Kreiranje i upravljanje lokacijom radnog prostora dokumenta

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Lokacija radnog prostora dokumenta pomaže vam da koordinišete razvoj nekih povezanih dokumenata sa drugim osobama. Lokacija obezbeđuje alatke za deljenje i ažuriranje datoteka, kao i za informisanje osoba o statusu tih datoteka.

Ovaj članak sadrži:

Pregled

Kreiranje lokacije radnog prostora dokumenta iz dokumenta u biblioteci

Kreiranje prazne lokacije radnog prostora dokumenta

Dodavanje dokumenta

Dodavanje korisnika

Dodavanje zadatka

Dodavanje objave

Dodavanje veze na listu veza

Kreiranje obaveštenja e-pošte za zadatak

Objavljivanje dokumenta u biblioteku iz radnog prostora dokumenta

Brisanje lokacije radnog prostora dokumenta

Pregled

Koristeći lokaciju radnog prostora dokumenta, vi i vaše kolege možete da koordinišete razvoj nekih povezanih dokumenata. Lokacija obezbeđuje alatke za deljenje i ažuriranje datoteka i za informisanje osoba o statusu tih datoteka. Vi i vaše kolege možete na sledeće načine zajedno da radite na lokaciji radnog prostora dokumenta da biste razvili dokument:

 • Da neposredno radite na kopiji koja se nalazi na lokaciji radnog prostora dokumenta

 • Da radite na lokalnoj kopiji i redovno ažurirate kopiju na lokaciji radnog prostora

Vi i drugi članovi radnog prostora možete da koristite lokaciju za radni prostor dokumenta i za postavljanje objava, dodelu zadataka, deljenje relevantnih veza i da primate obaveštenja o izmenama sadržaja lokacije. Možete da kreirate lokaciju radnog prostora dokumenta za neki kratkoročni projekat i da je izbrišete kada se projekat završi ili da je trajno zadržite.

Podrazumevano, vlasnici lokacija imaju nivo dozvole potrebne za kreiranje lokacije radnog prostora dokumenta unutar postojeće lokacije. Ako ste vlasnik lokacije i želite da omogućite drugim članovima lokacije za kreiranje lokacije radnog prostora dokumenta, možete da dodelite dozvolu za kreiranje lokacija Microsoft Windows SharePoint Services grupa koje pripadaju članovima tima.

Vrh stranice

Kreiranje lokacije radnog prostora dokumenta iz dokumenta u biblioteci

Postoji mogućnost kreiranja nove lokacije radnog prostora dokumenta iz dokumenta koji se već nalazi u biblioteci na lokaciji. Zavisno od programa, možda ćete moći da kreirate i novu lokaciju za radni prostor dokumenta u programu koji je kompatibilan sa sistemom Microsoft Windows SharePoint Services, kao što je Microsoft Office Word 2007. Više informacija potražite u sistemu pomoći tog programa.

 1. Otvorite biblioteku dokumenata u koju se skladišti dokument.

 2. Postavite pokazivač na ime dokumenta, kliknite na strelicu koja se pojavljuje, postavite pokazivač na stavku Pošalji, a zatim kliknite na stavku Kreiraj radni prostor dokumenta.

  Napomena: Ako opcija Kreiraj radni prostor dokumenta nije raspoloživa, nemate dozvolu da kreirate radni prostor na toj lokaciji. Zamolite vlasnika lokacije da vam da ovu dozvolu ili da kreira lokaciju za radni prostor umesto vas.

 3. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Kreiranje prazne lokacije radnog prostora dokumenta

Ako želite da kreirate lokaciju radnog prostora dokumenta, ali ne želite da se zasniva na postojećem dokumentu iz biblioteke, možete da kreirate praznu lokaciju radnog prostora i da kasnije dodate neke dokumente.

 1. Otvorite lokaciju na kojoj želite da kreirate radni prostor dokumenta.

  1. Izaberite stavku Prikaži sav sadržaj lokacije, a zatim kliknite na dugme Kreiraj na stranici „Sav sadržaj lokacije“.

   Savet: U većini slučajeva možete umesto toga da koristite meni Radnje na sajtu Slika dugmeta da biste dovršili ovaj korak.

  Napomena: Možda ćete morati da pitate vlasnika lokacije za dozvolu da kreirate lokaciju radnog prostora dokumenta.

 2. Na listi Web stranice kliknite na stavku Lokacije i radni prostori.

 3. Unesite informacije o lokaciji radnog prostora dokumenta koju želite da kreirate, kao što su naslov i poslednji deo adrese Web lokacije.

 4. U odeljku Izbor predloška kliknite na karticu Saradnja, a zatim kliknite na Radni prostor dokumenta.

 5. U odeljku Dozvole postupite na jedan od sledećih načina:

  • Ako želite da svi članovi nadređene lokacije budu članovi ovog radnog prostora, kliknite na vezu Koristi iste dozvole kao nadređena lokacija.

  • Ako želite da samo određeni skup osoba budu članovi ovog radnog prostora, kliknite na vezu Koristi jedinstvene dozvole.

 6. Ako želite da se gornja traka sa vezama sa nadređene lokacije pojavi na stranicama ove nove lokacije, proverite da li je u odeljku Nasleđivanje navigacije izabrana veza Koristi gornju traku sa vezama sa nadređene lokacije.

 7. Kliknite na dugme Kreiraj.

Vrh stranice

Dodavanje dokumenta

Bez obzira da li kreirate lokaciju radnog prostora dokumenta iz postojećeg dokumenta ili kreirate praznu lokaciju radnog prostora dokumenta, u bilo kom trenutku lokaciji radnog prostora dokumenta možete da dodate dokumente.

 1. Na matičnoj stranici lokacije radnog prostora dokumenta kliknite na vezu Deljeni dokumenti.

 2. Postupite na jedan od sledećih načina:

  • Da biste kreirali i dodali novi dokument, kliknite na stavku Novi.

  • Da biste dodali postojeći dokument, kliknite na dugme Otpremi, a zatim kliknite na dugme Potraži da biste našli datoteku koju želite da dodate. Izaberite datoteku, a zatim kliknite na dugme Otvori. Ako u biblioteci već postoji dokument sa istim imenom datoteke i ne želite da zamenite postojeći dokument, poništite izbor u polju za potvrdu Zameni postojeće datoteke.

 3. Kliknite na dugme U redu.

Možete da dodate biblioteci Deljeni dokumenti lokacije radnog prostora dokumenta i povezanu kopiju dokumenta iz neke druge biblioteke tako što kreirate odredište „Pošalji“. Pri ažuriranju originalnog dokumenta ili povezane kopije lako možete da ažurirate kopiju koja se nalazi na drugom mestu. Veze ka dodatnim informacijama o dodavanju povezanih kopija dokumenata drugim bibliotekama potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Dodavanje korisnika

Da biste lokaciji radnog prostora dokumenta dodavali korisnike, morate da imate dozvolu za dodavanje članova nadređenoj lokaciji ili lokaciji radnog prostora dokumenta. Ako ne možete da dodajete korisnike lokaciji radnog prostora dokumenta, kontaktirajte vlasnika nadređene lokacije.

 1. Na matičnoj stranici lokacije radnog prostora dokumenta, na listi Članovi kliknite na ime grupe kojoj želite da dodate korisnika.

 2. Na na novo meni Meni „Novo“ , izaberite stavku Dodaj korisnike.

 3. U odeljku Dodavanje korisnika , otkucajte ime, ime grupe ili e-adresa korisnika ili grupu koju želite da dodate. Ako dodajete više korisnika, razdvojite svako ime tačkom i zarezom (;). Takođe možete izabrati stavku Potraži Slika dugmeta da potražite i izaberite osobu iz kataloga.

 4. U odeljku Davanje dozvole kliknite na grupu kojoj želite da dodate korisnika.

 5. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Dodavanje zadatka

Možete da koristite listu Zadaci na lokaciji radnog prostora dokumenta da biste sebi ili drugim članovima radnog prostora dodelili radne stavke. Članovi zatim lako mogu da ažuriraju i dele status dodeljenih zadataka. Koristeći listu Zadaci možete da postavite prioritete i krajnje datume za zadatke, kao i status zadatka i dovršenost u procentima. Kao vlasnik lokacije radnog prostora dokumenta, listi Zadaci možete da dodajete i prilagođena polja, baš kao što radite i sa svakom drugom listom na SharePoint lokaciji. Veze ka dodatnim informacijama o prilagođavanju lista potražite u odeljku Takođe pogledajte.

 1. Na matičnoj stranici lokacije radnog prostora dokumenta, u okviru Zadaci, kliknite na dugme Dodaj novi zadatak.

 2. Otkucajte ime za zadatak u polje naslov .

 3. Na listi prioritet izaberite prioritet zadatka.

 4. Na listi Status , kliknite na status zadatka.

 5. Da biste dodelili zadatak nekome, uradite nešto od sledećeg u odeljku Dodeljeno :

  • Otkucajte e-adresu osobe kojoj želite da dodelite zadatak.

  • Otkucajte puno ime osobe kojoj želite da dodelite zadatak, a zatim kliknite na dugme Proveri imena Slika dugmeta . Ako osoba nalazi u direktorijumu, ime se odnosi na toj osobi e-adresu. Ako osoba nije pronađena u direktorijumu, potpuno podudaranje nije pronađeno pojavljuje se poruka.

  • Kliknite na dugme Pregledaj Slika dugmeta da potražite i izaberite osobu iz kataloga. Kada završite, kliknite na dugme u redu.

 6. Ako je potrebno, u polje Opis Unesite kratak opis zadatka.

 7. U polju Datum početka , unesite datum kada počinje zadatak.

 8. U okviru Krajnji rok unesite datum kada zadatak moraju da budu dovršeni.

 9. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Dodavanje objave

Koristite listu Objave da biste za članove tima objavili važne poruke o projektu, kao što su krajnji rokovi i promene u isporukama, predstavljanje novih članova tima i ostale informacije.

 1. Na matičnoj stranici lokacije radnog prostora dokumenta, kliknite na dugme Dodaj novu objavu.

 2. U polje naslov otkucajte naslov za vaše objave.

 3. Otkucajte ceo tekst u objavu u okvir telo .

 4. Ako želite objava da automatski ističe nakon određenog datuma, unesite datum u polju ističe .

 5. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Dodavanje veze na listu veza

Listu Veze možete da koristite da biste sa članovima tima podelili korisne veze. Lista omogućava brz i lak pristup srodnim informacijama i resursima, poput drugih Web lokacija.

 1. Na matičnoj stranici lokacije radnog prostora dokumenta, kliknite na dugme Dodaj novu vezu.

 2. U odeljku URL adresa otkucajte adresu Veb stranice ili neki drugi tip resursa na koji želite da se povežete i zatim otkucajte opis za vezu.

  Tekst koji ste upisali u polje otkucajte Opis se pojavljuje kao ime veze na listi veze . U odeljku beleške možete da dodate beleške o vezu, ali ove informacije se ne pojavljuje u podrazumevani prikaz liste veze koje se pojavljuje na matičnoj stranici lokacije radnog prostora dokumenta.

 3. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Kreiranje upozorenja za zadatak putem e-pošte

Pošto kreirate zadatke i dodelite ih članovima radnog prostora, možete izabrati da primate upozorenja e-poštom kojima Vas obaveštavaju o bilo kojim promenama stavki liste Zadaci. Članovi takođe mogu da kreiraju i sopstvena upozorenja tako da e-poštom primaju obaveštenja o promenama drugih stavki koje ih zanimaju.

Napomena: Možete da kreirate upozorenja e-poštom samo za zadatke, ako je administrator servera omogućio serveru na kojem radi sistem Windows SharePoint Services da šalje e-poštu.

 1. Na matičnoj stranici lokacije radnog prostora dokumenta, izaberite stavku Zadaci.

  Ako na listi zadataka ne pojavi na matičnoj stranici, kliknite na dugme Prikaži sav sadržaj lokacije, a zatim izaberite stavku Zadaci.

 2. U meniju Radnje Slika menija , izaberite stavku Obavesti Me.

 3. U odeljku Naslov obaveštenja , otkucajte ime za vaš obaveštenje.

 4. U odeljku Slanje obaveštenja na svoje ime je podrazumevano uključen u polju Korisnici . Obaveštenja možete poslati drugim članovima tako što ćete dodati njihova imena u polje korisnika , razdvojene tačkom i zarezom (;).

 5. U odeljku Promena tipa izaberite tip promene koju želite da dobijate obaveštenja.

 6. U odeljku Slanje obaveštenja za ove promene , izaberite stavku filter da biste primili promene na osnovu određenih kriterijuma.

  Savet: Takođe možete odabrati da primate obaveštenja za stavke prikazane u određenom prikazu liste zadataka .

 7. U odeljku kada za slanje obaveštenja izaberite koliko često želite da primate obaveštenja.

 8. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Vraćanje dokumenta iz lokacije radnog prostora dokumenta u biblioteku

Ako je lokacija radnog prostora dokumenta zasnovana na postojećem dokumentu koji se skladišti u biblioteci, možete ažurirati originalnu kopiju sa promenama koje su napravljene na kopiji dokumenta na lokaciji radnog prostora dokumenta.

 1. Na lokaciji radnog prostora dokumenta otvorite biblioteku koja sadrži dokument.

 2. Postavite pokazivač na ime dokumenta, kliknite na strelicu koja se pojavljuje, postavite pokazivač na stavku Pošalji, a zatim kliknite na Objavi na mesto izvora.

Vrh stranice

Brisanje lokacije radnog prostora dokumenta

Pošto se projekat dokumentovanja završi i finalne verzije dokumenata se premeste na druga mesta, možete odabrati da izbrišete lokaciju radnog prostora dokumenta. Da biste izbrisali lokaciju morate da imate nivo dozvole „Potpuna kontrola“. Podrazumeva se da vlasnici lokacije imaju ovaj nivo dozvole.

Važno: Proverite da li ste sve dokumente objavili na drugom mestu pre nego što izbrišete lokaciju radnog prostora dokumenta. Kada izbrišete lokaciju radnog prostora dokumenta, svi dokumenti, biblioteke, liste i podaci sa liste, postavke lokacije, nivoi dozvole i bezbednosne informacije sadržane u lokaciji radnog prostora dokumenta će biti trajno uništeni.

 1. Na matičnoj stranici lokacije, kliknite na meni " Radnje na lokaciji " Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku Postavke lokacije.

  Na lokaciji za koju je meni Radnje lokacije prilagođen, postavite pokazivač na stavku Postavke lokacije, a zatim izaberite postavke koje želite da pregledate.

 1. U koloni Administracija lokacije kliknite na stavku Izbriši ovu lokaciju.

 2. Kliknite na dugme Izbriši, a zatim kliknite na dugme U redu da biste potvrdili da želite da izbrišete ovu lokaciju.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×