Kreiranje ili brisanje prilagođene liste za sortiranje i popunjavanje podataka

Kreiranje ili brisanje prilagođene liste za sortiranje i popunjavanje podataka

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Prilagođenu listu možete da koristite za sortiranje ili popunjavanje po korisnički definisanom redosledu. Excel pruža ugrađene liste dana u sedmici i meseca u godini, ali možete da napravite i sopstvenu prilagođenu listu.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Saznajte više o prilagođenim listama

Pravljenje prilagođene liste

Brisanje prilagođene liste

Saznajte više o prilagođenim listama

da biste razumeli prilagođene liste, korisno je da vidite kako one funkcionišu i kako se skladište na računaru.

Poređenje ugrađenih i prilagođenih lista

Excel pruža sledeće ugrađene prilagođene liste dana u sedmici i meseci u godini.

Ugrađene liste

pon, uto, sre, čet, pet, sub, ned

ponedeljak, utorka, sreda, četvrtak, petak, subota, nedelja

jan, feb, mar, apr, maj, jun, jul, avg, sep, okt, nov, dec

januar, februar, mart, april, maj, jun, jul, avgust, septembar, oktobar, novembar, decembar

Napomena : Ugrađenu listu nije moguće uređivati ili izbrisati.

Ali možete da napravite i sopstvenu prilagođenu listu i koristite je za sortiranje ili popunjavanje. Na primer, ako želite da sortirate ili popunite po sledećim listama, treba da napravite prilagođenu listu jer ne postoji prirodni redosled.

Prilagođene liste

visoko, srednje, nisko

veliko, srednje, malo

sever, jug, istok i zapad

viši menadžer prodaje, menadžer regionalne prodaje, menadžer prodajnog sektora i predstavnik prodaje

Prilagođenu listu možete da napravite na osnovu opsega ćelija ili da unesete listu u dijalog Prilagođene liste.

Napomena : Prilagođena lista može da sadrži samo tekst ili kombinaciju teksta i brojeva. Za prilagođenu listu koja sadrži samo brojeve, na primer od 0 do 100, prvo morate da napravite listu brojeva koja je oblikovana kao tekst.

Pravljenje prilagođene liste

Postoje dva načina da napravite prilagođenu listu. Ako je prilagođena lista kratka, možete da otkucate vrednosti direktno u dijalog. Ako je prilagođena lista duga, možete da je uvezete iz opsega ćelija.

Pravljenje prilagođene liste kucanjem vrednosti    

 1. U programu Excel 2010 i novijim verzijama izaberite stavke Datoteka > Opcije > Napredno > Opšte > Uređivanje prilagođenih lista.

 2. U programu Excel 2007 izaberite stavke dugme „Microsoft Office“ Slika dugmeta > Excel opcije > „Popularno“ >Najvažnije opcije za rad sa programom Excel > Uređivanje prilagođenih lista.

 3. U polju Prilagođene liste, izaberite stavku NOVA LISTA, a zatim otkucajte unose u polje Stavke liste, počevši od prve stavke.

  Pritisnite taster ENTER posle svakog unosa.

 4. Kada se nova lista dovrši, kliknite na dugme Dodaj.

  Dodajte ručno stavke prilagođene liste tako što ćete ih otkucati u dijalogu „Uređivanje prilagođene liste“ i pritisnuti dugme „Dodaj“

  Stavke u listi koju ste izabrali dodaju se u polje Prilagođene liste.

 5. Kliknite dvaput na dugme U redu.

Pravljenje prilagođene liste od opsega ćelija    

 1. U opseg ćelija željenim redosledom unesite vrednosti po kojima želite da sortirate ili popunite, od vrha ka dnu. Izaberite opseg ćelija koji ste upravo otkucali i pratite prethodna uputstva za prikazivanje dijaloga „Uređivanje prilagođenih lista“.

 2. U dijalogu Prilagođene liste proverite da li je referenca ćelije liste stavki koju ste izabrali prikazana u polju Uvoz liste iz ćelija, a zatim kliknite na dugme Uvezi.

 3. Stavke na listi koju ste izabrali dodaju se u polje Prilagođene liste.

  Dijalog „Prilagođena lista“ koji se dobija izborom stavki „Datoteka“ > „Opcije“ > „Napredno“ > „Opšte“ > „Uređivanje prilagođenih lista“. U programu Excel 2007 izaberite stavke „dugme ’Microsoft Office’“ > „Opcije programa Excel“ > „Popularno“ > „Uređivanje prilagođenih lista“.
 4. Kliknite dvaput na dugme U redu.

Napomena :  Možete da napravite prilagođenu listu samo na osnovu neke vrednosti (tekst, broj i datum ili vreme). Ne možete da napravite prilagođenu listu na osnovu oblikovanja (boja ćelije, boja fonta i ikona).

Vrh stranice

Brisanje prilagođene liste

 1. Pratite prethodna uputstva za prikazivanje dijaloga „Uređivanje prilagođenih lista“.

 2. U polju Prilagođene liste izaberite listu koju želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Izbriši.

Kako se skladište prilagođene liste

Kada napravite prilagođenu listu, ona se dodaje u registrator računara, tako da može da se koristi u drugim radnim sveskama. Ako koristite prilagođenu listu prilikom sortiranja podataka, ona se takođe čuva uz radnu svesku kako bi mogla da se koristi na drugim računarima, uključujući servere na kojima radna sveska može da se objavi u usluzi Excel Services i trebalo bi da se oslonite na prilagođenu listu za sortiranje.

Međutim, ako radnu svesku otvorite na drugom računaru ili serveru, ne vidite prilagođenu listu uskladištenu u datoteci radne sveske u dijalogu Prilagođene liste koji je dostupan u okviru stavke Opcije programa Excel, već samo u koloni Redosled dijaloga Sortiranje. Prilagođena lista uskladištena u datoteci radne sveske takođe nije odmah dostupna za komandu Popuni.

Ako želite, prilagođenu listu uskladištenu u datoteci radne sveske možete da dodate u registrator drugog računara ili servera kako bi bila dostupna u dijalogu Prilagođene liste, u okviru stavke Opcije programa Excel. U dijalogu Sortiranje, ispod kolone Redosled izaberite stavku Prilagođene liste da biste prikazali dijalog Prilagođene liste, izaberite prilagođenu listu, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Takođe pogledajte

Pravljenje liste uzastopnih datuma

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×