Kreiranje izraza

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Da biste kreirali izraz u Access baze podataka, izaberite objekat ili svojstvo mesto na koje želite da koristite izraz, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F2 – to otvara alatku Izrada izraza alatke sa velikim brojem delimično izgrađeno izraze koji vam štede vreme i ugrađene pomažu da uštede probleme. Da koristite izraze da izvršite razne stvari sa podacima – na primer, određivanje koliko je dana prošlo jer je porudžbina otpremljena ili kombinovanjem "ime" i "Prezime" u kreiranju polja. Ako ste osoba u programu Excel, razmislite o izrazima kao Access verzija formula.

Neki izrazi ne funkcionišu na isti način u Access Veb aplikacijama i bazama podataka radne površine. Sve u ovom članku odnosi na web APPS aplikacija i baza podataka, osim u suprotnom naznačeno. Više informacija o Access Veb aplikacijama potražite u članku Kreiranje Access aplikacije.

Više informacija o izrazima – kada da ih koristite, kako da ih izradite nastavite da čitate.

U ovom članku

Pregled izraza

Koristite alatku "Izrada izraza"

Izračunavanje vrednosti za kontrole u obrascima i izveštajima

Upotreba izraza kao kriterijuma upita

Kreiranje izračunatog polja u upitu

Kreiranje izračunatog polja u tabeli

Dodavanje pravila za validaciju polja tabele ili zapis

Dodavanje pravila za validaciju u kontrolu

Podešavanje podrazumevanih vrednosti za polje tabele

Postavljanje podrazumevanih vrednosti za kontrole

Kontrolisanje radnji makroa koje se pokreću

Grupisanje i sortiranje podataka u izveštajima

Pregled izraza

Pamtite li jednačine sa časova matematike? Neka jex2+z = (2y-1)/7, koliko je x, takve stvari? Možda se sećate i da su jednačine osnova modernog inženjeringa – ako želite da sagradite nešto stabilno, koristićete jednačine da biste odgovorili na određena pitanja kao što su ‚‚koje debljine treba da budu zavrtnji koji drže vertikalni otvor za stepenište?” Upravo o tome se radi kod izraza – ali umesto x, y iz, zamislite [Cena po jedinici], [Popust] i [Količina]. Izrazi ne samo da mogu da računaju – nego pomoću njih možete raditi razne stvari i sa tekstualnim podacima.

Šta sve možete da uradite pomoću izraza

Sledi samo nekoliko primera od mnogo stvari koje možete uraditi pomoću izraza.

 • Izračunavanje starosti

 • Spajanje imena i prezimena

 • Označavanje izmenjenog zapisa datumom i vremenom kada je izmenjen

 • Navođenje obrasca za unos podataka

 • Izrezivanje znakova sa bilo koje strane reda teksta

Tehnički pregled

Napomena :  Ovaj odeljak nije neophodno da pročitate da biste mogli da izrađujete izraze, ali vam može pomoći da bolje razumete kako izrazi funkcionišu i sadrži stručne izraze koji vam mogu pomoći da nađete srodne informacije na stručnijim lokacijama, kao što je MSDN.

Izraz je kombinacija nekih ili svih sledećih stavki: ugrađenih ili korisnički definisanih funkcija, identifikatora, operatera i konstanti. Izraz procenjuje se u jednu vrednost.

Komponente izraza.

Na primer, sledeći izraz sadrži sva četiri elementa:

=Sum([Kupovna cena])*0,08

U ovom primeru Sum() je ugrađena funkcija, [Kupovna cena] je identifikator, * je matematički operater, a 0,08 je konstanta. Ovaj izraz može da se koristi u okviru za tekst u podnožju obrasca ili izveštaja da bi se izračunao porez na prodaju za grupu stavki.

Izrazi mogu da budu mnogo složeniji ili mnogo jednostavniji od ovog primera. Na primer, ovaj Bulov izraz (izraz koji ima vrednost Tačno ili Netačno) sastoji se samo od operatora i konstante:

>0

Ovaj izraz vraća vrednost Tačno kada se uporedi sa brojem koji je veći od 0 i vraća vrednost Netačno kada se uporedi sa brojem koji je manji od ili jednak 0. Ovaj izraz možete da koristite u svojstvu Pravilo za validaciju polja kontrole ili tabele da bi se osiguralo da su unete samo vrednosti veće od nule.

U programu Access izrazi se koriste na mnogim mestima za izračunavanje, upravljanje znakovima ili testiranje podataka. Tabele, upiti, obrasci, izveštaji i makroi imaju svojstva koja prihvataju izraz. Na primer, izraze možete da koristite u svojstvima Izvor kontrole i Podrazumevana vrednost za kontrolu. Pored toga, kada pišete kôd programa Microsoft Visual Basic za aplikacije (VBA) za proceduru događaja ili za modul, često koristite izraze koji su slični onima koje koristite u Access objektu kao što je tabela ili upit.

Vrh stranice

Upotreba alatke „Izrada izraza“

Alatka „Izrada izraza“ ima sledeće prednosti:

 • Možete lako potražiti i umetnuti funkcije, operatore, konstante i identifikatore (na primer, nazive polja, tabela, obrazaca i upita), tako štedite vreme i smanjujete mogućnost grešaka.

 • Alatka „Izrada izraza“ ograničava dostupne delove izraza na osnovu konteksta izraza.

 • Možete birati između različitih spremnih izraza, kao što su brojevi stranice, trenutni datum ili trenutni datum i vreme.

 • IntelliSense je dostupan u alatki „Izrada izraza“ – pa ne morate pamtiti sve argumente koji su potrebni izrazu.

 • Pomoć vam je nadohvat ruke u alatki „Izrada izraza“ – samo kliknite na veze koje se pojavljuju u alatki Brze informacije.

Pokrenite alatku "Izrada izraza" :

Prečica na tastaturi za pokretanje alatke „Izrada izraza“ je Ctrl + F2. Kada prvi put koristite ovu prečicu pokreće se dijalog Izbor alatke za izradu – samo dvaput kliknite na dugme Alatka „Izrada izraza“ u dijalogu da biste nastavili.

Pogledajte detaljnije informacije o tome Kako da koristite alatku "Izrada izraza".

Ograničenje ugnežđivanje izraza u Veb bazi podataka iznosi 65

Izrazi ugnežđeni više od 65 nivoa duboke neće funkcionisati u pregledaču, tako da ne bi trebalo da koristite izraze kao što je Access Veb bazu podataka. Nećete dobiti poruke o greškama – izraz neće raditi.

Važno : Upotreba operatora &, ANDi OR može kreirati dodatne nivoe ugnežđivanja na serveru koji se ne odražavaju u Access klijentu. Na primer, izraz "a" & "b" & "c" nije ugnežđen u alatki „Izrada izraza“, ali u sistemu SharePoint postaje povezan .Db("a", concatenate.Db("b", "c") ). To prevođenje stvara jedan nivo ugnežđivanja. Upotreba mnogo uzastopnih &, ANDili OR operatora u jednom izrazu može izazvati da prekoračite ograničenje ugnežđivanja servera koje iznosi 65 nivoa, kada će izraz prestati da radi u pregledaču.

Vrh stranice

Izračunavanje vrednosti za kontrole u obrascima i izveštajima

Kada izraz koristite kao izvor podataka za kontrolu, kreirate izračunatu kontrolu. Na primer, pretpostavimo da imate izveštaj koji prikazuje više spiskova zaliha i želite da kreirate ukupnu vrednost u podnožju izveštaja u kojoj su sabrane sve stavke izveštaja.

Ukupna vrednost u izveštaju.

Da biste izračunali ukupnu vrednost, postavite kontrolu okvira za tekst u podnožje izveštaja, a zatim postavite svojstvo Izvor kontrole okvira za tekst u sledeći izraz:

= Sum ([ polje_tabele ])

U ovom slučaju, polje_tabele je ime polja koje sadrži vrednosti podzbira. To polje mogu da potiču iz tabele ili upita. Funkcija Sum izračunava ukupne vrednosti za sve vrednosti polje_tabele.

Sledeća procedura pokazuje kako se izraz unosi u kontrolu okvira za tekst.

Unos izraza u kontrolu okvira za tekst

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz rasporeda ili Prikaz dizajna.

 2. Izaberite kontrolu u koju želite da unesete izraz.

 3. Ako list sa svojstvima nije prikazan, pritisnite F4 da biste ga prikazali.

 4. Da biste ručno kreirali izraz, na kartici Podaci na listu sa svojstvima izaberite svojstvo okvira za tekst Izvor kontrole, a zatim otkucajte znak = i ostatak izraza. Na primer, da biste izračunali međuvrednost prikazanu iznad, otkucajte =Sum([polje_tabele]) i uverite se da ste uneli ime svog polja umesto vrednosti polje_tabele.

 5. Da biste kreirali izraz pomoću "Izrada izraza", kliknite na dugme za Pravljenje dugme Slika dugmeta u polje za svojstvo.

  Kada dovršite izraz, list sa podacima će izgledati ovako:

  Izraz u svojstvu „Izvor kontrole“ okvira za tekst.

Vrh stranice

Upotreba izraza kao kriterijuma upita

Koristite kriterijume u upitu da biste suzili obim rezultata upita. Unesite kriterijume kao izraz, a Access daje samo one redove koji zadovoljavaju izraz. Da biste videli obiman skup primere, potražite u članku Primeri kriterijuma upita.

Na primer, pretpostavimo da želite da vidite sve porudžbine čiji je datum isporuke u prva tri meseca 2010. godine. Da biste uneli kriterijume, u ćeliji Kriterijumi za kolonu „Datum/vreme“ u upitu otkucajte sledeći izraz. Ovaj primer koristi kolonu „Datum/vreme“ koja se naziva Datum isporuke. Da biste definisali opseg podataka, unesite kriterijume na sledeći način:

Između #1/1/2010# i #3/31/2010#

Kolona Datum isporuke izgledaće slično sledećoj.

Izraz u redu „Kriterijumi“ koordinatne mreže upita.

Za svaki zapis u tabeli „Porudžbine“, ako vrednost u koloni „Datum isporuke“ pripada navedenom opsegu podataka, zapis se uključuje u rezultat upita. Imajte u vidu da u izrazu datume stavljate između znakova za broj (#). Access će vrednost između znakova za broj tretirati kao tip podataka „Datum/vreme“. Posmatranje tih vrednosti kao tipa podataka „Datum/vreme“ će vam omogućiti da izvršite izračunavanja tih vrednosti, na primer da oduzmete jedan datum od drugog.

Unos kriterijuma u koordinatnu mrežu za dizajn upita

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na upit koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite u ćeliju Kriterijumi u koloni za koju želite da unesete kriterijume.

 3. Da biste ručno kreirali izraz, otkucajte izraz kriterijuma.

  Napomena : Operator = se na stavlja ispred kriterijuma izraza.

 4. Da biste kreirali izraz pomoću "Izrada izraza", na traci, kliknite na dugme Dizajn, a zatim u grupi Podešavanje upita kliknite na dugme Izrada Slika dugmeta .

  Ako želite veću oblast za uređivanje izraza, postavite kursor na ćeliju Kriterijumi, a zatim pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F2 da biste prikazali polje Zumiranje:

  Izraz u dijalogu „Zumiranje“.

Vrh stranice

Kreiranje izračunatog polja u upitu

Recimo da dizajnirate upit i želite da prikažete rezultate izračunavanja koje koristi druga polja u upitu. Da biste kreirali izračunato polje, unesite izraz u praznu ćeliju u redu Polje upita. Na primer, ako imate upit koji sadrži polje Količina i polje Cena po jedinici, možete da ih pomnožite da biste kreirali izračunato polje za proširenu listu cena tako što ćete uneti sledeći izraz u red Polje upita:

Proširena lista cena: [Količina] * [Cena po jedinici]

Ako pre izraza unesete tekst Proširena lista cena:, nova kolona će imati ime Proširena lista cena. To ime se često naziva pseudonim. Ako ne unesete pseudonim, Access će ga kreirati, na primer Expr1.

Upotreba izraza za kreiranje izračunatog polja u izrazu.

Kada pokrenete upit, Access izvršava izračunavanje u svakom redu kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji:

Izračunato polje u prikazu lista sa podacima.

Kreiranje izračunatog polja u prikazu dizajna upita

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na upit koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite na ćeliju Polje u koloni u kojoj želite da kreirate izračunato polje.

 3. Da biste ručno kreirali izraz, otkucajte ga.

  Napomena : Nemojte unositi operator = pre izraza kriterijuma. Umesto toga, izraz započnite opisnom oznakom nakon koje sledi dvotačka. Na primer, otkucajte Proširena lista cena: da biste obezbedili oznaku za izraz koja kreira izračunato polje pod imenom Proširena lista cena. Zatim, iza dvotačke unesite kriterijume za izraz.

 4. Da biste kreirali izraz pomoću alatke „Izrada izraza“, na traci izaberite stavku Dizajn, a zatim u grupi Podešavanje upita kliknite na dugme Izrada.

Vrh stranice

Kreiranje izračunatog polja u tabeli

U programu Access možete da napravite izračunato polje u tabeli. Ovo eliminiše potrebu za odvojenim upitima za izračunavanje. Na primer, ako imate tabelu koja navodi količinu, cenu i poresku stopu za svaku stavku narudžbini, možete dodati izračunato polje koje pokazuje ukupnu cenu, ovako:

[Quantity]*([UnitPrice]+([UnitPrice]*[TaxRate]))

 • Izračunavanje ne može da uključuje polja iz drugih tabela ili upita.

 • Rezultati izračunavanja su samo za čitanje.

Da biste kreirali izračunato polje:

 1. Otvorite tabelu tako što ćete u oknu za navigaciju kliknuti dvaput na nju.

 2. Pomerite se horizontalno do krajnje desne kolone u tabeli i kliknite na naslov kolone Kliknite da biste dodali.

 3. Sa liste koja se pojavljuje izaberite stavku Izračunato polje, a zatim izaberite željeni tip podataka za rezultat.

  Access prikazuje alatku „Izrada izraza“.

 4. Unesite željeno izračunavanje za ovo polje, na primer:

  [Količina] * [Cena po jedinici]

  Napomena : Izraz ne započinje znakom jednakosti (=) za izračunata polja .

 5. Kliknite na dugme U redu.

  Access dodaje izračunato polje, a zatim markira zaglavlje polja da biste mogli da otkucate ime polja.

 6. Otkucajte ime za izračunato polje, a zatim pritisnite taster ENTER.

Vrh stranice

Dodavanje pravila za validaciju u polje tabele ili zapis

Izrazi su veoma korisni za proveru valjanosti podataka pri njihovom unosu u bazu podataka jer ne unose pogrešne podatke. U tabelama postoje dve vrste pravila za validaciju: pravila za validaciju polja (koja sprečavaju korisnike da unesu pogrešne podatke u jedno polje) i pravila za validaciju zapisa (koja sprečavaju korisnike da kreiraju zapise koji ne zadovoljavaju pravilo za validaciju). Za obe vrste pravila za validaciju koristite izraze.

Na primer, pretpostavimo da imate tabelu pod imenom „Zalihe“ sa poljem „Raspoložive jedinice“ i da želite da podesite pravilo koje primorava korisnike da unesu vrednost koja je jednaka nuli ili veća od nje. Drugim rečima, zalihe nikada ne mogu da budu negativan broj. To možete da uradite pomoću sledećeg izraza kao pravila za validaciju polja u polju „Raspoložive jedinice“:

>=0

Unos pravila za validaciju

Koristite sledeću proceduru da biste uneli pravilo za validaciju polja ili pravilo za validaciju zapisa:

 1. U oknu za navigaciju kliknite dvaput na tabelu koju želite da promenite.

  Access otvara tabelu u prikazu lista sa podacima.

 2. Za pravilo za validaciju izaberite polje koje želite da promenite.

 3. Na traci izaberite stavku Polja, zatim u grupi Provera valjanosti polja kliknite na dugme Provera valjanosti, a zatim izaberite stavku Pravilo za validaciju polja ili Pravilo za validaciju zapisa.

  Access prikazuje alatku „Izrada izraza“.

 4. Počnite da kucate željene kriterijume. Na primer, za pravilo za validaciju polja koje zahteva da sve vrednosti budu jednake nuli ili veće od nje, otkucajte sledeće:

  > = 0

  Napomena : Nemojte ispred izraza dodavati znak jednakosti (=).

Izrazi pravila za validaciju su Bulovi izrazi, što znači da imaju vrednost Tačno ili Netačno za svaku datu vrednost unosa. Pravilo za validaciju mora da bude Tačno za vrednost, inače Access neće da sačuva unos i prokazaće poruku o validaciji koja ukazuje na grešku. U ovom primeru, ako unesete vrednost za polje „Raspoložive jedinice“ koja je manja od nule, pravilo za validaciju je Netačno, a Access ne prihvata vrednost. Ako niste uneli poruku o validaciji na način opisan u sledećem odeljku, Access prikazuje vlastitu poruku da bi ukazao na to da je vrednost koju ste uneli zabranjena pravilom za validaciju za to polje.

Unos poruke o validaciji

Da biste olakšali upotrebu baze podataka, možete uneti prilagođene poruke za validaciju. One zamenjuju generičke poruke koje Access prikazuje kada se podaci ne podudaraju sa pravilom za validaciju. Prilagođenu poruku o validaciji možete koristiti da biste obezbedili određene informacije koje korisniku pomažu da unese tačne podatke, na primer „Vrednost raspoloživih jedinica ne može biti negativan broj“. Koristite sledeću proceduru da biste kreirali poruku o validaciji:

 1. U oknu za navigaciju kliknite dvaput na tabelu koju želite da promenite.

  Access otvara tabelu u prikazu lista sa podacima.

 2. Za poruku o validaciji izaberite polje u koje ste dodali pravilo za validaciju.

 3. Na traci izaberite stavku Polja, zatim u grupi Provera valjanosti polja kliknite na dugme Provera valjanosti, a zatim izaberite stavku Poruka o validaciji polja ili Poruka o validaciji zapisa.

 4. U dijalogu Unos poruke o validaciji otkucajte željenu poruku koja će se pojaviti kada se podaci ne budu podudarali sa pravilom za validaciju, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Dodavanje pravila za validaciju u kontrolu

Napomena : Pravila za validaciju nisu dostupne za kontrole u Access Veb aplikacijama ni Veb bazama podataka. Koristite polja ili zapisa pravila za validaciju umesto toga, kao što je opisano u prethodnom odeljku.

Pored polja tabele i zapisa, kontrole takođe imaju svojstvo Pravilo za validaciju koje može da prihvati izraz. Na primer, pretpostavimo da koristite obrazac za unos opsega podataka za izveštaj i da želite da osigurate da datum početka nije pre 01.01.2010. Svojstva Pravilo za validaciju i Tekst za validaciju možete da podesite za okvir za tekst u koji ćete uneti datum početka na sledeći način:

Svojstvo

Postavka

Pravilo za validaciju

>=#1/1/2010#

Tekst za validaciju

Ne možete da unesete datum pre 01.01.2010.

Ako pokušate da unesete datum pre 01.01.2010, pojavljuje se poruka i prikazuje tekst iz svojstva Tekst za validaciju. Ako nikakav tekst nije unet u polje za svojstvo Tekst za validaciju, Access prikazuje generičku poruku. Kada kliknete na dugme U redu, Access vas vraća na okvir za tekst.

Savet : Podešavanje pravila za validaciju za polje tabele nameće pravilo na celu bazu podataka, kad god se to polje menja. S druge strane, podešavanje pravila za validaciju za kontrolu u obrascu nameće pravilo samo kada se taj obrazac koristi. Podešavanje pravila za validaciju posebno za polja tabele i kontrole u obrascima može da bude korisno ako želite da uspostavite različita pravila za validaciju za različite korisnike.

Unos pravila za validaciju za kontrolu

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna ili Prikaz rasporeda.

 2. Kliknite desnim tasterom miša kontrolu koju želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva.

  Access prikazuje list sa svojstvima za kontrolu.

 3. Izaberite karticu Sve, a zatim kliknite na polje za svojstvo Pravilo za validaciju.

 4. Otkucajte izraz ili kliknite na izgradite dugme Slika dugmeta u polje za svojstvo da biste kreirali izraz pomoću "Izrada izraza".

  Napomena : Nemojte ispred izraza dodavati operator =.

 5. Da biste prilagodili tekst koji se prikazuje ako korisnik unese podatke koji se ne podudaraju sa pravilom za validaciju, otkucajte željeni tekst u svojstvu Tekst za validaciju.

Vrh stranice

Podešavanje podrazumevanih vrednosti za polje tabele

Izraz možete da koristite da biste naveli podrazumevanu vrednost za polje u tabeli – vrednost koju Access koristi za nove zapise, osim ako je obezbeđena druga vrednost. Na primer, recimo da želite da se automatski umetne datum i vreme u polje pod imenom „Datum porudžbine“ svaki put kada neko doda novi zapis. Da biste to uradili, možete da unesete sledeći izraz:

Now()

Navođenje podrazumevane vrednosti za polje u tabeli

 1. U oknu za navigaciju kliknite dvaput na tabelu koju želite da promenite.

  Access otvara tabelu u prikazu lista sa podacima.

 2. Izaberite polje koje želite da promenite.

 3. Na traci izaberite stavku Polja, a zatim u grupi Svojstva kliknite na dugme Podrazumevana vrednost.

  Access prikazuje dijalog „Izrada izraza“.

 4. Otkucajte izraz u polju, uverite se da on počinje znakom jednakosti (=).

Napomena : Ako kontrolu povežete sa poljem tabele, a kontrola i polje tabele imaju podrazumevane vrednosti, podrazumevana vrednost kontrole ima veću snagu od polja tabele.

Vrh stranice

Podešavanje podrazumevanih vrednosti za kontrole

Drugo uobičajeno mesto na kojem se koristi izraz jeste svojstvo Podrazumevana vrednost kontrole. Svojstvo Podrazumevana vrednost kontrole je kao svojstvo Podrazumevana vrednost polja u tabeli. Na primer, da biste koristili trenutni datum kao podrazumevanu vrednost za okvir za tekst, možete da koristite sledeći izraz:

Date()

Ovaj izraz koristi funkciju Date da bi vratio trenutni datum, ali ne i vreme. Ako povežete okvir za tekst sa poljem tabele, a polje ima podrazumevanu vrednost, podrazumevana vrednost kontrole ima prvenstvo u odnosu na polje tabele. Često ima više smisla podesiti svojstvo Podrazumevana vrednost za polje u tabeli. Na taj način, ako nekoliko kontrola za različite obrasce zasnujete na istom polju tabele, ista podrazumevana vrednost će se primeniti na svaku kontrolu što pomaže da se osigura usaglašen unos podataka u svakom obrascu.

Unos podrazumevane vrednosti za kontrolu

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna ili Prikaz rasporeda.

 2. Izaberite kontrolu koju želite da promenite.

 3. Ako list sa svojstvima nije prikazan, pritisnite F4 da biste ga prikazali.

 4. Na listu sa svojstvima izaberite karticu Sve, a zatim kliknite na polje za svojstvo Podrazumevana vrednost.

 5. Otkucajte izraz ili kliknite na izgradite dugme Slika dugmeta u polje za svojstvo da biste kreirali izraz pomoću "Izrada izraza".

Vrh stranice

Kontrolisanje radnji makroa koje se pokreću

U nekim slučajevima, možda ćete želeti da izvršite neku radnju ili grupu radnji u makrou samo ako je ispunjen neki uslov. Na primer, pretpostavimo da želite da se radnja makroa pokreće samo kada je vrednost u okviru za tekst jednaka broju 10 ili veća. Da biste podesili ovo pravilo, koristite izraz u bloku If u makrou da biste definisali uslov u makrou.

U ovom primeru, pretpostavimo da se okvir za tekst zove „Stavke“. Izraz koji postavlja uslov je [Stavke]>=10.

Izraz upotrebljen u bloku „If“ u makrou.

Unos izraza u blok „If“ u makrou

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na makro koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite na blok If koji želite da izmenite ili dodajte blok If iz okna „Katalog radnji“.

 3. Kliknite na prvi red bloka If.

 4. Upišite uslovni izraz u polju ili kliknite na izgradite dugme Slika dugmeta pored polja za izraz da biste pokrenuli alatku "Izrada izraza".

Napomena : Izraz koji otkucate mora da bude Bulov, što znači da ima vrednost Tačno ili Netačno. Radnje makroa u bloku If pokreću se samo ako je uslov Tačno.

Vrh stranice

Grupisanje i sortiranje podataka u izveštajima

Okno Grupisanje, sortiranje i ukupna vrednost koristite za definisanje nivoa grupisanja i redosleda sortiranja za podatke u izveštaju. Obično grupišete ili sortirate na osnovu polja koje izaberete sa liste. Međutim, ako želite da grupišete ili sortirate na osnovu izračunate vrednosti, možete da unesete izraz.

Grupisanje je proces kombinovanja kolona koje sadrže duplirane vrednosti. Na primer, pretpostavimo da baza podataka sadrži informacije o prodaji za kancelarije u različitim gradovima i da jedan od izveštaja u bazi podataka ima ime „Prodaja po gradovima“. Upit koji obezbeđuje podatke za taj izveštaj grupiše podatke po vrednostima gradova. Ovaj tip grupisanja može da olakša čitanje i razumevanje informacija.

Nasuprot tome, sortiranje je proces nametanja redosleda sortiranja na redove (zapise) u rezultatima upita. Na primer, zapise možete da sortirate na osnovu vrednosti primarnog ključa (ili drugog skupa vrednosti u drugom polju) rastućim ili opadajućim redosledom ili možete da sortirate zapise po jednom ili više znakova u navedenom redosledu, na primer abecednim redom.

Dodavanje grupisanja i sortiranja u izveštaj

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz rasporeda ili Prikaz dizajna.

 2. Na traci izaberite stavku Dizajn, a zatim u grupi Grupisanje i ukupne vrednosti kliknite na dugme Grupiši i sortiraj.

  Ispod izveštaja prikazaće se okno Grupisanje, sortiranje i ukupna vrednost.

 3. Da biste izveštaju dodali nivo grupisanja, izaberite stavku Dodaj grupisanje.

 4. Da biste izveštaju dodali redosled sortiranja, izaberite stavku Dodaj sortiranje.

  U oknu se pojavljuje novi nivo grupe ili redosled sortiranja i lista polja koja obezbeđuju podatke za izveštaj. Ova slika prikazuje tipičan novi nivo grupe (grupisanje na osnovu kategorije) i redosled sortiranja (sortiranje na osnovu proizvođača), kao i listu koja sadrži dostupna polja za grupisanje i sortiranje:

  Izbor opcije izraza u oknu „Grupisanje, sortiranje i ukupna vrednost“.

 5. Ispod liste dostupnih polja kliknite na dugme izraz da biste pokrenuli alatku „Izrada izraza“.

 6. Unesite izraz koji želite da koristite u polje za izraz (polje na vrhu) alatke „Izrada izraza“. Uverite se da ste izraz započeli operaterom za jednakost (=).

Dodavanje izraza u postojeću grupu ili sortiranje

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na izveštaj koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz rasporeda ili Prikaz dizajna.

 2. Kliknite na nivo grupisanja ili redosled sortiranja koji želite da promenite.

 3. Kliknite na strelicu nadole pored liste Grupiši prema (za nivoe grupisanja) ili Sortiraj po (za redoslede sortiranja).

  Pojaviće se lista koja sadrži dostupna polja.

 4. Na dnu liste koja sadrži polja, kliknite na dugme Izraz da biste pokrenuli alatku „Izrada izraza“.

 5. Otkucajte izraz koji u polju za izraz (polje na vrhu) alatke „Izrada izraza“. Uverite se da ste izraz započeli operaterom za jednakost (=).

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×