Kreiranje ili brisanje kolekcije lokacija

Ovaj članak pokazuje kako Office 365 globalni administratori i SharePoint administratori mogu da kreiraju i brišu kolekcija sajtova u usluzi SharePoint Online.

Napomena : Ako niste SharePoint administrator u svojoj organizaciji, pogledajte članak Kreiranje sajta tima u usluzi SharePoint Online.

Pregled kolekcija sajtova

Microsoft SharePoint Online kolekcija sajtova predstavlja sajt najvišeg nivoa (odnosno osnovni sajt) koji sadrži podsajtove. Podsajtovi dele administrativne postavke, navigaciju i dozvole. Možete po potrebi da promenite svaku od ovih stavki za pojedinačne podsajtove.

Napomena : Neki prethodni Office 365 planovi mogu da imaju samo jednu kolekciju sajtova. Informacije potražite u članku Ograničenja za prethodne Office 365 planove za mala i srednja preduzeća.

Hijerarhijski dijagram kolekcije lokacija koji prikazuje veb lokaciju najvišeg nivoa i podlokacije.

Kao SharePoint Online administrator možete da pravite kolekcije sajtova za celu organizaciju. Možete i da dodeljujete administratore kolekcije sajtova kako bi podešavali i održavali sajtove, funkcije i postavke kolekcija.

Kreiranje kolekcije sajtova

 1. Prijavite se u Office 365 kao globalni ili SharePoint administrator.

 2. Izaberite ikonu pokretanja aplikacije za Office 365 Ikona koja izgleda kao vafl i predstavlja klik na dugme koje će otkriti više pločica aplikacija za izbor. u gornjem levom uglu i odaberite stavku Administrator da biste otvorili Office 365 centar za administraciju. (Ako ne vidite pločicu „Administrator“, nemate Office 365 administratorske dozvole u organizaciji.)

 3. U levom oknu za navigaciju odaberite stavku Resursi, a zatim stavku Sajtovi.

  Office 365 administratorski sajtovi
 4. Odaberite stavku Dodaj sajt.

  Office 365 centar administracije – pravljenje kolekcije sajtova

  Napomena : Ako ne vidite gorenavedene opcije, odaberite stavke Centri administracije > SharePoint, a zatim stavke Novo > Privatna kolekcija sajtova. Stranica kolekcije sajtova sa izabranom opcijom „Novo“

 5. Popunite svojstva nove kolekcije sajtova:

  Dijalog „Nova kolekcija sajtova“ (gornja polovina)
  • U polju Naslov otkucajte ime kolekcije lokacija.

  • Sa padajućih lista Adresa veb lokacije izaberite ime domena i putanju URL adrese – /lokacije/ ili /timovi/ – i unesite URL ime kolekcije lokacija.

  • U odeljku Izbor predloška, sa padajuće liste Izbor jezika odaberite jezik za kolekciju sajtova. Na sajtovima možete da omogućite višejezički interfejs sistema SharePoint, ali primarni jezik za kolekciju sajtova ostaje onaj koji izaberete ovde.

   Napomena : Važno je da izaberete odgovarajući jezik za kolekciju sajtova, jer kada se on podesi, više ga nije moguće promeniti. Kada napravite kolekciju sajtova, proverite da li su ispravne postavke lokalnog standarda i regionalne postavke. (Na primer, lokalni standard sajta napravljenog za kineski jezik podesiće se na opciju „Kina“.)

  • U odeljku Izbor predloška, u okviru Izbor predloška odaberite predložak koji najviše odgovara nameni kolekcije lokacija. Na primer, ako će se kolekcija lokacija koristiti za timsku saradnju, odaberite predložak Lokacija tima.

   Savet : Dodatne informacije o predlošcima potražite u članku Korišćenje predložaka za pravljenje različitih vrsta SharePoint Online sajtova.

  • U polju Vremenska zona izaberite standardnu vremensku zonu koja odgovara mestu kolekcije lokacija.

  • U polju Administrator otkucajte korisničko ime administratora kolekcije lokacija. Takođe možete kliknuti na dugme Proveri imena ili Pregledaj da biste pronašli korisnika koji će biti administrator kolekcije lokacija.

  • U polju Kvota skladišta otkucajte broj megabajta (MB) koji želite da dodelite ovoj kolekciji sajtova. Ne smete premašiti raspoloživi iznos koji je prikazan pored polja.

  • U polju Kvota resursa servera prihvatite podrazumevanu kvotu resursa. Ova postavka više ne utiče na količine resursa koje su dostupne za kolekciju sajtova.

 6. Kliknite na dugme U redu.

  Nova kolekcija sajtova se pojavljuje na listi URL adresa. URL je kolekcija sajtova na kojoj administrator može da počne da pravi sajtove i upravlja njima.

Ako vam kolekcija sajtova nije potrebna, možete da je izbrišete da biste uštedeli prostor. Izbrisane kolekcije sajtova podrazumevano se premeštaju u korpu za otpatke kolekcije sajtova i zadržavaju se 90 dana.

Važno : Pre nego što izbrišete kolekciju sajtova, trebalo bi da pročitate odeljak „Pravljenje rezervne kopije podataka“ u članku Opis usluge SharePoint Online za svoj plan. Taj odeljak objašnjava raspored pravljenja rezervnih kopija podataka koga se Microsoft pridržava za Office 365 SharePoint Online sajtove.

Kada izbrišete kolekciju sajtova, brišete i hijerarhiju sajtova u kolekciji. To obuhvata sav sadržaj i korisničke informacije kao što su:

 • Dokumenti i biblioteke dokumenata.

 • Liste i podaci lista, uključujući ankete, diskusije, objave i događaje.

 • Postavke konfiguracije lokacije.

 • Informacije o ulogama i bezbednosti u vezi sa lokacijom ili njenim podlokacijama.

 • Podlokacije veb lokacije najvišeg nivoa, njihov sadržaj i informacije o korisnicima.

Trebalo bi da obavestite vlasnike kolekcije sajtova i podsajtova pre nego što izbrišete kolekciju sajtova kako bi mogli da premeste podatke na drugu lokaciju, a korisnicima recite i kada se sajtovi brišu.

Ako slučajno izbrišete kolekciju sajtova, administrator kolekcije sajtova može da je vrati u prethodno stanje iz korpe za otpatke kolekcije sajtova u roku od 90 dana.

Kada budete spremni, koristite sledeću proceduru da biste izbrisali kolekciju sajtova.

Brisanje kolekcije sajtova

 1. Prijavite se u Office 365 kao globalni ili SharePoint administrator.

 2. Izaberite ikonu pokretanja aplikacije za Office 365 Ikona koja izgleda kao vafl i predstavlja klik na dugme koje će otkriti više pločica aplikacija za izbor. u gornjem levom uglu i odaberite stavku Administrator da biste otvorili Office 365 centar za administraciju. (Ako ne vidite pločicu „Administrator“, nemate Office 365 administratorske dozvole u organizaciji.)

 3. U levom oknu odaberite stavke Centri administracije > SharePoint.

 4. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored kolekcije lokacija koju želite da izbrišete. Možete izvršiti masovno brisanje tako što ćete izabrati više kolekcija lokacija.

 5. Na kartici Kolekcije lokacija izaberite stavku Izbriši.

  Stranica kolekcije sajtova sa izabranom opcijom „Izbriši“
 6. Potvrdite informacije u dijalogu Brisanje kolekcija lokacija i kliknite na dugme Izbriši.

  Dijalog „Brisanje kolekcije sajtova“

Srodne teme

Omogućavanje ili onemogućavanje funkcija kolekcije sajtova
Vraćanje izbrisanih stavki iz korpe za otpatke kolekcije sajtova u prethodno stanje
Uvod u višejezičke funkcije

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×