite ga i pritisnite taster Delete.

Ostali načini za kreiranje izvedenog grafikona

Ako već imate izvedenu tabelu, možete zasnovati izvedeni grafikon na toj izvedenoj tabeli. Ili, ako ste se povezali sa spoljnim izvorom podataka Online Analytical Processing (OLAP) ili modelom podataka, možete kreirati samostalni, odvojeni izdvojeni izvedeni grafikon bez kreiranja izvedene tabele.

Kreiranje izvedenog grafikona za postojeću izvedenu tabelu

Povezivanje spoljnih podataka za kreiranje izvedenog grafikona

Korišćenje postojećih spoljnih podataka za povezivanje za kreiranje izvedenog grafikona

Kreiranje izvedenog grafikona za postojeću izvedenu tabelu

 1. Kliknite na bilo koje mesto u izvedenoj tabeli da biste prikazali alatke izvedene tabele na traci.

  Alatke izvedene tabele

 2. Izaberite stavke Analiziraj > Izvedeni grafikon.

  Dugme „Izvedeni grafikon“ na kartici „Analiziranje“

 3. U dijalogu Umetanje grafikona izaberite željeni tip grafikona i podtip grafikona. Možete da koristite svaki tip grafikona osim XY grafikona, grafikona sa mehurićima ili berzanskog grafikona.

  Dijalog „Umetanje grafikona“ za izvedene grafikone

Da biste saznali više o tipovima grafikona, pogledajte dostupne tipove grafikona.

 1. Kliknite na dugme U redu.

 2. U izvedenom grafikonu koji se pojavljuje kliknite na bilo koju interaktivnu kontrolu, a zatim izaberite opcije sortiranja ili filtriranja koje želite.

Vrh stranice

Povezivanje spoljnih podataka za kreiranje izvedenog grafikona

 1. Izaberite stavke Podaci > Iz drugih izvora, a zatim izaberite željeni izvor podataka. Na primer, izaberite stavku Iz modula Analysis Services da biste izvršili povezivanje sa Online Analytical Processing (OLAP) datotekom kocke.

  Dugme „Iz drugih izvora“ na kartici „Podaci“

 2. Pratite korake u okviru Čarobnjak za povezivanje sa podacima, a zatim kliknite na dugme Završi.

 3. U dijalogu Uvoz podataka izaberite Izvedeni grafikon i lokaciju na koju želite da stavite podatke, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Pojavljuje se prazan izvedeni grafikon i lista polja se prikazuje tako da možete dodati ili prerasporediti polja u izvedenom grafikonu.

 4. U okviru Lista polja odaberite polja koja želite da prikažete u izvedenom grafikonu.

Lista polja koja prikazuje odeljak polja i odeljak oblasti

 1. Pošto kreirate izvedeni grafikon, možete ga prilagoditi, kao što biste uradili sa bilo kojim standardnim grafikonima. Kada izaberete izvedeni grafikon:

 2. Dva dugmeta se pojavljuju pored grafikona, tako da možete brzo da biste dodali ili promenili elemente grafikona kao što su naslovi ili oznake podataka, ili promenite stil grafikona i boja izvedenom grafikonu na isti način u standardni grafikon.

  Dugme „Elementi grafikona i stilovi grafikona“ pored izvedenog grafikona

 3. Alatke za izvedene grafikone se prikazuju na traci. Na karticama Analiziraj, Dizajn i Format možete odabrati opcije za rad sa izvedenim grafikonom ili za njegovo prilagođavanje.

  Alatke izvedenog grafikona na traci

Vrh stranice

Korišćenje postojećih spoljnih podataka za povezivanje radi kreiranja izvedenog grafikona

 1. Izaberite stavke Umetanje > Izvedeni grafikon.

  Dugme „Izvedeni grafikon“ na kartici „Umetanje“

 2. U dijalogu Kreiranje izvedenog grafikona izaberite stavku Koristi spoljni izvor podataka, a zatim izaberite stavku Izbor veze.

 3. U dijalogu Postojeće veze, na kartici Veze kliknite dvaput na željenu vezu.

 4. Kliknite na dugme U redu.

  Pojavljuje se prazan izvedeni grafikon i lista polja se prikazuje tako da možete dodati ili prerasporediti polja u izvedenom grafikonu.

 5. U okviru Lista polja odaberite polja koja želite da prikažete u izvedenom grafikonu.

Lista polja koja prikazuje odeljak polja i odeljak oblasti

 1. Pošto kreirate izvedeni grafikon, možete ga prilagoditi, kao što biste uradili sa bilo kojim standardnim grafikonima. Kada izaberete izvedeni grafikon:

 • Dva dugmeta se pojavljuju pored grafikona, tako da možete brzo da biste dodali ili promenili elemente grafikona kao što su naslovi ili oznake podataka, ili promenite stil grafikona i boja izvedenom grafikonu na isti način u standardni grafikon.

  Dugme „Elementi grafikona i stilovi grafikona“ pored izvedenog grafikona

 • Alatke za izvedene grafikone se prikazuju na traci. Na karticama Analiziraj, Dizajn i Format možete odabrati opcije za rad sa izvedenim grafikonom ili za njegovo prilagođavanje.

  Alatke izvedenog grafikona na traci

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×